Vähän harjoittelua, niin kyllä se siitä. Ja jos et jaksa kaivertaa koko kurpitsaa, onhan se ihan kiva koriste ilman kauhunaamaakin. Kuva: Shutterstock
Vähän harjoittelua, niin kyllä se siitä. Ja jos et jaksa kaivertaa koko kurpitsaa, onhan se ihan kiva koriste ilman kauhunaamaakin. Kuva: Shutterstock

Kurpitsa muuttuu painajaismaiseksi oikeilla ohjeilla.

Yhdysvalloista Suomeen rantautunut halloween-juhlinta pakottaa meidät tarttumaan veitseen ja muotoilemaan jättikurpitsoista irvistäviä kauhunaamoja.

Jos se on ensimmäistä kertaa edessä, tässä ohjeet onnistuneeseen kurpitsa-askarteluun!

1. Osta kurpitsa. Tadaa! Olet yhtä kurpitsaa rikkaampi. Osassa kurpitsoista tulee mukana erilaisia malleja leikkelyyn. Voit käyttää niitä tai tehtailla irvistyksen juuri sellaiseksi kuin haluat. Tästä lisää kohdassa 5.

2. Aloita kurpitsan tyhjentäminen yläpuolelta, jos aiot laittaa sen sisälle kynttilän. Jos panet sisälle sähköjohdollisen valon, aloita kaiverrus alapuolelta, jotta saat johdot piiloon. Jos et valaise kurpitsaa, tällä ei ole mitään väliä. Jos teet kurpitsalle hatun, älä tee siitä liian suurta, jotta kasvoille jää tilaa. Hatun pitää kuitenkin olla sen kokoinen, että aukosta mahtuu sisälle kynttilä.

3. Leikkaa reikä hyvällä sahalaitareunaisella työkalulla. Työnnä työkalu kurpitsaan kuin miekka! Etene pisto kerrallaan, koska kurpitsan jäykkä kuori ei muuten alistu leikkelyysi.

4. Kun olet saanut reiän kurpitsaasi, tyhjennä se sisälmyksistä. Suurimman osan sisälmyksistä saat pois veitsellä, loput teräväreunaisella lusikalla. Rouhi lusikalla kurpitsaa sisältä, mutta älä ohenna sen kuoriosaa liikaa.

5. Valitse kurpitsan kasvopuoli, asettele sille joko kurpitsan mukana tullut kaava tai itse taiteilemasi, ja jäljennä ääriviivat kurpitsan kuoreen. Tähän käy vesiliukoinen tussi.

6. Kaiverra kurpitsalle kasvot ääriviivojen mukaan. Käytä tarpeeksi tarkkaa ja pieniteräistä työkalua. Terän pitää kuitenkin olla tarpeeksi pitkä ja vahva, jotta sitä voi käyttää. Muista tässäkin vaiheessa pistotekniikka.

7. Viimeinen voitelu. Jotta kurpitsan sisältä näkyvä vaalea kuoren sisälmys ei tummuisi, sipaise siihen ohut kerros vaseliinia.

Kaiverrusinspiraatiota voi hakea vaikkapa Southern Livingin sivuilta. He ovat listanneet 33 mielikuvituksellista tapaa kaivertaa kurpitsa. Joukosta löytyvät muun muassa van Gogh -kurpitsa ja kummituslinnakurpitsa. TwistedSifter-sivustolta taas löytyy 25 käsittämättömintä kurpitsakaiverrusta. Ne ovat niin hyviä, että masennut omista taidoistasi.

Lue Me Naisten uudesta Kulinaristi & Kokitar -blogista halloweenin paras resepti: Kurpitsapannukakku – halloweenin herkku!

Syksyn ihanin salaatti syntyy uunissa vähällä vaivalla ja hivelee kaikkia aisteja.

Tässä hurmaavassa syyssalaatissa käytetään punajuuren mietoja serkkuja kelta- ja raitajuuria, joita löytyy kaupoista sadonkorjuun

aikaan. Voit kuitenkin käyttää myös punajuuria tai mitä tahansa muita juureksia.

Paahdettuja juureksia ja pähkinää

4 annosta

40 min

2–3 (300 g) kelta- tai raitajuurta

2–3 (250 g)

Porkkanaa

2–4 (200 g) naurista

2 valkosipulinkynttä

2 dl hasselpähkinöitä

½ dl tuoretta timjamia

2 rkl oliiviöljyä

1 tl juustokuminaa

½ tl cayennepippuria

½ tl suolaa

Ripaus kanelia

Lisäksi

1 ruukku herneenversoja

1 ruukku rucolaa

1. Kuori ja kuutioi juurekset ja nauriit. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Yhdistä kulhossa vihannekset, pähkinät, tuore timjami, öljy ja mausteet. Sekoita hyvin ja levitä tasaisesti uunipellille. Paahda 225 asteessa 20 minuuttia. Sekoita välillä. Tee sillä aikaa fetakastike (kts. ohje).

2. Sekoita paahdettujen vihannesten joukkoon herneenversot ja rucola juuri ennen tarjoilua.

3. Tarjoile paahdetut vihannekset fetakastikkeen kera.

Vatkattu fetakastike

Noin 4 dl

5 min

1 pkt (200 g) fetaa

1 dl maitoa

1 pkt (200 g)

Maustamatonta tuorejuustoa

1 chili

1 sitruunan kuori

1/2 sitruunan mehu

2 rkl oliiviöljyä

½ tl sokeria

1. Murenna feta sauvasekoittimen kulhoon, lisää maito ja soseuta. Vispaa tuorejuusto notkeaksi ja sekoita joukkoon fetasose. Hienonna chili, raasta sitruunan kuori ja purista mehu.

2. Sekoita chili, kuoriraaste ja mehu fetaseokseen ja vatkaa seos ilmavaksi. Lisää öljy ja sokeri.

3. Lusikoi fetakastike isolle lautaselle ja kasaa päälle paahdetut vihannekset.

Erilaisia proteiinivanukkaita on pian kauppojen hyllyillä enemmän kuin tavallisia vanukkaita. Siksi on aika testata niitä!

Tuhti annos proteiinia, makeutusaineita ja erilaisia makuja. Maistuisiko?

Proteiinituotteiden menestys näyttää jatkuvan ainakin kauppojen valikoiman perusteella. Vanukkaiden hyllyssä proteiiniversiot ovat pitkään vallanneet tilaa tavallisilta vanukkailta.

Ovatko proteiinivanukkaat sitten terveellisempiä kuin tavalliset vanukkaat? Yhtä selkeää vastausta ei ole. Liiallinen proteiinin nauttiminen voi olla myös haitaksi ja johtaa muun muassa rasvamaksaan. Proteiinivanukkaissa on reilusti puolet vähemmän kaloreita kuin tavallisissa vanukkaissa ja sokeri on yleensä korvattu makeutusaineilla.

Useimpien proteiinivanukkaiden makukin on sellainen, että se ei houkuttele nauttimaan niitä kovin usein. Jälkipotku on jauhoinen ja kieli jää helposti tahmaiseksi. Me Naisten proteiinivanukastestissä ainoastaan yksi vanukas sai hyväksynnän – vaikka sekin jakoi mielipiteitä reilusti.

7. Trooppisia makuja ikävöivälle

Maitokolmio ananas–kookos, 150 g

Ravintosisältö / 100 g

  • Energia: 108 kcal
  • Proteiini: 11 g
  • Hiilihydraatit: 5,2 g

1,09 euroa

”Alkutuoksu on tyrmäävä. Keinotekoisen kookoksen liian makea tuoksu. Vähän saippuamainen.”

Testin makein vanukas ja semmoinen trooppisin, samalla vetisin. Vähemmänkin makeutusaineita riittäisi.”

”Kielelle jää jauhomainen jälkimaku. Hampaat ovat ihan töhnässä.”

6. Karkkipäivän pitäjälle

Barebell mansikka, 200 g

  • Ravintosisältö / 100 g
  • Energiaa: 71,5 kcal
  • Hiilihydraatit: 4,5 g
  • Proteiinia: 10 g

2,50 euroa

”Tuttifruttimainen tuoksu. Se ei enteile hyvää.”

”Tämän pitäisi olla mansikanmakuinen, mutta enemmän tämä on jonkin todella pahan karkin makuinen.”

”Jättää erittäin jauhoisen takapotkun. Tuntuu kuin kielen pinnalle jää joku sieni.”

5. Nutellan ystävälle, kenties

Njie Propud suklaa–pähkinä, 200 g

Ravintosisältö / 100 g

  • Energiaa: 72 kcal
  • Hiilihydraatit: 4,60 g
  • Proteiinia: 10 g

1,69 euroa

”Keinotekoisen pähkinän tuoksu on voimakas, ja se maistuu myös vanukkaassa.”

”Haluaisin sanoa, että tämä on lähellä nutellaa, mutta pähkinän maku ei ole aito. Hyytelömäinen rakenne ja todella kiiltävä.”

”En lämpene esanssisille tuotteille.”

4. Superfoodien käyttäjälle

Fast super pudix siemenet ja marjat, 165 g

Ravintosisältö / 100 g

  • Energiaa: 93 kcal
  • Hiilihydraatit: 6,5 g
  • Proteiini: 11 g

1,89 euroa

”Perusvanukas on jauhoinen. Se tarttuu kurkkuun.”

”Siemenet ja marjat pelastavat tämän jauhopurkin. Ne tuovat rakennetta vanukkaaseen.”

”Semmoinen keskikova ja kiiltävä vaniljavanukas, joka sopisi myös tavallisten marjojen kanssa.”

3. Voimakkaiden makujen faneille

Ehrmann tumma minttusuklaa, 200 g

Ravintosisältö / 100 g

  • Energiaa: 76 kcal
  • Hiilihydraatit: 5,5 g
  • Proteiinia: 10 g

1,70 euroa

”Mitä, tässäkö ei tule lusikkaa mukana? Eipä silti, en sitä kaipaakaan, mutta nykyisin trendi tuntuu olevan se, lusikka tulee mukana.

”Mikä vahva mintun tuoksu nousee heti kannen avauksen jälkeen ja kiiltävä tumma, kova vanukas näkyy.”

”Todella tuhti suklaan maku ja minttuinen. Jättää kielelle pistävän jälkimaun. Ehkä jopa hammastahnamaisen. Olisi voinut olla makeampikin, nyt minttu jättää tämän jopa karvaaksi.”

Testin kovin ja lohkeavin vanukas, kun sen ottaa suoraa jääkaapista, mutta vetistyy muutamassa minuutissa huoneenlämmössä.”

2. Perinteisen vaniljan ystävälle

Milbona vanilja, 200 g (Lidl)

Ravintosisältö / 100 g

  • Energiaa: 72 kcal
  • Proteiini: 10 g
  • Hiilihydraatit: 4,6 g

1,39 euroa

”Mieto tuoksu ja maku. Jännästi mannamainen koostumus.”

”Melko löllö vanukkaaksi, ehkä testin toiseksi vetisin.”

”Hennosti vaniljajäätelön makuinen. Jotenkin luonnollinen eikä niin makea.”

1. Testin voittaja! Herkuttelijan valinta

Rainbow kaakao, 150 g (S-ryhmän kaupat)

Ravintosisältö / 100 g

  • Energiaa: 103 kcal
  • Hiilihydraatit: 12 g
  • Proteiinia: 11 g

1 euroa

”Todella vaisu tuoksu, mutta se maku. Jotenkin kermainen ja pehmeä vanukas, mutta silti kiinteähkö koostumus.”

”Ihanan pieni pikari, mutta kamala ulkoasu. Näyttää ihan 1980-luvun tuotteelta.”

”Jos haluaisin herkutella, valitsisin tämän. Muistuttaa täysillä oikean suklaavanukkaan makua. Sellainen ylellinen proteiinivanukas.”

Testiimme valikoitui kaksi vaniljanmakuista, kolme suklaanmakuista sekä yksi mansikanmakuinen ja yksi kookos-ananas. Vanukaskuvat: Annakaisa Vääräniemi
Testiimme valikoitui kaksi vaniljanmakuista, kolme suklaanmakuista sekä yksi mansikanmakuinen ja yksi kookos-ananas. Vanukaskuvat: Annakaisa Vääräniemi

Kysely

Tykkäätkö proteiinivanukkaista?