Ajattelitko ostaa broileria tai kanaa? Oletko jo suorittanut siipikarja-alan lyhyen oppimäärän?

Broilerivokin ohje täällä. Kuva Pia Inberg

Suomeen lentää nyt kanaa niin Thaimaasta, Kiinasta, Brasiliasta kuin Ranskasta ja Ruotsistakin. Syöjä on pyörryksissä, kun ravintoloiden caesar-salaattien broilerit ovat kaikkea muuta kuin lähiruokaa – miksei kanaa kynitä kotimaassa?

Selitys on tietysti hinta: tanskalaista ja saksalaista broileria saa noin 15 prosenttia halvemmalla kuin kotimaista.
Silti moni alkaa kallistua kotimaisen ja luomun suuntaan. Viime vuonna nimittäin paljastui, että esimerkiksi Saksassa valtaosa broilereista kasvatetaan antibioottien voimalla.

Nyt markettiemme pakastealtaista saa jo ulkomaista luomukanaa. Siitä valmistettu kokonainen uunikana onkin todellista retroa 70-luvulta.

Kotimainen luomubroileri aiheuttaa tykytystä hintansa takia; 28–40 euroa kilolta panee miettimään lihattoman päivän ottamista kalenteriin useamminkin.

Broileri

Mistä tulee? Kotimaasta. Ulkomailta tuotu menee etupäässä ravintolakäyttöön.

Hinta Kotimainen 10–15 €/kg, ulkomainen noin 15 % halvempaa.

Erityistä (Mukana maustamattomat, raa’at siipikarjatuotteet.) Kokonaisena, paloina ja suikaleina. Suurimmat tuottajat HK, Kariniemi ja Atria. Tarkista etikettimerkinnät, koska osa maustamattoman oloisista tuotteista voi sisältää myös suolaa ja vettä.

Luomubroileri

Mistä tulee? Välimaan tilalta Sastamalasta. Saksasta, Ranskasta, Ruotsista, Tanskasta.

Hinta Kotimainen 38–40 €/kg. Ulkomainen 18–54 €/kg.

Erityistä Yleensä kokonaisena pakasteena. Yksi broileri painaa 1,5–2,5 kiloa. Tarjonta vähäistä. Myynnissä lähinnä erikoisruokakaupoissa.

Kukonpoika

Mistä tulee? Suomessa ainoa tuottaja Viskilän tila Vampulassa.

Hinta Noin 19 €/kg.

Erityistä Yleensä kilon kokoisena pakasteena erikoisruokakaupoissa. Eettinen ja maukas vaihtoehto Euroopasta tuoduille kevätkanapojalle ja maissikanalle, joiden kasvatuksessa voidaan käyttää antibiootteja.

Kana

Mistä tulee? Suomalaista ei juuri tarjolla. Ulkomailta pakasteena mm. Ranskasta.

Hinta Ulkomainen noin 13 €/kg.

Erityistä Kanat painavat noin kilon. EU ei säätele kanankasvatusta Euroopan alueella. Keski-Euroopassa salmonella on yleinen riesa, joten antibiootteja voidaan käyttää.

Luomukana

Mistä tulee? Pajuniemeltä, jolle kanat tulevat eri puolelta Suomea. Myös mm. Ranskasta.
Hinta Kotimainen 10–14 €/kg. Ulkomainen noin 16 €/kg.
Erityistä Luomukanat painavat noin kilon.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.