Pho-keiton voi tehdä joko pitkän kaavan mukaan tai sitten tosi nopsasti. Kuvat: Sanoma-arkisto.
Pho-keiton voi tehdä joko pitkän kaavan mukaan tai sitten tosi nopsasti. Kuvat: Sanoma-arkisto.

Muistatko vielä meksikolaisvillityksen? Entä ajan, jolloin kaiken – siis aivan kaiken – piti olla täytettyä? Jenkkikokki Rachael Rayn lehti Everyday kertasi ruokatrendejä kymmeneltä viime vuodelta.

Vuosi 2006: Pekoni

Ruokaintoilijat heräsivät siihen, että pekoni sopii paljon muuhunkin kuin aamiaiseen. Sitten sitä alettiinkin tunkea vähän joka puolelle ja siihen käärittiin vaikka mitä. Lihamureke, joka on päällystetty pekonilla! Pekonihampurilaisia! Pekonia muhennokseen! Kokeile Soppa365:n herkullisia ja tulisia pekonikepakoita. Pekoni kietoutuu jauhelihan ympärille, ja pinta paistetaan ihanan rapsakaksi.

 

Pekonikepakko maistuu myös arkena.

 

Vuosi 2007: Täytetyt jutut

Se ei ole ruoka, jos sitä ei ole täytetty, ajateltiin vuonna 2007. Ruoka ruuan sisällä -trendi tarkoitti, että uuneissa paahdettiin täytettyjä paprikoita, täytettyjä sieniä, täytettyjä tomaatteja... Kokeile näitä hienostuneita täytettyjä avokadoja. Ei vain perussohvailtaan, vaan avokadot kelpaavat myös paremmaksi tarjottavaksi.

Vuosi 2008: Ruoka tikussa

Kyllä silloin hassuteltiin! Tikuilla lävistettiin niin lihapullia, hedelmiä kuin kakkujakin – tehtiin kakkutikkareita. Kaiken pystyi lävistämään. Kokeile näitä raikkaita salaattivartaita, joissa koko raaka-ainekirjo asettuu tikkuihin.

Vuosi 2009: Voileivät

Nimenomaan vähän hienommat sellaiset. Voileivät eivät enää olleet jotain välttävää, mitä kyhättiin kokoon jääkaapin perälle jääneistä jämistä. Voileipiin panostettiin ja niistä kehiteltiin myös gourmetversioita, jotka sopivat jopa parempaan illallispöytään. Laadukkaita leipäohjeita löytyy täältä. Miltä kuulostaisi esimerkiksi Elvis Presley Sandwich, johon tulee banaania?

 

Voileivän ei tarvitse olla vain voileipä.

 

Vuosi 2010: Katkaravut

Katkarapuja laitettiin salaatteihin, niitä uppopaistettiin, niitä syötiin pastoissa. Aivan kaikessa. Kokeile vähän jännempää katkarapureseptiä täältä: meksikolaishenkinen katkarapucocktail on kaunis kuin mikä!

Vuosi 2011: Minihampurilaiset

Miksi tehdä normaalikokoisia juttuja, kun voi tehdä söpöjä miniversioita? Aivan. Vuonna 2011 innostuttiin minihampurilaisista ja minileivistä. Kokeile tätä tavallista savuburgerireseptiä miniversiona tekemällä burgereista aivan pienenpieniä!

Vuosi 2012: Meksikolainen ruoka

Siis se aito meksikolainen, ei mikään 1990-luvun texmex-homma. Tacot jyräsivät, ja tuore korianteri tuoksui. Kokeile esimerkiksi tätä raikasta Lupita-salaattia, johon tulee korianteria kokonainen ruukku!

Vuosi 2013: Cocktailit

Sana miksologia tuli tutuksi myös niille, jotka olivat luulleet sen tarkoittavan, no, ei ainakaan tiedettä cocktailien ainesosista ja niiden yhdistämisestä. Trooppista drinkkiä, gin tonicia, samppanjacocktaileja! Kokeile täältä jännempää ananasdrinkkiä nimeltä Danza del Panza.

2014: Brunssit

Brunssit palasivat, suurempina kuin koskaan. Kokattiin esimerkiksi Benedictin munia, joissa koetettiin saada uppomunan kypsyys juuri oikeanlaiseksi. Katso täältä ihana köyhien ritarien ohje brunssipöytään.

Ja vuoden 2015 trendiruoka on... keitto!

Ruuat kulhossa – toimii! Lämmintä lohturuokaa! Keitto on tänä vuonna porissut etenkin pho-keiton muodossa. Esimerkiksi Helsingissä pho-keittoja saa jo lukemattomista ravintoloista. Monesti phota keitellään useita tunteja, mutta tämä simppelimpi versio syntyy 30 minuutissa. 

Lähteet: Rachael Rayn lehti Everyday, marraskuun numero. Kaikki reseptit Soppa365.fi-sivustolta.

 

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.