Grillausta hauskempaa kesäpuuhaa saa hakea. Kuva: Shutterstock.
Grillausta hauskempaa kesäpuuhaa saa hakea. Kuva: Shutterstock.

Kun muistat muutamat muistisäännöt ja jipot, valmistat grillissäsi superherkullista ruokaa läpi kesän.

1. Marinoi etukäteen

Tärkeintä marinadissa on happo, joka tulee esimerkiksi viinistä, sitruksista tai jogurtista. Happo mureuttaa lihan. Mausteet antavat makua, öljy tehostaa makujen imeytymistä.

Marinointiajat

Sitkeä liha (paistit, ribsit)

12 tuntia

Murea liha (pihvit) 2 tuntia

Luullinen broileri (koivet tai kokonainen) 12 tuntia

Broilerinfilee 4 tuntia

Kala 1 tunti

Kasvikset 2 tuntia

 

2. ...tai jälkikäteen

Trendikkäintä nyt on jälkimarinointi, joka toimii etenkin grillatuille kasviksille tai siivutetulle lihalle. Sekoita marinadiin mausteita, viinietikkaa ja soijaa.

 

3. Täydellinen pihvi grillistä

1. Tuntia ennen grillausta ota lihat huoneenlämpöön ja lämmitä grilli tulikuumaksi.

2. Kun grilli on kuuma, ripottele lihojen pintaan suolaa.

3. Grillaa pihvin ensimmäiselle puolelle kunnon grilliraidat tai ristikko. Tästä syntyy maku!

4. Käännä pihvi. Rouhi paistetulle puolelle pippuri.

5. Kun toisellakin puolella on hyvät raidat, nosta pihvi ylä­tasolle ja jatka kypsennystä.

6. Ota valmis pihvi ulos grillistä ja anna vetäytyä folion alla yhtä kauan kuin grillaus kesti.

 

Muista antaa pihvin levätä folion sisällä grillauksen jälkeen.

 

4. Grillaa suoraan...

Suoralla grillaamisella tarkoitetaan sitä, että grillattava ruoka on suoraan lämmönlähteen päällä. Tällä metodilla voi grillata makkarat ja ohuet pihvit, ja paistopinnasta tulee nätti.

 

5. ...tai epäsuoraan

Epäsuora grillaaminen tarkoittaa usein jälkikypsytystä. Ruoka siirretään siis sivuun suoran lämmönlähteen päältä – tai hiilet pois ruuan alta. Metodi sopii lihan jälkikypsennykseen ja pitkää aikaa vaativille kasviksille.

 

6. Vai sittenkin kalaa?

1 Helpointa on grillata kala kokonaisena.

2. Älä paista jääkaappikylmää kalaa vaan anna sen lämmetä hetki ennen grillausta.

3. Kun kalan nahka tarttuu grilliin, älä yritä irrottaa sitä. Anna nahkan palaa grillistä irti.

4. Kypsän kalan tunnistat tutkimalla. Raota kalan lihaa ja tarkastele sen väriä.

5. Järvikalat, kuten ahvenet, kuhat ja hauet, pitää aina paistaa kokonaan kypsiksi. Lohen voit jättää läpikuultavaksi.

 

Lohen voi jättää läpikuultavaksi.

7. Tuplatikusta asiaa

Vartaiden grillaaminen helpottuu kahdella kikalla: Liota vartaita ennen käyttöä, jotta ne eivät pala. Jos palat pyörivät ja niitä on vaikea käännellä, käytä tuplavarrastusta. Silloin palat pysyvät hyrräämättä paikoillaan.

 

8. Vahva mauste = paras ystävä

Grilli antaa ruualle ihanan oman maun, mutta grilliruoka kestää kovaakin maustamista. Siksi sen parhaita ystäviä ovat voimakkaat kastikkeet ja chilit. Kokeile vaikkapa pohjoisafrikkalaista berbere-maustetta tai sipaise pintaan chiliöljyä.

 

9. Inspiroivin grillikirja...

on tässä. Ainakin piimämarinoituja broilerinuijia sekä grillattua maa-artisokkarisottoa on testattava. Risto Mikkola: Koko vuoden grillauskirja, Readme

 

10.  Vaihda marinadi rubiin!

Rub on kuiva mausteseos, joka hierotaan ruuan pintaan ennen grillausta. Se takaa grillattavalle rapean pinnan. Rubin voi sekoittaa itse, ja valmiina niitä saa ainakin Poppamies- ja Santa Maria -merkeiltä. Myös Lidlin grillimestarisarjassa on rubeja.

 

11. Tulipunainen rub

1 dl valmista maustetta

valmistusaika 5 min

2 rkl seesaminsiemeniä

1 rkl chilirouhetta

1 rkl kuivattua oreganoa

1 rkl ruokosokeria

2 tl savupaprikajauhetta

2 tl valkosipulijauhetta

1 tl cayennepippuria

2 tl suolaa

1. Mittaa kaikki ainekset pieneen kulhoon ja sekoita keskenään.

 

12. Retkelle mukaan

Muurikan ihana kertakäyttöinen grilli on tehty tervaleppäpöllistä. Sillä grillaa reilun tunnin. Puinen kehys antaa herkuille savun aromia.

Muurikan ecogrilli 24–28 cm n. 12 €

 


 

Pinkki ämpäri on suloinen grilli liikkuvalle. Sitä on helppo kuljettaa kantokahvasta ja sen sisään mahtuu reilusti hiiliä.

Clas Ohlsonin ämpärigrilli 14,99 €

 


 

Weberin kannettava kaasugrilli on hifistelijän valinta. Grilli toimii samoilla kertakäyttöisillä kaasupulloilla, joita käytetään esimerkiksi retkikeittimissä. Sopii myös parvekkeelle tai purjeveneeseen.

Weber Go-Anywhere kaasugrilli n. 140 €

 

 


 

13. Hyvää kasviksista!

Kun kasvikset grillaa kokonaisina, niissä säilyvät mehevyys ja maku. Parhaiten kasvisten grillaamiseen sopii kuumana hehkuva hiillos. Juurekset voit nakata kuorineen grilliin ja antaa pehmentyä lämmössä. Pehmentyneet juurekset kuoritaan ja maustetaan. Sama kaava toimii paprikalle. Kesän hittikasviksen parsakaalin voi halkaista ja grillata kunnolla napakan rapeaksi.

Vinkit antoi keittiömestari Erika Helme Birgitta-ravintolasta

 

14. Näin tarkistat oikean kypsyyden

Pihvin kypsyys selviää näppituntumalla. Kun aloitat grillauksen, paina lihaa kevyesti. Testaa painamalla koko grillauksen ajan. Huomaat, kuinka kypsyvä liha muuttuu kovemmaksi. Medium-pihvi on jo selvästi kiinteytynyt, mutta vielä kumipallomaisen joustava.

Medium-pihvi on selvästi kiinteytynyt, mutta vielä kumipallomaisen joustava.

 

15. Löytyiskö uusi makkarasuosikki? 

1. Jyväbroilerin broilerimakkaroissa on paahdettua sipulia. Makkara on nappivalinta hänelle, joka välttelee sianlihaa.

2. Snellmann All Natural Provencalessa on ronski rakenne ja muhkea maku. Ei lisäaineita.

3. HK:n Kabanossisarjan Karski Juusto-Jalapenomakkara iskee juustomakkaroiden ystäviin. Ne ovat suosikkeja vuodesta toiseen!

 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.