Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miten ruokaan saa makua, jos suolansyötiä pitää taas vähentää? Vaikka näin.

Suomessa syödään vähemmän suolaa kuin muissa Pohjoismaissa. Silti tuoreissa valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosituksissa suolansaantia on vähennetty grammalla ja se on alhaisempi kuin muualla (5 g/vrk). Vähäsuolainen ruokavalio suojaa esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksilta.

Kokkaamalla itse ruuan suolan määrää on helppo vähentää. Ohjeet, jotka sisältävät makkaraa, kannattaa kuitenkin jättää väliin. Samoin kaupan hyllylle voi huoletta unohtaa valmiiksi marinoidut tuotteet, oliivit, kaprikset, kalasäilykkeet ja leikkeleet. Myös soijakastikkeessa, mausteseoksissa ja liemikuutioissa on paljon suolaa.

Millä ruokaan saa sitten makua? Suolan voi korvata vaikka näin.

– Gomashio. Japanilainen seesaminsiemenistä ja suolasta tehty mausteseos käy tavallisen suolan terveellisempänä vaihtoehtona, mutta sisältää silti suolaa.

- Kuivattu sumakki. Lähi-idän mauste, jota voi käyttää salaatissa tai vaikka riisin mausteena. Kuivattu sumakinmarja maistuu sitruunaiselta.

– Tilli. Suomalaisesta keittiöstä tuttu tilli käy kuivattuna kalaruokiin, tuoreena vaikka mihin.

– Jauhettu sipuli. Luonnollisen suolaisen maun ruokaan saa jauhetulla sipulilla tai valkosipulilla. Älä sekoita sipulisuolaan.

Lähteet: Me Naisten terveystoimittaja Päivi Ala-Risku ja ruokatoimittaja Katja Nordlund ja WatchMojo.com.

Lue myös:

Saako terveysvaikutteista suolaa ripotella enemmän?

Uudet ruokasuositukset julki: Kasvissyönti on viimeinkin ok!

Treenaaja, näin pidät suolat tasapainossa

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.