Se on vehnää, ei sitä. Vaarallista keliaakikolle, liian epäterveellistä terveysintoilijalle. Kuva: Shutterstock
Se on vehnää, ei sitä. Vaarallista keliaakikolle, liian epäterveellistä terveysintoilijalle. Kuva: Shutterstock

Koska gluteenittomat jauhotkin ovat kuulemma epäterveellinen vaihtoehto.

”Tärkkelyspommi uhkaa gluteenista luopuvaa” kirjoitti Viljaton kattaus -kirjan tekijä Emmi-Liia Sjöholm Hesarissa. No niin: gluteeniton ruokavalio on muodissa terveysihmisten parissa. Siinä vain piilee se riski, että jos vaihtaa leivän gluteenittomaan leipään ja vehnäjauhot gluteenittomiin vehnäjauhoihin, saa kyllä vähemmän gluteenia, mutta dieetin terveellisyyden kanssa on niin ja näin. Mahaa voivat turvottaa myös korvikkeiden tärkkelys ja maissiöverit. Jos välttää gluteenia yleisen hyvinvointinsa eikä keliakian takia, on Emmi-Liian mielestä fiksua vältellä sitten viljoja kokonaan.

– Jos voin syödä jonkun raaka-aineen sellaisenaan, valitsen mieluummin sen kuin jonkun, josta on keinotekoisesti poistettu osa. En halua hedelmästäkään pelkkää sokeria vaan syön koko hedelmän.

Kuulostaa juuri sellaiselta ”teoriassa helppoa, käytännössä yhtä helvettiä” -elämänohjeelta, joita silloin tällöin näkyy esimerkiksi naistenlehdissä. Eihän se ole sama! E-pilleritkin aiheuttavat veritulppia, aivosyöpää ja haluttomuutta, mutta kondomin käyttö on hyvin eri tyyppistä ehkäisyä.

Emmi-Liiakin myöntää, että vaikeuksia tulee aina välillä. Esimerkiksi silloin, kun joku tarjoaa kahvia.

– Usein tarjolla on pullaa ja riisipiirakoita. Kaverini ottavat kyllä nykyään hyvin huomioon ruokavalioni, mutta jos menen tuntemattomaan paikkaan kylään, varaudun syömällä etukäteen.

Porkkanakräkkereitä!

Mitä vierasvaraa sitten voisi keksiä siltä varalta, että kylään tulee joku, joka välttää gluteenia? Karjalanpaisti? Vähän hidastekoinen, sopii huonosti kahvin kanssa. Salaatti? Hyvä vaihtoehto, fetasalaatin voi tehdä miettimättä, sopiiko tämä kaikille. Jäätelö? Säilyy pakkasessa, on kelpo vierasvara.

Emmi-Liian mielestä on yllättävän helppoa loihtia jotain niin hyvää luontaisesti gluteenitonta, että se sopii kaikille – ei siis niin, että on oikeat tarjottavat ja lisäksi gluteeniton säälikäntty. Anna joku ohje!

– Hapankorpputyyppiset porkkanakräkkerit tai aprikoosiskonssit. Kräkkerit säilyvät purkissa vierasvarana ja niitä voi tarjota vaikka erilaisten tuorejuustojen kanssa: kokeile vaikka ricotta-juustoa ja viikunaa kräkkereiden päällä. Aprikoosiskonssit leivotaan mantelijauhoon, jota saa mistä kaupasta vain. Niistäkin saa lisukkeista riippuen makeita tai suolaisia.

Kas tässä, ohjeet kirjasta Viljaton kattaus:

Porkkanakräkkerit, pellillinen

2 dl liotettuja siemeniä

1 dl pellavansiemeniä

2 dl vettä

1 pieni porkkana

2 rkl tomaattipyrettä

1 tl suolaa

Liota erilaisia siemeniä, kuten kurpitsan- ja auringonkukan siemeniä, yön yli. Kaada vesi pois ja huuhdo siemenet. Liota toisessa kulhossa pellavansiemeniä 2 dl:ssa vettä. Liota niitä myös joko yön ajan tai pari tuntia, kunnes ne ovat geeliä. Sekoita geeli muihin siemeniin ja kaada puolet tästä seoksesta blenderiin. Lisää joukkoon hienoksi raastettu porkkana sekä tomaattipyree. Sekoita tasaiseksi massaksi ja kaada se takaisin muiden siementen joukkoon, jotka antavat kräkkereille mukavan suutuntuman. Sekoita ainekset, mausta suolalla ja levitä taikina tasaiseksi, muutaman millin paksuiseksi levyksi pellille. Paista 150-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Käännä levy ja jatka paistamista toiset 30 minuuttia.

Aprikoosiskonssit, kymmenen skonssia

3 dl mantelijauhoja

1 dl kuivattuja aprikooseja

2 kananmunaa

1 rkl hunajaa

0,5 dl vastapuristettua appelsiininmehua

0,5 dl kookosöljyä

1 tl kanelia

1 tl suolaa

Liota aprikooseja yön yli. Sekoita blenderissä vastapuristettu appelsiininmehu, aprikoosit, kananmunat ja hunaja. Kaada seos kulhoon. Lisää joukkoon kuivat ainekset ja vaivaa taikinaksi. Pyörittele taikinasta pellille pieniä palloja. Painele taikinapallot päältä tasaisiksi. Paista 225 asteessa 15 minuuttia. Tarjoile esimerkiksi vuohenjuuston ja hunajan kanssa.

Lue myös:

Pian se on täällä: ihmelaite jokaiselle, joka välttelee gluteenia

Oletko yliherkkä gluteenille? 9 paljastavaa oiretta

Onko tässä seuraava hittihiilari?

Pastattaako mutta tekisi mieli keventää? Nämä neljä pastaa pyörähtävät lautaselle kevein kalorein, mausta tinkimättä. 

Raejuustopestopasta

4 annosta

10 min

Noin 370 kcal/annos 

 

1 dl kurpistansiemeniä

2–4 valkosipulinkynttä

1 rs (125 g) rucolaa

1 ruukku basilikaa

1 tlk (200 g) rasvatonta raejuustoa

1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

½–1 dl vettä

Lisäksi

300 g täysjyväspagettia

2 litraa vettä

1 tl suolaa

 

1. Paahda siemeniä kuumalla kuivalla pannulla 1–2 minuuttia ja laita ne sauva- tai tehosekoittimen kulhoon.

2. Hienonna joukkoon valkosipulit, lisää rucolat, basilikat ja raejuusto. Soseuta tasaiseksi tahnaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Ohenna pestoa tarvittaessa vedellä.

3. Keitä pastaa kiehuvassa suolalla maustetussa vedessä 8 minuuttia, tai pakkauksen ohjeen mukaan. Ota 1–2 dl pastan keitinvettä talteen ja valuta pasta siivilässä.

4. Laita pasta takaisin kattilaan ja sekoita joukkoon pesto. Lisää pastaan keitinvettä vähän kerrallaan ja sekoita voimakkaasti.

 

Vihreä parsakaali-makaronilaatikko

4 annosta

50 min

noin 350 kcal/annos

 

4 dl (240 g) makaronia

2 litra vettä

1 tl suolaa

2 valkosipulinkynttä

1 (noin 400 g) parsakaali

1 pss (100 g) pinaattia

1 rs (250 g) maustamatonta rasvatonta rahkaa

1 dl vettä

2 tl oreganoa

1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

4 kananmunaa

 

1. Keitä makaronit suolalla maustetussa vedessä kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan ja siivilöi.

2. Laita valkosipulit ja pinaatti, hienonna murumaiseksi tai hienonna vihannekset veitsellä hienoksi.

3. Voitele uunivuoka kevyesti ja sekoita vuoassa pasta ja vihannesmuru.

4. Sekoita kulhossa rahka, vesi, mausteet ja munanvalkuaiset. Kumoa seos makaronien joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Säästä keltuaiset laatikon pinnalle. Voit toki sekoittaa munat myös kokonaisina rahkaan.

5. Paista laatikkoa 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Lisää munankeltuaiset makaronilaatikon pinnalle ja paista laatikkoa vielä 10 minuuttia. Jos sekoitit munat kokonaisia rahkaan, paista laatikkoa kokonaisuudessaan 40 minuuttia.

Vielä kevyemmän version saat, jos jätät keltuaiset makaronilaatikon päältä pois. Kuva: Anna Huovinen
Vielä kevyemmän version saat, jos jätät keltuaiset makaronilaatikon päältä pois. Kuva: Anna Huovinen

 

Kevyt curry-kanapasta

4 annosta

30 min

noin 460 kcal/annos

1 pkt (600 g) broilerin ohutleikkeitä

2 rl rypsiöljyä

1 tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

2 sellerinvartta

1 kesäkurpista

1 fenkoli

1 purjo

1 pkt (250g) fettuccine-täysjyväpastaa

Kastike

5 dl rasvatonta maitoa

1 kanaliemikuutio

1 rkl soijaa

2 tl currya

¼ tl mustapippuria

2 ½ rkl maizenaa

1 ruukku koriantanteria

½ sitruunan mehu

1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa broilerileikkeet suupaloiksi ja mausta suolalla ja paprikajauheella. Levitä lihat uunipellille ja paista uunissa 10–15 minuuttia.

2. Siivuta sillä aikaa sellerinvarret, kesäkurpista ja fenkoli esimerkiksi kuorimaveitsellä ohuiksi, pitkiksi suikaleiksi. Halkaise purjo, huuhtele huolellisesti ja leikkaa pitkiksi ohuiksi siivuiksi.

3. Laita maito ja kanaliemikuutio paistinpannulle tai pieneen kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja sekoita niin, että kuutioi sulaa nesteeseen. Mausta soijalla, curryllä ja pippurilla. Vispaa joukkoon Maizena ja annan nesteen kiehahtaa 3–5 minuuttia, kunnes
kastike suurustuu. Lisää korianteri ja purista joukkoon sitruunan mehu. Lisää joukkoon uunissa paahdetut broilerit.

4. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan, lisää joukkoon purjot ja fenkolit heti keittämisen alusssa ja muut vihannes­suikaleet viimeiseksi minuutiksi. Siivilöi ja lisää pasta kastikkeeseen.

Currykanapastan pyöräyttää puolessa tunnissa. Kuva: Anna Huovinen
Currykanapastan pyöräyttää puolessa tunnissa. Kuva: Anna Huovinen

 

Katkarapu-chevicheä ja pastaa

4 annosta

15 min

noin 380 kcal/annos

 

1 pss (180 g) katkarapuja

2 tomaattia

2 limen kuori ja mehu

1 punasipuli

1 chili

1 ruukku korianteria

2 rkl rypsiöljyä

1 tl suolaa

½ tl cayennepippuria

Lisäksi

300 g täysjyväistä
Chonchiglioni-pastaa

2 litraa vettä

1 tl suolaa

1. Sulata katkaravut.

2. Halkaise tomaatit ja raasta ne raastimen isolla terällä kulhoon. Pese limet huolellisesti kuumalla vedellä. Raasta limen kuori ja purista mehut, lisää ne tomaatin joukkoon. Hienonna sipulit, chili ja korianteri. Sekoita ne, öljy ja mausteet katkarapujen joukkoon.

3. Keitä pastat suolalla maustetussa vedessä 8 minuuttia. Siivilöi ja kumoa takaisin kattilaan. Lisää joukkoon katkarapuseos.

4. Tarjoile pasta lämpimänä ruokana tai kylmänä pastasalaattina.

Pasta vai pastasalaatti? Päätä itse! Kuva: Anna Huovinen
Pasta vai pastasalaatti? Päätä itse! Kuva: Anna Huovinen

Oletko sinäkin nauttinut tänä kesänä Aperol Spritzin jos toisenkin? Et ole yksin!

Tänä kesänä sitä on nähty kaikkialla. Terasseilla, illanistujaisissa, piknikeillä ja yökerhojen pimennossakin.

Siinä missä muutama vuosi sitten jokaisen drinkinystävän kättä tuntui koristavan Gin tonic, nyt huippusuosioon on noussut italialaisella katkeroliköörillä höystetty Aperol Spritz -drinkki.

Heleän oranssina hohtava juoma ei tosiaan ole juomamaailman uutuus. Sen juuret juontavat vuoteen 1919, ja 50-luvusta eteenpäin juoma on ollut huippusuosittu kotimaassaan Italiassa.

Mutta miksi ihmeessä Aperol Spritzistä on tullut nyt niin suosittu myös Suomessa? Listasimme syyt:

1. Sitä on markkinoitu vinhasti

Suomessa vahvoja alkoholijuomia ei saa mainostaa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei jonkun tuotemerkin markkinointi vaikuttaisi myös suomalaisiin. Yhdysvalloissa ja muualla Euroopassa Camparin omistamaa Aperolia on viime aikoina markkinoitu vimmalla, kertoo New York Times. Jenkeissä Aperolin myynti on viimeisen vuoden aikana kasvanut lähes 50 prosenttiyksikköä.

Vaikka Suomen katukuvaan mainokset eivät pääsekään, somen ja muun verkon ansiosta me täällä pohjolassa emme tosiaan jää epätietoisiksi siitä, mitä ulkomailla markkinoidaan.

2. Se sopii moneen makuun

Katkeranmakea ja hapan Aperol Spriz sopii monenlaiselle eri drinksuttelijalle. Siksi juomasta pitävät niin siiderin kuin hieman vähemmän makeidenkin juomien ystävät.

Katkeranmakea ja hapan Aperol Spriz sopii monenlaiselle eri drinksuttelijalle.

3. Se on kuin kesä lasissa

Moni suomalainen on tutustunut Aperol Spritziin Etelä-Euroopan lomamatkoillaan. Mielikuva siitä ihastuttavan kesäisenä hellejuomana on varmasti vaikuttanut sen suosioon.

4. Ja mikä tärkeintä: se näyttää loistavalta somessa!

Sen lisäksi, että drinkkiä on tänä kesänä nähty erityisesti terasseilla, sitä on nähty myös somessa. Heleänä loistava Aperol Spritz sopii täydellisesti Instagramin tämän hetken estetiikkaan.

Trendikkäästi oranssi drinkki tuo Instagram-kuviin mukavasti väriä, kesäisyyttä ja kontrastia. Kaiken päälle juoma tarjoillaan usein isohkosta viinilasista. Sen ansiosta juoma on myös tyylikäs ilmestys.

Nämä kuvat todistavat, että yksi oleellisimmista syistä juoman suosioon saattaa olla se, että oranssi drinkki näyttää niin hyvältä:

 
Me Naiset povasi Aperol Spritzin suosiota jo vuonna 2014. Lue tämän linkin kautta, kuinka teet täydellisen Spritzin.