Makkaraperunat ovat (tai ainakin olivat) perinteistä grilli- ja festariruokaa. Kuva: Sami Kilpiö / Sanoma-arkisto
Makkaraperunat ovat (tai ainakin olivat) perinteistä grilli- ja festariruokaa. Kuva: Sami Kilpiö / Sanoma-arkisto

Mitä festareilla syötiinkään ennen kuin niistä(kin) tuli gourmet-orgioita? Muistellaanpa.

”Teininä 1970-luvulla olin Oulussa Kuusrockissa. Yhdellä puskapissareissulla löysin hiekkarannalta täyden taskumatin, jonka joku onneton oli pudottanut. Sehän juotiin pois, oli hyvää. En muista, keitä tuolloin oli esiintymässä mutta sen muistan, että taskumatissa oli anislikööriä.”

”Provinssissa 1990 oli tarjolla Radiomafia-pizzoja, joita lokitkaan eivät syöneet. Yksi haukkaus ja pizza lensi maahan saman tien. Kaikilta.”

”Vuosia sitten Roskildessa olin väsynyt, krapulassa ja riidoissa silloisen poikaystäväni kanssa. Poikaystävä kävi ostamassa hyvitykseksi jumalaisen vadelmadaiquirin, jonka join Neil Youngin keikalla mudassa istuen. Oli niin hyvä, että annoin anteeksi.”

”Ilosaarirockissa 2002 oltiin kaverin kanssa säästäväisiä ja tuotiin trangia Porista asti. Perillä tajuttiin, että jokin osa puuttui. Syömättä jäivät pussipastat. Ostimme juustoköntsän, jota säilytimme lämpimässä teltassa. Sunnuntaina muotoilimme juustosta pieniä eläinveistoksia.”

”Juhannuksena 1984 olin Padasjoen Koivu ja tähti -festivaalilla talkoolaisena ruokateltalla. Kun menun tarvikkeet loppuivat, tehtiin ruokaa niistä tarpeista mitä sattui olemaan. Bravuurini oli juustokeitto, johon oli sekoitettu kalapullia.”

”Ensimmäisessä Provinssirockissani 1993 minulla oli 45 markan budjetti. Pelastus löytyi hengellisestä teltasta, josta sai aamupuuron 2,5 markan hintaan. Yksikään gourmet-hodari, vietnamilainen street food tai muu hieno festariruoka ei ole maistunut niin hyvältä kuin suomalainen puuro maidon kera.”

”Eräänä vuonna Ilosaaressa oli niin järkyttävän kuuma koko ajan, etten jaksanut syödä oikeastaan mitään. Elin kolme päivää käytännössä vedellä, keskioluella, vesirinkeleillä ja mehujäällä. Paino putosi pari kiloa ja pää turposi saman verran.”

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.