Vähän harjoittelua, niin kyllä se siitä. Ja jos et jaksa kaivertaa koko kurpitsaa, onhan se ihan kiva koriste ilman kauhunaamaakin. Kuva: Shutterstock
Vähän harjoittelua, niin kyllä se siitä. Ja jos et jaksa kaivertaa koko kurpitsaa, onhan se ihan kiva koriste ilman kauhunaamaakin. Kuva: Shutterstock

Kurpitsa muuttuu painajaismaiseksi oikeilla ohjeilla.

Yhdysvalloista Suomeen rantautunut halloween-juhlinta pakottaa meidät tarttumaan veitseen ja muotoilemaan jättikurpitsoista irvistäviä kauhunaamoja.

Jos se on ensimmäistä kertaa edessä, tässä ohjeet onnistuneeseen kurpitsa-askarteluun!

1. Osta kurpitsa. Tadaa! Olet yhtä kurpitsaa rikkaampi. Osassa kurpitsoista tulee mukana erilaisia malleja leikkelyyn. Voit käyttää niitä tai tehtailla irvistyksen juuri sellaiseksi kuin haluat. Tästä lisää kohdassa 5.

2. Aloita kurpitsan tyhjentäminen yläpuolelta, jos aiot laittaa sen sisälle kynttilän. Jos panet sisälle sähköjohdollisen valon, aloita kaiverrus alapuolelta, jotta saat johdot piiloon. Jos et valaise kurpitsaa, tällä ei ole mitään väliä. Jos teet kurpitsalle hatun, älä tee siitä liian suurta, jotta kasvoille jää tilaa. Hatun pitää kuitenkin olla sen kokoinen, että aukosta mahtuu sisälle kynttilä.

3. Leikkaa reikä hyvällä sahalaitareunaisella työkalulla. Työnnä työkalu kurpitsaan kuin miekka! Etene pisto kerrallaan, koska kurpitsan jäykkä kuori ei muuten alistu leikkelyysi.

4. Kun olet saanut reiän kurpitsaasi, tyhjennä se sisälmyksistä. Suurimman osan sisälmyksistä saat pois veitsellä, loput teräväreunaisella lusikalla. Rouhi lusikalla kurpitsaa sisältä, mutta älä ohenna sen kuoriosaa liikaa.

5. Valitse kurpitsan kasvopuoli, asettele sille joko kurpitsan mukana tullut kaava tai itse taiteilemasi, ja jäljennä ääriviivat kurpitsan kuoreen. Tähän käy vesiliukoinen tussi.

6. Kaiverra kurpitsalle kasvot ääriviivojen mukaan. Käytä tarpeeksi tarkkaa ja pieniteräistä työkalua. Terän pitää kuitenkin olla tarpeeksi pitkä ja vahva, jotta sitä voi käyttää. Muista tässäkin vaiheessa pistotekniikka.

7. Viimeinen voitelu. Jotta kurpitsan sisältä näkyvä vaalea kuoren sisälmys ei tummuisi, sipaise siihen ohut kerros vaseliinia.

Kaiverrusinspiraatiota voi hakea vaikkapa Southern Livingin sivuilta. He ovat listanneet 33 mielikuvituksellista tapaa kaivertaa kurpitsa. Joukosta löytyvät muun muassa van Gogh -kurpitsa ja kummituslinnakurpitsa. TwistedSifter-sivustolta taas löytyy 25 käsittämättömintä kurpitsakaiverrusta. Ne ovat niin hyviä, että masennut omista taidoistasi.

Lue Me Naisten uudesta Kulinaristi & Kokitar -blogista halloweenin paras resepti: Kurpitsapannukakku – halloweenin herkku!