Vastuullisia konvehteja etsivä kuluttaja saa olla tänäkin vuonna tarkkana suklaarasiaostoksilla.

Finnwatch julkaisi tällä viikolla perinteisen raporttinsa joulusuklaiden vastuullisuudesta. Tiedotteen mukaan vastuullisuussertifioitujen suklaakonvehtien valikoima ruokakaupoissa on huonontunut viime vuodesta.

Suklaassa käytetyn kaakaon tuotannossa on Finnwatchin mukaan merkittäviä ihmisoikeusriskejä, esimerkiksi lapsi- ja pakkotyövoiman käyttö. Ongelmia on erityisesti Länsi-Afrikassa.

S-ryhmän sesonkituotevalikoimassa on tänä vuonna viisi sertifioitua suklaakonvehtirasiaa, kun viime vuonna niitä oli kahdeksan. Keskon valikoimassa vastuullisuussertifikaatti on kymmenellä rasialla, kun viime viime vuonna rasioita oli 14.

Lidl on tänäkin vuonna muita edellä joulusuklaiden vastuullisuudessa. Kaikista sen oman merkin konvehtirasioista löytyy sertifikaatti, ja koko Lidlin konvehtirasiavalikoimasta 24 tuotteessa eli yli puolessa (52 %) on sertifikaatti.

Syynä yksi yhtiö

Muutokseen on myös syy, S-ryhmän ja Keskon edustajat kertovat. Mondelez-yhtiö, joka tuottaa muun muassa Marabou-suklaita, on siirtynyt kolmannen osapuolen sertifikaattijärjestelmästä omaan Cocoa Life -vastuullisuusohjelmaansa.

Finnwatch kritisoi yritysten omia ohjelmia, sillä se pitää kolmannen osapuolen sertifikaattijärjestelmiä luotettavampina. 

– Yritysten omat vastuullisuusohjelmat eivät ole läpinäkyviä, ja niissä käytettävät kriteerit ovat epäselviä. Yritysten omat vastuullisuusohjelmat ovat tervetulleita sertifiointien vaikuttavuutta lisäävinä lisätoimenpiteinä. Ne eivät kuitenkaan voi korvata uskottavaa sertifiointia, Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala selittää tiedotteessa.

”Yritysten omat vastuullisuusohjelmat eivät voi korvata uskottavaa sertifiointia.”

S-ryhmän vähittäiskaupan suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen kertoo, että joulusuklaissa kolmannen osapuolen sertifikaatti on tällä hetkellä asiakkaan kannalta helpoin tapa varmistua kaakaon vastuullisuudesta.

– Mielellämme käymme vuoropuhelua, mutta tavarantoimittajat itse tekevät päätökset siitä, millä keinoin he huolehtivat S-ryhmän vastuullisuusvaatimusten toteuttamisesta, Lyytikäinen kertoo.

Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo puolestaan huomauttaa, että vaikka vastuullisesti tuotettujen suklaakonvehtien joukosta putosi sertifikaattimuutoksen vuoksi pois 11 konvehtirasiaa, vastuullisesti tuotettujen konvehtien valikoima on heidän kaupoissaan laajentunut.

Suomalainen valitsee kotimaisen

Sekä S-ryhmän Lyytikäinen että Keskon Kalervo nostavat esille myös suomalaisten konvehtimaun. Kaupoissa on myynnissä sitä, mitä kuluttajat haluavat.

– Kaksi kolmasosaa konvehtivalikoimastamme on Suomessa valmistettuja, Mika Lyytikäinen sanoo.

Kotimaiset Pandan ja Fazerin konvehtirasiat ovat joulun klassikoita, ja sekä Fazerilla että Pandan takana olevalla norjalaisella Orkla-konsernilla on omat vastuullisuustavoitteensa.

Fazer ilmoittaa sivustollaan, että ensi vuoteen mennessä kaikki sen käyttämä kaakao täyttää vastuullisuuden kriteerit. Orkla Confectionery&Snacks Finlandin markkinointi- ja viestintäjohtaja Ritva Mäenpää kertoo myös Pandan siirtyvän UTZ -sertifioituun kaakaoon joulutuotteissa sitä mukaa kuin tuotteet ehditään päivittää.

– Kaikki uudet joulutuotteemme sekä kaikki suklaalevymme tehdään jo UTZ -sertifioidulla kaakaolla, Ritva Mäenpää kertoo.

– Juhlapöydän konvehtimme tullaan valmistamaan UTZ-sertifioidulla kaakaolla ensi joulusta alkaen.

Kysely

Kiinnitätkö huomiota vastuullisuuteen konvehteja ostaessasi?

En
En
60.4%
Kyllä
Kyllä
39.5%
Ääniä yhteensä: 43

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

 1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
 2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
 3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
 4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
 5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
 6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

 1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
 2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
 3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
 4. Kaada juoma lasiin.
 5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.