Ajattelitko ostaa broileria tai kanaa? Oletko jo suorittanut siipikarja-alan lyhyen oppimäärän?

Broilerivokin ohje täällä. Kuva Pia Inberg

Suomeen lentää nyt kanaa niin Thaimaasta, Kiinasta, Brasiliasta kuin Ranskasta ja Ruotsistakin. Syöjä on pyörryksissä, kun ravintoloiden caesar-salaattien broilerit ovat kaikkea muuta kuin lähiruokaa – miksei kanaa kynitä kotimaassa?

Selitys on tietysti hinta: tanskalaista ja saksalaista broileria saa noin 15 prosenttia halvemmalla kuin kotimaista.
Silti moni alkaa kallistua kotimaisen ja luomun suuntaan. Viime vuonna nimittäin paljastui, että esimerkiksi Saksassa valtaosa broilereista kasvatetaan antibioottien voimalla.

Nyt markettiemme pakastealtaista saa jo ulkomaista luomukanaa. Siitä valmistettu kokonainen uunikana onkin todellista retroa 70-luvulta.

Kotimainen luomubroileri aiheuttaa tykytystä hintansa takia; 28–40 euroa kilolta panee miettimään lihattoman päivän ottamista kalenteriin useamminkin.

Broileri

Mistä tulee? Kotimaasta. Ulkomailta tuotu menee etupäässä ravintolakäyttöön.

Hinta Kotimainen 10–15 €/kg, ulkomainen noin 15 % halvempaa.

Erityistä (Mukana maustamattomat, raa’at siipikarjatuotteet.) Kokonaisena, paloina ja suikaleina. Suurimmat tuottajat HK, Kariniemi ja Atria. Tarkista etikettimerkinnät, koska osa maustamattoman oloisista tuotteista voi sisältää myös suolaa ja vettä.

Luomubroileri

Mistä tulee? Välimaan tilalta Sastamalasta. Saksasta, Ranskasta, Ruotsista, Tanskasta.

Hinta Kotimainen 38–40 €/kg. Ulkomainen 18–54 €/kg.

Erityistä Yleensä kokonaisena pakasteena. Yksi broileri painaa 1,5–2,5 kiloa. Tarjonta vähäistä. Myynnissä lähinnä erikoisruokakaupoissa.

Kukonpoika

Mistä tulee? Suomessa ainoa tuottaja Viskilän tila Vampulassa.

Hinta Noin 19 €/kg.

Erityistä Yleensä kilon kokoisena pakasteena erikoisruokakaupoissa. Eettinen ja maukas vaihtoehto Euroopasta tuoduille kevätkanapojalle ja maissikanalle, joiden kasvatuksessa voidaan käyttää antibiootteja.

Kana

Mistä tulee? Suomalaista ei juuri tarjolla. Ulkomailta pakasteena mm. Ranskasta.

Hinta Ulkomainen noin 13 €/kg.

Erityistä Kanat painavat noin kilon. EU ei säätele kanankasvatusta Euroopan alueella. Keski-Euroopassa salmonella on yleinen riesa, joten antibiootteja voidaan käyttää.

Luomukana

Mistä tulee? Pajuniemeltä, jolle kanat tulevat eri puolelta Suomea. Myös mm. Ranskasta.
Hinta Kotimainen 10–14 €/kg. Ulkomainen noin 16 €/kg.
Erityistä Luomukanat painavat noin kilon.

Key lime piesta eli limepiirakasta tunnetaan monta versiota. Tässä yksi helpoimmasta päästä. Kuva: Viola Minerva Virtamo / Cozy Publishing.
Key lime piesta eli limepiirakasta tunnetaan monta versiota. Tässä yksi helpoimmasta päästä. Kuva: Viola Minerva Virtamo / Cozy Publishing.

Yksinkertainen on kaunista, todistaa ruokakirjailija Emma Ivane. Hänen versiossaan kuuluisasta key lime pie -limepiirakasta on vain kolme ainesosaa.

Klassinen limepiirakka meni uusiksi, kun ruokakirjailija ja kakkutaiteilija Emma Ivane tarttui siihen tuoreessa leivontateoksessaan Vain 3 (Cozy Publishing, 2018). ”Raaka-aineiden määrästä on tingitty, mutta mausta ei ollenkaan”, Emma mainitsee reseptin yhteydessä.

Limepiirakka (key lime pie)

Määrä: 10 palaa

Valmistusaika: 45+45 min sekä 5 h jäähdytys

Ainekset:

 • 200g digestivekeksejä
 • 2 tlk (à 397 g) kondensoitua maitoa
 • 6 limettiä

Tee näin:

 1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Leikkaa halkaisijaltaan 24 cm kokoiseen irtopohjapiirakkavuokaan pohjan muotoinen pala leivinpaperia. 
 2. Murskaa keksit ja sekoita 4 rkl kondensoitua maitoa keksimurun joukkoon. Painele seos vuoan pohjalle ja reunoille. Paista keksipohjaa uunin keskitasolla 5 minuutin ajan. 
 3. Sekoita keskenään loput kondensoidusta maidosta, 3 tl limetin raastettua kuorta (varaa lisäksi pieni määrä koristeluun) ja 2 dl mehua. Kaada vuokaan.
 4. Paista uunin keskitasolla 10 minuuttia. Käännä sitten uuni pois päältä ja jätä piirakka jälkilämpöön 30 minuutiksi.
 5. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja anna tekeytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia tai yön yli. 
 6. Nosta piirakka vuoasta  ja siirrä tarjoilulautaselle. Koristele raastetulla limetinkuorella.

Parsakausi on täällä! Kokosimme vinkit, joiden avulla et voi epäonnistua sen valmistamisessa.

 1. Paista, älä keitä! Klassisin tapa parsan valmistukseen on keittäminen. Keittömällä parsatangoista tulee kuitenkin helposti ylikypsiä lölleröitä. Siksi parsat kannattaa valmistaa uunissa. Paista parsoja 175 asteessa 10 minuuttia. Silloin parsat pysyvät napakoina eivätkä löllähdä.
 2. Tarkkana kaupassa! Valitse puntti, jossa on ehjät kiinteät nuput ja sileät varret. Ryppyvartiset kannattaa jättää kauppaan. Ulkomaisen parsan kausi on huhti-toukokuussa, mutta suomalainen parsa kypsyy vasta toukokuun lopulla tai kesäkuun alussa.
 3. Parsoja ei ole pakko kuoria. Etenkin ohuet, tuoreet parsat voi hyvin syödä kuorineen. Oikein paksun varren voi halutessaan toki kuoria. Parhaiten parsojen kuorimiseen soveltuu liikkuvateräinen kuorimaveitsi, joka irrottaa kuoren ohuelti.
 4. Napsauta varsi poikki! Parsan alaosa on puumainen eikä sitä ole mukava saada lautaselle. Helpoiten käsittelet parsan tarttumalla kiinni varren lopusta ja puolivälistä ja taittamalla vartta. Varsi katkeaa luonnostaan oikeasta kohtaa.
 5. Parsa sopii ihan sellaisenaan hyvin kevyen aterian lisukkeeksi. Tämä kasvis on keventäjän ystävä. Parsassa on vähän kaloreita, vain noin 30 kilokaloria sadassa grammassa.
 6. Mitä juotavaksi? Valitse parsan seuraksi rapsakka riesling tai hedelmäinen sauvignon blanc. Kuiva, hapokas ja sitruksinen viini imartelee parsaruokia. Dr. Loosen Wehlener Riesling (12,98 € / 0,375 l) on keskitäyteläinen kuiva valkoviini, joka sopii niin kalan kuin parsankin parhaaksi kaveriksi. Brancott Estate Flight Sauvignon Blanc (11,60 €/ 0,75 l) on mainio yleisviini, joka käy paitsi parsan painikkeeksi myös kala- ja äyriäisruokien kera tai ihan vain aperitiivina.

Kaksi nopeaa parsaherkkua

 • Pekoniparsa: Taita puumainen varsi pois. Kääri parsa pekoniin ja paista pannulla rapeaksi. Tarjoile sellaisenaan tai salaattipedillä.
 • Pikalastut: Katkaise varsi pois ja siivuta parsa kuorimaveitsellä lastuiksi. Mausta sitruunalla, balsamico-siirapilla ja mantelilastuilla.

Pekoniin kääritty parsa on täyttävä kevätklassikko.
Pekoniin kääritty parsa on täyttävä kevätklassikko.