Tässäpä herkkuja kerrakseen! Kuvat: Sanoma-arkisto ja Instagram-käyttäjät @adh1990 sekä @allthings90s
Tässäpä herkkuja kerrakseen! Kuvat: Sanoma-arkisto ja Instagram-käyttäjät @adh1990 sekä @allthings90s

Kauppojen valikoimat muuttuvat, mutta makumuistot säilyvät! Listasimme 80–90-lukujen herkut, joita kaipaamme palavasti.

1. Pinkki-jäätelö

”Varsi oli täytelakua ja kuori ihanasti kitalaella ritisevää pinkkiä kuorrutetta. Pinkki kuorrutus maistui vähän hattaralta tai purukumilta, ja oli täydellinen kesäpäiväherkku. Sitä oli tarjolla erityistilanteissa, kuten Osuuspankin piirustuskilpailun palkintojenjakotilaisuudessa.”

2. Spice Girls -tikkarit

”Tikkarit tulivat pienessä pussissa, jossa oli mukana Spaissari-tarra. Keräsin niitä tarravihkoon, jota suojelin kuin kulta-aarretta. Parasta tikkarissa oli kuitenkin sen purkkasisus. Tahmaisesta ja tikkarin murusia täynnä olevasta purkasta sai puhallettua ihan mahtavia palloja.”

3. Känkkä ja ränkkä -karkkiaskit

”Maku oli hyvä, mutta parasta oli rasian takana sijaitseva Känkän ja Ränkän karkoituslaulut. Upea rallatus.”

4. Tubble gum -purkka

”On kerrassaan sääli, etteivät nykyajan lapset pääse nauttimaan purkasta, joka kohtalaisen etovaan tyyliin puristetaan muovituubista suoraan suuhun.”

5. Kolmionmallinen Trip

”Koskaan ei ole mehu maistunut niin hyvältä, kuin Trip kolmionmallisesta tetrasta. Aina kesäpäivinä rannalla niitä juotiin. Nykyinen neliskanttinen Trip ei todellakaan maistu samalta.”

Hörps! 70–80-luvulla Trip-mehu pakattiin kolmionmuotoiseen tetraan. Kuva: Sanoma-arkisto / Marli
Hörps! 70–80-luvulla Trip-mehu pakattiin kolmionmuotoiseen tetraan. Kuva: Sanoma-arkisto / Marli

6. Bella-leivoskeksit

”Kahvihetkeni eivät ole olleet mitään sen jälkeen, kun Fazerin Bella-leivoskeksit lakkasivat olemasta. Ohuen maitosuklaakuoren alla oli kaksi kerrosta pehmeää kakkumaista taikinaa ja niiden välissä makukreemi. Kun pakkauksen avasi, makea tuoksu leijui nenään saman tien. Niin imelää, mutta niin ihanaa.”

7. Solero Shots -mehujääkuulat

”Vihreitä pieniä rakeita kaadettiin kurkkuun pienestä purnukasta. Maku oli mitä loistavin, vaikka eiväthän ne maistuneet oikeastaan miltään.”

8. Chymoksen riisisuklaa

”Chymoksen riisisuklaa oli lapsuuteni kielletty hedelmä. Isäni osti aina sitä aina omaan jemmansa, keittiön yläkaappiin. Riisisuklaa oli hänen yksityinen herkkunsa, joita hän napsi puolisalaa. Pienenä vesselinä kipusin toisinaan tuolille ja varastin isän kätköstä itselleni vähän Chymosta. Se maistui niin mahtavalta! Osaksi varmaan sen takia, että herkku oli hankittu viekkaudella ja vääryydellä.”

9. Raider

”No joo, onhan meillä nykyään Twix, mutta ei se ole sama asia. Kaipaan aikaa, jolloin Raider oli Raider ja maksoi viisi markkaa kiskalla.”

 

Ich bin Generation Raider... Und du?

A post shared by Manuela (@ahoi.malea) on

10. Rio-Cola-mehujää

”Söimme kartonkiputkilossa olevaa herkkua aina serkun kanssa kirkonkylän raitilla, kun olimme vahvat meikit naamassa näyttäytymässä yökkärit päällä. Kotiin tullessa täytyi pyyhkiä huulipunat pois ja laittaa aurinkolasit päähän, ettei äiti näe meikkejä.”

11. Melody Pops -tikkari

”Tikkari toimi myös vihellyspillinä. Tämä oli siis ehdottomasti myös vanhempieni suosikki.”

12. Tiffany-patukka

”Fazerin patukassa oli ihanan kuohkeaa suklaavaahtoa sisällä. Tiffanya syötiin aina karkkipäivinä viikonloppuna: ensimmäinen osa perjantaina ja toinen osa lauantaina. Oli se tarkkaa silloin 80-luvulla.”

13. Roope Ankan -kolikot

”Nämä olivat meidän perheessä ihan ykkösiä, koska veljeni nimi oli Roope.”

Roopen kolikot ovat harmi kyllä kadonneet kaupoista. Kuva: Sanoma-arkisto / Fazer
Roopen kolikot ovat harmi kyllä kadonneet kaupoista. Kuva: Sanoma-arkisto / Fazer

14. Tsaukki Taukki -salmiakkijauhe

”Nuoruudessani ostin ystävättäreni kanssa Tsaukki Taukki -jauhetta joka perjantai lähiostarin kioskilta, kun pääsimme koulusta. Mustasta muovipurkista jauhetta dipattiin sormeen, ja siitä suoraan suuhun. Vähän aikaa salmiakkijauhetta ei saanut mistään, mutta viime aikoina sitä on taas onneksi saanut kaupoista!”

15. Oikeastaan kaikki kiskan karkit

”Ai että sitä aikaa, jolloin kipsalle mentiin ja pyydettiin kaupantädiltä namuja näin: ’Ykköstä markalla ja vitosta 50 pennillä.’ Oli se hienoa.”

Enää tällaisia ihanuuksia ei valitettavasti näe. Kuvassa myös Tsaukki Taukki -pulveria! Kuva: Sanoma-arkisto / Heikki Kotilainen
Enää tällaisia ihanuuksia ei valitettavasti näe. Kuvassa myös Tsaukki Taukki -pulveria! Kuva: Sanoma-arkisto / Heikki Kotilainen
Mmmmm, lakua. Lakritsitalo on herkullinen vaihtoehto joulupöytään. Kuvat: Soppa365 / Emilia Kolari

Perinteinen piparkakkutalo on saanut kovan luokan haastajan. Lakumökki on kuin syötävä savusauna.

Ensin pistettiin uusiksi perinteinen joulutorttu, nyt on piparkakkutalon vuoro. Soppa365-sivusto keksi rakentaa piparitalon sijaan lakuhirsimökin. Sen parruina on käytetty paksuja lakuja ja kattona lakumattoja. Ne on kiinnitetty yhteen kirkkaalla elintarvikeliimalla ja cocktail-tikuilla.

Taloon saa entisestään tunnelmaa sytyttämällä sen sisälle valot pienen led-kynttilän avulla.

Suomalaiseen suuhun lakutalo voi maistua jopa herkullisemmalta kuin peruspipari. Osa piparitaloon kyllästyneistä kokkailijoista on keksinyt rakentaa joulutaloja myös suklaalevyistä.

Piparikupit sopii täyttää esimerkiksi luumumoussella.

Joulutortut ovat varastaneet huomion perinteisiltä piparkakuilta. Ensin tulivat vihreillä kuulilla täytetyt joulutortut, sitten kaikki mahdolliset muut tortuntäytteet

Nyt on kuitenkin löytynyt piparkakkuniksi, jolla piparit pääsevät joulun kahvipöydän keskipisteeseen.

Saammeko esitellä: piparikupit. Tämän hauskanmuotoisen herkun resepti on ollut olemassa useamman vuoden ajan – netistä on löydettävissä esimerkiksi Maku-lehden ohje vuodelta 2015 ja Päiväunien aikaan tapahtunutta -blogin ohje vuodelta 2013 – mutta toistaiseksi piparikupit eivät ole nousseet suureen suosioon.

Piparien paistaminen kupeiksi saattaa kuitenkin hyvinkin olla tämän joulun hitti. Anne Hyttinen sai hyvin innokkaan vastaanoton kysellessään Vegaaniset kasvisruuat -ryhmässä, millä kupit voisi täyttää. 

Muffinssivuoka avuksi

Piparikupit syntyvät helposti kotitekoisesta taikinasta tai kaupan valmiista piparitaikinasta. Piparkakut leikataan tavallisesti piparimuotilla ja asetellaan nurin päin käännetyn muffinssivuoan päälle. 

Hyttinen kertoo kokeilleensa piparien täytteeksi vanilja- ja luumumousseja piparimuruilla. Pipari kävisi varmasti hyvin makupariksi monelle muullekin täytteelle, joten vaihtoehdot eivät rajoitu mousseihin. 

Nettiresepteissä täytteeksi on ehdotettu muun muassa kinuskimarjoja, luumurahkaa, mascarponea, aprikoosirahkaa ja omenaa sinihomejuustovaahdon kera.


Seuraavaksi joululeivosfuusio

Eikä tässäkään vielä kaikki: Anne Hyttinen kertoo suunnittelevansa seuraavaksi pipari- ja joulutorttukuppien yhdistämistä.

Jos torttutaikinaa paistaisi muffinssivuoan oikealla puolella ja piparitaikinaa nurjalla puolella, kupit ja sopivan täytteen voisi yhdistää kaikkien aikojen joululeivosfuusioksi.