Kuva Pia Inberg
Kuva Pia Inberg

Heli Sutela, Irja Askola, Pepe Johansson ja Baba Lybeck paljastavat pääsiäisherkkunsa.

Keväisen keltaista risottoa

Heli Sutela, näyttelijä:

"Sahramin värjäämä risotto sopii kevääseen ja pääsiäiseen. Juhlat ovat ihania, mutta en ota perinteitä vakavasti. Koska en pidä mämmistä enkä pashasta, syön suklaapupuja ja lammasta.

Sahrami on hieno ja kallis mauste, mutta se on jokaisen sentin arvoinen. Olen kuullut sen lisäävän onnellisuutta. Hyvässä risotossa on laadukasta lientä ja happona valkoviiniä tai sitruunamehua. Parmesaanijuusto pehmentää loppu­tuloksen. Risotto sopii lampaan lisukkeeksi, mutta myös alkuruuaksi. Kasvissyöjät saa tyytyväisiksi, kun keittää kaveriksi parsaa."

Pääsiäisateria lohduttaa ja kokoaa ystävät yhteen

Irja Askola, Helsingin piispa:

"Pääsiäisenä olen töissä, joten en ehdi kokata. Pääsen kuitenkin ystävieni pöytään nauttimaan herkuista sekä syömisen yhteisöllisyydestä ja lohdusta. Ruoka on paljon enemmän kuin kaloreita ja reseptejä! Minua koskettaa pääsiäisenä se, että elämänsä synkimpänä iltana, kuolemansa aattona, Jeesus kutsui ystävänsä syömään ja juomaan yhteisen pöydän ääreen.

Asuin Genevessä kymmenen vuotta ja opin siellä valmistamaan pääsiäislammasta. Pidimme ekumeenisia nyyttäreitä, joihin minä vein karjalanpiirakoita. Lapsuudessa meillä oli jälkiruuaksi mämmiä, mutta nykyisin syön ortodoksiystävieni kanssa pashaa. Vieraanvaraisuus on kaikkien uskontojen yhteinen voimavara."

Lammas kypsyy yön yli

Pepe Johansson, Teleks-yhtyeen laulaja:

"Varastin idean lampaanviuluun rosvopaistista. Olen valmistanut pääsiäislampaan samalla tavoin matalassa lämmössä kymmenen vuoden ajan. Pehmein ja mehukkain tulos syntyi, kun jouduin jättämään viulun yöksi 50-asteiseen uuniin.

Lampaan mausteiksi riittävät rosmariini ja hunaja, mutta ne pitää hieroa lihaan betonimurskarin ottein. Nuoren eläimen koipi on herkullisin. Parasta olisi, jos viulun voisi hakea luomutilalta. Syömme lampaan vaimon ja lasten kanssa.

Lisukkeena on katajanmarjoilla maustettuja perunoita. Pashoja ja sen sellaisia emme tee, kun emme ole ortodokseja."

Kulitsaa kuin pizzaa

Baba Lybeck, Uutisvuoto-ohjelman päätuomari:

"Olemme ortodokseja, joten pasha ja kulitsa kuuluvat pääsiäisperinteisiimme. Kulitsassa pitää olla sahramia ja paljon kuivattuja hedelmiä. Leivon sen äidin ohjeen mukaan ja paistan korkeassa vuoassa. Leivonnainen tahtoo jäädä sisältä raa'aksi, kun taas pinta palaa helposti. Olen epäonnistunut paistamisessa monta kertaa, mutta niin on äitikin.

Äiti ja mummo veivät kulitsan yömessuun siunattavaksi. Jumalanpalveluksen
jälkeen kahden aikaan yöllä kokoonnumme suvun kanssa notkuvaan juhlapöytään. Silloin kulitsa leikataan kerroksittain kuin täytekakku, ja kukin kerros vielä viipaleiksi kuin pizza. 'Slaissin' päälle lusikoimme pashaa."

Lisää ruokavinkkejä ja ohjeita ihaniin pääsiäisruokiin Me Naisten huomenna ilmestyvässä numerossa 13–14/2013.
 

Katso myös: Näillä resepteillä syntyy rento pääsiäismenu

Piparikupit sopii täyttää esimerkiksi luumumoussella.

Joulutortut ovat varastaneet huomion perinteisiltä piparkakuilta. Ensin tulivat vihreillä kuulilla täytetyt joulutortut, sitten kaikki mahdolliset muut tortuntäytteet

Nyt on kuitenkin löytynyt piparkakkuniksi, jolla piparit pääsevät joulun kahvipöydän keskipisteeseen.

Saammeko esitellä: piparikupit. Tämän hauskanmuotoisen herkun resepti on ollut olemassa useamman vuoden ajan – netistä on löydettävissä esimerkiksi Maku-lehden ohje vuodelta 2015 ja Päiväunien aikaan tapahtunutta -blogin ohje vuodelta 2013 – mutta toistaiseksi piparikupit eivät ole nousseet suureen suosioon.

Piparien paistaminen kupeiksi saattaa kuitenkin hyvinkin olla tämän joulun hitti. Anne Hyttinen sai hyvin innokkaan vastaanoton kysellessään Vegaaniset kasvisruuat -ryhmässä, millä kupit voisi täyttää. 

Muffinssivuoka avuksi

Piparikupit syntyvät helposti kotitekoisesta taikinasta tai kaupan valmiista piparitaikinasta. Piparkakut leikataan tavallisesti piparimuotilla ja asetellaan nurin päin käännetyn muffinssivuoan päälle. 

Hyttinen kertoo kokeilleensa piparien täytteeksi vanilja- ja luumumousseja piparimuruilla. Pipari kävisi varmasti hyvin makupariksi monelle muullekin täytteelle, joten vaihtoehdot eivät rajoitu mousseihin. 

Nettiresepteissä täytteeksi on ehdotettu muun muassa kinuskimarjoja, luumurahkaa, mascarponea, aprikoosirahkaa ja omenaa sinihomejuustovaahdon kera.


Seuraavaksi joululeivosfuusio

Eikä tässäkään vielä kaikki: Anne Hyttinen kertoo suunnittelevansa seuraavaksi pipari- ja joulutorttukuppien yhdistämistä.

Jos torttutaikinaa paistaisi muffinssivuoan oikealla puolella ja piparitaikinaa nurjalla puolella, kupit ja sopivan täytteen voisi yhdistää kaikkien aikojen joululeivosfuusioksi. 

Maustein päällystetyt lättäleivät sopivat brunssipöytään. 

Mausteiset lättäleivät

4 leipää

Valmistusaika 20 min

Taikina

2 ½ dl vettä

2 tl hunajaa

6 dl vehnäjauhoja

2 tl kuivahiivaa

2 tl suolaa

1 rkl öljyä

Täyte

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl hunajaa

2 rkl seesaminsiemeniä

1 rkl falafelmausteseosta tai juustokuminaa

  1. Valmista ensin taikina. Mittaa leivontakulhoon kädenlämpöinen vesi, hunaja, jauhot, hiiva ja suola. Vaivaa taikina kiinteäksi palloksi ja jatka vaivaamista vielä muutama minuutti. Lisää öljy. Vaivaa vielä hetki. Laita taikina liinan alle puoleksi tunniksi nousemaan.
  2. Sekoita kulhossa oliiviöljy, hunaja, siemenet ja mausteseos. Jaa taikina neljään osaan ja taputtele jauhoitetulla pöydällä lättäniksi. Nosta leivinpaperille ja levitä mausteseos pintaan.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Paista leipiä noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä.