Hyvä nyrkkisääntö on syödä joka päivä mahdollisimman montaa eri väriä kasviksia. Kuva: Colourbox
Hyvä nyrkkisääntö on syödä joka päivä mahdollisimman montaa eri väriä kasviksia. Kuva: Colourbox

Elämä paranee kummasti, kun säädät ruokavaliotasi hitusen parempaan suuntaan. Näillä vinkeillä se käy kevyesti.

Työpäivä pulkassa. Väsyttää, kiukuttaa ja nälättää. Raahaudun kauppaan ja kurotan kohti valmisateriahyllyä. Ehkä nappaan matkaan vielä suklaapatukan...

– Ihan ymmärrettävää, lohduttaa Satokausikalenterin kehittäjä ja vuoden 2015 ruokavaikuttajaksi nimetty Samuli Karjula.

Ihminen käy ruokakaupassa usein autopilotti päällä. Varsinkaan väsyneenä ja nälkäisenä ei jaksa skarpata kohti terveellisiä valintoja, tai jos jaksaa, valitsee aina samaa.

– Moni käyttää kasviksia yksipuolisesti. Yli 90 prosenttia syömistämme kasviksista koostuu alle kymmenestä samasta tuotteesta.

Tämän vuoksi kannattaa sisäistää satokausiajattelu. Ideana on tehdä parempia kasvisvalintoja alkuperämaan satokausien mukaan. Sesongissa olevat kasvikset ovat vieläpä edullisia ja hyvänmakuisia. Samalla tulee kokeiltua kaikenlaista uutta, vaikkapa annoonaa tai keltajuurta. 

”Hedelmiä ja marjoja voi upottaa myös lämpimiin ruokiin, jolloin pääsee lähemmäs suosituksia.”

Sesonkikasviksia suosimalla tulee syötyä paljon aiempaa monipuolisemmin, Karjula väittää. 

– Kun kasvisvalikoimaansa laajentaa, kuukausi- ja vuositasolla vihannestenkulutus nousee hurjasti.

Yksinkertaisimpia keinoja kohentaa syömisiään olisi nimenomaan kasvisten, hedelmien ja marjojen lisääminen, sillä se korjaa ruokavaliota parempaan automaattisesti. 

– Puoli kiloa päivässä voi tuntua isolta määrältä, mutta hedelmiä ja marjoja voi upottaa myös lämpimiin ruokiin, jolloin pääsee lähemmäs suosituksia. 

Tutustu, tuunaa ja valmistele

1. Tutustu kaupan hevi-osastoon uusin silmin. Kokeile uusia kasviksia ja hedelmiä, ja googlaa uusia ruokaohjeita. ”Itse olen tehnyt muun muassa ananasmunakasta ja uunigreippiä”, Karjula paljastaa.

2. Hevi-osastolta löytyy nykyään yhä enemmän valmiiksi paloiteltuja kasviksia ja hedelmiä, joista pyöräyttää keiton tai uuniruuan. 

3. Pilko edellisenä iltana porkkana- ja kurkkuviipaleita valmiiksi rasiaan ja ota aamulla välipalaksi töihin mukaan. 

4. Korvaa peruna juureksilla tai lisää esimerkiksi perunamuusiin puolet muita kasviksia, kuten maa-artisokkaa ja keltajuurta. Näin saat muusista vähähiilarisemman. 

5. Tuunaa eineksiä kasvislisukkeilla. Ranskalaisten kaveriksi voi viipaloida porkkanasiivuja tai bataattia, makaronilaatikon kylkeen tehdä lämpimän lisukkeen paistetusta persimonista.

6. Älä ajattele liian monimutkaisesti. Jo pienet asiat edistävät terveyttä, kuten vähäsuolaisemman version valinta. Jos kartat hiilareita, syö usein kuitenkin ruisleipää, meidän omaa multitabsiamme. 

Kokeile näitä hedelmiä ja kasviksia keskitalvella

  • Persimon. Käytä kuten tomaattia: salaattiin tai leivän päälle. Tai paista pannulla, lisää mozzarellaa ja balsamicoa.
  • Lanttu. Monikäyttöinen ja täyttävä juures: lanttu-kaali-coleslaw täyttää vaikkapa liharuuan lisukkeena, eikä perunaa tarvita.
  • Kaali. Lisää sämpylätaikinaan tai pyöräytä lämmin lisuke vokkipannulla valkosipuliöljyssä.
  • Keltajuuri. Sopii perunamuusin sekaan tai sosekeittoon keventäjäksi ja maun tuojaksi.
  • Greippi. Kevyt herkku: halkaise greippi, valuta päälle hunajaa ja mantelilastuja. Paista 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia.
  • Veriappelsiini. Sopii salaatteihin ja jälkiruokiin.
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Valsoian soijaa ja grillattuja vihanneksia sisältävä pizza oli yksimielisesti kaikkien raatilaisten suosikki.

Marketteihin on tullut iso valikoima vegaanisia mättöruokia, kuten hampurilaisia ja vegaanisia vastineita lihapiirakoille. Tällä kertaa kahdesta kasvissyöjästä ja yhdestä sekasyöjästä koostunut raatimme testasi markettien vegaanipizzat. Kaikki pizzat ovat Saarioisten roiskeläppää lukuunottamatta pakastepizzoja. 

Raadin mielestä vegaanipizzoissa on vielä paljon kehittämisen varaa, sillä monet testaamiemme pizzojen maut olivat mitäänsanomattomia tai omituisia, eivätkä vegaanijustot maistuneet miltään. Sentään yksi pizza nousi kirkaasti ykköseksi: Valsoian grillattua soijaa ja vihanneksia sisältävä pizza oli kaikkien raatilaisten mieleen.

Valsoia: Pizza with soya and grilled vegetables

Hinta: 4,99e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Puu-uunissa paistettu pizza sisältää soijaa, grillattua kurpitsaa ja paprikaa, pinaattia, parsakaalia ja varsiparsaa.

Astetta värikkäämpi valinta!
Astetta värikkäämpi valinta!

Plussat:

”Näyttää terveelliseltä, plussaa väreistä.”

”Maistuu parsalle ja muille kasviksille. Kerrankin pakastepizza, jossa kasvikset näyttävät melko freeseiltä.”

”Pohja on aika hyvä, siinä on hyvä sitko.”

”Tomaattikastike on ok ollakseen pakastepizzassa.”

”Pizza valmistuu nopeasti 4–6 minuutissa.”

Miinukset:

”Vegaanijuusto ei maistu miltään eikä se sulanut. Miksi sitä on tungettu mukaan?”

”Pizza on aika pieni, ja kokonaisuus on aika tylsä.”

Pisteet: 13,5/15

Bio Inside: Pizza Pesto

Hinta: 6,28e S-Market Ruoholahdessa.

Pestokastiketta ja kirsikkatomaatteja.

Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!
Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!

Plussat:

”Ulkonäkö on ok.”

”Reuna on hyvä ja rapsakka.”

Miinukset:

”Pizzan keltainen väri herättää epäilyksiä.”

”Mitä limaa tämän taikinan päällä on? Vegaanijuusto tarttuu kitalakeen.”

”Liman määrä hyökkää. Onko suussani etana?”

Pisteet: 3/15

Trattoria Alfredo: Vegan Pizza Verdura

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu kirsikkatomaatti-herkkusienipizza.

Tässä on jokaiselle jotakin!
Tässä on jokaiselle jotakin!

Plussat:

”Voisin syödä yhden neljäsosan.”

”Tämä on Lidlin vegaanipizzoista parempi. Lisäisin suolaa ja pippuria.”

Miinukset:

”Täytteet ovat limaiset. Mä en halua syödä tätä loppuun.”

”Vegaanijuusto näyttää muovilta. Onneksi sitä on vähän.”

”Huono suutuntuma. Ihan liikaa limaista, märkää pinaattia.”

”Sori, mä en pysty. Märän pinaattimössön ja herkkusienien yhdistelmä on liikaa.”

Pisteet: 6/15

Deliziosa: Vegan Bruchetta Pizza

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu sipuli-tomaattipizza.

Sipulinystävän suosikki!
Sipulinystävän suosikki!

Plussat:

”Mun mielestä tää ei oo pahaa, koska mä tykkään sipulista.”

”Tässä ei ollut yhtä limainen suutuntuma kuin toisessa Lidlin pizzassa.”

”Pohja on kelvollinen.”

”Hirveä pettymys. Lidlin kasvispizzat ovat hyviä, mutta vegaaniset ei.”

”Tätä voisi syödä, jos lisäisi itse lisää kasviksia.”

Miinukset:

”Sipuli-inferno!”

”Täytteet ovat köyhät.”

”Mitäänsanomaton. Tässä maistuu vain sipuli.”

”Ugh, myös tämän pizzan juusto on limaista.”

Pisteet: 7,5/15

Saarioinen: Vegepizza

Hinta: 1,39e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!
Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!

Plussat:

”Ihanaa, roiskeläpästä on tullut vegaaniversio. Tulee ihan lapsuus mieleen! Tässä on hyvässä ja pahassa samanlainen fiilis kuin muissa roiskeläpissä. Voisin syödä tätä vanhojen muistojen vuoksi pari kertaa vuodessa.”

”Tämä on hieman tulinen.”

Miinukset:

”Se on se vegaanijuusto, nolla pistettä!”

”Pohja on löysä. Jälkimaku on aika paha.”

”Tämä ei päräytä.”

Pisteet: 6/15