Kauniita kakkuja on ilo katsella, mutta maku ratkaisee. Kuva: Shutterstock, Maria Viinikka ja Sirkku Ollila
Kauniita kakkuja on ilo katsella, mutta maku ratkaisee. Kuva: Shutterstock, Maria Viinikka ja Sirkku Ollila

Nostalgiakakku on tuttu jokaisen mummolasta. Kermapursotukset, helmiströsselit ja säilykehedelmät, siinäpä se!

Koreiden raaka- ja nakukakkujen aikana unohtuu helposti, millaisia herkkuja kylävieraille tarjottiin silloin, kun kakuista ei vielä ikuistettu kuvia Instagramiin tai Pinterestiin. Silloin syntymäpäiville leivottujen kakkujen ydin oli vaatimattomassa koristelussa ja taivaallisessa maussa.

Onneksi kotikokit muistuttavat näidenkin retroherkkujen olemassaolosta. Facebookin Kotiruokaa-ryhmässä jaetaan sympaattisia perinneruokaohjeita, kuten leivonnaisia ja kakkureseptejä.

Kotileipurithan sen parhaiten tietävät, miltä aito ja mutkaton retrokakku näyttää:

Maku ratkaisee! Kuva: Maria Viinikka

Perinneleipomusten ystävä Maria koristeli kermakakkunsa säilykepersikoilla, värikkäillä strösseleillä ja suklaanapeilla.

– Lapsuudessani syötiin tällaisia täytekakkuja. Ne eivät pitäneet sisällään mitään hienoa tai kummallista, mutta kaikille maistui, Maria kertoo kakustaan.

”Kyllä nämä perinteiset kasarikakut maistuu paremmalta”

Kakku on kerännyt paljon ihastusta Facebookissa:

Upeita kakkuja on kiva katsella, mutta kyllä nämä perinteiset kasarikakut maistuvat paremmalta.”

Meillä oli kakussa banaania, kermavaahtoa, mansikkahilloa ja päällä suklaarouhetta ja purkkipersikoita. Sisko 'hurvitteli' ja laittoi joskus kerman sekaan kaakaojauhetta.”

Tältä näytti syntymäpäiväkakku Pian kotona. Kuva: Pia Malinen

Pian kakku koristellaan puolitetuilla viinirypäleillä, suklaarouheella ja kettukarkeilla. Tässä on sitä jotain!

Kirsikoiden ja ananaksen liitto. Kuva: Sirkku Ollila 

Jo on ananaskeikaus! Tämä kakku on retrojen retro, sillä sitä on leivottu suomalaisissa kotitalouksissa jo vuosikymmeniä. Sirkun keikaus onnistui kuin oppikirjoissa.

Merjan suklaakakulla sydänsurutkin parantuvat. Kuva: Merja Kainulainen

Merjan ”Sydämen surujen kakku” keräsi valtavasti faneja kotiruokaryhmässä. Perinteikkäät muottikakut ovat olleen kautta aikain kahvipöydän kruunuja – niiden leipominen on simppeliä ja kuivakakku säilyy hyvänä pitkään.

– Suklaakin levittyy kauniisti, kunhan sen levittää nopeasti ennen jähmettymistä, Merja vinkkaa muille leipureille.

Tältä näyttää Sinikan kahvipöydässä. Kuva: Sinikka Taiponen

Sinikan appelsiinicharlotta on näyttävä kakku, joka on monelle tuttu kotitalouden tunneilta. Kääretorttukakku vaatii aikaa ja tarkkuutta, mutta taivaallisen hyvä.