Ruokatrendit meillä ja muualla kääntyvät tutun ja turvallisen puoleen, kun lama uhkaa.

Pyyhkeillä väriä keittiöön! Mustat graafiset kuviot  50-luvun henkeen, 16 €, Kotilo/Jonk. Pinkit teekupit vilistävät Tsai cafe -pyyhkeissä, 17 €, Polkka Jam/Loftis. ?Eloa intohimoisen sienestäjän keittiöön, 11,30 €, Lapuan Kankurit.

Lähiruoka on in, mutta miten pidän eksoottiset maut mukana?

Käsin tehdyt nuudelit, aito meksikolainen ruoka ja korealainen keittiö jylläävät maailmalla. Jos haluat uutta ja olet Helsingissä, kipaise tv:stä tutun Tomi Björckin Gaijin-ravintolassa ja maista kiinalaista possusämpylää. Siinä sitkeä pullamainen sämpylä kätkee sisäänsä rasvaista possunlihaa, etikkaisia kurkkuja ja maustekastiketta. Huisin hyvää!

Moni ystävistäni ei syö enää leipää, toiset taas intoilevat pienleipomoiden juurilimpuista. Mihin leipä on menossa?

Hiilareiden ja lisäaineiden välttäjät ovat tuoneet leipomoihin vipinää.  Karppaajille tehdään omaa leipää, ja monen limpun kyljessä lukee "lisä­aineeton" tai "luomu". Pienleipomoiden menestys on innostanut myös teollisia leipomoja tekemään gourmetleipiä, jotka leivotaan makua ja rakennetta parantavaan alkutaikinaan, eli juureen.

Nyt odottelemme gluteenittoman leivonnan maihinnousua. Yhdysvalloissa keliaakikon ruokavalio on muodikas, koska sen uskotaan tuovan hyvää oloa kaikille. New Yorkin trendikortteleissa on kahviloita, joissa kaikki tarjottava on gluteenitonta.

Lama uhkaa. Miten se vaikuttaa ruokamuotiin?

Yhdysvalloissa pizza on noussut entistä suositummaksi, koska taloudellisesti koettelevina aikoina suositaan tuttua ja turvallista. Eikä nyt puhuta vain tarjousmätöstä, vaan jopa kalliit ravintolat ja kunnianhimoiset kokit pyörittävät pizzoja.

Valkoinen astiasto alkaa kyllästyttää. Miten piristän kattausta?

Sisustuksesta tuttu kerroksellisuus on muotia myös ruokapöydässä. Kaiva mummon vanhat astiapyyhkeet lautasliinoiksi ja nosta eripariset lasit pöytään. Kirpparilöydöt sopivat leipälautasiksi. Pienet kolhut astioissa eivät haittaa, vaan ne tuovat kattaukseen mukavaa säröä.

Jos olet varoissasi, panosta käsityöhön ja osta kotimaisen keramiikkataiteilijan astioita.

Entä miten piristän keittiötäni helposti?

Vaihda ensi alkuun vaikka keittiöpyyhkeet! Printit ovat nyt hauskan naivistisia, ja pyyhkeet käyvät lautasliinoistakin.