Master chef -tuomari Tomi Björckin vaimo Minka teki miehelleen lemmekkään aterian.

Kuvat Pia Inberg

Kahdenkeskinen hetki kotikeittiössä on helsinkiläiselle Björckin pariskunnalle harvinainen. Modernia aasialaisruokaa tarjoavien Farang- ja Gaijin-ravintoloiden pyörittäminen vie molempien ajan, sillä Tomi, 31, hyörii keittiössä ja Minka, 28, salissa.

Lisäksi Tomi tekee televisioon Tomin keittiötä ja tuomaroi Master Chef -kokkikisaa. Hurjinta pariskunnan kiire oli puolitoista vuotta ensimmäisen ravintolan avaamisen jälkeen.

– Teimme töitä aamukahdeksasta yhteen yöllä, kuutena päivänä viikossa, Tomi kertoo.

Toisen ravintolan avaaminen helpotti elämää. Koska pikkutarkka keittiömestari ei voinut enää katsastaa jokaista pöytään lähtevää annosta, hänen oli pakko uskoa liesi välillä muiden komennukseen. Ihmisiin luottaminen ei ollutkaan vaikeaa, Tomi huomasi. Nykyisin pari pääsee töistä kotiin kymmeneltä illalla.

– Meillä on siinä vielä monta tuntia yhteistä aikaa, Minka iloitsee.

Tomin ja Minkan yhteiselo alkoi kymmenen vuotta sitten. Portsarina lisä­rahoja tienannut Tomi huomasi baarin jonossa harvinaisen kauniin tytön.

– Vaistosin Minkassa poikkeuksellista voimaa. Pidän vahvoista naisista, Tomi kertoo.

Rakkaus alkoi ensi silmäyksellä.

– Toi urpo pyysi leffaan, mutta eihän siellä voi jutella, Minka jatkaa.

Harvinainen suhde

Korealainen ruoka on Tomin suosikki, joten alkuruoka, possukääröt, oli Minkalta varma valinta illalliselle. Tomi on Minkan tavoin myös kala- ja äyriäisruokien ystävä, ja bouillabaisse uppoaa mieheen vauhdilla hyväksyvien nyökkäysten kera.

– Kyllä lohkeis! Tomi kehuu.

On aika siirtyä jälkiruokaan. Minka kuorruttaa australialaiset banaanikuppikakut ja lisää koristeeksi tuoreita kukkia. Tomi katsoo puuhaa epäillen.

– En tekisi tuollaista hörsellystä ikinä, mies toteaa.

Mutta nyt ei ollakaan Tomin ravintolassa. Vaimon väkertämä herkkupala maistuu Tomista ihanalta, varsinkin kun kuorrutuksessa on limettiä. Mies nappaa vaimonsa syliin ja suikauttaa suukon.

Uusia alkuja

Työn vastapainoksi pari haluaa nähdä maailmaa ja nauttia ruuasta ja viinistä perheen ja ystävien kanssa. Kiireisessä
arjessa varataan aikaa myös liikunnalle.

Maaliskuussa pariskunta avaa taas uuden ravintolan. Kolmannen kuppilan teema on vielä salaisuus, mutta aasialainen se ei ole.

Vaikka ravintolaimperiumi kasvaa ja menestyy, Tomi ja Minka saattavat luopua kaikesta kertaheitolla. Yhdessä he ovat jättäneet kotinsa ja turvallisen ympäristön jo viisi kertaa ja käynnistäneet elämän uudessa paikassa.

– Emme kiinny materiaan, vaikka haluamme elää mukavasti, Minka muotoilee.

Mukava elämä saattaisi löytyä taas kaukaa etelästä. Suomen pimeä talvi saa parin ikävöimään Australian kavereita, ilmastoa ja elämänasennetta. Ja sitä, että ulkona saa kulkea paljain jaloin.

Sailor Tom -juoma

1 annos
Valmistusaika: 5 minuuttia

4 cl tummaa rommia
5–10 mintunlehteä
1/2 limetti
1–3 tl (palmu)sokeria
jäitä
1–1,5 tölkkiä inkivääriolutta (ginger beer)

Mittaa rommi ja mintunlehdet lasiin. Purista limetistä mehu ja sekoita se sokerin kanssa rommiin. Lisää paljon jäitä ja kaada lasi täyteen inkivääriolutta.

Vinkki! Palmusokeria löydät varmimmin etnisistä ruokakaupoista. Voit korvata sen myös tavallisella sokerilla. Inkiväärioluen voit korvata ginger alella.

Bo ssäm

2 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

200 g possunkylkeä viipaleina
suolaa, pippuria
salaatinlehtiä

Lisukkeet:
kimchiä tai isoäidin kurkkuja
chilillä maustettua majoneesia
tuoretta korianteria
punaista chiliä viipaleina
kevätsipulia

Grillaa possunkyljet kypsiksi ja mausta suolalla ja pippurilla.

Irrota salaatinlehdet kerästä. Nosta kylkipalat salaatinlehdille ja lusikoi lisukkeet lihan päälle.

Vinkki! Kokoa ainekset tarjoiluvadille ja anna ruokailijoiden
rakentaa annoksensa itse. Salaatinlehtien ei tarvitse olla niin suuria, että ne saa käärittyä rullalle, vaan voit kasata täytteitä pienemmillekin lehdenpaloille.

Isoäidin kurkut

1 kurkku
2 rkl sokeria
1/4 tl suolaa
3 rkl väkiviinaetikkaa

Leikkaa kurkku ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet sokerin, suolan ja etikan kanssa kannelliseen kulhoon. Sulje kansi ja ravista salaattia voimakkaasti. Anna kurkkujen maustua viileässä ennen tarjoilua.

Bouillabaisse à la Minka

2 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

Keitto:
1/2 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1/2 rkl öljyä
2 rkl tomaattipyreetä
50 g lohta
1/2 l kalalientä
2 laakerinlehteä
1/2 tl suolaa ja mustapippuria
1/2 g sahramia
3 tomaattia
1/4 purjosipuli
2 dl valkoviiniä
1/2 kevätsipulin varsi
hienonnettua persiljaa

Lisukkeet:
150 g siikafileetä
voita tai öljyä paistamiseen
4 jättiläiskatkarapua
8 viher- tai sinisimpukkaa
suolaa, pippuria
2 palaa vaaleaa leipää paahdettuna
chilimajoneesia

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuullota ne öljyssä.
Lisää tomaattipyree, lohi, kalaliemi, laakerinlehdet, suola, pippuri ja sahrami. Keitä noin 10 minuuttia.

Kuutioi tomaatit, hienonna purjo ja lisää ne keittoon valkoviinin kanssa. Keitä vielä toiset 10 minuuttia. Viimeistele keitto hienonnetulla kevätsipulilla ja persiljalla.

Valmista lisukkeet. Leikkaa siika paloiksi ja paista se pannulla rasvassa nahkapuolelta rapeaksi. Paista rapuja 2–3 minuuttia puoleltaan. Keitä simpukat vedessä (5 minuuttia). Mausta lisukkeet suolalla ja pippurilla.

Tarjoile keitto chilillä maustetun majoneesin ja paahdetun leivän kanssa.

Vinkki! Lohi on ainoastaan antamassa makua keittoon. Muut
kalat ja äyriäiset tarjoillaan erillisessä vadissa.

Banaanikuppikakut

12 keskikokoista kuppikakkua
Valmistusaika: 40 minuuttia

2 banaania
2 1/2 dl sokeria
1/2 dl palmusokeria
1 dl kookoskermaa
2/3 dl öljyä
2 munaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1/2 tl suolaa
3/4 dl kookoshiutaleita

Kuorrute:
1 dl limetin mehua
1 dl kermaa
1 vaniljatanko
200 g valkosuklaata
2 tl tuoretta inkivääriä raasteena

Koristeeksi:
kuivattua mansikkaa ja syötäviä kukkia

Soseuta banaanit ja vatkaa ne sokereiden kanssa yhteen.
Sekoita kosteat aineet keskenään. Sekoita kuivat aineet keskenään.

Lisää kosteat aineet banaaniseokseen, sekoita. Lisää kuivat aineet ja sekoita, älä vaivaa.

Jaa taikina annosvuokiin. Paista 180-asteisessa uunissa noin 20
minuuttia. Leivoksista saa tulla kullanruskeita.

Tee kuorrute. Purista limeteistä mehu. Pilko suklaa kulhoon. Halkaise vaniljatanko ja kaavi sen sisus kattilaan kerman kanssa. Kiehauta seos ja kaada se suklaapalojen päälle. Pyöräytä suklaaseos sauvasekoittajalla tasaiseksi. Lisää mehu ja inkivääri. Pursota kuorrute jäähtyneille kakkusille. Koristele.
Vinkki. Jos et löydä palmusokeria, korvaa se tavallisella kidesokerilla.

Vinkki! Samalla reseptillä voit valmistaa yhden ison australialaisen banaanikakun, banana loafin.


Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.