Ei isosta tuopista, vaan ohutreunaisesta lasista. Tai sitten suoraan pullosta. Kuva: Shutterstock
Ei isosta tuopista, vaan ohutreunaisesta lasista. Tai sitten suoraan pullosta. Kuva: Shutterstock

Kaikki juovat nyt trendikkäästi olutta. Mutta entä jos ei tykkää? Silloin ei kannata aloittaa muotioluista.

1. Aloita lagerilla tai sitrusmaisella vehnäoluella

Kevyet ja raikkaat oluet ovat vasta-alkajille helpoimpia. Sellaisia ovat esimerkiksi maissipohjaiset Sol ja Corona sekä kotimaiset Lapin kulta ja Koff. Myös belgialaisen Hoegaarden-vehnäoluen ja kotimaisen Olvin Sandels vehnäoluen raikkaus miellyttää yleensä kokemattomia oluenjuojia.

2. Ota pieni annos

Puolen litran tuoppi on aloittelijalle liikaa. Mene baariin, jossa myydään olutta myös parin desin annoksina. Liian iso annos lämpenee ja väljähtyy, ennen kuin ehdit juoda sitä. Kysy hanaoluista puolikkaita annoksia – monet ravintolat myyvät niitä, vaikka niitä ei mainita listalla.

3. Nauti kylmänä

Viileässä oluessa mikään yksittäinen aromi ei korostu liikaa. Jalallisessa lasissa käsi ei pääse lämmittämään juomaa (jos muistat pitää kiinni jalasta).

4. Juo reippaasti, älä kuin viiniä

Jos otat olutta pienen kulauksen ja pyörittelet sitä suun etuosassa, juoman katkerat maut tuntuvat voimakkaasti, ja sitähän sinä et halua. Olut on edukseen suun takaosassa, joten hörppää sitä kunnon kulaus.

5. Pysy erossa muotioluista

Pale alet, craft lagerit ja IPA:t ovat nyt trendikkäitä oluttyyppejä, mutta aloittelijalle niissä on liian kova humalan puraisu. Odota myös tummien stout-tyyppisten oluiden kanssa. Ne ovat tuhteja puuromaisia oluita, joiden hienous avautuu vasta kokemuksen myötä. Mutta jos juot kahvisi mustana, saatat ihastua tummiin oluihin jo ensi kulaisulla.

Neuvoja antoivat Yks olut -kirjan kirjoittanut Aniko Lehtinen, Sinebrychoffin markkinointijohtaja Kirsi Räikkönen ja Hartwallin markkinointipäällikkö Meri Vainikka.

Eikö vieläkään maistu? Katso lisää vinkkejä Soppa365:sta.

Lue myös:

Soppa 365: Sininen olut saa värinsä merilevästä

Täällä naiset juovat enemmän kuin miehet

Olut vahvistaa lihaksia

Nämä herkut sopivat myös kananmunaa ja laktoosia vältteleville.

Vaniljasolmut

20 pullaa

valmistusaika 30 min + kohotus 1 t + paisto 15 min

½ l hasselpähkinämaitoa

25 g tuorehiivaa

2 dl sokeria

1 rkl kardemummaa

1 tl suolaa

13–15 dl vehnäjauhoja

150 g margariinia

Täyte

1 prk vaniljavanukasta (esim Alpro)

½ dl hasselpähkinärouhetta

Kristallipinta

150 g margariinia

2 dl erityishienoasokeria

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi isossa kattilassa. Lisää murennettu hiiva, sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita. Aloita jauhojen lisääminen voimakkaasti vatkaten. Kun taikina on paksua velliä, lisää jauhoja rauhallisemmin käsin, kunnes taikina on kimmoisan pehmeä. Lisää huoneenlämpöinen rasva jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Peitä kattila liinalla tai kannella ja laita vedottomaan paikkaan kohoamaan puoleksi tunniksi.

2. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle pöydälle. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli toinen osa levyksi. Levitä puolet vanukkaasta ja pähkinärouheesta levylle. Taita levy puoliksi ja leikkaa parin sormen levyisiksi suiroiksi. Kierrä suiroja pituussuunnassa ja solmi jotakuinkin solmuksi. Nostele pellille leivinpaperille. Peitä toisella leivinpaperilla ja anna kohota 15 min. Tee sillä välin loput taikinasta kierteiksi.

3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Paista yksi pelti kerrallaan noin 10 minuuttia.

4. Sulata margariini ja kumoa sokeri kulhoon. Kasta pullat ensin margariiniin ja sitten sokeriin.

Suklaabrownie

10 palaa

valmistusaika 15 min + paisto 25 min

200 g tummaa suklaata

100 g margariinia

¾ dl aquafabaa

1 dl sokeria

½ dl siirappia

1 dl kaurajauhoja

1 dl vehnäjauhoja

1 dl cashewpähkinöitä

Koristeluun

kaakaojauhetta

1. Valuta aquafaba eli kikhernesäilykkeen liemi talteen. Paloittele suklaa kulhoon ja mittaa joukkoon margariini. Sulata mikrossa varovasti useammassa pätkässä ja sekoita välillä.

2. Yhdistä kulhossa aquafaba, sulatettu suklaa, sokeri ja siirappi. Sekoita hyvin. Lisää jauhot ja pähkinät. Sekoita.

3. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun tai voideltuun ja jauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä. Koristele tomuttamalla pintaan kaakaojauhetta.

Puutarhan marjapiirakka

10 annosta

valmistusaika 25 min + paisto 20 min

Pohja

100 g margariinia

½ dl sokeria

3½ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

½ dl vettä

Täyte

500 g soijajugurttia

¾ dl sokeria

2 dl vadelmia

1 dl viinimarjoja

1 vaniljatanko

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Sekoita margariini ja sokeri puuhaarukalla hyvin sekaisin. Mittaa jauhot ja leivinjauhe joukkoon. Lisää lopuksi kylmä vesi. Voitele ja jauhota vuoka. Taputtele taikina vuokaan ja esipaista 10 minuuttia.

2. Sekoita sokeri jugurtin joukkoon. Levitä jugurtti piirakkapohjalle ja ripottele marjat päälle. Paista 20 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä kokonaan ensin pöydällä ja sitten jääkaapissa, jotta täyte hyytyy.

Kinuski-marjatäytekakku

12 annosta

valmistusaika 1 t

Kakkupohja

7 dl vehnäjauhoja

4 dl sokeria

1 rkl leivinjauhetta

200 g margariinia

3 banaania

4 dl vichyä tai mehua

Vegaaninen kinuski

2,5 dl kaurakermaa

2,5 dl fariinisokeria

Kermatäyte

2 prk soijavispiä

1 dl tomusokeria

1 sitruuna

Lisäksi

2 banaania

1 l mansikoita

1. Tee ensin kakkupohja. Sekoita kuivat aineet keskenään. Muussaa banaanit haarukalla. Sulata margariini. Sekoita kuivien aineiden joukkoon banaani, rasva ja lopuksi vichy varovasti sekoittaen. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja kumoa taikina pellille. Paista 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

2. Tee kinuski. Mittaa pieneen kattilaan sokeri ja kaurakerma. Keitä noin 20 minuuttia, kunnes seos alkaa saostua. Testaa, onko kinuski valmista tiputtamalla pieni tippa kylmään veteen. Jos pisara pysyy kasassa, kinuski on valmis.

3. Vispaa kylmä soijavispi. Sekoita joukkoon tomusokeri ja raasta noin puolet sitruunan kuoresta. Siivuta banaanit ja ⅔ mansikoista.

4. Kokoa kakku. Leikkaa kakkupohja kolmeen tai neljään osaan. Nosta ensimmäinen kerros tarjoilulautaselle. Levitä päälle kinuski. Levitä banaani- ja mansikkasiivuja. Levitä kermavaahtoa. Nosta toinen kakkupohja päälle ja täytä se samaan tapaan. Lopuksi koristele ylin kerros soijavaahdolla, mansikoilla ja sitruunan kuorella.

 

Juhlien, isojenkaan, ei tarvitse olla stressin paikka.

1. Laskin esiin

Älä arvo kaupassa vaan laske. Jaa juhlijoiden määrä kuudella ja olet selvittänyt kuohuviinipullojen määrän. Kerro juhlaväki 100 ja jaa 1000 niin tiedät montako kiloa tarvitset graavikalaa. Suolaista piirakkaa riittää yhdestä pellistä 64 pientä palaa.

2. Keskity olennaiseen

Pidä ruokalajien määrä hallussa. Suolaiseen pöytään riittää hyvin salaatti, kala, leipä ja levite. Kakun lisäksi makeaksi tarjottavaksi riittävät mansikat tai suklaakarkit.

3. Helpota tiskiä

Tarjoile osa juhlaherkuista kertiksistä. Lasiset kuohuviinilasit ovella tekevät tyylikkään vaikutelman, mutta boolimaljan viereen voi hyvin koota kasan kertislaseja. Cocktail-paloille ei välttämättä tarvitse lautasia ollenkaan ja kakun voi hyvin korvata kasalla macaron-leivoksia.

4. Pyydä apua

Kun kutsut ystävät koolle, varmista, että ehdit myös itse juhlia. Jos tuttavapiirissäsi ei ole sopivia apulaisia, ota yhtyettä paikalliseen ravintola-alan oppilaitokseen.

5. Kylmää kahvia

Jos et omista isoa keitintä, tarjoa juhlaväelle kylmäuutettua kahvia. Se on trendikästä ja sitä valmistuu kerralla paljon. Mittaa 3 dl kahvinpuruja ja 1 ½ litraa vettä kulhoon ja anna seistä huoneenlämmössä noin 12 tuntia. Suodata kahvi harsokankaan läpi, pullota ja säilytä jääkaapissa. Juoma säilyy hyvänä noin viikon.