Yön pikkutunneilla uppoaa helposti slaissi jos toinenkin. Kuva: Shutterstock
Yön pikkutunneilla uppoaa helposti slaissi jos toinenkin. Kuva: Shutterstock

Muutaman lasillisen jälkeen kroppa kiljuu kebabia, pizzaa ja lihapiirakoita. Siihen on hyvä syy.

Kasvissyöjäystäväni palasi sekasyöjäksi, koska ei voinut vastustaa nakkikioskin lihapiirakkaa. Lihanhimo iski kuulemma aina silloin, kun hän talsi öistä katua baarista kotiin.

Joidenkin mielestä kaikki ruoka maistuu humalassa tavallista herkullisemmalta, mutta mitä enemmän kännimättö sisältää rasvaa, sokeria ja hiilihydraatteja, sitä enemmän humalainen sitä himoitsee.

Northwesternin yliopiston mukaan selitys löytyy verensokeritasoista. Maksa saattaa alkoholia polttaessaan sekoittaa veren sokeritason säätelyä, jolloin verensokeri voi laskea nopeastikin. Matala verensokeri puolestaan saa ihmisen himoitsemaan kaikkea sellaista, jonka avulla verensokerin saa nousemaan nopeasti. Näitä aineksia löytyy erityisesti roskaruuasta.

Eikä siinä kaikki. Tutkimuksen mukaan myös humalan aiheuttama rento-olo lisää herkutteluhalua.

Toisaalta ihmekös tuo, että hauskaa iltaa haluaa toisinaan jatkaa vielä yhden hauskan hampurilaisen verran.

Lähde: Science of Us

Lue myös:

Helppoa biletarjottavaa: broileri-avokadorullat

Älä twiittaa kännissä, opettaa viisikymppinen Bridget Jones

Erikoista alkoholivalistusta Japanissa – Toimisiko sama Suomessa?

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.