Me Naiset
Kaikki hittipaastosta
HIttidieetti lupaa paljon: paino putoaa, veriarvot paranevat, sydän- ja muistisairauksien riski pienenee..
HIttidieetti lupaa paljon: paino putoaa, veriarvot paranevat, sydän- ja muistisairauksien riski pienenee..

Sinnittele kahtena päivänä 500 kalorilla ja syö loppuviikko normaalisti. 5:2-kevytpaasto lupaa pikaista laihtumista ja lisää elinvuosia. Onko se totta?

5:2-paasto lupaa laihduttaa pysyvästi ja nopeasti. Mihin hittidieetti perustuu?
5:2-dieetillä syömisiä rajoitetaan kahtena päivänä viikossa, esimerkiksi maanantaisin ja torstaisin. Muuten eletään kuten ennen. Paastopäivinä naiset saavat syödä 500, miehet 600 kaloria. Viikon kalorimäärä vähenee niin paljon, että paino putoaa tehokkaasti. Silti iso osa pudotetusta painosta on rasvaa.

Dieetin isänä pidetään brittitoimittajaa ja lääkäriä Michael Mosleya, joka testasi 5:2-paastoa. Hän julkaisi kokemuksistaan kirjan Syö, paastoa ja elä pidempään sekä samannimisen tv-dokumentin. Mosley sai mielenkiintoisia tuloksia: 55-vuotias, lievästi ylipainoinen Mosley pudotti kevytpaastolla yli 9 kiloa ja sai kohonneet sokeriarvonsa normaaleiksi.

Eikö paastopäivän jälkeen iske vain kamala mässäilyhimo?

Ei, vakuuttavat paastoa kokeilleet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Ensimmäisten paastopäivien iltana olo oli kieltämättä vähän hutera ja ajattelin vain aamua, jolloin saisin taas syödä. Yllättäen aamulla kiljuva nälkä olikin poisssa, ja pärjäsin kahvikupilla lounaaseen asti, paastoa kokeillut Mari, 37, kertoo.

Viitenä päivänä viikossa itseltään ei tarvitse kieltää mitään. Sallittuja ovat sellaisetkin hiilaripommit kuin pizza ja ranskanperunat. Kevytpaaston etu kuitenkin on, että syömistään tulee miettineeksi, mikä innostaa lopettamaan tapapopsimisen.

Michael Mosley pystyi jättämään turhan napostelun, kun oppi tunnistamaan, milloin on oikeasti nälkäinen.  Ravitsemusfysiologian professori Riitta Korpela patistaa silti olemaan tarkkana, ettei kaloreita tule heti ahmittua takaisin.

– Jos normaalina päivinä syö liikaa, verensokeri nousee hyvin korkealle ja laskee sitten taas hyvin alas. Elimistö luulee, että on nälänhätä. Näin aineenvaihdunta ja aivojen nälkä-kylläisyyskeskuksen toiminta voivat häiriintyä.

Miten paastorumbaa jaksaa?

– Kaloreiden kyttääminen kyllä ärsyttää välillä. Hankalaakin se oli varsinkin alussa, vaikka netistä löytyy hyviä laskureita, paastoon hurahtanut Mari myöntää.

Britit tekivät kokeen: Yli sata ylipainoista naista jaettiin kahteen ryhmään. Toiset saivat niukasti kaloreita joka päivä, toiset elivät 5:2-mallin mukaan. Puolessa vuodessa molemmat ryhmät laihtuivat yhtä paljon.

Yllättävää oli, että 5:2-laihduttajista ylivoimaisesti suurin osa halusi jatkaa dieettiään edelleen. Niillä, jotka söivät joka päivä vähemmän, motivaatio oli paljon huonompi. Lihavuustutkija Kirsi Pietiläinen epäilee, että syynä on tahdonvoima.

– Kun tietää saavansa taas seuraavana päivänä syödäkseen, on helpompi jatkaa.

Saanko todella lisää elinvuosia?

5:2-paastoaja säästyy  joiltain pitkän paaston haitoilta, kuten lihasten kuihtumiselta. Tutkimuksissa on myös havaittu, että syövälle altistava ja vanhenemista vauhdittava IGF-kasvuhormoni on vähentynyt kevytpaaston avulla. Paasto on parantanut myös rasva-arvoja ja insuliiniherkkyyttä.

Riitta Korpelan mielestä teho perustuu yksinkertaisesti siihen, että paastolla syödään aiempaa vähemmän.

– Rasva-arvot paranevat, jos syödään vähemmän kovia rasvoja sisältäviä ruokia ja juodaan vähemmän alkoholia. Insuliiniherkkyys helpottaa, koska rasvakudos vähenee. Hyödyn huomaavat ne, joiden ruokavaliossa on aiemmin ollut paljon nopeita hiilihydraatteja eli sokereita ja valkoista viljaa.

Korpela muistuttaa, että suurin osa paastotutkimuksista on varsin tuoreita. Tarvitaan lisää ihmiskokeita ja pitkän ajan tutkimusta.

Voiko kituuttelusta saada keripukin?

Parin paastopäivän ei pitäisi aiheuttaa puutoksia, jos syö muuten terveellisesti proteiineja, kasviksia ja hyviä rasvoja. Ravintolisiä ei tarvita, ellei lääkäri ole niitä määrännyt.

Luolamieskin paastosi, eikö se ole tervettä nykyäänkin?

Geenimme ovat pitkälti peräisin ajalta, jolloin elämässä vuorottelivat nälkä ja yltäkylläisyys, kun riistaa ei ollut aina saatavilla. Kevytpaastoajat uskovat, että nälkä on ihmiselle hyväksi.

Kirsi Pietiläinen suhtautuu väitteeseen varauksella. Pieni nälkä toki tekee välillä hyvää ja laittaa rasvasolut liikkeelle. Se ei silti tarkoita, että pitäisi heittäytyä luolamiehen tavoille.

– Paasto oli jo tuolloin ihmiselle poikkeus, tai välttämättömyys, jota oli pakko sietää.

Samoilla linjoilla on Riitta Korpela. Ihmisen ruuansulatus ei hä­nen mielestään tarvitse lepotaukoja.

– Elimistöllä on vuorokausirytmi, jota ei ole syytä järkyttää. Energiaa pitäisi saada silloin, kun sitä tarvitaan, eli päivän aikana. Muuten elimistö menee hämilleen hormonitoimintaa ja sokeriaineenvaihduntaa myöten, Korpela huomauttaa.

Kenelle 5:2-dieetti sopii?

On pitkä liuta ihmisiä, joille se ei sovi: lapsille, perussairaille, raskaana oleville, vanhuksille. Nuorten tyttöjen herkkä hormonitoiminta voi sotkeentua kevytpaastolla ja monien lääkkeiden teho heikentyä. Myös pääkopan pitää olla terve, jos ryhtyy kevytpaastolle.

– 5:2-paasto opettaa mustavalkoista ajattelua: on kielletyt ja sallitut ruuat. Syömishäiriöinenhän tekee juuri näin: kiusaa itseään joka päivä ajatuksilla ja kielloilla. Se voi johtaa vinoutuneeseen ajatteluun, Kirsi Pietiläinen huomauttaa.

Päästään terve voi siis huoletta paastota?

Jos henkisesti ja fyysisesti terve, lievästi ylipainoinen aikuinen haluaa kevytpaastota, ei siitä Riitta Korpelan mukaan pitäisi olla haittaa. Ainakaan, jos kuuri kestää vain pari, kolme kuukautta.

– Paasto voi olla lyhytaikainen sysäys laihdutukselle. Huonoa ruokavaliota voi jonkin verran keventää paastolla. On aina hyväksi vähentää epäterveellisen ruuan määrä, teki sen millä keinolla hyvänsä.

Paastopäivän ruokavalio

1. Jaa päivän 500–600 kaloria 1–3 aterialle.
2. Vältä paastopäivinä hiilareita ja suosi proteiineja.
3. Syö kananmunaa, maitotuotteita, vähärasvaista lihaa ja kasviksia.
4. Ruokajuomiksi käyvät musta kahvi, vihreä tee ja vesi.

Pätkäpaaston versiot

24 tunnin paasto

Paastoa kokonainen vuorokausi esimerkiksi 1-2 kertaa viikossa.

16 tunnin paasto

Syö kaikki ruoka 8 tunnin aikana päivällä ja paastoa loppuaika vuorokaudesta.

Vuoropäiväpaasto

Syö joka toinen päivä normaalisti ja rajoita kalorinsaantia joka toinen päivä.

Kokemuksia osaviikkopaastosta

"Päivisin paasto vielä sujui helposti, mutta iltaisin taistelutahto punnittiin. Homma helpottuu, kun syömiset suunnittelee. Jos olin päättänyt syödä aamulla kananmunan, päivällä pienen salaatin ja illalla tomaattikeiton, pysyin suunnitelmassa. Jo kuukaudessa paino putosi parisen kiloa, vatsanseutu hoikistui ja kolesteroliarvoni paranivat huimasti." Jonna, 37

"Ei tämä mikään ihmedieetti ole vaan pelkkää matematiikkaa: viikossa tulee syötyä vähemmän kaloreita. Ruokatietous lisääntyy, ja syömiseensä alkaa ylipäätänsä kiinnittää enemmän huomiota. Olen löytänyt kasvikset uudella tavalla. Paastopäivinä olen pystynyt urheilemaankin: kaksi tuntia tennistä meni hyvin." Saku, 37

"Ensi kertaa elämässäni olen alkanut katsoa, mitä suuhuni laitan. Ennen vedin surutta pullaa ja muuta höttöä päivittäin. Jo parin paastopäivän jälkeen olo oli tuntuvasti kevyempi, mikä innosti jatkamaan. Kahtena päivänä nälkää sietää yllättävän helposti eikä muinakaan päivinä tee enää mieli ahmia." Mari, 37

Lue myös:

Näin toimii 5:2-dieetti – kaksi naista kokeili kuukauden

Katso herkulliset 5:2-dieetin reseptit

5:2-dieetillä ei tarvitse kärvistellä – katso kahdeksan herkullista reseptiä

Kiinnostaako 5:2 -dieetti? Kokeile myös näitä pätkäpaastoja

Kauko Röyhkä laihtui 12 kiloa 5:2-dieetillä: "Urpokin voi viedä paaston läpi"

Sisältö jatkuu mainoksen alla