Pipsa Hurmerinnan, 32, jääkaapista löytyy tryffeleitä ja tähteitä. Kevyttuotteille juontaja sanoo ei.

"Jääkaappini on ruma mutta hyvä. Se on mukavalla korkeudella. Pariisissa ja New Yorkissa asuessani minulla oli jenkkikaappi, jota avatessa piti inhottavasti koukistua.

Kaapissani on yleensä luomumunia, sipulia, perunoita, yrttejä ja tuoreita kasviksia. Maitotuotteista hyllyiltäni löytyvät kuohukerma, Bulgarian jogurtti, luomumaito ja voi. Juustoa ei nyt ole, kun söin sen eilen loppuun. Lehmänmaitoa laitan kahviin, puurossa tai myslissä käytän mantelimaitoa. Kokkaamisessa käytän aitoa voita ja kuohukermaa, jos resepti niitä vaatii. Jos haluan keventää, jätän ne pois, mutta en ikinä käytä kevyttuotteita. Olen varma, että ylipaino-ongelmat johtuvat niistä.

Maustekastikkeet ja -tahnat vievät hirveästi hyllytilaa. On osterikastiketta, kalakastiketta, japanilaista luomusoijaa, keltaista chilikastiketta, seesamiöljyä, misoa, raakamanteliöljyä ja paljon muuta, mutta tarvitsen niitä kaikkia.

En suunnittele etukäteen

Kokkaan ja leivon tosi paljon, joten kaapissa on yleensä myös tähteitä. Nyt siellä on erivärisiä marsipaaneja ja kurpitsakeittoa. Saan tähteillä vatsani täyteen koska tahansa.

Kun tarvitsen ruokaa tosi nopeasti eikä mitään ole valmiina, kuullotan chiliä ja valkosipulia ja lisään joukkoon kypsiä papuja ja babypinaattia. Salaatteja en juuri osta, koska ne eivät Suomessa maistu miltään.

Käyn ruokakaupassa miltei joka päivä. Se ei ehkä ole fiksua, mutta en jaksa suunnitella syömisiäni etukäteen.

Alkoholia on kaapissa nolon paljon, hanaviiniä, kermalikööriä, valkoviiniä ja olutta. Vaikutan ihan tenukepiltä! Oikeasti en juo paljon, vaan oluttölkitkin ovat kavereiden tänne monta kuukautta sitten jättämiä. Ne ovat minulle liian isoja. Pieni Karhu on perjantaipulloni.

Jääkaappini sisältö on näyttänyt samalta jo pitkään. Olen opettanut äidin ja siskonkin tykkäämään misosta, mantelitahnasta ja luomusoijakastikkeesta, joten heidänkin jääkaappinsa näyttävät aika samalta. Äidillä on tietysti enemmän hilloja ja säilykkeitä."

Pipsan jääkaapissa

Aina Hapankaalia, jota syön sellaisenaan.

Kalleinta Ystävän lahjoittamat mustat tryffelit, joita en raaskisi syödä.

Erikoisinta Vuohenmaitovoi, umamitahna ja Japanista tuotu seesamimajoneesisalaattikastike, joka on järkyttävän tuhtia mutta mielettömän hyvää.

Jämiä Itse tehdyn kurpitsakeiton tähteet.

Useimmin loppu Maito.

Hävettävää Häränlihafondi, jossa on varmaan aromivahventeita.

Arvokkainta Äidin tekemä raparperichutney. Amerikkalaiset ystäväni kaihoilevat sen perään.

Paheellista Hillo-pähkinävoileivät, joihin laitan raakamantelitahnaa. Epäterveellistä maapähkinävoita en syö.

Epäsiistiä Homeviljelmät, joita löytyy enää harvemmin. Kokkikoulun hygieniaopettaja sai peloteltua sen verran.

Pipsa Hurmerinta

  • 26.7.1978 Vaasassa syntynyt juontaja, kokki ja malli.
  • Asuu Helsingissä.
  • Oli tuomarina Suomen Top Chef -ohjelmassa.
  • Työskennellyt mallina Pariisissa ja New Yorkissa.
  • Käy matkoilla aina ruokakaupoissa.
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.