Pari palaa suklaapizzaa riittää tainnuttamaan vaativankin makeannälän.
Pari palaa suklaapizzaa riittää tainnuttamaan vaativankin makeannälän.

Me Naiset selvitti, piileekö pakastealtaassa suklainen uhka vai mahdollisuus.

Kun yhdistetään kaksi erinomaisen mahtavaa asiaa, kuten nyt vaikka pizza ja suklaa, voi lopputulos olla mahtava toiseen potenssiin, tai sitten jotakin ihan muuta. 

Pakastepizzoistaan tunnettu Dr. Oetker on nyt ottanut rohkean askeleen ja tuonut kauppojen pakastealtaisiin pizza dolce al cioccolaton, eli kotoisammin suklaapizzan. Me Naisten toimitus otti yhtälailla rohkean askeleen ja hankki testattavaksi suklaapizzaa. 

Pizza eroaa tavallisesta pakastepizzasta vain kahdella tavalla: pohja näyttää sisältävän hieman kaakaota, ja täytteet ovat suklaakastike sekä kolme erilaista suklaata. Muoto on tuttu. 

Suklaan tuoksua ja vihamielisiä asenteita

Ensimmäiseksi on tehtävä muutama huomio suklaapizzan paistamisesta. Tavallisen pakastepizzan paistaminenhan on tumpelommallekin kokille melko helppoa, sillä pizzan kypsyysastetta voi arvioida sen perusteella, kuinka ruskistuneilta paistuvan pizzan täytteet näyttävät. Kun pinta on saanut väriä, pizza otetaan uunista. 

Suklaapizza taas on jo uuniin laitettaessa erittäin ruskea, joten sen kypsyyttä on vaikea arvioida. Lohtua tuo se tieto, että suklaata tavataan nauttia kypsentämättäkin, eli liian aikainen uunista poistaminen ei liene ongelma. Kiitosta on annettava siitä, että suklaapizzaa paistaessa uunista leijailee ihana suklaan tuoksu.

Toisekseen on todettava, että asenteet suklaapizzaa kohtaan vaihtelevat suuresti. Osa koehenkilöistä pitää suklaapizzaa niin vastenmielisenä konseptina, että kieltäytyy tyystin maistamasta tätä uutuusherkkua. Suklaapizzan eduksi voidaan lukea, että se on todellinen keskustelunherättäjä.

– Näyttää pahalta, ei tee mieli syödä. Mutta kun maistaa, jää koukkuun, vähän kuin mokkapalataikinaan, toteaa eräs koemaistajista.

Suklaapizzaa ei suositella syötäväksi valkoisessa juhlaleningissä.
Suklaapizzaa ei suositella syötäväksi valkoisessa juhlaleningissä.

Ongelmana pohja

Entäpä sitten tärkein, eli maku? Jakaa mielipiteet. 

– Äitelää. Rakastan suklaata, mutta pitsan päällä se ei toimi. Liian makeaa, eikä suklaa maistu kunnon suklaalle, kommentoi yksi testaajista.

Toiset taas kehuvat runsaan suklaista makuelämystä.

”Maistuu paremmalta, jos sulkee silmät ja kuvittelee muodon pyöreäksi.”

Pohja on yksi suklaapizzan suurimmista ongelmista. Ei pidä käsittää väärin: pohja on kyllä todella pizzamainen, mikä takaa autenttisen pizzakokemuksen. Tyystin toinen kysymys kuitenkin on, onko aavistuksen sitkeä pizzapohja sopiva alusta suklaaherkulle. Me sanomme, että ei ole. 

– Päällä oleva lämmin, sula suklaa oli aivan ihanaa, mutta pohja oli jotenkin ällöttävää. Olisin tykännyt enemmän rapeasta pohjasta. Teki ensimmäisen puraisun jälkeen mieli lähinnä nuolla suklaa pois ja heittää pohja roskiin. Puolessa välissä palaa teinkin niin, kertoo koemaistaja.

Oikein tehty! Suklaapizzaa syödessä ei ole syytä hienostella. 

Ratkaisu: suklaiset pikkupizzat ja jäätelö

Koemaistajien muodostama konsensus on, että suklaapizza toimisi paremmin, pieninä, pyöreinä, rapeina pikkupizzoina. 

– Maistuu paremmalta, jos sulkee silmät ja kuvittelee muodon pyöreäksi. Olisipa pohja mieluummin keksimäisen rapsakka, fantasioi eräskin koeherkuttelija.

– Jos tätä tehtäisiin pienempinä kiekkoina, voisi lunastaa paikan lohtuherkkunani vaniljajätskin alla, toinen lisää.

Suklaapizza suorastaan huutaa parikseen raikasta vaniljajäätelöä. 

Suklaapizzan perimmäinen tarkoitus

Puutteistaan huolimatta suklaapizza saa pisteitä kreisifaktorista. On hienoa, että tämä suklaan ja pizzan ystävien mielikuvituskaveri on tuotu oikeaksi tuotteeksi. 

Suklaapizzan käyttökelpoisuus on kuitenkin asetettava kyseenalaiseksi. Äkkimakeuden perusteella suklaapizzaa voisi ajatella lastenjuhlien vetonaulaksi, mutta toisaalta herkku on hyvin sotkuista syötävää eikä erityisen korean näköistä. 

– Kukaan ei koko pizzaa syö, mutta tämä ei kyllä juhliin sovi. Liian rumaa ja teollista kekkereille, kritisoi eräs testaajista.

Nutella-pizzaan ulkomailla perehtynyt koeherkuttelija on eri mieltä:

– Kyllä oli hyvää, maku ja koostumus. Hyvä jälkkäri!

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Valsoian soijaa ja grillattuja vihanneksia sisältävä pizza oli yksimielisesti kaikkien raatilaisten suosikki.

Marketteihin on tullut iso valikoima vegaanisia mättöruokia, kuten hampurilaisia ja vegaanisia vastineita lihapiirakoille. Tällä kertaa kahdesta kasvissyöjästä ja yhdestä sekasyöjästä koostunut raatimme testasi markettien vegaanipizzat. Kaikki pizzat ovat Saarioisten roiskeläppää lukuunottamatta pakastepizzoja. 

Raadin mielestä vegaanipizzoissa on vielä paljon kehittämisen varaa, sillä monet testaamiemme pizzojen maut olivat mitäänsanomattomia tai omituisia, eivätkä vegaanijustot maistuneet miltään. Sentään yksi pizza nousi kirkaasti ykköseksi: Valsoian grillattua soijaa ja vihanneksia sisältävä pizza oli kaikkien raatilaisten mieleen.

Valsoia: Pizza with soya and grilled vegetables

Hinta: 4,99e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Puu-uunissa paistettu pizza sisältää soijaa, grillattua kurpitsaa ja paprikaa, pinaattia, parsakaalia ja varsiparsaa.

Astetta värikkäämpi valinta!
Astetta värikkäämpi valinta!

Plussat:

”Näyttää terveelliseltä, plussaa väreistä.”

”Maistuu parsalle ja muille kasviksille. Kerrankin pakastepizza, jossa kasvikset näyttävät melko freeseiltä.”

”Pohja on aika hyvä, siinä on hyvä sitko.”

”Tomaattikastike on ok ollakseen pakastepizzassa.”

”Pizza valmistuu nopeasti 4–6 minuutissa.”

Miinukset:

”Vegaanijuusto ei maistu miltään eikä se sulanut. Miksi sitä on tungettu mukaan?”

”Pizza on aika pieni, ja kokonaisuus on aika tylsä.”

Pisteet: 13,5/15

Bio Inside: Pizza Pesto

Hinta: 6,28e S-Market Ruoholahdessa.

Pestokastiketta ja kirsikkatomaatteja.

Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!
Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!

Plussat:

”Ulkonäkö on ok.”

”Reuna on hyvä ja rapsakka.”

Miinukset:

”Pizzan keltainen väri herättää epäilyksiä.”

”Mitä limaa tämän taikinan päällä on? Vegaanijuusto tarttuu kitalakeen.”

”Liman määrä hyökkää. Onko suussani etana?”

Pisteet: 3/15

Trattoria Alfredo: Vegan Pizza Verdura

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu kirsikkatomaatti-herkkusienipizza.

Tässä on jokaiselle jotakin!
Tässä on jokaiselle jotakin!

Plussat:

”Voisin syödä yhden neljäsosan.”

”Tämä on Lidlin vegaanipizzoista parempi. Lisäisin suolaa ja pippuria.”

Miinukset:

”Täytteet ovat limaiset. Mä en halua syödä tätä loppuun.”

”Vegaanijuusto näyttää muovilta. Onneksi sitä on vähän.”

”Huono suutuntuma. Ihan liikaa limaista, märkää pinaattia.”

”Sori, mä en pysty. Märän pinaattimössön ja herkkusienien yhdistelmä on liikaa.”

Pisteet: 6/15

Deliziosa: Vegan Bruchetta Pizza

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu sipuli-tomaattipizza.

Sipulinystävän suosikki!
Sipulinystävän suosikki!

Plussat:

”Mun mielestä tää ei oo pahaa, koska mä tykkään sipulista.”

”Tässä ei ollut yhtä limainen suutuntuma kuin toisessa Lidlin pizzassa.”

”Pohja on kelvollinen.”

”Hirveä pettymys. Lidlin kasvispizzat ovat hyviä, mutta vegaaniset ei.”

”Tätä voisi syödä, jos lisäisi itse lisää kasviksia.”

Miinukset:

”Sipuli-inferno!”

”Täytteet ovat köyhät.”

”Mitäänsanomaton. Tässä maistuu vain sipuli.”

”Ugh, myös tämän pizzan juusto on limaista.”

Pisteet: 7,5/15

Saarioinen: Vegepizza

Hinta: 1,39e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!
Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!

Plussat:

”Ihanaa, roiskeläpästä on tullut vegaaniversio. Tulee ihan lapsuus mieleen! Tässä on hyvässä ja pahassa samanlainen fiilis kuin muissa roiskeläpissä. Voisin syödä tätä vanhojen muistojen vuoksi pari kertaa vuodessa.”

”Tämä on hieman tulinen.”

Miinukset:

”Se on se vegaanijuusto, nolla pistettä!”

”Pohja on löysä. Jälkimaku on aika paha.”

”Tämä ei päräytä.”

Pisteet: 6/15