Herkkutatit voi muuttaa myös rahaksi. Kuva: Shutterstock
Herkkutatit voi muuttaa myös rahaksi. Kuva: Shutterstock

Herkkutatit säilötään pakastamalla tai kuivaamalla, mutta niillä voi myös rikastua.

Sosiaalinen media ja kahvipöydät täyttyvät juuri nyt tattikeskusteluista. Metsät ovat pullollaan herkkutatteja, jotka ovat kaiken lisäksi sekä suuria että herkullisia.

Mutta mitä ämpärisille sieniä voi tehdä?

Marttaliiton kehittämispäällikkö Kaisa Härmälä neuvoo joko kuivaamaan tai pakastamaan sienet.

Ennen pakastamista sienet tulee pilkkoa kuutioiksi. Sen jälkeen niistä haihdutetaan runsas vesi pois joko pannulla tai uunissa.

– Sieniä ei siis paisteta, vaan ne ikään kuin keitetään omassa nesteessään niin, että vesi haihtuu. Iso määrä tatteja on helpoin käsitellä 100–150 asteisessa uunissa. Sienet laitetaan joksikin aikaa uunin lämpöön, ja niitä sekoitetaan välillä, kunnes enin vesi on haihtunut pois.

Kun vesi on haihtunut, sienet jäähdytetään ja pakastetaan joko rasioissa tai ilmatiiviissä pusseissa.

Näin kuivatat herkkutatit

Sienet kuivuvat nopeimmin kuivattamiseen tarkoitetulla kuivurilla. Mutta kuivaaminen onnistuu myös ilman apuvälineitä.

– Jos kotoa löytyy lämmin, kuiva ja mielellään pimeä paikka, sienien kuivatus onnistuu helposti. Sieniä voi kuivata esimerkiksi ritilän päällä lattialla, jossa on lattialämmitys. Sienet levitetään leivin- tai talouspaperin päälle ja jätetään kuivumaan, Härmälä ohjeistaa.

Myös jääkaapin päältä voi löytyä lämmin paikka.

– Sienet tulisi siivuttaa ohuiksi viipaleiksi ja kuivattaa niin kuiviksi, että ne vähän rapsahtavat. Jos sieniin jää vähänkin kosteutta, ne homehtuvat. Kuivatut sienet saa säilöttyä pusseissa pieneen tilaan.

Vaihda tatit euroihin

Jos sieniä on enemmän kuin omiin tarpeisiin tai säilöntä ei huvita, herkkutateilla voi lyödä rahoiksi.

Hyvälaatuisista herkkutateista on maksettu jopa neljä euroa kilolta. Esimerkiksi Dalla Valle ja Tuote ja Vihannes Oy ostavat ostopisteissään herkkutatteja, joista suurin osa päätyy vientiin ulkomaille.

Mutta tateilla kannattaa herkutella myös itse.

Kokeile esimerkiksi näyttelijä Heli Sutelan herkkua, tattipastaa, jonka ohjeen löydät TÄÄLTÄ.

Tai herkuttele tatti-fetajuustomunakkaalla.

Testaa myös, millainen sienestäjä itse olet.

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.