Kuva Pia Inberg
Kuva Pia Inberg

Kello viiden teen ja sen ihanien leivonnaisten perässä ei tarvitse matkustaa saarivaltakuntaan asti.

Tukholmassa, Amsterdamissa ja Pariisissa iltapäiväteestä on tullut trendikäs tapa viettää aikaa ja Lontoossa perinne elää kukoistuskautta.

Myös Suomessa näkyy merkkejä muodin rantautumisesta. Helsingissä Kämp-hotellissa ja ravintola Salutorgetissa saa teekannunsa kylkeen kerrostarjottimellisen perinteisiä ja nykyaikaisia herkkuja: kerrosleipiä, kakkuja ja tietysti skonsseja.

Kenties herkullisimmat skonssit leivotaan kuitenkin Helsinkiä pohjoisempana: Lahdessa ja Juvalla. Wehmaan Kartanon teehuone Juvalla pitää skonssienssa reseptin salassa, mutta pienellä onkimisella selviää, että juvalaiset käyttävät taikinaan oman tilan maidosta tuotettua luomujogurttia ja paikallisen myllyn jauhoja. Myös lahtelainen Limbbu-leipomo käyttää pienen myllyn jauhoja Vääksystä.

Juvalaisten skonssien herkullisuus saattaa piillä myös siinä, että teehuoneella skonssitaikina sekoitetaan vasta, kun asiakas on tehnyt tilauksen. Kartanon taikina on valuvan löysää, joten sitä ei kaulita eikä siitä painella leivonnaisia muotilla. Pöytään saapuessaan leivonnaiset ovat höyryävän tuoreita.

Lahtelaisen Limbbu-leipomon Kristiina Bern kohottaa piimää sisältävän taikinan leivinjauheen ja soodan seoksella. Paras tulos syntyy kuulemma, kun jauhot ja voi ovat ehdottoman kylmiä. Amerikassa skonssien saloihin perehtyneen leipurin mielestä suola antaa taikinalle tärkeän ”äjäyksen”. Bern on omaksunut amerikan maun myös maustamisessa.
– Juusto ja pekoni sopivat myös makeisiin skonsseihin.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.