Fazerin konvehdit ovat suomalaisten joulumakeissuosikki, Me Naisten joulukysely vuodelta 2013 paljastaa. Kuva: Sanoma-arkisto
Fazerin konvehdit ovat suomalaisten joulumakeissuosikki, Me Naisten joulukysely vuodelta 2013 paljastaa. Kuva: Sanoma-arkisto

Oletko konvehtirasioiden roskis? Vai suklaan tavissyöjä?

Konvehtirasia on keittiöpsykologin lempityöväline! Törkkää se tuttusi eteen ja tutki, millä taktiikalla hän haasteesta suoriutuu.

Analysoimme (hyvin epätieteellisesti ja täysin lonkalta), mitä tapa, jolla konvehdit syödään, syöjästä kertoo. Pyysimme vielä ravintovalmentaja-psykologi Hanna Markukselaa ryhtymään hyväntahtoiseen leikkiin ja kertomaan, menikö aivan metsään. (No ei, mutta kyllä tähän silti kannattaa suhtautua huumorilla, hän muistuttaa.)

Parhaat päältä

Näin syöt konvehtisi: Siirryt toiseen kerrokseen ennen kuin ensimmäinenkään on loppu, jotta pääsisit syömään kaikki parhaat päältä.

Tämän se kertoo: Joku kuvailisi sinua kärsimättömäksi tai moukkamaiseksi, mutta oikeasti vain tiedät, mitä haluat, ja olet päättänyt saada sen.

Hanna Markuksela: "Tämä kertoo omanarvontunnosta. Syöjä arvostaa niin paljon kehoaan ja omaa nautintoaan, että pystyy unohtamaan sosiaaliset normit. Tämä on tavallaan hyvä piirre."

Uhrautuja

Näin syöt konvehtisi: Jätät parhaat muille ja uhraudut syömään viikkoja rasiassa pyörineet kuivahtaneet ananaskonvehdit.

Tämän se kertoo: Asetat muiden tarpeet omiesi edelle. Joku päivä jäät vielä muiden jalkoihin.

Hanna Markuksela: "Uhrautuja on edellisen, parhaat päältä valitsevan, vastakohta. Heitä pidetään usein anteliaina ja jaloina. Mutta mitä se kertoo, että he syövät epäterveellisiä ja ehkä jopa pahoja konvehteja vain sillä ajatuksella, että kaikki tai pahimmatkin on pakko syödä? Onko se tasapainoista ja kunnioittavaa?

Uhrautujasta tuli heti mieleen ylikiltin ihmisen syndrooma ja tunnelukot, joista on puhuttu paljon. Ne näkyvät uhrautujassa kärjistyneinä.

Ensimmäisenä heistä tulee mieleen kaksi pääryhmää: perheenäidit ja 'roskikset'. Perheenäidit ajattelevat lastensa ja muun perheen parasta ja antavat heidän syödä parhaat päältä. He saavat nautintoa itsensä rääkkäämisestä. Roskikset syövät muiden jämät. He ovat usein miehiä, joiden tarkoituksena on vain ahtaa kaikki menemään. He ovat kilttejä vastuunkantajia, jotka toimivat muiden olkapäänä – jopa oman huonon olon uhalla.

Perheiden ja läheisten pitäisi harkita puuttumista uhrautujien piintyneisiin tapoihin! Heille voisi ostaa oman rasian, johon on kerätty kaikki parhaat konvehdit. Sen jälkeen uhrautujat saisivat syödä rasian aivan yksin, vaikka se onkin heille vaikeaa.

Ja voi uhrautuja olla nuukakin. Hänen on pakko vetää suklaata koko rahan edestä, koska "lautanen on pakko syödä tyhjäksi."

Kaikki käy

Näin syöt konvehtisi: Kaikki kelpaa. Nappaat suuhusi mitä sattuu.

Tämän se kertoo: Olet mukautuvainen ja helppo, vähän ehkä löperökin. Et piittaa pienistä.

Hanna Markuksela: "Hän ei ole löytänyt omaa persoonaansa. Mikä se voisi olla? Hän on tasapainottaja, taviskonvehdinsyöjä. Siinä ei ole mitään pahaa, mutta elämässä pitäisi olla nousuja ja laskuja. Mistä tällainen tasapainoilu kumpuaa? Onko hän joutunut sopeutumaan lapsuudesta asti?"

Valikoija

Näin syöt konvehtisi: Syöt vain tietyt suklaat ja tutkit tarkasti jokaisen konvehdin sisällön. Rasialle muodostuu jono jälkeesi.

Tämän se kertoo: Olet kontrollifriikki, mutta toisaalta satsaat elämässäsi olennaiseen.

Hanna Markuksela: "Hänessä on pahimmillaan pakkoneuroottisia piirteitä. Valinta voi kestää kauan, koska sen hyödyt yritetään maksimoida. Psykologian puolella puhutaan maksimoijista. Maksimoija ei relaa, vaan laskelmoi, etsii parasta vaihtoehtoa ja etenee suunnitelmassaan tarkasti. Päätöksenteko voi olla vaikea prosessi, ja taustalla voi olla perfektionismia."

Jemmaaja

Näin syöt konvehtisi: Piilottelet parasta rasiaasi ja asetat vieraiden syötäväksi vähän huonommat.

Tämän se kertoo: Et ole valmis jakamaan omastasi, sinä itsekäs!

Hanna Markuksela: "Onkohan hän jäänyt jotain vaille lapsuudessaan? Tällainen tapa voisi kehittyä perheessä, jossa kaikista herkuista kilpaillaan. Silloin tulee pelko siitä, että jos ei toimi nopeasti, joku vie kaiken. Jos lapsena on joutunut jakamaan omastaan, aikuisena vahinko otetaan takaisin.

Sen lisäksi jotkut voivat haluta näyttää tarjoamalla vieraille vain näennäisesti parasta tai hienointa, mutta sellaista, mikä ei oikeasti ole heidän makuunsa. Ehkä tässä voisi olla myös jonkinlainen show off -meininki kyseessä."

Lissu

Miten syöt suklaarasiasi? Tämän se (ehkä) kertoo sinusta

"Miten syöt suklaarasiasi? Tämän se (ehkä) kertoo sinusta" Juttu kuitenkin käsitteli sitä, että suklaat syödään porukalla, eikä yksin, kuten otsikko antaa ymmärtää, sillä en ala viisastelemaan suklaitten ja pakkauksen välillä. Epäselväksi kuitenkin jäi se, että jos ne suklaat syö yksin niin kuin minä, joka jättää parhaat makuelämykset viimeiseksi.
Lue kommentti
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Valsoian soijaa ja grillattuja vihanneksia sisältävä pizza oli yksimielisesti kaikkien raatilaisten suosikki.

Marketteihin on tullut iso valikoima vegaanisia mättöruokia, kuten hampurilaisia ja vegaanisia vastineita lihapiirakoille. Tällä kertaa kahdesta kasvissyöjästä ja yhdestä sekasyöjästä koostunut raatimme testasi markettien vegaanipizzat. Kaikki pizzat ovat Saarioisten roiskeläppää lukuunottamatta pakastepizzoja. 

Raadin mielestä vegaanipizzoissa on vielä paljon kehittämisen varaa, sillä monet testaamiemme pizzojen maut olivat mitäänsanomattomia tai omituisia, eivätkä vegaanijustot maistuneet miltään. Sentään yksi pizza nousi kirkaasti ykköseksi: Valsoian grillattua soijaa ja vihanneksia sisältävä pizza oli kaikkien raatilaisten mieleen.

Valsoia: Pizza with soya and grilled vegetables

Hinta: 4,99e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Puu-uunissa paistettu pizza sisältää soijaa, grillattua kurpitsaa ja paprikaa, pinaattia, parsakaalia ja varsiparsaa.

Astetta värikkäämpi valinta!
Astetta värikkäämpi valinta!

Plussat:

”Näyttää terveelliseltä, plussaa väreistä.”

”Maistuu parsalle ja muille kasviksille. Kerrankin pakastepizza, jossa kasvikset näyttävät melko freeseiltä.”

”Pohja on aika hyvä, siinä on hyvä sitko.”

”Tomaattikastike on ok ollakseen pakastepizzassa.”

”Pizza valmistuu nopeasti 4–6 minuutissa.”

Miinukset:

”Vegaanijuusto ei maistu miltään eikä se sulanut. Miksi sitä on tungettu mukaan?”

”Pizza on aika pieni, ja kokonaisuus on aika tylsä.”

Pisteet: 13,5/15

Bio Inside: Pizza Pesto

Hinta: 6,28e S-Market Ruoholahdessa.

Pestokastiketta ja kirsikkatomaatteja.

Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!
Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!

Plussat:

”Ulkonäkö on ok.”

”Reuna on hyvä ja rapsakka.”

Miinukset:

”Pizzan keltainen väri herättää epäilyksiä.”

”Mitä limaa tämän taikinan päällä on? Vegaanijuusto tarttuu kitalakeen.”

”Liman määrä hyökkää. Onko suussani etana?”

Pisteet: 3/15

Trattoria Alfredo: Vegan Pizza Verdura

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu kirsikkatomaatti-herkkusienipizza.

Tässä on jokaiselle jotakin!
Tässä on jokaiselle jotakin!

Plussat:

”Voisin syödä yhden neljäsosan.”

”Tämä on Lidlin vegaanipizzoista parempi. Lisäisin suolaa ja pippuria.”

Miinukset:

”Täytteet ovat limaiset. Mä en halua syödä tätä loppuun.”

”Vegaanijuusto näyttää muovilta. Onneksi sitä on vähän.”

”Huono suutuntuma. Ihan liikaa limaista, märkää pinaattia.”

”Sori, mä en pysty. Märän pinaattimössön ja herkkusienien yhdistelmä on liikaa.”

Pisteet: 6/15

Deliziosa: Vegan Bruchetta Pizza

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu sipuli-tomaattipizza.

Sipulinystävän suosikki!
Sipulinystävän suosikki!

Plussat:

”Mun mielestä tää ei oo pahaa, koska mä tykkään sipulista.”

”Tässä ei ollut yhtä limainen suutuntuma kuin toisessa Lidlin pizzassa.”

”Pohja on kelvollinen.”

”Hirveä pettymys. Lidlin kasvispizzat ovat hyviä, mutta vegaaniset ei.”

”Tätä voisi syödä, jos lisäisi itse lisää kasviksia.”

Miinukset:

”Sipuli-inferno!”

”Täytteet ovat köyhät.”

”Mitäänsanomaton. Tässä maistuu vain sipuli.”

”Ugh, myös tämän pizzan juusto on limaista.”

Pisteet: 7,5/15

Saarioinen: Vegepizza

Hinta: 1,39e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!
Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!

Plussat:

”Ihanaa, roiskeläpästä on tullut vegaaniversio. Tulee ihan lapsuus mieleen! Tässä on hyvässä ja pahassa samanlainen fiilis kuin muissa roiskeläpissä. Voisin syödä tätä vanhojen muistojen vuoksi pari kertaa vuodessa.”

”Tämä on hieman tulinen.”

Miinukset:

”Se on se vegaanijuusto, nolla pistettä!”

”Pohja on löysä. Jälkimaku on aika paha.”

”Tämä ei päräytä.”

Pisteet: 6/15