Ei isosta tuopista, vaan ohutreunaisesta lasista. Tai sitten suoraan pullosta. Kuva: Shutterstock
Ei isosta tuopista, vaan ohutreunaisesta lasista. Tai sitten suoraan pullosta. Kuva: Shutterstock

Kaikki juovat nyt trendikkäästi olutta. Mutta entä jos ei tykkää? Silloin ei kannata aloittaa muotioluista.

1. Aloita lagerilla tai sitrusmaisella vehnäoluella

Kevyet ja raikkaat oluet ovat vasta-alkajille helpoimpia. Sellaisia ovat esimerkiksi maissipohjaiset Sol ja Corona sekä kotimaiset Lapin kulta ja Koff. Myös belgialaisen Hoegaarden-vehnäoluen ja kotimaisen Olvin Sandels vehnäoluen raikkaus miellyttää yleensä kokemattomia oluenjuojia.

2. Ota pieni annos

Puolen litran tuoppi on aloittelijalle liikaa. Mene baariin, jossa myydään olutta myös parin desin annoksina. Liian iso annos lämpenee ja väljähtyy, ennen kuin ehdit juoda sitä. Kysy hanaoluista puolikkaita annoksia – monet ravintolat myyvät niitä, vaikka niitä ei mainita listalla.

3. Nauti kylmänä

Viileässä oluessa mikään yksittäinen aromi ei korostu liikaa. Jalallisessa lasissa käsi ei pääse lämmittämään juomaa (jos muistat pitää kiinni jalasta).

4. Juo reippaasti, älä kuin viiniä

Jos otat olutta pienen kulauksen ja pyörittelet sitä suun etuosassa, juoman katkerat maut tuntuvat voimakkaasti, ja sitähän sinä et halua. Olut on edukseen suun takaosassa, joten hörppää sitä kunnon kulaus.

5. Pysy erossa muotioluista

Pale alet, craft lagerit ja IPA:t ovat nyt trendikkäitä oluttyyppejä, mutta aloittelijalle niissä on liian kova humalan puraisu. Odota myös tummien stout-tyyppisten oluiden kanssa. Ne ovat tuhteja puuromaisia oluita, joiden hienous avautuu vasta kokemuksen myötä. Mutta jos juot kahvisi mustana, saatat ihastua tummiin oluihin jo ensi kulaisulla.

Neuvoja antoivat Yks olut -kirjan kirjoittanut Aniko Lehtinen, Sinebrychoffin markkinointijohtaja Kirsi Räikkönen ja Hartwallin markkinointipäällikkö Meri Vainikka.

Eikö vieläkään maistu? Katso lisää vinkkejä Soppa365:sta.

Lue myös:

Soppa 365: Sininen olut saa värinsä merilevästä

Täällä naiset juovat enemmän kuin miehet

Olut vahvistaa lihaksia

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.