Mahtuukohan tämä omena päivän ruokarytmiin? Kuva: Shutterstock
Mahtuukohan tämä omena päivän ruokarytmiin? Kuva: Shutterstock

Ravitsemusterapeutti Hanna Partasen mukaan nykynuoria vaivaa laiduntamisilmiö.

Vaikka nykyään elämme Suomessa yltäkylläisyyden keskellä, on muutamia asioita, joita nuorempien sukupolvien kannattaisi kopioida ankeampia aikoja eläneiden isovanhempiensa ruokavalioista.

Ensimmäinen muutos koskee kotiruokaa. Meidän mummomme ja pappamme söivät paljon kotona kasvatettua ja -tehtyä, prosessoimatonta ruokaa ja täysjyvätuotteita, eivätkä ranskanperunat tai limsat kuuluneet kenenkään perusruokavalioon.

Toinen muutos on yltäkylläisessä arjessa hieman vaikeampi. Ravitsemusterapeutti Hanna Partasen mukaan eläkeikään ehtineellä sukupolvella on etenkin yksi verraton taito nuorempiin sukupolviin nähden.

– Heillä on säännöllinen ateriarytmi, joka on opittu jo lapsena. Vanhemmat ihmiset eivät harrasta napsimista, kun taas nykynuoret napostelevat niin paljon, että heidän kohdalla voidaan puhua laiduntamisilmiöstä.

Tuoreilta sukupolvilta tuppaa myös unohtumaan erityisesti kalan ja juuresten käyttö.

– Kaalit ja juurekset ovat edullisia ja hyviä eli ei tarvitse lähteä kikkailemaan rucolalla tai superfoodeilla. Esimerkiksi pataruuat kannattaisi ottaa opiksi isovanhempien ruokavaliosta.

Mutta ei kaikki suinkaan ollut ennen paremmin.

– Ennen oli puutossairauksia. Lisäksi kasviksien, hedelmien ja marjojen käyttö on lisääntynyt, koska niiden saatavuus ja valikoimat ovat parantuneet.

Ennen ruuan hankintakaan ei ollut yhtä yksinkertaista.

– Olen kuullut muutaman vanhemman ihmisen kertovan, kuinka he lapsena menivät aina aamuisin torille silakkajonoon – ja kaloja sai jos sai. Samalla tuli myös luontaista liikuntaa. Ennen kuusivuotias lähti jonottamaan silakkaa, nykyään hänet kyyditään eskariin autolla.

Lue myös:

Putous-tähi Antti Holman erikoinen ruokavalio hämmästyttää – mitä sanoo ravitsemusterapeutti?

6 vinkkiä: Näin opit syömään terveellisesti

Näin syöt terveellisesti halvalla

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.