Ruokatrendit meillä ja muualla kääntyvät tutun ja turvallisen puoleen, kun lama uhkaa.

Pyyhkeillä väriä keittiöön! Mustat graafiset kuviot  50-luvun henkeen, 16 €, Kotilo/Jonk. Pinkit teekupit vilistävät Tsai cafe -pyyhkeissä, 17 €, Polkka Jam/Loftis. ?Eloa intohimoisen sienestäjän keittiöön, 11,30 €, Lapuan Kankurit.

Lähiruoka on in, mutta miten pidän eksoottiset maut mukana?

Käsin tehdyt nuudelit, aito meksikolainen ruoka ja korealainen keittiö jylläävät maailmalla. Jos haluat uutta ja olet Helsingissä, kipaise tv:stä tutun Tomi Björckin Gaijin-ravintolassa ja maista kiinalaista possusämpylää. Siinä sitkeä pullamainen sämpylä kätkee sisäänsä rasvaista possunlihaa, etikkaisia kurkkuja ja maustekastiketta. Huisin hyvää!

Moni ystävistäni ei syö enää leipää, toiset taas intoilevat pienleipomoiden juurilimpuista. Mihin leipä on menossa?

Hiilareiden ja lisäaineiden välttäjät ovat tuoneet leipomoihin vipinää.  Karppaajille tehdään omaa leipää, ja monen limpun kyljessä lukee "lisä­aineeton" tai "luomu". Pienleipomoiden menestys on innostanut myös teollisia leipomoja tekemään gourmetleipiä, jotka leivotaan makua ja rakennetta parantavaan alkutaikinaan, eli juureen.

Nyt odottelemme gluteenittoman leivonnan maihinnousua. Yhdysvalloissa keliaakikon ruokavalio on muodikas, koska sen uskotaan tuovan hyvää oloa kaikille. New Yorkin trendikortteleissa on kahviloita, joissa kaikki tarjottava on gluteenitonta.

Lama uhkaa. Miten se vaikuttaa ruokamuotiin?

Yhdysvalloissa pizza on noussut entistä suositummaksi, koska taloudellisesti koettelevina aikoina suositaan tuttua ja turvallista. Eikä nyt puhuta vain tarjousmätöstä, vaan jopa kalliit ravintolat ja kunnianhimoiset kokit pyörittävät pizzoja.

Valkoinen astiasto alkaa kyllästyttää. Miten piristän kattausta?

Sisustuksesta tuttu kerroksellisuus on muotia myös ruokapöydässä. Kaiva mummon vanhat astiapyyhkeet lautasliinoiksi ja nosta eripariset lasit pöytään. Kirpparilöydöt sopivat leipälautasiksi. Pienet kolhut astioissa eivät haittaa, vaan ne tuovat kattaukseen mukavaa säröä.

Jos olet varoissasi, panosta käsityöhön ja osta kotimaisen keramiikkataiteilijan astioita.

Entä miten piristän keittiötäni helposti?

Vaihda ensi alkuun vaikka keittiöpyyhkeet! Printit ovat nyt hauskan naivistisia, ja pyyhkeet käyvät lautasliinoistakin.


Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.