Valitse pääsiäispöytään juoma, joka sopii yhteen monenlaisten makujen kanssa.


La Belle Angéle

Täydellinen mökkitonkka! Punaviini maistuu monien ruokien kanssa, rytmittää lautapelihetkiä ja sopii ihan vain nautiskeluun. Hinta–laatu-suhde kohdillaan, 26,90 €/3,0 l.

Montes Twins

Ehdottoman hyvä tapaspunkku! Sopii seurusteluun ja sormiruoan naposteluun mutta toimii myös lampaanfileiden kanssa, 11,90 €/0,75 l.

Hewitson Le Secateur – lampaan seuraan

Jos tahdot satsata hyvään punaviiniin pääsiäispöydässä, valitse Hewitson. Se on helppo mutta maukas ja mieleenpainuva. Tarjoa esimerkiksi lammaspadan kanssa, 16,98 €/0,75 l.

The Original M8

Etiketistään huolimatta kevyehkö M8 ei ole pihvipunkku, vaan se sopii pastan tai nahkoineen paistetun broilerin kaveriksi, 6,93 €/0,75 l.


Gazzera

Rentoihin illanistujaisiin houkutteleva sisilialainen luomuvalkkari sopii myös noutopöytään. Hyvä keveiden herkkujen, kuten salaattien, kalan tai kasvisruokien, kaveriksi, 8,96 €/0,75 l.

Ksara – broilerin kera

Tämä mausteinen valkoviini on kotoisin Libanonista. Se on loistovalinta reilusti maustetun broilerin tai lohen kanssa. Ehdoton juoma juhlapöytään, 13,79 €/0,75 l.

50° Riesling

Tyylikkääseen tonkkaan verhoutunut riesling on valkkarin ystävän pääsiäistonkka. Sopii kalalle ja kasviruualle – kiva hörppäistä lasi tai kaksi seurustelunkin lomassa. Kahden litran pakkaus on kätevä pienelle porukalle, 25,90 €/2,0 l.

Barefoot Bubbly Pink Moscato

Ihanan pinkki kuohuviini on makeaa ja käy kumppaniksi kepeille jälkiruuille tai vaikkapa briejuustolle makean hillon kera. Mainio myös alkumaljana, 9,98 €/ 0,75 l.


Coopers Sparkling Ale – pelmenien kaveri

Pirskahteleva australialainen ale-tyyppinen olut sopii myös ruokapöytään pizzan tai liharuuan kanssa. Pirtsakan kitkerä sivumaku, 3,49 €/0,375 l.

Westons Old Rosie – lettukesteille

Old Rosie on klassikkosiideri, josta tulee ravistettaessa sameaa – kuin kotitekoista omenamehua. Pienessä pullossa myytävä kuiva siideri on tavallista vahvempaa (7,3 %), 3,29 €/0,33 l.

Ginger Brause

Inkivääriltä maistuva kevyt olut passaa myös siiderifaneille. Ginger brause on passeli saunavirvokekin, 2,97 €/0,5 l.

Lue myös:

Pääsiäisen hittiruoka on tässä: nyhtölammas slaavilaisittain

Pääsiäisen pikajälkkäri: monipuolinen pashasmoothie

Huippukokkien grillausvinkit pääsiäiseen

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.