Joulun viinisuositukset, olkaa hyvät! Kuvat: Shutterstock ja Alko
Joulun viinisuositukset, olkaa hyvät! Kuvat: Shutterstock ja Alko

Tästä listasta löydät viinin niin kinkun kuin joulupöydän kalojenkin pariksi.

Tässä vinkit hyviin edullisiin, alle kymmenen euron jouluviineihin sekä pari hieman kalliimpaa vaihtoehtoa juomiin satsaavalle.

Alle kympillä?

Kinkun kyytipojaksi

Llai Llai Pinot Noir. 9,99 €.

Eteläisen Chilen Pinot Noir sopii joulukinkulle: viinin lempeät tanniinit solmivat kinkun kanssa hienostuneen liiton.

Mehevyyttä etsivälle

Vivaldi Passatempo. 9,99 €.

Mehevän punaviinin ystävä löytää tästä oivallisen parin kinkulle, etikettiä myöten.

Tutustu vivahteikkaaseen itävaltalaiseen

Loos Blaufränkisch. 9,99 €.

Itävallan omassa rypäleessä Blaufränkischissä on tasapainoisesti kaikkea eikä mitään liikaa.

Riesling kalan kaveriksi

Green Soul Riesling. Luomutuote. 8,69 €.

Joulupöydän kalaherkkujen suolaisuuden ja etikan kanssa pärjää pirteä ja hedelmäinen, tasapainoisen hapokas puolikuiva riesling.

 

Arvokkaampaa pöytään?

Täyteläinen jouluviini

Hewitson Le Secateur. 16,98 €.

Mehevä ja hilloinen, täyteläinen ja tumman hedelmäinen viini kruunaa joulupöydän.

Kypsemmän ystävälle

Barón de Ley Reserva. 16,60 €.

Riojan klassikko sopii täydellisesti kypsemmän viinin ystävälle.

Maustein päällystetyt lättäleivät sopivat brunssipöytään. 

Mausteiset lättäleivät

4 leipää

Valmistusaika 20 min

Taikina

2 ½ dl vettä

2 tl hunajaa

6 dl vehnäjauhoja

2 tl kuivahiivaa

2 tl suolaa

1 rkl öljyä

Täyte

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl hunajaa

2 rkl seesaminsiemeniä

1 rkl falafelmausteseosta tai juustokuminaa

  1. Valmista ensin taikina. Mittaa leivontakulhoon kädenlämpöinen vesi, hunaja, jauhot, hiiva ja suola. Vaivaa taikina kiinteäksi palloksi ja jatka vaivaamista vielä muutama minuutti. Lisää öljy. Vaivaa vielä hetki. Laita taikina liinan alle puoleksi tunniksi nousemaan.
  2. Sekoita kulhossa oliiviöljy, hunaja, siemenet ja mausteseos. Jaa taikina neljään osaan ja taputtele jauhoitetulla pöydällä lättäniksi. Nosta leivinpaperille ja levitä mausteseos pintaan.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Paista leipiä noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä.
Tee suklaakiekkoja jo valmiiksi odottamaan, niin kahvi valmistuu hetkessä! Kuva: Panu Pälviä

Ah kahvi, tuo suomalaisten lempiliemi. Tänä syksynä suklaata ei säästellä, kun kahvihammasta alkaa kolottaa.

Suklaakahvi

4 annosta

Valmistusaika 15 min + jähmettyminen 15 min

50 g tummaa suklaata

6 dl maitoa

4 espressoshottia tai vahvaa suodatinkahvia

  1. Sulata suklaa vesihauteessa. Levitä leivinpaperi tarjottimelle tai leikkuulaudalle. Piirrä kahvikupin avulla siihen neljä ympyrää. Käännä leivinpaperi ympäri. Levitä suklaa lusikalla ympyröiden sisälle, mutta jätä keskelle neulanpään kokoinen reikä. Anna kovettua jääkaapissa 15 minuuttia.
  2. Laita kahvi keittymään. Mittaa maito kattilaan. Lämmitä se kiehuvaksi. Vaahdota maitoa sauvasekoittimella. Kaada kahvi tarjoillessasi suklaan läpi.
  3. Jaa maito kuppeihin. Nosta suklaat kuppien päälle.