Mandariini, klementiini, vai olisiko sittenkin satsuma? Kuva: Shutterstock
Mandariini, klementiini, vai olisiko sittenkin satsuma? Kuva: Shutterstock

Sitrushyllyssä on alkuvuodesta valikoimaa, mutta kulissien takana piilee varsinainen suhteiden sekasotku.

Greippi, helppo nakki. Pomelo, ööööh, kuulostaa tutulta. Mutta mikä on sweetie? Entä mitä eroa on klementiinillä, mandariinilla ja satsumalla? Sitrussuku on kuin hedelmämaailman Kauniit ja rohkeat suhdesotkuineen, joten ota oheinen opas avuksesi.

greippi + pomelo = sweetie

Greipin ja pomelon yhdistelmä sweetie ei makeasta nimestään huolimatta ole kovin makea, vaan sen maku muistuttaa kovin greippiä. Hyvät geenit ovat kuitenkin antaneet sille kauniin vaaleanvihreän ulkonäön.

greippi + appelsiini + tangeriini = ugli eli rumeliini

Ugli ei ole kauneudella pilattu, ja sen rehellinen nimi rumeliini onkin oikein osuva. Hedelmäliha on maistuvaa, mutta kalvot hieman karvaita.

greippi + appelsiini = mineola

Päärynän muotoinen mineola oli isäänsä ja äitiään pienempi ja muistuttaa maultaan appelsiinia. Greipiltä se on perinyt kuitenkin happaman sivumaun.

mandariini + pomeranssi = klementiini

Algerialainen pappi risteytti mandariinin ja maustehedelmä pomeranssin. Tuloksena oli helposti kuorittava ja vähäsiemeninen klementiinivauva!

mandariini + klementiini = satsuma

Pikkusitruksien maukkain yksilö taitaa olla satsuma, joka on perinyt parhaat puolet sekä klementiiniltä että mandariinilta. Se on maukas, mehukas, siemenetön, sopivan kirpeä, helposti kuorittava ja kauniin tasainen.

mandariini + appelsiini = temple

Temple peri appelsiinilta koon ja mandariinilta maun. Se on harvinainen asukki Suomen vihanneshyllyissä.

Lue myös:

Vältä roiskeet – näin kuorit appelsiinin näppärästi

Klementiini, mandariini ja satsuma – miten ne erottaa toisistaan?

Makumatka sitrusherkkujen Italiassa

Mandariiniankkaa ja yrttikasviksia

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.