Kodin Kuvalehti
Sushi on maailmalla tunnetuin japanilainen ruoka. Su tarkoittaa etikkaa, shi kädentaitoa. Kuvat: Pia Arnould
Sushi on maailmalla tunnetuin japanilainen ruoka. Su tarkoittaa etikkaa, shi kädentaitoa. Kuvat: Pia Arnould

Älä turhaan arastele sushin tekemistä kotona! Näiden ohjeiden ja kuvien avulla opit, miten tehdään nigiri, maki, gunkan, california ja temaki.

Kuvallisia ohjeita seuraamalla sinustakin tulee todellinen sushimestari! Katso alta vaihekuvat ja opettele lempisushiesi valmistaminen.

1. Lohinigiri

Kevyesti palloksi puristettu sushiriisi päällystetään yleisimmin kalapalalla.
Kevyesti palloksi puristettu sushiriisi päällystetään yleisimmin kalapalalla.
 • Varaa viereen vesikuppi ja kostuta kädet, jottei riisi tartu sormiin. Muotoile noin ruokalusikallisesta riisiä pitkänomainen pallero. Tee kaikki riisipallerot valmiiksi yhdellä kertaa.
 • Leikkaa lohinigiriä varten kalasta noin kahden sormen levyisiä siivuja, joiden paksuus on noin kaksi millimetriä. Paras veitsi leikkaamiseen on fileerausveistä painavampi, hyvin terävä kokkiveitsi. Leikkaa yhdellä vedolla, älä sahaa.
 • Levitä sormella kalapalan päälle pituussuunnassa ohuelti wasabia eli piparjuuritahnaa. Nosta riisipötkylä lohipalan päälle ja käännä nigiri oikein päin. Purista riisi lempeästi kiinni loheen. 
 • Nigirien päälle voi laittaa myös katkarapuja. Saat levitettyä äyriäisen kauniisti riisipalleron päälle, kun avaat hiukan veitsellä äyriäistä mahapuolelta. Kaupoista saa myös valmiiksi auki leikattuja katkarapuja. Moni kotimainen kala, esimerkiksi kuha ja siika, sopii loistavasti nigireihin.
 • Kalan pinnan voi grillata nopeasti puhalluslampulla, mutta varo grillaamasta kalaa läpikypsäksi.
 • Jos raaka-aine ei tunnu pysyvän riisipallon päällä tai se on liukas, kuten vaikkapa avokado, kiinnitä se leikkaamalla merilevästä 5 cm x 1 cm mittainen vyö. Kääräise vyö nigirin ympärille.

2. Maki

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Riisi ja täytteet rullataan merileväarkin sisään.
Riisi ja täytteet rullataan merileväarkin sisään.
 • Käytä makirullien pyörittämiseen bambumattoa.
 • Aseta nori- eli leväarkki bambumaton päälle karhea puoli ylöspäin. Kastele kädet ja levitä ohut kerros riisiä kevyesti painellen leväarkin päälle. Jätä arkin leveästä reunasta noin 1/3 paljaaksi. Vedä ohut wasabiraita leveyssuunnassa riisin päälle keskelle.
 • Asettele täytteet wasabiraidan päälle. Kuvassa on käytetty soijassa marinoitua kuhaa.
 • Kastele paljaaksi jäänyt leväarkin pää kevyesti vedellä, jotta rulla pysyy kiinni. Rullaa arkki bambumaton avulla napakaksi rullaksi. Jätä sauma alaspäin.
 • Kastele veitsen terä veteen ja leikkaa rulla siivuiksi juuri ennen tarjoilua. Laita rullat tarjolle leikkuupinta ylöspäin.

3. Gunkan

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Gunkan muodostaa täytettävän kupin.
Gunkan muodostaa täytettävän kupin.
 • Leikkaa leväarkista noin 3 cm:n suikaleita. Tee kostutetuin käsin nigirin muotoisia palleroita ja levitä hiukan wasabia päälle. 
 • Kiedo leväsuikale riisipalleron ympärille. Leväsuikale pysyy hyvin kiinni, kun laitat väliin muutaman riisinjyvän.
 • Laita täyte riisin päälle. Kuvassa gunkanmaki on täytetty tonnikalatahnalla. Myös mäti tai ravuista ja majoneesista tehty seos sopii hyvin. Tonnikalatäyte syntyy sekoittamalla purkillinen tonnikalaa öljyssä, ½ dl majoneesia, ½ dl silputtua kevätsipulia ja 1 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä.

4. California eli uramaki

Nurinpäin rullatussa sushissa riisi on ulkopuolella ja merilevä sisäpuolella.
Nurinpäin rullatussa sushissa riisi on ulkopuolella ja merilevä sisäpuolella.
 • Levitä bambumaton päälle tuorekelmu, jotta riisi ei tartu mattoon kiinni. Painele kostutetuin sormin ohut kerros riisiä kelmun päälle. Vedä riisin päälle wasabiraita.
 • Leikkaa leväarkki puoliksi ja laita toinen puolikas riisin keskelle. Levitä majoneesiraita leväarkin keskelle. Levitä jättikatkaravun pyrstöjä ja avokadosuikaleita majoneesin päälle.
 • Rullaa bambumaton avulla rullaksi. Anna vetäytyä hetki. Poista kelmu. 
 • Nosta rulla lautaselle, jolla on seesaminsiemeniä. Pyörittele rulla siemenissä. Leikkaa juuri ennen tarjoilua suupaloiksi.

5. Temaki

Temaki on tötterön muotoon kääritty sushi.
Temaki on tötterön muotoon kääritty sushi.
 • Usein kääreenä käytetään kahteen osaan leikattua merileväarkkia, mutta temakin voi valmistaa myös salaatinlehteen.
 • Esikäsittele täytteet: puhdista ja viipaloi kalat, suikaloi kurkku, viipaloi avokado.
 • Aseta noriarkki pöydälle. Pyörittele käsillä nigirin mallinen pala sushiriisiä ja aseta se arkin kulmaan. Lisää riisin päälle haluamiasi täytteitä ja kääri jäätelötötterön muotoon.

Näin teet sushiriisiä oikein

Mittaa riisin määrä sen mukaan, montako ruokailijaa on. Esimerkiksi 5 dl riisiä riittänee neljälle ruokailijalle.

1. Huuhtele

Ennen keittämistä pese ylimääräinen tärkkelys pois riisistä, jotta se ei puuroudu. Pesu on helpointa tehdä kattilassa tai kulhossa, sillä siivilä rikkoo helposti jyvän pinnan. 

Käsittele riisiä hellästi pehmein ottein. Huuhtele riisiä isossa astiassa ja väljässä vedessä.

Vaihda vesi 7–8 kertaa. Kun vesi on lähes kirkasta, siivilöi riisi.

2. Keitä

Laita pesty riisi kattilaan ja lisää tarkasti mitattu kylmä vesi. Vettä tulee olla noin viidennes enemmän kuin riisiä. Jos riisiä on 5 dl, lisää kattilaan 6 dl vettä.

Käännä lieden levy keskilämmölle. Kun riisi kiehuu, käännä levy miedolle lämmölle.

Anna kuplia noin 20 minuuttia tai kunnes kaikki vesi on imeytynyt. Nosta kattila levyltä ja anna riisin levätä vielä noin 10 minuuttia kannen alla.

Pidä kattilan kansi suljettuna koko keittämisen ajan. Lasikantinen kattila on on tarkoitukseen paras.

3. Valmista sushietikka

Riisin kiehuessa valmista sushietikka. Yksi litra kuivaa riisiä tarvitsee noin 2 ½ dl sushietikkaa.

Sushietikka

2½ dl riisiviinietikkaa

1½ dl sokeria

reilu 1 rkl suolaa

Sekoita ainekset keskenään.

4. Mausta

Mausta riisi, kun se on vielä kuumaa.

Kaada riisi laakeaan astiaan ja ripottele sen päälle aluksi vain puolet sushietikasta.

Sekoita etikka riisin joukkoon puu- tai muovilastalla leikkaavin vedoin. Tarkoitus on välttää edestakaisia, riisin rakennetta rikkovia liikkeitä.

Lisää etikkaa ja maistele. Kuumassa riisissä maun tulee olla vahva.

5. Jäähdytä

Jäähdytä maustettu riisi mahdollisimman nopeasti. Voit käyttää apuna esimerkiksi viuhkaa. Kun riisi on jäähtynyt kädenlämpöiseksi, peitä astia kelmulla ja anna sen levätä 15 minuuttia ennen käyttöä.

Vinkki! Sushiriisi säilyy helposti käsiteltävänä 2–4 tuntia. Älä koskaan säilytä sitä jääkaapissa, sillä kylmässä riisi kovettuu ja maku muuttuu.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla