Vähän harjoittelua, niin kyllä se siitä. Ja jos et jaksa kaivertaa koko kurpitsaa, onhan se ihan kiva koriste ilman kauhunaamaakin. Kuva: Shutterstock
Vähän harjoittelua, niin kyllä se siitä. Ja jos et jaksa kaivertaa koko kurpitsaa, onhan se ihan kiva koriste ilman kauhunaamaakin. Kuva: Shutterstock

Kurpitsa muuttuu painajaismaiseksi oikeilla ohjeilla.

Yhdysvalloista Suomeen rantautunut halloween-juhlinta pakottaa meidät tarttumaan veitseen ja muotoilemaan jättikurpitsoista irvistäviä kauhunaamoja.

Jos se on ensimmäistä kertaa edessä, tässä ohjeet onnistuneeseen kurpitsa-askarteluun!

1. Osta kurpitsa. Tadaa! Olet yhtä kurpitsaa rikkaampi. Osassa kurpitsoista tulee mukana erilaisia malleja leikkelyyn. Voit käyttää niitä tai tehtailla irvistyksen juuri sellaiseksi kuin haluat. Tästä lisää kohdassa 5.

2. Aloita kurpitsan tyhjentäminen yläpuolelta, jos aiot laittaa sen sisälle kynttilän. Jos panet sisälle sähköjohdollisen valon, aloita kaiverrus alapuolelta, jotta saat johdot piiloon. Jos et valaise kurpitsaa, tällä ei ole mitään väliä. Jos teet kurpitsalle hatun, älä tee siitä liian suurta, jotta kasvoille jää tilaa. Hatun pitää kuitenkin olla sen kokoinen, että aukosta mahtuu sisälle kynttilä.

3. Leikkaa reikä hyvällä sahalaitareunaisella työkalulla. Työnnä työkalu kurpitsaan kuin miekka! Etene pisto kerrallaan, koska kurpitsan jäykkä kuori ei muuten alistu leikkelyysi.

4. Kun olet saanut reiän kurpitsaasi, tyhjennä se sisälmyksistä. Suurimman osan sisälmyksistä saat pois veitsellä, loput teräväreunaisella lusikalla. Rouhi lusikalla kurpitsaa sisältä, mutta älä ohenna sen kuoriosaa liikaa.

5. Valitse kurpitsan kasvopuoli, asettele sille joko kurpitsan mukana tullut kaava tai itse taiteilemasi, ja jäljennä ääriviivat kurpitsan kuoreen. Tähän käy vesiliukoinen tussi.

6. Kaiverra kurpitsalle kasvot ääriviivojen mukaan. Käytä tarpeeksi tarkkaa ja pieniteräistä työkalua. Terän pitää kuitenkin olla tarpeeksi pitkä ja vahva, jotta sitä voi käyttää. Muista tässäkin vaiheessa pistotekniikka.

7. Viimeinen voitelu. Jotta kurpitsan sisältä näkyvä vaalea kuoren sisälmys ei tummuisi, sipaise siihen ohut kerros vaseliinia.

Kaiverrusinspiraatiota voi hakea vaikkapa Southern Livingin sivuilta. He ovat listanneet 33 mielikuvituksellista tapaa kaivertaa kurpitsa. Joukosta löytyvät muun muassa van Gogh -kurpitsa ja kummituslinnakurpitsa. TwistedSifter-sivustolta taas löytyy 25 käsittämättömintä kurpitsakaiverrusta. Ne ovat niin hyviä, että masennut omista taidoistasi.

Lue Me Naisten uudesta Kulinaristi & Kokitar -blogista halloweenin paras resepti: Kurpitsapannukakku – halloweenin herkku!

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.