Pipsa Hurmerinnan, 32, jääkaapista löytyy tryffeleitä ja tähteitä. Kevyttuotteille juontaja sanoo ei.

"Jääkaappini on ruma mutta hyvä. Se on mukavalla korkeudella. Pariisissa ja New Yorkissa asuessani minulla oli jenkkikaappi, jota avatessa piti inhottavasti koukistua.

Kaapissani on yleensä luomumunia, sipulia, perunoita, yrttejä ja tuoreita kasviksia. Maitotuotteista hyllyiltäni löytyvät kuohukerma, Bulgarian jogurtti, luomumaito ja voi. Juustoa ei nyt ole, kun söin sen eilen loppuun. Lehmänmaitoa laitan kahviin, puurossa tai myslissä käytän mantelimaitoa. Kokkaamisessa käytän aitoa voita ja kuohukermaa, jos resepti niitä vaatii. Jos haluan keventää, jätän ne pois, mutta en ikinä käytä kevyttuotteita. Olen varma, että ylipaino-ongelmat johtuvat niistä.

Maustekastikkeet ja -tahnat vievät hirveästi hyllytilaa. On osterikastiketta, kalakastiketta, japanilaista luomusoijaa, keltaista chilikastiketta, seesamiöljyä, misoa, raakamanteliöljyä ja paljon muuta, mutta tarvitsen niitä kaikkia.

En suunnittele etukäteen

Kokkaan ja leivon tosi paljon, joten kaapissa on yleensä myös tähteitä. Nyt siellä on erivärisiä marsipaaneja ja kurpitsakeittoa. Saan tähteillä vatsani täyteen koska tahansa.

Kun tarvitsen ruokaa tosi nopeasti eikä mitään ole valmiina, kuullotan chiliä ja valkosipulia ja lisään joukkoon kypsiä papuja ja babypinaattia. Salaatteja en juuri osta, koska ne eivät Suomessa maistu miltään.

Käyn ruokakaupassa miltei joka päivä. Se ei ehkä ole fiksua, mutta en jaksa suunnitella syömisiäni etukäteen.

Alkoholia on kaapissa nolon paljon, hanaviiniä, kermalikööriä, valkoviiniä ja olutta. Vaikutan ihan tenukepiltä! Oikeasti en juo paljon, vaan oluttölkitkin ovat kavereiden tänne monta kuukautta sitten jättämiä. Ne ovat minulle liian isoja. Pieni Karhu on perjantaipulloni.

Jääkaappini sisältö on näyttänyt samalta jo pitkään. Olen opettanut äidin ja siskonkin tykkäämään misosta, mantelitahnasta ja luomusoijakastikkeesta, joten heidänkin jääkaappinsa näyttävät aika samalta. Äidillä on tietysti enemmän hilloja ja säilykkeitä."

Pipsan jääkaapissa

Aina Hapankaalia, jota syön sellaisenaan.

Kalleinta Ystävän lahjoittamat mustat tryffelit, joita en raaskisi syödä.

Erikoisinta Vuohenmaitovoi, umamitahna ja Japanista tuotu seesamimajoneesisalaattikastike, joka on järkyttävän tuhtia mutta mielettömän hyvää.

Jämiä Itse tehdyn kurpitsakeiton tähteet.

Useimmin loppu Maito.

Hävettävää Häränlihafondi, jossa on varmaan aromivahventeita.

Arvokkainta Äidin tekemä raparperichutney. Amerikkalaiset ystäväni kaihoilevat sen perään.

Paheellista Hillo-pähkinävoileivät, joihin laitan raakamantelitahnaa. Epäterveellistä maapähkinävoita en syö.

Epäsiistiä Homeviljelmät, joita löytyy enää harvemmin. Kokkikoulun hygieniaopettaja sai peloteltua sen verran.

Pipsa Hurmerinta

  • 26.7.1978 Vaasassa syntynyt juontaja, kokki ja malli.
  • Asuu Helsingissä.
  • Oli tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa.
  • Työskennellyt mallina Pariisissa ja New Yorkissa.
  • Käy matkoilla aina ruokakaupoissa.

Pastattaako mutta tekisi mieli keventää? Nämä neljä pastaa pyörähtävät lautaselle kevein kalorein, mausta tinkimättä. 

Raejuustopestopasta

4 annosta

10 min

Noin 370 kcal/annos 

 

1 dl kurpistansiemeniä

2–4 valkosipulinkynttä

1 rs (125 g) rucolaa

1 ruukku basilikaa

1 tlk (200 g) rasvatonta raejuustoa

1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

½–1 dl vettä

Lisäksi

300 g täysjyväspagettia

2 litraa vettä

1 tl suolaa

 

1. Paahda siemeniä kuumalla kuivalla pannulla 1–2 minuuttia ja laita ne sauva- tai tehosekoittimen kulhoon.

2. Hienonna joukkoon valkosipulit, lisää rucolat, basilikat ja raejuusto. Soseuta tasaiseksi tahnaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Ohenna pestoa tarvittaessa vedellä.

3. Keitä pastaa kiehuvassa suolalla maustetussa vedessä 8 minuuttia, tai pakkauksen ohjeen mukaan. Ota 1–2 dl pastan keitinvettä talteen ja valuta pasta siivilässä.

4. Laita pasta takaisin kattilaan ja sekoita joukkoon pesto. Lisää pastaan keitinvettä vähän kerrallaan ja sekoita voimakkaasti.

 

Vihreä parsakaali-makaronilaatikko

4 annosta

50 min

noin 350 kcal/annos

 

4 dl (240 g) makaronia

2 litra vettä

1 tl suolaa

2 valkosipulinkynttä

1 (noin 400 g) parsakaali

1 pss (100 g) pinaattia

1 rs (250 g) maustamatonta rasvatonta rahkaa

1 dl vettä

2 tl oreganoa

1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

4 kananmunaa

 

1. Keitä makaronit suolalla maustetussa vedessä kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan ja siivilöi.

2. Laita valkosipulit ja pinaatti, hienonna murumaiseksi tai hienonna vihannekset veitsellä hienoksi.

3. Voitele uunivuoka kevyesti ja sekoita vuoassa pasta ja vihannesmuru.

4. Sekoita kulhossa rahka, vesi, mausteet ja munanvalkuaiset. Kumoa seos makaronien joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Säästä keltuaiset laatikon pinnalle. Voit toki sekoittaa munat myös kokonaisina rahkaan.

5. Paista laatikkoa 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Lisää munankeltuaiset makaronilaatikon pinnalle ja paista laatikkoa vielä 10 minuuttia. Jos sekoitit munat kokonaisia rahkaan, paista laatikkoa kokonaisuudessaan 40 minuuttia.

Vielä kevyemmän version saat, jos jätät keltuaiset makaronilaatikon päältä pois. Kuva: Anna Huovinen
Vielä kevyemmän version saat, jos jätät keltuaiset makaronilaatikon päältä pois. Kuva: Anna Huovinen

 

Kevyt curry-kanapasta

4 annosta

30 min

noin 460 kcal/annos

1 pkt (600 g) broilerin ohutleikkeitä

2 rl rypsiöljyä

1 tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

2 sellerinvartta

1 kesäkurpista

1 fenkoli

1 purjo

1 pkt (250g) fettuccine-täysjyväpastaa

Kastike

5 dl rasvatonta maitoa

1 kanaliemikuutio

1 rkl soijaa

2 tl currya

¼ tl mustapippuria

2 ½ rkl maizenaa

1 ruukku koriantanteria

½ sitruunan mehu

1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa broilerileikkeet suupaloiksi ja mausta suolalla ja paprikajauheella. Levitä lihat uunipellille ja paista uunissa 10–15 minuuttia.

2. Siivuta sillä aikaa sellerinvarret, kesäkurpista ja fenkoli esimerkiksi kuorimaveitsellä ohuiksi, pitkiksi suikaleiksi. Halkaise purjo, huuhtele huolellisesti ja leikkaa pitkiksi ohuiksi siivuiksi.

3. Laita maito ja kanaliemikuutio paistinpannulle tai pieneen kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja sekoita niin, että kuutioi sulaa nesteeseen. Mausta soijalla, curryllä ja pippurilla. Vispaa joukkoon Maizena ja annan nesteen kiehahtaa 3–5 minuuttia, kunnes
kastike suurustuu. Lisää korianteri ja purista joukkoon sitruunan mehu. Lisää joukkoon uunissa paahdetut broilerit.

4. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan, lisää joukkoon purjot ja fenkolit heti keittämisen alusssa ja muut vihannes­suikaleet viimeiseksi minuutiksi. Siivilöi ja lisää pasta kastikkeeseen.

Currykanapastan pyöräyttää puolessa tunnissa. Kuva: Anna Huovinen
Currykanapastan pyöräyttää puolessa tunnissa. Kuva: Anna Huovinen

 

Katkarapu-chevicheä ja pastaa

4 annosta

15 min

noin 380 kcal/annos

 

1 pss (180 g) katkarapuja

2 tomaattia

2 limen kuori ja mehu

1 punasipuli

1 chili

1 ruukku korianteria

2 rkl rypsiöljyä

1 tl suolaa

½ tl cayennepippuria

Lisäksi

300 g täysjyväistä
Chonchiglioni-pastaa

2 litraa vettä

1 tl suolaa

1. Sulata katkaravut.

2. Halkaise tomaatit ja raasta ne raastimen isolla terällä kulhoon. Pese limet huolellisesti kuumalla vedellä. Raasta limen kuori ja purista mehut, lisää ne tomaatin joukkoon. Hienonna sipulit, chili ja korianteri. Sekoita ne, öljy ja mausteet katkarapujen joukkoon.

3. Keitä pastat suolalla maustetussa vedessä 8 minuuttia. Siivilöi ja kumoa takaisin kattilaan. Lisää joukkoon katkarapuseos.

4. Tarjoile pasta lämpimänä ruokana tai kylmänä pastasalaattina.

Pasta vai pastasalaatti? Päätä itse! Kuva: Anna Huovinen
Pasta vai pastasalaatti? Päätä itse! Kuva: Anna Huovinen

Oletko sinäkin nauttinut tänä kesänä Aperol Spritzin jos toisenkin? Et ole yksin!

Tänä kesänä sitä on nähty kaikkialla. Terasseilla, illanistujaisissa, piknikeillä ja yökerhojen pimennossakin.

Siinä missä muutama vuosi sitten jokaisen drinkinystävän kättä tuntui koristavan Gin tonic, nyt huippusuosioon on noussut italialaisella katkeroliköörillä höystetty Aperol Spritz -drinkki.

Heleän oranssina hohtava juoma ei tosiaan ole juomamaailman uutuus. Sen juuret juontavat vuoteen 1919, ja 50-luvusta eteenpäin juoma on ollut huippusuosittu kotimaassaan Italiassa.

Mutta miksi ihmeessä Aperol Spritzistä on tullut nyt niin suosittu myös Suomessa? Listasimme syyt:

1. Sitä on markkinoitu vinhasti

Suomessa vahvoja alkoholijuomia ei saa mainostaa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei jonkun tuotemerkin markkinointi vaikuttaisi myös suomalaisiin. Yhdysvalloissa ja muualla Euroopassa Camparin omistamaa Aperolia on viime aikoina markkinoitu vimmalla, kertoo New York Times. Jenkeissä Aperolin myynti on viimeisen vuoden aikana kasvanut lähes 50 prosenttiyksikköä.

Vaikka Suomen katukuvaan mainokset eivät pääsekään, somen ja muun verkon ansiosta me täällä pohjolassa emme tosiaan jää epätietoisiksi siitä, mitä ulkomailla markkinoidaan.

2. Se sopii moneen makuun

Katkeranmakea ja hapan Aperol Spriz sopii monenlaiselle eri drinksuttelijalle. Siksi juomasta pitävät niin siiderin kuin hieman vähemmän makeidenkin juomien ystävät.

Katkeranmakea ja hapan Aperol Spriz sopii monenlaiselle eri drinksuttelijalle.

3. Se on kuin kesä lasissa

Moni suomalainen on tutustunut Aperol Spritziin Etelä-Euroopan lomamatkoillaan. Mielikuva siitä ihastuttavan kesäisenä hellejuomana on varmasti vaikuttanut sen suosioon.

4. Ja mikä tärkeintä: se näyttää loistavalta somessa!

Sen lisäksi, että drinkkiä on tänä kesänä nähty erityisesti terasseilla, sitä on nähty myös somessa. Heleänä loistava Aperol Spritz sopii täydellisesti Instagramin tämän hetken estetiikkaan.

Trendikkäästi oranssi drinkki tuo Instagram-kuviin mukavasti väriä, kesäisyyttä ja kontrastia. Kaiken päälle juoma tarjoillaan usein isohkosta viinilasista. Sen ansiosta juoma on myös tyylikäs ilmestys.

Nämä kuvat todistavat, että yksi oleellisimmista syistä juoman suosioon saattaa olla se, että oranssi drinkki näyttää niin hyvältä:

 
Me Naiset povasi Aperol Spritzin suosiota jo vuonna 2014. Lue tämän linkin kautta, kuinka teet täydellisen Spritzin.