Master chef -tuomari Tomi Björckin vaimo Minka teki miehelleen lemmekkään aterian.

Kuvat Pia Inberg

Kahdenkeskinen hetki kotikeittiössä on helsinkiläiselle Björckin pariskunnalle harvinainen. Modernia aasialaisruokaa tarjoavien Farang- ja Gaijin-ravintoloiden pyörittäminen vie molempien ajan, sillä Tomi, 31, hyörii keittiössä ja Minka, 28, salissa.

Lisäksi Tomi tekee televisioon Tomin keittiötä ja tuomaroi Master Chef -kokkikisaa. Hurjinta pariskunnan kiire oli puolitoista vuotta ensimmäisen ravintolan avaamisen jälkeen.

– Teimme töitä aamukahdeksasta yhteen yöllä, kuutena päivänä viikossa, Tomi kertoo.

Toisen ravintolan avaaminen helpotti elämää. Koska pikkutarkka keittiömestari ei voinut enää katsastaa jokaista pöytään lähtevää annosta, hänen oli pakko uskoa liesi välillä muiden komennukseen. Ihmisiin luottaminen ei ollutkaan vaikeaa, Tomi huomasi. Nykyisin pari pääsee töistä kotiin kymmeneltä illalla.

– Meillä on siinä vielä monta tuntia yhteistä aikaa, Minka iloitsee.

Tomin ja Minkan yhteiselo alkoi kymmenen vuotta sitten. Portsarina lisä­rahoja tienannut Tomi huomasi baarin jonossa harvinaisen kauniin tytön.

– Vaistosin Minkassa poikkeuksellista voimaa. Pidän vahvoista naisista, Tomi kertoo.

Rakkaus alkoi ensi silmäyksellä.

– Toi urpo pyysi leffaan, mutta eihän siellä voi jutella, Minka jatkaa.

Harvinainen suhde

Korealainen ruoka on Tomin suosikki, joten alkuruoka, possukääröt, oli Minkalta varma valinta illalliselle. Tomi on Minkan tavoin myös kala- ja äyriäisruokien ystävä, ja bouillabaisse uppoaa mieheen vauhdilla hyväksyvien nyökkäysten kera.

– Kyllä lohkeis! Tomi kehuu.

On aika siirtyä jälkiruokaan. Minka kuorruttaa australialaiset banaanikuppikakut ja lisää koristeeksi tuoreita kukkia. Tomi katsoo puuhaa epäillen.

– En tekisi tuollaista hörsellystä ikinä, mies toteaa.

Mutta nyt ei ollakaan Tomin ravintolassa. Vaimon väkertämä herkkupala maistuu Tomista ihanalta, varsinkin kun kuorrutuksessa on limettiä. Mies nappaa vaimonsa syliin ja suikauttaa suukon.

Uusia alkuja

Työn vastapainoksi pari haluaa nähdä maailmaa ja nauttia ruuasta ja viinistä perheen ja ystävien kanssa. Kiireisessä
arjessa varataan aikaa myös liikunnalle.

Maaliskuussa pariskunta avaa taas uuden ravintolan. Kolmannen kuppilan teema on vielä salaisuus, mutta aasialainen se ei ole.

Vaikka ravintolaimperiumi kasvaa ja menestyy, Tomi ja Minka saattavat luopua kaikesta kertaheitolla. Yhdessä he ovat jättäneet kotinsa ja turvallisen ympäristön jo viisi kertaa ja käynnistäneet elämän uudessa paikassa.

– Emme kiinny materiaan, vaikka haluamme elää mukavasti, Minka muotoilee.

Mukava elämä saattaisi löytyä taas kaukaa etelästä. Suomen pimeä talvi saa parin ikävöimään Australian kavereita, ilmastoa ja elämänasennetta. Ja sitä, että ulkona saa kulkea paljain jaloin.

Sailor Tom -juoma

1 annos
Valmistusaika: 5 minuuttia

4 cl tummaa rommia
5–10 mintunlehteä
1/2 limetti
1–3 tl (palmu)sokeria
jäitä
1–1,5 tölkkiä inkivääriolutta (ginger beer)

Mittaa rommi ja mintunlehdet lasiin. Purista limetistä mehu ja sekoita se sokerin kanssa rommiin. Lisää paljon jäitä ja kaada lasi täyteen inkivääriolutta.

Vinkki! Palmusokeria löydät varmimmin etnisistä ruokakaupoista. Voit korvata sen myös tavallisella sokerilla. Inkiväärioluen voit korvata ginger alella.

Bo ssäm

2 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

200 g possunkylkeä viipaleina
suolaa, pippuria
salaatinlehtiä

Lisukkeet:
kimchiä tai isoäidin kurkkuja
chilillä maustettua majoneesia
tuoretta korianteria
punaista chiliä viipaleina
kevätsipulia

Grillaa possunkyljet kypsiksi ja mausta suolalla ja pippurilla.

Irrota salaatinlehdet kerästä. Nosta kylkipalat salaatinlehdille ja lusikoi lisukkeet lihan päälle.

Vinkki! Kokoa ainekset tarjoiluvadille ja anna ruokailijoiden
rakentaa annoksensa itse. Salaatinlehtien ei tarvitse olla niin suuria, että ne saa käärittyä rullalle, vaan voit kasata täytteitä pienemmillekin lehdenpaloille.

Isoäidin kurkut

1 kurkku
2 rkl sokeria
1/4 tl suolaa
3 rkl väkiviinaetikkaa

Leikkaa kurkku ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet sokerin, suolan ja etikan kanssa kannelliseen kulhoon. Sulje kansi ja ravista salaattia voimakkaasti. Anna kurkkujen maustua viileässä ennen tarjoilua.

Bouillabaisse à la Minka

2 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia

Keitto:
1/2 sipuli
1 valkosipulin kynsi
1/2 rkl öljyä
2 rkl tomaattipyreetä
50 g lohta
1/2 l kalalientä
2 laakerinlehteä
1/2 tl suolaa ja mustapippuria
1/2 g sahramia
3 tomaattia
1/4 purjosipuli
2 dl valkoviiniä
1/2 kevätsipulin varsi
hienonnettua persiljaa

Lisukkeet:
150 g siikafileetä
voita tai öljyä paistamiseen
4 jättiläiskatkarapua
8 viher- tai sinisimpukkaa
suolaa, pippuria
2 palaa vaaleaa leipää paahdettuna
chilimajoneesia

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuullota ne öljyssä.
Lisää tomaattipyree, lohi, kalaliemi, laakerinlehdet, suola, pippuri ja sahrami. Keitä noin 10 minuuttia.

Kuutioi tomaatit, hienonna purjo ja lisää ne keittoon valkoviinin kanssa. Keitä vielä toiset 10 minuuttia. Viimeistele keitto hienonnetulla kevätsipulilla ja persiljalla.

Valmista lisukkeet. Leikkaa siika paloiksi ja paista se pannulla rasvassa nahkapuolelta rapeaksi. Paista rapuja 2–3 minuuttia puoleltaan. Keitä simpukat vedessä (5 minuuttia). Mausta lisukkeet suolalla ja pippurilla.

Tarjoile keitto chilillä maustetun majoneesin ja paahdetun leivän kanssa.

Vinkki! Lohi on ainoastaan antamassa makua keittoon. Muut
kalat ja äyriäiset tarjoillaan erillisessä vadissa.

Banaanikuppikakut

12 keskikokoista kuppikakkua
Valmistusaika: 40 minuuttia

2 banaania
2 1/2 dl sokeria
1/2 dl palmusokeria
1 dl kookoskermaa
2/3 dl öljyä
2 munaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1/2 tl suolaa
3/4 dl kookoshiutaleita

Kuorrute:
1 dl limetin mehua
1 dl kermaa
1 vaniljatanko
200 g valkosuklaata
2 tl tuoretta inkivääriä raasteena

Koristeeksi:
kuivattua mansikkaa ja syötäviä kukkia

Soseuta banaanit ja vatkaa ne sokereiden kanssa yhteen.
Sekoita kosteat aineet keskenään. Sekoita kuivat aineet keskenään.

Lisää kosteat aineet banaaniseokseen, sekoita. Lisää kuivat aineet ja sekoita, älä vaivaa.

Jaa taikina annosvuokiin. Paista 180-asteisessa uunissa noin 20
minuuttia. Leivoksista saa tulla kullanruskeita.

Tee kuorrute. Purista limeteistä mehu. Pilko suklaa kulhoon. Halkaise vaniljatanko ja kaavi sen sisus kattilaan kerman kanssa. Kiehauta seos ja kaada se suklaapalojen päälle. Pyöräytä suklaaseos sauvasekoittajalla tasaiseksi. Lisää mehu ja inkivääri. Pursota kuorrute jäähtyneille kakkusille. Koristele.
Vinkki. Jos et löydä palmusokeria, korvaa se tavallisella kidesokerilla.

Vinkki! Samalla reseptillä voit valmistaa yhden ison australialaisen banaanikakun, banana loafin.


Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Olit sitten pihistäjä tai herkuttelija, piipahdus etnisessä ruokakaupassa kannattaa.

Etnisissä marketeissa monet tuotteet ovat halvempia kuin tunnetuissa ketjukaupoissa. Eksoottisemmista makumaailmoista tai muuten vaan vaihtelusta innostunut hakee niistä myös ainesosat, joita ei lähikaupan hyllyltä löydä. Ainakin näiden tuotteiden takia kannattaa toisinaan jättää tavismarketti väliin:

Tuoreet yrtit

Etnisisten ruokakauppojen yrtit suorastaan huumaavat tuoksullaan ja maullaan. Ne myydään usein suurina, lehtevinä nippuina, joiden aromaattisuusaste on aivan toista luokkaa kuin muovipussitettujen markettiyrttien.

Markettiyrtiteissä plussaa on usein kotimaisuus, mutta esimerkiksi minttu ja korianteri kannattaa ostaa etnisestä kaupasta. Ulkomaisessa mintussa on voimakkaampi maku. Korianterin taas saa etnisestä kaupasta isoine juurineen. Kotikokki tarvitsee korianterin juurta, jos aikoo valmistaa itse esimerkiksi thaimaalaista currytahnaa. Voimakasta minttua kannattaa hyödyntää drinkeissä.

Mausteet ja tahnat

Tuoreiden yrttien lisäksi kuivamausteiden ja erilaisten valmiiden maustetahnojen valikoima on usein loistava. Mausteita saa pikkurahalla, ja valikoimasta löytyy erikoisempiakin tuotteita. Mausteisten ruokien ystävä hamstraa tuotteet isommissa pusseissa.

Etnisistä kaupoista saa currytahnaa muoviämpäreissä, ja tahnasta saa pyöräytettyä helposti herkullista ruokaa. Lisäksi etnomarkettien hyllyiltä löytyy edullisesti hummusta, tahinia ja lukemattomia muita tahnoja, joita voi hyödyntää ruoanlaitossa.

Myös nuudelit ovat vielä halvempia kuin taviskauppojen vastikkeet, ja valikoimasta löytyy juuri oikea tuote kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Riisi ja nuudeli

Riisi on huomattavasti halvempaa, varsinkin, jos ostaa isomman pakkauksen. Myös nuudelit ovat vielä halvempia kuin taviskauppojen vastikkeet, ja valikoimasta löytyy juuri oikea tuote kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Riisin ja nuudelien lisäksi monet muutkin kuivatuotteet, kuten pavut ja linssit, ovat usein edullisia.

Tuore liha juhla-aterialle (tai miksei muutenkin)

Varsinkin juhlapyhinä laadukas liha on perusmarketeissa usein kallista ja saattaa loppua kesken. Etnisistä ruokakaupoista saattaa sesonkiaikoina löytää esimerkiksi lammasta edullisemmin – ja vieläpä kotimaisena.

Erikoistuotteet

Kokeileva ruoanlaittaja hakee harvinaisemmat raaka-aineet etnisestä marketista. Esimerkiksi plantainia eli keittobanaania tai valmiskimchiä voi olla vaikea löytää muualta.

Kokeileva ruoanlaittaja hakee harvinaisemmat raaka-aineet etnisestä marketista.

Arkiruokailuun saa helposti vaihtelua pakasteosastoilta. Aasialaismarketeista voi haalia kiireisen päivän varalle dumplingeja, joita löytyy joka lähtöön. Lähi-itäkaupoista puolestaan saa esimerkiksi oikein hyviä falafeleja hätävaraksi. Pakastealtaasta voi onkia myös mereneläviä, kuten mustekalaa ja erilaisia rapuja.

Terveelliset välipalat ja herkut

Sentinvenyttäjä hakee naposteltavansa etnisistä ruokakaupoista, joista kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä saa edullisemmin kuin jättiketjuilta.

Aasiakauppojen valikoimiin kuuluu sokerittomia, pelkästään esimerkiksi mangosta ja kookoksesta valmistettuja mehujääpuikkoja, jotka tekevät jäätelöherkuttelusta astetta terveellisempää.

diu

Näiden tuotteiden takia etniseen kauppaan kannattaa lähteä ruokaostoksille – selvää säästöä ja laajempi valikoima

Miten moraalia ja moraalikäsitystä tutkiva tieteenala tähän liittyy ;) ? Niin, ehkä näissä(kin) kaupoissa kannattaa kysellä hiukan lihatuotteiden alkuperästä, kuten muissakin kaupoissa. Tosin ainakin tuossa naapurin etnisessä kaupassa ainakin osa lihasta on luomua. Itse tosin ostan sieltä vain mausteita, nuudeleita ja aivan ihania, suuria ja kypsiä granaattiomenoita.
Lue kommentti