On helppo hymyillä, kun kuitin loppusumma pysyy pienenä. Kuva: Shutterstock
On helppo hymyillä, kun kuitin loppusumma pysyy pienenä. Kuva: Shutterstock

Terveellisesti ja edullisesti syöminen ei ole mahdoton yhtälö, kunhan hyödyntää hieman arjen matematiikkaa.

Helppo tapa saada muutama pennonen säästöönkin on pienentää ruokalaskua. Byrdie-sivuston vinkeillä se onnistuu terveellisyydestä tinkimättä.

Ensin kannattaa laskea, mihin rahat hupenevat. Kolmen euron kahvi joka arkipäivä tekee kuukaudessa (3 € x 5 x 4) noin 60 euroa. Yhdestä muutaman euron kahvipaketista sen sijaan keittää viitisenkymmentä kuppia kahvia, eli ainakin kuukauden tarpeiksi päiväkahveillekin.

Entä mistä muualta voisit säästää? Esimerkiksi makuvedet ja jääteen voisi korvata kotona itse tehdyillä, huomattavasti halvemmilla versioilla. Muutenkin itse tekeminen tulee yleensä aina edullisemmaksi.

Opettele kokkaamaan edullisista raaka-aineista

Pavut ovat terveellistä ja naurettavan edullista ruokaa. Niissä on proteiinia, rautaa ja vitamiineja. Lisäksi ne säilyvät pitkään kuivakaapissa. Vielä valmiiksi käsiteltyjä purkkipapuja halvempaa on ostaa kuivatavaraa, jonka keittää ja liottaa itse. Näin välttyy myös liialliselta suolalta.

Hamstraa halpaa pakkaseen

Jos pakastimessa on tyhjää tilaa, kannattaa väijyä kaupan tarjouksia ja pakastaa alennushintalapulla varustetut tuotteet tulevaa käyttöä varten. Pakastealtaistakin voi tehdä edullisia löytöjä: esimerkiksi marjapakasteet ovat melko edullisia ja käteviä. (Ellet sitten ole jo täyttänyt jokaista koloa itse keräämilläsi luonnon antimilla. Vielä ehtii esimerkiksi puolukkaan.)

Osta kauden tuotteita

Sen lisäksi, että kasvikset ovat juuri poimittuina parhaimmillaan, ne ovat myös kohtuuhintaisia. Satokausikalenteri kertoo, mikä on parasta juuri nyt.

Luomua vai tavallista?

Jos luomulisän maksaminen ei huvita, kannattaa tutustua pariin listaan. "Dirty Dozen" -listalle joutuvat eniten torjunta-aineita sisältävät tuotteet, ja "Clean 15" -listalle pääsevät puhtaimmat. Ensimmäiseltä listalta kannattaa siis valita luomua, jälkimmäiseltä voi ottaa sen halvemman, tavallisen version. Aiheeseen voi tutustua tarkemmin Environmental Working Groupin sivustolla. Kannattaa tosin huomioida, että tilasto on amerikkalainen, ja EU:lla on oma kemikaalilainsäädäntönsä.

Vanha kikka

Älä mene kauppaan nälkäisenä -sääntö pätee laihduttamisen lisäksi lompakon lihottamiseen. Erään tutkimuksen mukaan nälkäisenä kaupasta tulee poimittua mukaan 23 prosenttia enemmän roskaruokaa ja herkkuja, mikä tietää taas lisää rahanmenoa.

Lue myös:

Säästöreseptit herkuttelijalle

Pärjääkö ihminen peruspäivärahalla? Kokeilimme

Helppo ja halpa tapa laihduttaa: puhu itsesi timmiksi

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.

Nauti teriyakilohi vaikkapa pähkinä-yrttikvinoan kera.

Helppo teriyakilohi

4 annosta

Valmistusaika 10 min + paisto 20 min

n. 350 kcal / annos

600 g lohifileetä

2 cm pala inkivääriä

1 rkl teriyakikastiketta

1 tl suolaa

½ ruukkua ruohosipulia

  1. Huuhtele lohifilee kylmän juoksevan veden alla ja kuivaa se talouspaperilla. Leikkaa lohi neljään yhtä suureen osaan varovasti viiltäen niin, että nahka jää ehjäksi. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
  2. Raasta inkivääri ja sekoita se ja teriyakikastike pienessä kulhossa. Sivele kastike pullasudilla joka puolelle lohta. Myös viiltojen sisään. Ripottele päälle suola. Paista uunissa 20 minuuttia.
  3. Hienonna sillä välin ruohosipuli. Nosta lohi uunista ja ripottele ruohosipuli sen päälle.

Pähkinä-yrttikvinoa

4 annosta

Valmistusaika 25 min

140 kcal / annos

1 ½ dl kvinoaa

2 rkl saksanpähkinöitä

1 dl lehtipersiljan lehtiä

1 tl öljyä

½ tl suolaa

½ tl pippuria

½ sitruuna

  1. Huuhtele kvinoa ja keitä pakkauksen mukaan noin 15 minuuttia. Rouhi sillä välin pähkinät ja irrottele lehtipersiljasta lehdet. Hienonna ne kevyesti.
  2. Valuta kvinoa. Kuumenna öljy pannulla. Paista kvinoaa ja pähkinöitä öljyssä noin 5 minuuttia eli kunnes ne saavat vähän väriä. Nosta pannu hellalta. Lisää yrtit, suola, pippuri ja purista sitruunasta mehu. Sekoita.