Kuva Pia Inberg
Kuva Pia Inberg

Heli Sutela, Irja Askola, Pepe Johansson ja Baba Lybeck paljastavat pääsiäisherkkunsa.

Keväisen keltaista risottoa

Heli Sutela, näyttelijä:

"Sahramin värjäämä risotto sopii kevääseen ja pääsiäiseen. Juhlat ovat ihania, mutta en ota perinteitä vakavasti. Koska en pidä mämmistä enkä pashasta, syön suklaapupuja ja lammasta.

Sahrami on hieno ja kallis mauste, mutta se on jokaisen sentin arvoinen. Olen kuullut sen lisäävän onnellisuutta. Hyvässä risotossa on laadukasta lientä ja happona valkoviiniä tai sitruunamehua. Parmesaanijuusto pehmentää loppu­tuloksen. Risotto sopii lampaan lisukkeeksi, mutta myös alkuruuaksi. Kasvissyöjät saa tyytyväisiksi, kun keittää kaveriksi parsaa."

Pääsiäisateria lohduttaa ja kokoaa ystävät yhteen

Irja Askola, Helsingin piispa:

"Pääsiäisenä olen töissä, joten en ehdi kokata. Pääsen kuitenkin ystävieni pöytään nauttimaan herkuista sekä syömisen yhteisöllisyydestä ja lohdusta. Ruoka on paljon enemmän kuin kaloreita ja reseptejä! Minua koskettaa pääsiäisenä se, että elämänsä synkimpänä iltana, kuolemansa aattona, Jeesus kutsui ystävänsä syömään ja juomaan yhteisen pöydän ääreen.

Asuin Genevessä kymmenen vuotta ja opin siellä valmistamaan pääsiäislammasta. Pidimme ekumeenisia nyyttäreitä, joihin minä vein karjalanpiirakoita. Lapsuudessa meillä oli jälkiruuaksi mämmiä, mutta nykyisin syön ortodoksiystävieni kanssa pashaa. Vieraanvaraisuus on kaikkien uskontojen yhteinen voimavara."

Lammas kypsyy yön yli

Pepe Johansson, Teleks-yhtyeen laulaja:

"Varastin idean lampaanviuluun rosvopaistista. Olen valmistanut pääsiäislampaan samalla tavoin matalassa lämmössä kymmenen vuoden ajan. Pehmein ja mehukkain tulos syntyi, kun jouduin jättämään viulun yöksi 50-asteiseen uuniin.

Lampaan mausteiksi riittävät rosmariini ja hunaja, mutta ne pitää hieroa lihaan betonimurskarin ottein. Nuoren eläimen koipi on herkullisin. Parasta olisi, jos viulun voisi hakea luomutilalta. Syömme lampaan vaimon ja lasten kanssa.

Lisukkeena on katajanmarjoilla maustettuja perunoita. Pashoja ja sen sellaisia emme tee, kun emme ole ortodokseja."

Kulitsaa kuin pizzaa

Baba Lybeck, Uutisvuoto-ohjelman päätuomari:

"Olemme ortodokseja, joten pasha ja kulitsa kuuluvat pääsiäisperinteisiimme. Kulitsassa pitää olla sahramia ja paljon kuivattuja hedelmiä. Leivon sen äidin ohjeen mukaan ja paistan korkeassa vuoassa. Leivonnainen tahtoo jäädä sisältä raa'aksi, kun taas pinta palaa helposti. Olen epäonnistunut paistamisessa monta kertaa, mutta niin on äitikin.

Äiti ja mummo veivät kulitsan yömessuun siunattavaksi. Jumalanpalveluksen
jälkeen kahden aikaan yöllä kokoonnumme suvun kanssa notkuvaan juhlapöytään. Silloin kulitsa leikataan kerroksittain kuin täytekakku, ja kukin kerros vielä viipaleiksi kuin pizza. 'Slaissin' päälle lusikoimme pashaa."

Lisää ruokavinkkejä ja ohjeita ihaniin pääsiäisruokiin Me Naisten huomenna ilmestyvässä numerossa 13–14/2013.
 

Katso myös: Näillä resepteillä syntyy rento pääsiäismenu

Ovatko alkoholittomat oluet oikeasti hyviä – ja mitkä niistä ovat parhaita? Me Naiset testasi.

Alkoholiton olut on viimeksi kuluneen vuosikymmenen aikana nostanut hurjasti suosiotaan. Huhtikuussa Yle kertoi, että S-ryhmä kasvatti holittomien oluiden myyntiä 30 prosenttia alkuvuonna. Keskon myymälöissä myynti kasvoi vieläkin enemmän.

– Alkoholiton olut on kasvattanut myyntiään selvästi enemmän kuin oluen myynti kokonaisuudessaan, Keskon osto- ja myyntijohtaja Aki Erkkilä kertoi.

Mutta millaisia makuelämyksiä alkoholittomien oluiden joukosta voi löytää? Me Naiset testasi!

Viisihenkinen raatimme sokkotestasi 11 erilaista alkoholittomaksi nimettyä olutta. Niistä muutama ei kuitenkaan ollut aidosti alkoholiton: osassa testiryhmän tuotteissa on alkoholia enimmillään 0,5 prosenttia. Mukaan testiin pääsi niin perinteisiä lager-tyyppisiä juomia kuin tummempiakin alkoholittomia oluita.

Jokaiselle alkoholittomalla oluelle raatimme antoi sanallisen arvion lisäksi pistearvion asteikolla 0–5. Näiden pisteiden pohjalta laskimme jokaiselle juomalle keskiarvon.

Osa juomista jakoi raadin mielipiteitä. Kaikilla makutestiin osallistuneilla päällimmäisenä testistä jäi mieleen kuitenkin jonkinmoinen pettymys. Mikään testatuista oluista ei säväyttänyt raatia kunnolla.

Näin eri alkoholittomat oluet pärjäsivät:

Testin voittaja!

1. Clausthaler, 0,5 %, hinta 1,89 € (0,33 l) Arvosana: 3 ½

Hyvin vaahtoava, vaaleankellertävä olut tuoksuu raadin mielestä juuri siltä, miltä oluen kuuluukin tuoksua. Melko mietoa makua kehutaan raikkaaksi, mutta valitettavasti juomasta jää melko penseä jälkimaku.

”Alku hyvä, jälkimaku outo. Jää tuhnuinen tunne kitalakeen.”

 

Toimiva saunakaveri

2. Beck’s blue, 0,3 %, hinta 1,59 € Arvosana: 3-

Hunajainen Beck’s saa raadin nyökyttelemään hyväksyvästi. Mausta löytyy jopa hieman humalaa, eikä juoma maistu liian vetiseltä. Hinta-laatusuhde on oikein mainio!

”Hyväksyisin tämän heittämällä saunaolueksi.”

 

Hitaampaan siemailuun

3. St. Peters Without, 0,0 %, hinta 1,89 € (0,33 l) Arvosana: 3-

Runsaasti maltaalta maistuva St. Peters jakaa raadin mielipiteitä. Osa kehuu täyteläistä ja makeaa makua, mutta osa pudistelee sille päätään. Suosittelemme tummemman oluen ystävälle!

”Tämä sopii hyvin sellaiseksi hitaammin siemailtavaksi. Ei toimi janojuomana.”

 

Hunajaisen ystävälle

4. San Miguel, 0,0 %, hinta 1,59 € (0,33 l) Arvosana: 3-

Myös San Miguel maistuu raadin suuhun hunajaiselta. Siitä puuttuu kuitenkin tyystin potku, eikä loppumakukaan säväytä. Turhan makeaa karttavan on syytä skipata tämä.

”Jos tykkää hunajasta, tämä on varmasti mieluinen valinta.”

 

Suolaisen ruuan kyytipojaksi

5. Koff Crisp Tumma, 0,0 %, hinta 1,34 € (0,33 l) Arvosana: 3-

Siirappinen Koffin tumma olut saa raadilta osakseen hyväksyvää nyökyttelyä. Makea ja siirappinen maku vie ajatukset saunan terassille ja suolaisen ruuan kaveriksi. Raatilaiset toivovat kuitenkin hieman vähemmän makeutta.

”Hyvä yritys, mutta ei ihan täydellinen.”

 

Pettymyksien klassikko

6. Paulaner Hefe-Weiss, 0,5 %, hinta 2,69 € (0,5 l) Arvosana: 2 ½

Klassisen saksalaisen vehnäoluen alkoholiton versio hurmaa raadin värillään. Paulaner näyttää lasissa ihan ehdalta vehnäoluelta! Maku ei kuitenkaan vie jalkoja testiryhmän alta. Juomasta puuttuu raikkautta ja jälkimaku on jopa tunkkainen.

”Tuoksu ja väri ovat erinomaiset, mutta maku pettymys.”

 

Mauton janojuoma

7. Heineken, 0,0 %, hinta 1,65 € (0,33 l) Arvosana: 2+

Alankomaiden oma klassikko Heineken herättää lasissa epäilyksiä: keltaisena poreileva olut muistuttaa enemmän siideriä kuin olutta. Hajusta raati löytää saippuamaisuutta. Makukin on perin laiha.

”Ihan ok janojuoma kesällä, koska tämä ei maistu juuri miltään.”

 

Kirpeää kyytiä

8. Easy Rider Bulldog IPA, 0,4 %, hinta 2,49 € (0,33 l) Arvosana: 1+

Testiryhmästä löytyy monta IPA-oluiden ystävää. Easy Riderin alkoholiton versio katkerasta oluesta ei kuitenkaan hurmaa yhtäkään maistelijoista. Juoman väri ja kuohu vaikuttavat hyvältä, mutta hedelmäinen maku maistuu teolliselta.

”Liian kirpeä.”

 

Pistävä perusholiton

9. Lapin kulta, 0,0 %, hinta 1,14 € (0,33 l) Arvosana 1+

Viljankeltainen ja kevyt perusolut tuoksuu pistävältä. Ja siltä se myös maistuu. Raati kuvailee Lapparin alkoholitonta versiota tyypilliseksi alkoholittomaksi olueksi – eikä se ole mikään kehu.

”Tämä haisee lähinnä porttikongilta. Jos kyseessä olisi ensimmäinen alkoholiton olut, jota maistan, en enää koskaan haluaisi maistaa toiste.”

 

Tymäkkä suunkuivattaja

10. A.Le Coq, 0,0 %, hinta 0,80 € (0,33 l) Arvosana: 1

Vaaleankeltainen olut saa suun kuivumaan, mikä on ristiriitaista, sillä raati kuvaa olutta vetiseksi. Testiryhmän mukaan juoma maistuu lähinnä säilöntäaineilta, jotka paistavat siitä läpi. 

”En pysty juomaan tätä pientä lasillista loppuun.”

 

Skottilainen kusetus?

11. BrewDog Nanny State, 0,5 %, hinta 2,59 € (0,33 l) Arvosana: 1-

Pahnan pohjimmaiseksi vertailussa jäi skottilaisen klassikkopanimon BrewDogin olut. Sen tuoksu ja väri saavat raadin innostumaan, mutta maku karmaisee selkäpiitä. Testiryhmä on yhtä mieltä siitä, että juoma maistuu lähinnä rautatangolta.

”En usko, että voisin missään tilanteessa nauttia tästä. Tulee melkein oksennus suuhun. Yleensä rakastan BrewDogin oluita, mutta tämä alkoholiton versio on ihan huijausta.”

Kotijäätelöön tarvitset vain kermaa ja kondensoitua maitoa. Jäätelökoneen voit unohtaa.

Mansikka-lakujäätelö

4 annosta

valmistusaika 20 min + jäädytys 6 t

½ l mansikoita

100 g pehmeää lakritsia

4 dl kuohukermaa

1 tlk kondensoitua maitoa

  1. Perkaa mansikat ja soseuta ne sauvasekoittimella.
  2. Leikkaa lakritsi pieniksi muruiksi.
  3. Vaahdota kerma sähkövatkaimella. Sekoita joukkoon kondensoitu maito. Kaada massa leipävuokaan tai muuhun pakastimen kestävään astiaan. Valuta mansikkasose raidoiksi ja ripottele lakumurut päälle.