Jokaisella itseään kunnioittavalla bändillä ja artistilla pitää nyt olla oma viini. Testasimme kuusi musaviiniä.

Popeda Voitto

12,90 €

Ulkonäkö: Vitsikäs, tamperelainen.
Maku: Häh, tämähän on hyvää! Tuoksuu hieltä, mutta maku ei ole miehekäs vaan marjaisa ja pehmeä. Miksi rypälettä ei kerrota? Paten maksastako tämä on tislattu?
Käyttö: Festariviiniksi. Viemisiksi himotamperelaiselle.
Pisteet: 4/5 

Motörhead Shiraz

14,99 €/plo, tilattava kuuden pullon erissä

Ulkonäkö: Tyylikäs mutta pelottava. Ei lapsiperheeseen.
Maku: Terävä, mausteinen, lyijyinen, häivähdys moottoriöljyä.
Käyttö: Raskaan musiikin ystäville puoliraa'an pihvin kylkeen. Voisi kattaa pöytään muutenkin kuin vitsinä. 
Pisteet: 3/5

Pink Floyd Dark Side Of The Moon Cabernet Sauvignon

19,99 €

Ulkonäkö: Hieno mutta yllätyksetön.
Maku: Mustikkainen. Helposti juotava. Superkuivaa: kieli tarttuu kitalakeen. Ei hintansa väärti.
Käyttö: Kuin bändin musiikki: yksin jumittamiseen.
Pisteet: 3½/5

Katri Helena Brut Rosé feat. Ballet

7,99 €

Ulkonäkö: Tuo mieleen Kaj Stenvallin ankkataulut. Venäläinen. Etiketissä näkyy Liimataisen vaikutus: missä kukkaketo ja sinitaivas?
Maku: Kuiva ja aikuinen, ei pissismummojen makuun. Kapea kuin Katrin e-vokaali biisissä Puhelinlangat laulaa. Mieto, hyvä. Ei jälkimakua. 
Käyttö:  Vitsikäs mökkituliainen.
Pisteet: 4/5

Yö Loisto Tempranillo

9,99 €

Ulkonäkö: Kömpelö. Liikaa tekstiä. 
Maku: Nimi pitäisi olla Yök. Hyttysmyrkky. Halvan kuppilan talon viini. Onko Olli Lindholm halunnut pelastaa muut alkoholismilta valitsemalla näin pahan viinin? Jos jotain hyvää, niin sentään prosentteja 14.
Käyttö: Itsesäälissä rypemiseen. Joutsenlaulu soimaan. 
Pisteet: 2/5

Rolling Stones Forty Licks Merlot

19,99 €

Ulkonäkö: Hippikesän värimaailma. Liukuvärjäys ei kovin rock. Puolalaisen teatterijulisteen henkeä.
Maku: Pehmeä. Savuinen: suussa maistuu samalta kuin grillikodassa. Töksähtää. Juotavaa.
Käyttö: Mukaan Pori Jazzeille. Sedille, joilla on rahaa muttei välttämättä makua. 
Pisteet: 2½/5

Kaikkia testattuja juomia saa Alkon tilausvalikoimasta.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.