Ei isosta tuopista, vaan ohutreunaisesta lasista. Tai sitten suoraan pullosta. Kuva: Shutterstock
Ei isosta tuopista, vaan ohutreunaisesta lasista. Tai sitten suoraan pullosta. Kuva: Shutterstock

Kaikki juovat nyt trendikkäästi olutta. Mutta entä jos ei tykkää? Silloin ei kannata aloittaa muotioluista.

1. Aloita lagerilla tai sitrusmaisella vehnäoluella

Kevyet ja raikkaat oluet ovat vasta-alkajille helpoimpia. Sellaisia ovat esimerkiksi maissipohjaiset Sol ja Corona sekä kotimaiset Lapin kulta ja Koff. Myös belgialaisen Hoegaarden-vehnäoluen ja kotimaisen Olvin Sandels vehnäoluen raikkaus miellyttää yleensä kokemattomia oluenjuojia.

2. Ota pieni annos

Puolen litran tuoppi on aloittelijalle liikaa. Mene baariin, jossa myydään olutta myös parin desin annoksina. Liian iso annos lämpenee ja väljähtyy, ennen kuin ehdit juoda sitä. Kysy hanaoluista puolikkaita annoksia – monet ravintolat myyvät niitä, vaikka niitä ei mainita listalla.

3. Nauti kylmänä

Viileässä oluessa mikään yksittäinen aromi ei korostu liikaa. Jalallisessa lasissa käsi ei pääse lämmittämään juomaa (jos muistat pitää kiinni jalasta).

4. Juo reippaasti, älä kuin viiniä

Jos otat olutta pienen kulauksen ja pyörittelet sitä suun etuosassa, juoman katkerat maut tuntuvat voimakkaasti, ja sitähän sinä et halua. Olut on edukseen suun takaosassa, joten hörppää sitä kunnon kulaus.

5. Pysy erossa muotioluista

Pale alet, craft lagerit ja IPA:t ovat nyt trendikkäitä oluttyyppejä, mutta aloittelijalle niissä on liian kova humalan puraisu. Odota myös tummien stout-tyyppisten oluiden kanssa. Ne ovat tuhteja puuromaisia oluita, joiden hienous avautuu vasta kokemuksen myötä. Mutta jos juot kahvisi mustana, saatat ihastua tummiin oluihin jo ensi kulaisulla.

Neuvoja antoivat Yks olut -kirjan kirjoittanut Aniko Lehtinen, Sinebrychoffin markkinointijohtaja Kirsi Räikkönen ja Hartwallin markkinointipäällikkö Meri Vainikka.

Eikö vieläkään maistu? Katso lisää vinkkejä Soppa365:sta.

Lue myös:

Soppa 365: Sininen olut saa värinsä merilevästä

Täällä naiset juovat enemmän kuin miehet

Olut vahvistaa lihaksia