Tästä herkusta Anette Palssa joutuu välillä kieltäytymään, vaikkei haluaisi. Kuva: Colourbox
Tästä herkusta Anette Palssa joutuu välillä kieltäytymään, vaikkei haluaisi. Kuva: Colourbox

Kysyimme, mitä ruokia Anette Palssa, Karita Tykkä, Virpi Mikkonen, Hanna Stolt ja Hanna Partanen karttavat.

Sillä on tutkitusti väliä, mitä suuhunsa laittaa. Taannoisten tulosten mukaan huono ruokavalio aiheuttaa jopa enemmän sairauksia kuin vähäinen liikunta, alkoholi ja tupakointi yhteensä. Kysyimme neljältä terveellisten elämäntapojen ammattilaiselta, mitä ruokia he ovat jättäneet pois ruokavaliostaan.

Anette Palssa

”Minulle ei ole varsinaista ei-listaa! Ei ole mitään sellaista, mitä en koskaan, milloinkaan söisi sen takia, että se olisi epäterveellistä. En näe, että mikään yksittäinen ruoka olisi paha. Viidentoista vuoden ravitsemusterapeutin kokemuksella ja viiden vuoden yliopistokoulutuksella olen huomannut, että millekään ruoalle ei tarvitse sanoa ehdottomasti ei.

Tietenkin olen ruuan kanssa kohtuullinen. Syömisen itselleen salliminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ahtaa järjettömästi. Minulle ei esimerkiksi tule mitään jouluähkyä, koska syön aina kohtuudella.

Saan FODMAP-hiilihydraateista vatsavaivoja, joten niitä joudun välttelemään.

Valitsen ruokani pitkälti vatsani ehdoilla. Minulla on paljon allergioita ja ärtyvän suolen oireyhtymä. Saan FODMAP-hiilihydraateista vatsavaivoja, joten niitä joudun välttelemään. Esimerkiksi sipuli, avokado, omena ja ruisleipä eivät sovi minulle. Syön kuitenkin niitäkin silloin tällöin. Ruisleipää toivoisin pystyväni syömään enemmän.”

Anette on laillistettu ravitsemusterapeutti ja terveystieteiden maisteri.

Karita Tykkä

”Ehdottomuus ei ole mielestäni hyvästä. Jokaisen kannattaa syödä sitä, mikä on omasta mielestä itselle parhaaksi. Jos stressaa ruoan suhteen, saattaa päätyä aiheuttamaan sillä itselleen enemmän haittaa kuin millään ruoalla.

Pika- ja valmisruuille sanon ei, koska niissä on valkoista jauhoa ja sokeria.

Itse vältän ruokavaliossani ravintoköyhää ruokaa. Piste. Esimerkiksi pika- ja valmisruuille sanon ei, koska niissä on valkoista jauhoa ja sokeria. En halua syödä ruokaa, jossa on pelkästään kaloreita, ei ravintoaineita. Lihaa syön vähän, mutta sen kanssa en ole ehdoton. Olen huomannut, että se ei sovi keholleni ihan parhaiten. Jos syön lihaa, haluan sen luomuna."

Karita on SuperLemon-bloggari, juontaja, ruokakirjailija ja luennoitsija. Tehnyt kolme hyvinvointiin liittyvää kirjaa. Lautasellinen kauneutta ilmestyi viime kesänä.

Virpi Mikkonen

”Jätin noin kuusi vuotta sitten valkoisen sokerin ja kaikki sokeroidut herkut testiluontoisesti kokonaan pois ruokavaliostani. Huomasin sen vaikuttavan huimasti terveyteeni. Muun muassa ihovaivani ja vatsaongelmani helpottivat.

Jos kärsii kehon tulehdustiloista, iho-ongelmista, nivelvaivoista tai esimerkiksi autoimmuunisairauksista kannattaisi sokeri unohtaa melkein kokonaan.

Sokeri ylläpitää kehon tulehdustiloja, joten mielestäni sitä tulisi käyttää todella maltillisesti. Jos kärsii kehon tulehdustiloista, iho-ongelmista, nivelvaivoista tai esimerkiksi autoimmuunisairauksista kannattaisi sokeri unohtaa melkein kokonaan. Parempia vaihtoehtoja valkoiselle sokerille ovat esimerkiksi kookossokeri, erytritoli ja kotimainen luomuhunaja. On kuitenkin hyvä muistaa, että sokereita nekin sisältävät, vaikka ovat valkoista sokeria lempeämpiä keholle.

Olen myös jättänyt gluteenin pois ruokavaliostani ja korvannut sitä sisältävät viljat esimerkiksi manteli- ja kookosjauhoilla. Siedän gluteenia pieninä määrinä silloin tällöin, mutta aktiivikäyttäjää minusta ei enää tule. Tällä ruokavaliolla olen saanut selätettyä ennen jatkuvasti riesanani olleet vatsan ja ihon temppuilut.”

Virpi on ruokakirjailija ja reseptisuunnittelija. Pitää suosittua Vanelja-blogia. Julkaissut kaksi ruokakirjaa: Kiitos hyvää – herkkuja ilmansokeria ja gluteenia (2015) ja Kiitos hyvää Pikaruokaa (2016).

Hanna Partanen

”Minulla ei ole mitään sellaista, mitä olisin kieltänyt itseltäni terveyssyistä! En saa mistään ruoista erityisiä allergiaoireita enkä koe, että epäterveellisiäkään vaihtoehtoja on järkevää kieltää itseltään kokonaan. Jostain Subwayn patongista olen saanut suuhuni kutinaa. Lienen allerginen jollekin sen aineista. Mutta en kuitenkaan halua kieltää sitä itseltäni, koska vaiva on niin pieni.

Jos syön jotain niin sanotusti epäterveellistä pari kertaa vuodessa, sillä ei ole merkitystä terveydelle. Siksi en kiellä niitä itseltäni.”

Hanna on laillistettu ravitsemusterapeutti ja terveystieteiden maisteri. Kirjoittanut kolme ravitsemusaiheista kirjaa.

Hanna Stolt

”Rajoitin vuosia milloin mitäkin ruoka-ainetta, jopa pakkomielteisesti. Viime vuosina olen keskittynyt stressaamaan vähemmän ruoasta ja syön kaikkea. Se toimii minulle. Nykyään syön rajoitetusti maitotuotteita, lihaa ja viljoja. En kuitenkaan ole absolutisti minkään suhteen.

Vältän edelleen kaikkea prosessoitua ruokaa ja valmistan ruokani pääasiassa itse.

Pyrin syömään eettisesti ja kauden mukaisesti, mahdollisimman ravinteikasta ruokaa. Vältän edelleen kaikkea prosessoitua ruokaa ja valmistan ruokani pääasiassa itse. On tosi helppoa tehdä ruokaostoksia, kun suurin osa ostoskorin sisällöstä kootaan heti HeVi-osastolla ja sitten vähän jotain muita tarvittavia aineksia muilta osastoilta – huoletonta, helppoa ja säästää aikaa sekä vaivaa.”

Hanna on hyvinvointivalmentaja. Pitää ruokablogia Gurmee.net. Viime kesänä julkaisi ensimmäisen kirjansa Aamupala – hyvinvointi alkaa aamusta.

Vierailija

Näihin ruokiin terveysgurut eivät koske

Aika mielenkiintoinen havainto: pitkälle koulutetut laillistetut ravitsemusterapeutit ovat varsin maltillisia ja järkeviä ruokavalinnoissaan. Sen sijaan nämä bloggarit ym. valmentajat ovat tiukkapipoisia, luultavasti ilman tutkittuja perusteita. Kuvittelevat, että se joka sopii heille itselleen, on hyväksi kaikille muillekin. Ehdottomuus ei koskaan vie kovin pitkälle!
Lue kommentti
omataivot

Näihin ruokiin terveysgurut eivät koske

Aina kun Televisiosta alkaa joku kuntosali ohjelma tai laihdutus ohjelma niin vaihdan kanavaa. Nykyään vielä kun tuota bisnestä pitää katsoa kaikilta kanavilta liki samaan aikaan. Ensin oli tuo puutarha ohjelmat,kauniskoti.kiinteistövälitys,kesämökki,remontti,ruuanlaitto,laihdutus jne. ja mikä pahinta niin toosan täydeltä kaikilta kanavilta. vaan mikä parasta, paina tv sammutus napista ja lähde ulos lenkille anna kehon nauttia ja ennen kaikkea aivojen.
Lue kommentti
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Valsoian soijaa ja grillattuja vihanneksia sisältävä pizza oli yksimielisesti kaikkien raatilaisten suosikki.

Marketteihin on tullut iso valikoima vegaanisia mättöruokia, kuten hampurilaisia ja vegaanisia vastineita lihapiirakoille. Tällä kertaa kahdesta kasvissyöjästä ja yhdestä sekasyöjästä koostunut raatimme testasi markettien vegaanipizzat. Kaikki pizzat ovat Saarioisten roiskeläppää lukuunottamatta pakastepizzoja. 

Raadin mielestä vegaanipizzoissa on vielä paljon kehittämisen varaa, sillä monet testaamiemme pizzojen maut olivat mitäänsanomattomia tai omituisia, eivätkä vegaanijustot maistuneet miltään. Sentään yksi pizza nousi kirkaasti ykköseksi: Valsoian grillattua soijaa ja vihanneksia sisältävä pizza oli kaikkien raatilaisten mieleen.

Valsoia: Pizza with soya and grilled vegetables

Hinta: 4,99e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Puu-uunissa paistettu pizza sisältää soijaa, grillattua kurpitsaa ja paprikaa, pinaattia, parsakaalia ja varsiparsaa.

Astetta värikkäämpi valinta!
Astetta värikkäämpi valinta!

Plussat:

”Näyttää terveelliseltä, plussaa väreistä.”

”Maistuu parsalle ja muille kasviksille. Kerrankin pakastepizza, jossa kasvikset näyttävät melko freeseiltä.”

”Pohja on aika hyvä, siinä on hyvä sitko.”

”Tomaattikastike on ok ollakseen pakastepizzassa.”

”Pizza valmistuu nopeasti 4–6 minuutissa.”

Miinukset:

”Vegaanijuusto ei maistu miltään eikä se sulanut. Miksi sitä on tungettu mukaan?”

”Pizza on aika pieni, ja kokonaisuus on aika tylsä.”

Pisteet: 13,5/15

Bio Inside: Pizza Pesto

Hinta: 6,28e S-Market Ruoholahdessa.

Pestokastiketta ja kirsikkatomaatteja.

Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!
Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!

Plussat:

”Ulkonäkö on ok.”

”Reuna on hyvä ja rapsakka.”

Miinukset:

”Pizzan keltainen väri herättää epäilyksiä.”

”Mitä limaa tämän taikinan päällä on? Vegaanijuusto tarttuu kitalakeen.”

”Liman määrä hyökkää. Onko suussani etana?”

Pisteet: 3/15

Trattoria Alfredo: Vegan Pizza Verdura

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu kirsikkatomaatti-herkkusienipizza.

Tässä on jokaiselle jotakin!
Tässä on jokaiselle jotakin!

Plussat:

”Voisin syödä yhden neljäsosan.”

”Tämä on Lidlin vegaanipizzoista parempi. Lisäisin suolaa ja pippuria.”

Miinukset:

”Täytteet ovat limaiset. Mä en halua syödä tätä loppuun.”

”Vegaanijuusto näyttää muovilta. Onneksi sitä on vähän.”

”Huono suutuntuma. Ihan liikaa limaista, märkää pinaattia.”

”Sori, mä en pysty. Märän pinaattimössön ja herkkusienien yhdistelmä on liikaa.”

Pisteet: 6/15

Deliziosa: Vegan Bruchetta Pizza

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu sipuli-tomaattipizza.

Sipulinystävän suosikki!
Sipulinystävän suosikki!

Plussat:

”Mun mielestä tää ei oo pahaa, koska mä tykkään sipulista.”

”Tässä ei ollut yhtä limainen suutuntuma kuin toisessa Lidlin pizzassa.”

”Pohja on kelvollinen.”

”Hirveä pettymys. Lidlin kasvispizzat ovat hyviä, mutta vegaaniset ei.”

”Tätä voisi syödä, jos lisäisi itse lisää kasviksia.”

Miinukset:

”Sipuli-inferno!”

”Täytteet ovat köyhät.”

”Mitäänsanomaton. Tässä maistuu vain sipuli.”

”Ugh, myös tämän pizzan juusto on limaista.”

Pisteet: 7,5/15

Saarioinen: Vegepizza

Hinta: 1,39e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!
Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!

Plussat:

”Ihanaa, roiskeläpästä on tullut vegaaniversio. Tulee ihan lapsuus mieleen! Tässä on hyvässä ja pahassa samanlainen fiilis kuin muissa roiskeläpissä. Voisin syödä tätä vanhojen muistojen vuoksi pari kertaa vuodessa.”

”Tämä on hieman tulinen.”

Miinukset:

”Se on se vegaanijuusto, nolla pistettä!”

”Pohja on löysä. Jälkimaku on aika paha.”

”Tämä ei päräytä.”

Pisteet: 6/15