HIttidieetti lupaa paljon: paino putoaa, veriarvot paranevat, sydän- ja muistisairauksien riski pienenee..
HIttidieetti lupaa paljon: paino putoaa, veriarvot paranevat, sydän- ja muistisairauksien riski pienenee..

Sinnittele kahtena päivänä 500 kalorilla ja syö loppuviikko normaalisti. 5:2-kevytpaasto lupaa pikaista laihtumista ja lisää elinvuosia. Onko se totta?

5:2-paasto lupaa laihduttaa pysyvästi ja nopeasti. Mihin hittidieetti perustuu?
5:2-dieetillä syömisiä rajoitetaan kahtena päivänä viikossa, esimerkiksi maanantaisin ja torstaisin. Muuten eletään kuten ennen. Paastopäivinä naiset saavat syödä 500, miehet 600 kaloria. Viikon kalorimäärä vähenee niin paljon, että paino putoaa tehokkaasti. Silti iso osa pudotetusta painosta on rasvaa.

Dieetin isänä pidetään brittitoimittajaa ja lääkäriä Michael Mosleya, joka testasi 5:2-paastoa. Hän julkaisi kokemuksistaan kirjan Syö, paastoa ja elä pidempään sekä samannimisen tv-dokumentin. Mosley sai mielenkiintoisia tuloksia: 55-vuotias, lievästi ylipainoinen Mosley pudotti kevytpaastolla yli 9 kiloa ja sai kohonneet sokeriarvonsa normaaleiksi.

Eikö paastopäivän jälkeen iske vain kamala mässäilyhimo?

Ei, vakuuttavat paastoa kokeilleet.

– Ensimmäisten paastopäivien iltana olo oli kieltämättä vähän hutera ja ajattelin vain aamua, jolloin saisin taas syödä. Yllättäen aamulla kiljuva nälkä olikin poisssa, ja pärjäsin kahvikupilla lounaaseen asti, paastoa kokeillut Mari, 37, kertoo.

Viitenä päivänä viikossa itseltään ei tarvitse kieltää mitään. Sallittuja ovat sellaisetkin hiilaripommit kuin pizza ja ranskanperunat. Kevytpaaston etu kuitenkin on, että syömistään tulee miettineeksi, mikä innostaa lopettamaan tapapopsimisen.

Michael Mosley pystyi jättämään turhan napostelun, kun oppi tunnistamaan, milloin on oikeasti nälkäinen.  Ravitsemusfysiologian professori Riitta Korpela patistaa silti olemaan tarkkana, ettei kaloreita tule heti ahmittua takaisin.

– Jos normaalina päivinä syö liikaa, verensokeri nousee hyvin korkealle ja laskee sitten taas hyvin alas. Elimistö luulee, että on nälänhätä. Näin aineenvaihdunta ja aivojen nälkä-kylläisyyskeskuksen toiminta voivat häiriintyä.

Miten paastorumbaa jaksaa?

– Kaloreiden kyttääminen kyllä ärsyttää välillä. Hankalaakin se oli varsinkin alussa, vaikka netistä löytyy hyviä laskureita, paastoon hurahtanut Mari myöntää.

Britit tekivät kokeen: Yli sata ylipainoista naista jaettiin kahteen ryhmään. Toiset saivat niukasti kaloreita joka päivä, toiset elivät 5:2-mallin mukaan. Puolessa vuodessa molemmat ryhmät laihtuivat yhtä paljon.

Yllättävää oli, että 5:2-laihduttajista ylivoimaisesti suurin osa halusi jatkaa dieettiään edelleen. Niillä, jotka söivät joka päivä vähemmän, motivaatio oli paljon huonompi. Lihavuustutkija Kirsi Pietiläinen epäilee, että syynä on tahdonvoima.

– Kun tietää saavansa taas seuraavana päivänä syödäkseen, on helpompi jatkaa.

Saanko todella lisää elinvuosia?

5:2-paastoaja säästyy  joiltain pitkän paaston haitoilta, kuten lihasten kuihtumiselta. Tutkimuksissa on myös havaittu, että syövälle altistava ja vanhenemista vauhdittava IGF-kasvuhormoni on vähentynyt kevytpaaston avulla. Paasto on parantanut myös rasva-arvoja ja insuliiniherkkyyttä.

Riitta Korpelan mielestä teho perustuu yksinkertaisesti siihen, että paastolla syödään aiempaa vähemmän.

– Rasva-arvot paranevat, jos syödään vähemmän kovia rasvoja sisältäviä ruokia ja juodaan vähemmän alkoholia. Insuliiniherkkyys helpottaa, koska rasvakudos vähenee. Hyödyn huomaavat ne, joiden ruokavaliossa on aiemmin ollut paljon nopeita hiilihydraatteja eli sokereita ja valkoista viljaa.

Korpela muistuttaa, että suurin osa paastotutkimuksista on varsin tuoreita. Tarvitaan lisää ihmiskokeita ja pitkän ajan tutkimusta.

Voiko kituuttelusta saada keripukin?

Parin paastopäivän ei pitäisi aiheuttaa puutoksia, jos syö muuten terveellisesti proteiineja, kasviksia ja hyviä rasvoja. Ravintolisiä ei tarvita, ellei lääkäri ole niitä määrännyt.

Luolamieskin paastosi, eikö se ole tervettä nykyäänkin?

Geenimme ovat pitkälti peräisin ajalta, jolloin elämässä vuorottelivat nälkä ja yltäkylläisyys, kun riistaa ei ollut aina saatavilla. Kevytpaastoajat uskovat, että nälkä on ihmiselle hyväksi.

Kirsi Pietiläinen suhtautuu väitteeseen varauksella. Pieni nälkä toki tekee välillä hyvää ja laittaa rasvasolut liikkeelle. Se ei silti tarkoita, että pitäisi heittäytyä luolamiehen tavoille.

– Paasto oli jo tuolloin ihmiselle poikkeus, tai välttämättömyys, jota oli pakko sietää.

Samoilla linjoilla on Riitta Korpela. Ihmisen ruuansulatus ei hä­nen mielestään tarvitse lepotaukoja.

– Elimistöllä on vuorokausirytmi, jota ei ole syytä järkyttää. Energiaa pitäisi saada silloin, kun sitä tarvitaan, eli päivän aikana. Muuten elimistö menee hämilleen hormonitoimintaa ja sokeriaineenvaihduntaa myöten, Korpela huomauttaa.

Kenelle 5:2-dieetti sopii?

On pitkä liuta ihmisiä, joille se ei sovi: lapsille, perussairaille, raskaana oleville, vanhuksille. Nuorten tyttöjen herkkä hormonitoiminta voi sotkeentua kevytpaastolla ja monien lääkkeiden teho heikentyä. Myös pääkopan pitää olla terve, jos ryhtyy kevytpaastolle.

– 5:2-paasto opettaa mustavalkoista ajattelua: on kielletyt ja sallitut ruuat. Syömishäiriöinenhän tekee juuri näin: kiusaa itseään joka päivä ajatuksilla ja kielloilla. Se voi johtaa vinoutuneeseen ajatteluun, Kirsi Pietiläinen huomauttaa.

Päästään terve voi siis huoletta paastota?

Jos henkisesti ja fyysisesti terve, lievästi ylipainoinen aikuinen haluaa kevytpaastota, ei siitä Riitta Korpelan mukaan pitäisi olla haittaa. Ainakaan, jos kuuri kestää vain pari, kolme kuukautta.

– Paasto voi olla lyhytaikainen sysäys laihdutukselle. Huonoa ruokavaliota voi jonkin verran keventää paastolla. On aina hyväksi vähentää epäterveellisen ruuan määrä, teki sen millä keinolla hyvänsä.

Paastopäivän ruokavalio

1. Jaa päivän 500–600 kaloria 1–3 aterialle.
2. Vältä paastopäivinä hiilareita ja suosi proteiineja.
3. Syö kananmunaa, maitotuotteita, vähärasvaista lihaa ja kasviksia.
4. Ruokajuomiksi käyvät musta kahvi, vihreä tee ja vesi.

Pätkäpaaston versiot

24 tunnin paasto

Paastoa kokonainen vuorokausi esimerkiksi 1-2 kertaa viikossa.

16 tunnin paasto

Syö kaikki ruoka 8 tunnin aikana päivällä ja paastoa loppuaika vuorokaudesta.

Vuoropäiväpaasto

Syö joka toinen päivä normaalisti ja rajoita kalorinsaantia joka toinen päivä.

Kokemuksia osaviikkopaastosta

"Päivisin paasto vielä sujui helposti, mutta iltaisin taistelutahto punnittiin. Homma helpottuu, kun syömiset suunnittelee. Jos olin päättänyt syödä aamulla kananmunan, päivällä pienen salaatin ja illalla tomaattikeiton, pysyin suunnitelmassa. Jo kuukaudessa paino putosi parisen kiloa, vatsanseutu hoikistui ja kolesteroliarvoni paranivat huimasti." Jonna, 37

"Ei tämä mikään ihmedieetti ole vaan pelkkää matematiikkaa: viikossa tulee syötyä vähemmän kaloreita. Ruokatietous lisääntyy, ja syömiseensä alkaa ylipäätänsä kiinnittää enemmän huomiota. Olen löytänyt kasvikset uudella tavalla. Paastopäivinä olen pystynyt urheilemaankin: kaksi tuntia tennistä meni hyvin." Saku, 37

"Ensi kertaa elämässäni olen alkanut katsoa, mitä suuhuni laitan. Ennen vedin surutta pullaa ja muuta höttöä päivittäin. Jo parin paastopäivän jälkeen olo oli tuntuvasti kevyempi, mikä innosti jatkamaan. Kahtena päivänä nälkää sietää yllättävän helposti eikä muinakaan päivinä tee enää mieli ahmia." Mari, 37

Lue myös:

Näin toimii 5:2-dieetti – kaksi naista kokeili kuukauden

Katso herkulliset 5:2-dieetin reseptit

5:2-dieetillä ei tarvitse kärvistellä – katso kahdeksan herkullista reseptiä

Kiinnostaako 5:2 -dieetti? Kokeile myös näitä pätkäpaastoja

Kauko Röyhkä laihtui 12 kiloa 5:2-dieetillä: "Urpokin voi viedä paaston läpi"

Talven rakkain juhla ansaitsee arvoisensa herkut. 

Alkuun: brie-salaatti, perunarieskat, punajuurikeitto & makeansuolaiset joulutähdet

Granaattiomenalla raikastettu brie-salaatti

4 annosta

Valmistusaika 30 min

250 g viinirypäleitä

½ rkl öljyä

¼ tl suolaa

100 g lehtikaalia

1 ruukku rapeaa salaattia

200 g brie-valkohomejuustoa

1 dl kuorellisia manteleita

½ ruukkua tuoretta minttua

Kastike

1 granaattiomena

½ dl omenaviinietikkaa

½ dl oliiviöljyä

2 tl hunajaa

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Huuhtele viinirypäleet ja kuivaa niitä. Nostele viinirypäleet rankoineen uunipellille tai -vuokaan. Hiero pintaan oliiviöljyä ja ripottele suolaa. Paahda 10-15 minuuttia, kunnes rypäleet ovat vähän rypistyneet.

2. Valmista kastike. Irrota granaattiomenasta siemenet kulhoon. Murskaa niitä muusinuijalla niin, että mehu irtoaa. Siivilöi mehu pienempään kulhoon. Sekoita joukkoon loput ainekset.

3. Huuhtele ja kuivaa lehtikaali ja salaatinlehdet. Revi suupaloiksi. Älä käytä lehtikaalista rankaa. Rouhi mantelit veitsellä. Siivuta brie. Irrota mintunlehdet rangoista.

4. Kokoa tarjoiluastiaan salaattien lehdet. Kaada noin puolet kastikkeesta joukkoon ja sekoittele hyvin. Aseta muut salaattiainekset salaattipedille ja viimeistele lusikoimalla kastiketta juustosiivuille.

Juusto tekee salaatista täyttävän. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Juusto tekee salaatista täyttävän. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Juhlava perunarieska

12 annosta

Valmistusaika 30 min + paisto 30 min

5 dl perunamuusia

4 dl maustamatonta jugurttia

2 dl vettä

2 munaa

2 dl kaurajauhoja

4 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

25 g voita

Täyte

½ kurkku

4 tillin oksaa

2 rkl vettä

2 rkl väkiviinaetikkaa

1 rkl sokeria

2 prk smetanaa

1 punasipuli

100 g kirjolohenmätiä

150 g graavilohta

1. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Riko kulhoon munat. Sekoita. Mittaa joukkoon perunamuusi, jugurtti ja vesi. Sekoita. Lisää jauhot ja suola vähän kerrallaan.

2. Vuoraa pelti leivinpaperilla ja voitele leivinpaperi ronskisti voilla. Nosta pelti uuniin ja anna voin sulaa. Kun voin kupliminen loppuu nosta pelti uunista ja kaada taikina pellille. Paista 30 minuuttia.

3. Siivuta kurkku ohuiksi siivuiksi juustohöylällä. Hienonna tilli. Mittaa tiiviiskantiseen pakasterasiaan vesi, etikka ja sokeri. Lisää kurkut ja tilli. Ravista rasiaa voimakkaasti.

4. Hienonna sipuli. Levitä jäähtyneelle rieskalle smetana. Nostele päälle tasaisesti kaikkia täytteitä. Kurkuista voi siivilöidä turhan nesteen pois.

Makeansuolaiset joulutähdet

15 torttua

Valmistusaika 15 min + paisto 15 min

5 joulutorttutaikinalevyä

5 rkl pähkinärouhetta

1 muna

250 g viikunahilloa

150 g sinihomejuustoa

tuoretta timjamia

1. Anna levyjen sulaa huoneenlämmössä. Ripottele sulaneiden levyjen päälle ruokalusikallinen pähkinärouhetta. Kauli levyjä pidemmäksi niin, että pähkinät uppoavat taikinaan ja levyt venyvät noin kolmanneksen.

2. Leikkaa levyt kolmeen osaan neliöiksi. Tee neliöiden kulmiin vinot viillot kohti tortun keskustaa. Nosta joka toinen kulma keskelle torttua. Paina kulmat hyvin kiinni keskelle. Riko muna lasiin ja sekoita hyvin. Voitele tortut. Paista 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia joko yhdessä tai kahdessa erässä.

3. Murustele juusto paloiksi. Lusikoi viikunahilloa tähtien keskelle. Nostele päälle juustoa ja koristele timjamin lehdillä.

Jouluklassikko maistuu myös suolaisena.
Jouluklassikko maistuu myös suolaisena.

Paahdettu punajuurikeitto

6 annosta

Valmistusaika 30 min + paahto 45 min

5 punajuurta

2 sipulia

5 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

1 tl suolaa

3 hapokasta omenaa

3 dl valkoviiniä

1 tl suolaa

vettä

kardemummakerma

2 dl kuohukermaa

1 tl kardemummaa

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese punajuuret ja leikkaa kanta pois. Puolita. Kuori sipulit ja valkosipulit. Puolita sipulit. Nosta vihannekset pellille, sivele päälle öljyä ja ripota suolaa. Paahda uunissa 30 minuuttia.

2. Kuori omenat. Poista siemenkota ja puolita. Lisää pellille ja jatka paahtamista vielä 15 minuuttia. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi, mausta kardemummalla ja nosta jääkaappiin.

3. Siirrä kasvikset kattilaan. Lisää viini ja suola sekä vettä sen verran, että vihannekset peittyvät. Anna kiehahtaa. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää vettä tarvittaessa. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Sekoita puolet kermavaahdosta keittoon. Jätä loput tarjoiluun.

Pääruoka: karitsan paahtopaisti & parmesaaniperunat

Karpaloinen karitsan paahtopaisti

4 annosta

Valmistusaika 1 t

4 karitsan paahtopaistia (noin 600 g)

1 tl suolaa

1 appelsiini

200 g pakastekarpaloita

2 dl punaviiniä

2 dl muscovado-sokeria

2 kanelitankoa

4 neilikkaa

Koristeluun

kuivattuja karpaloita

tuoretta timjamia

1. Nosta lihat huoneen lämpöön ja suolaa. Pese appelsiini huolellisesti. Leikkaa se siivuiksi. Kokoa kattilaan karpalot, appelsiini, punaviini, sokeri sekä mausteet. Kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia eli kunnes neste alkaa muuttua hillomaiseksi. Siivilöi seos.

2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Sivele pullasudilla karpalokastiketta lihojen pintaan. Nosta uuniin 15 minuutiksi. Ota ulos uunista ja sivele toinen kerros kastiketta.

3. Kuumenna öljy ja voi. Ruskista lihoja pari minuuttia kummaltakin puolelta. Nosta ne leikkuulaudalle 10 minuutiksi. Siivuta ja koristele kuivatuilla karpaloilla sekä timjamilla.

Voiko juhlan pääruoka todella olla näin vaivaton? Jos perunat meinaavat kuivahtaa uunissa, voitele ne voilla tai öljyllä.
Voiko juhlan pääruoka todella olla näin vaivaton? Jos perunat meinaavat kuivahtaa uunissa, voitele ne voilla tai öljyllä.

Parmesaaniperunat

4 annosta

Valmistusaika 15 min + paisto 1 t

75 g voita

8 jauhoista perunaa

2 rosmariininoksaa

½ ruukkua lehtipersiljaa

1 dl parmesaaniraastetta

1 tl suolaa

1. Kuutioi voi uunivuokaan lämpenemään. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese perunat huolellisesti. Irrota yrtit varsistaan ja hienonna ne.

2. Sekoita käsin voi, yrtit, parmesaani ja suola. Lisää vuokaan perunat ja hiero seos niiden pintaan. Pistä haarukalla perunoihin muutama reikä. Paahda tunti uunissa. Lisää voita tai öljyä pintaan, jos ne tuntuvat kuivilta.

Jälkiruoka:

Tuplasuklaakakku

10 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 40 min

275 g voita

200 g tummaa suklaata

½ dl portviiniä

5 dl ruokosokeria

5 munaa

5 ½ dl jauhoja

1 dl kaakaojauhetta

1 ½ tl leivinjauhetta

Kostutukseen

1 appelsiini

Täyte

225 g voita

2 dl tomusokeria

200 g tuorejuustoa

3 rkl portviiniä

½ dl kaakaojauhetta

1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Voitele ja jauhota kakkuvuoka. Kuutioi voi ja pilko suklaa mikron kestävään kulhoon. Sulata mikrossa lyhyissä pätkissä. Lisää portviini seokseen. Sekoita kuivat aineet yhteen kulhossa.

2. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella noin 5 minuuttia kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon vuorotellen suklaaseosta ja kuivia aineita. Sekoittele varovasti.

3 .Kaada taikina vuokaan. Paista uunin alaosassa noin 40 minuuttia ja testaa, ettei puutikkuun tartu enää taikinaa. Anna kakkupohjan jäähtyä.

4. Nosta voi lämpenemään ja kuutioi se. Purista appelsiinista mehu. Leikkaa kakku kahdeksi tai kolmeksi levyksi. Sivele mehu pullasudilla pohjien päälle.

5. Vatkaa voikuutiot sähkövatkaimella vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja jatka vaahdottamista. Lisää tuorejuusto, portviini ja kaakaojauhe ja sekoita kaikki sähkövatkaimella.

6. Nosta pohja tarjoiluastialle. Sivele täytettä väliin ja nosta toinen pohja sen päälle. Sivele taas täytettä ja nosta päällimmäinen kerros. Levitä sen päälle loput täytteestä. Koristele marjoilla tai rouhitulla suklaalla.

Koristele kakku marjoilla tai rouhitulla suklaalla.
Koristele kakku marjoilla tai rouhitulla suklaalla.

Suomalainen kaura erottuu kansainvälisessä kilpailussa edukseen raikkaan ja rikkaan makunsa, mitättömien myrkkymäärien ja puhtaan pohjaveden ansiosta.

Sauna, sisu ja... kauralastut? Suomesta ponnahtaa maailmalle jatkuvasti uusia innovaatioita, ja nyt maailmaa valloittaa uusi naposteltava.

Real Snacks Oy:n toimitusjohtaja Arja Kastarinen ja tuotekehityspäällikkö Mirva Liukko toivat kauppoihin vuoden alussa Oatis-kaurasnacksit eli suolaiset kauralastut. Idea kauralastuihin syntyi vähän vahingossa keskustelun sivujuonteena.

– Yhteistyökumppanimme kysyi, olemmeko miettineet tekevämme kaurasta jotain, ja meillä oli tarvittava teknologia olemassa. Siitä lähdimme työstämään ideaa eteenpäin, Kastarinen ja Liukko kertovat.

”Idea kaurasnackseihin syntyi vähän vahingossa.”

Molemmat naiset ovat aiemmin työskennelleet muun muassa Panda-makeisten ja Taffel-sipsien tuotekehityksessä ja viennissä. He tiesivät, että suomalainen kaura on maailmalla kovassa nosteessa ja päättivät kehittää tuotteensa paitsi kotimaiseen, myös kansainväliseen makuun sopivaksi.

Suomessa tuote lanseerattiin alkuvuodesta, ja jo joulukuussa merkittävä brittiläinen tavarataloketju Selfridges otti kaurasnacksit valikoimiinsa. Lisäksi sitä on viety Japaniin, Etelä-Koreaan, Viroon ja Kuwaitiin. Keskusteluja käydään parhaillaan myös muualla Pohjoismaissa ja Yhdysvalloissa.

– Suomessa ollaan usein vaatimattomia viennin suhteen, mutta pienemmänkään toimijan ei kannata hävetä. Jos tuote on hyvä, se puhuu puolestaan. Kaurasnacksilla on ollut paljon kysyntää, siitä on tiedusteltu meiltä spontaanisti ilman, että olemme edes itse tarjonneet tuotetta eteenpäin. Parhaillaan rakennamme uutta konekantaa, että pystymme vastaamaan kysyntään, Kastarinen huomauttaa.

Raikas ja puhdas suomikaura

Myös nyhtökaura yrittää parhaillaan maailmanvalloitusta ja on laajentanut syksyn aikana tarjontaansa Ruotsiin. Mirva Liukon mukaan suomalainen kaura kiinnostaa maailmalla, koska täällä kasvatettu kaura on niin puhdasta.

– Suomessa kasvukausi on lyhyt mutta intensiivinen. Kesäaikana auringonvaloa on paljon enemmän kuin etelämmässä, siksi kauraan kehittyy rikas mutta raikas aromi. Maultaan se onkin rikkaampaa kuin ulkomainen kaura, Liukko listaa.

”Talven ansiosta meillä on puhdas maaperä, koska pakkanen tappaa tuholaiset.”

– Talven ansiosta meillä on myös puhdas maaperä, koska pakkanen tappaa tuholaiset. Kasvinsuojeluaineita tarvitaan siis hyvin vähän. Meillä on myös puhtaat pohjavedet. Nämä kaikki tukevat viennissä suomalaisen kauran mainetta.