Eteläesplanadin Bronda ihastuttaa valoa tulvivilla ikkunoillaan. Kuva: Sanoma-arkista
Eteläesplanadin Bronda ihastuttaa valoa tulvivilla ikkunoillaan. Kuva: Sanoma-arkista

Helsingin illallistarjonta pullistelee runsautta. Suuntaa näihin paikkoihin, kun etsit sykähdyttäviä ruokaelämyksiä!

Trendikkäät illanviettopaikat

Ventuno. Marinoitua kuningasmakrillia, vihreitä oliiveja, pistaasivinaigrette, sitrushillocreméa. Nyt ei suinkaan olla Välimerellä, vaan Kaartinkaupungissa. Helsingin uusin italialaisvahvistus kokkaa jaettavaksi sopivia annoksia, joten vähän kaikkea saa – ja pitää – maistaa. Sosiaalista ruokailua aitoon italialaiseen tapaan. Korkeavuorenkatu 21

Holiday Bar. Kauppatorin kulmilla sijaitseva Kanavaranta on Helsingin tuorein ravintolakeskittymä, jonne trenditietoiset ruokailijat suuntaavat paistattelemaan päivää Holidayn aurinkoterassille. Holiday tunnetaan merenelävistä, modernista kasvisruuasta ja erinomaisista drinkeistä. Vaihda lomatunnelmiin keskellä viikkoa ja piipahda osteri happy hourille! Kanavaranta 7

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Kanavarannan Holiday on parhaimmillaan kesällä, jolloin ravintolan terassi hohkaa lomatunnelmaa. Kuva: Sanoma-arkisto
Kanavarannan Holiday on parhaimmillaan kesällä, jolloin ravintolan terassi hohkaa lomatunnelmaa. Kuva: Sanoma-arkisto

Copas y Tapas. Helsinkiläisten suosima tapas-ravintola sijaitsee Kluuvissa. Tapasten lisäksi tarjolla on myös pääruoka-annoksia, joten ravintolaan voi suunnata kovassakin nälässä. Copas y Tapaksessa tiedetään, mitä tehdään – asiantunteva palvelu ja loistoviinit ovat paikan valttikortit. Fabianinkatu 16

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Baskeri & Basso. BasBasina tunnettu bistro saavutti huippusuosion heti avauduttuaan. Loppua suosiolle ei näy. Paikkaan ei ole asiaa ilman pöytävarausta, ja varausta tehdessä kannattaa huomioida, että ravintola on auki tiistaista perjantaihin. Lämmintunnelmainen ravintola luottaa yksinkertaisiin mutta laadukkaisiin raaka-aineisiin. Tehtaankatu 27-29 (sisäpiha)

BasBas on kulinaristien pyhiinvaelluskohde. Kuva: Sanoma-arkisto
BasBas on kulinaristien pyhiinvaelluskohde. Kuva: Sanoma-arkisto

Putte's Pizza & Bar. Putte's sopii mainiosti rentoon viikonloppuhengailuun kavereiden kanssa. Mikä parasta, hinnatkin ovat kohtuulliset! Aloita ilta pizzan äärellä ja jatka baarin puolelle yöhön saakka. Listalta löytyy nykyään myös sirkkapizzaa. Kalevankatu 6

Treffipub Bar & Bistro. Herttoniemen Treffipub on todellinen idän ihme. Puuhiiligrillillä varustetun ravintolan lista on tavattoman herkullinen, mutta Treffin burgereita on kehuttu jossain piireissä jopa Suomen parhaiksi. Treffipubiin on helppo löytää, vaikkei koskaan olisi käynyt idässä – senkun hyppää metroon kymmeneksi minuutiksi ja nousee Herttoniemen asemalla, jossa ravintola sijaitsee. Hiihtomäentie 14

Treffipubin hampurilaisen salaisuus on erinomaisessa pihvissä. Kuva: Sanoma-arkisto
Treffipubin hampurilaisen salaisuus on erinomaisessa pihvissä. Kuva: Sanoma-arkisto

Tanner. Kallion tyylikkäin uutuusravintola Tanner on rento illanviettopaikka isollekin seurueelle. Ravintolan listalta löytyy jaettavia annoksia, joten annoskateus ei pääse yllättämään, kun tilaa kerralla koko poppoolle. Myös paksupohjaiset ja rapeat pizzat ovat taivaallisia. Hyvää musaa ja letkeää tunnelmaa. Hämeentie 11

Wino. Fleminginkadun kotoisa viinibaari ja bistro istuu pimeneviin syysiltoihin. Kompaktilta ruokalistalta löytää tyylillä valmistettuja fine dine -annoksia ja natural-viinejä. Tyylikäs paikka esimerkiksi intiimeille treffeille. Fleminginkatu 11

Ranskalaistyylinen bistro sopii täydellisesti Kallion urbaaneille kaduille. Kuva: Sanoma-arkisto
Ranskalaistyylinen bistro sopii täydellisesti Kallion urbaaneille kaduille. Kuva: Sanoma-arkisto

Ravintola Werner. Wernerin innovatiivinen ja moderni keittiö on todellinen hurmuri. Ravintolan erikoisuus on avotuligrilli, jossa paistuu muun muassa ylistetty entrecote, jota raakakypsytetään Wernerissä 6 viikkoa. Suosittuun ravintolaan kannattaa muistaa pöytävaraus, jotta välttyy tungospettymykseltä. Bulevardi 12

Skiffer. Liuskaluodon Skiffer on nappivalinta lämpimälle kesäillalle, sillä ulkoilmaterassi saaristomiljöössä on vertaansa vailla. Suuntaa huonommalla säällä Helsingin muihin Skiffereihin Erottajalle, Kallioon tai Viiskulmaan. Taivaallisia, ohutpohjaisia lankkupizzoja, joista mansikka-vuohenjuusto on maistamisen arvoinen. Liuskaluoto, Erottaja 11, Fleminginkatu 8, Laivurinkatu 10

Mansikkapizzaa liuskaluodolla, mikäs sen parempaa! Kuva: Sanoma-arkisto
Mansikkapizzaa liuskaluodolla, mikäs sen parempaa! Kuva: Sanoma-arkisto

Via Tribunali. Laatupizzaa ja erinomaisia cocktaileja Senaatintorin kupeesta. Via Tribunalissa pizzat paistuvat jopa 450 asteisessa avotuliuunissa alle minuutin, joten lopputulos vastaa autenttista napolilaista pizzaa. Varaudu jonottamaan. Sofiankatu 4

Sushibar + Wine. Helsingin laatutietoisinta sushia. Sushibar vannoo tuoreiden raaka-aineiden nimeen, ja se myös maistuu. Arkisista sushiravintoloista paikka erottuu design-sisustuksella ja loistavalla viinivalikoimalla – tilaa sushilautasen kylkeen lasillinen rieslingiä. Helsingin paras sushiravintola sopii illalliselle vallan mainiosti. Fredrikinkatu 42, Kulttuuritehdas Korjaamo, Kauppakeskus Citycenter, Uudenmaankatu 15

Sushibarin grillattu lohinigiri hivelee makunystyröitä. Kuva: Sanoma-arkisto
Sushibarin grillattu lohinigiri hivelee makunystyröitä. Kuva: Sanoma-arkisto

The Cock. Kaartinkaupungin kortteliravintolan pöydät notkuvat nälkäisiä kaupunkilaisia illasta toiseen. Rakastettuja annoksia modernilla twistillä, kuten jättirapupastaa, tartaria ja kukonsiipiä talon nimen mukaisesti. Loputtoman juomalistan puolesta The Cock on erinomainen afterwork-keidas – tänne tullaan nauttimaan! Fabianinkatu 17

Taqueria El Rey. El Reysta ei löydä ketjuravintoloiden Suomi-texmexiä, vaan autenttista meksikolaista ruokaa. Pieni ja värikäs ravintola alleviivautuu kaupungin parhailla tacoilla ja artesaanidrinkeillä. Talon quacamolen ja fish tacojen perään mielii moni, joten muista pöytävaraus tai ole aikaisin liikenteessä. Vuorimiehenkatu 18

Nyt-liite valitsi El Reyn tacot Helsingin parhaiksi. Kuva: Sanoma-arkisto
Nyt-liite valitsi El Reyn tacot Helsingin parhaiksi. Kuva: Sanoma-arkisto

Laatutietoista klassikkoruokaa

Grotesk. Haussa hyvä pihviravintola? Erottajan Grotesk on omistautunut laadukkaille lihoille ja niiden valmistukselle parhaalla mahdollisella tavalla. Ravintola on saanut Michelin Bib Gourmand -kunniamaininnan, joka tarkoittaa erinomaista hinta-laatusuhdetta. Grotesk on mainio illanviettopaikka eritoten kesäisin, jolloin asiakkaita palvelee viihtyisä sisäpihaterassi. Ludviginkatu 10

Fisken På Disken. Kampin Korttelissa sijaitsee tyylikäs kalaravintola ja seafood-baari Fisken På Disken, joka toimii loistavasti myös lounaspaikkana. Matalan kynnyksen kalaravintolan listalta löytyy fiinimpiä annoksia, mutta myös fish and chipsit ja ylistetty lohikeitto. Kampin keskus

Kolmon3n. Linjojen loistokkain ravintola Kolmon3n on trenditietoisten kalliolaisten suosiossa. Erinomaista palvelua ja modernia, rehtiä skandinaavista ruokaa. Pikkuriikkiseen ravintolaan kannattaa muistaa pöytävaraus. Kesäisin ravintolan terassi on kelpo lounaskohde. Kolmas linja 11

Kolmos3n vakiolistan hatuton artesaaniburgeri on maistamisen arvoinen. Kuva: Sanoma-arkisto
Kolmos3n vakiolistan hatuton artesaaniburgeri on maistamisen arvoinen. Kuva: Sanoma-arkisto

Sea Horse. Kaikkien rakastamaa klassikkoruokaa! Sea Horse eli tutummin Sikala on vaalinut suomalaisia ruokaperinteitä jo vuodesta 1934. Listalla ei liiemmin hienostella, mutta juuri siksi Sea Horse onkin ikivihreä kestosuosikki. Silakat ja pyttipannut kannattaa nauttia täällä. Kapteeninkatu 11

Elite. Perinteikäs Elite lienee Töölön tunnetuin ravintola, sillä se on ollut kulttuuri- ja taiteilijakansan kantaravintola kautta aikain. Talon vakiolistalta löydät Tauno Palon rakastaman sipulipihvin tai kermaisen lohisopan, joka on nimetty JVG:stä tutun ”Jaren suosikiksi”. Taiteilijaravintolan lämmin ilmapiiri ja valkoiset pöytäliinat takaavat sykähdyttävän illalliskokemuksen. Eteläinen Hesperiankatu 22

Elite on harvinaislaatuinen kulttuuriravintola. Kuva: Sanoma-arkisto
Elite on harvinaislaatuinen kulttuuriravintola. Kuva: Sanoma-arkisto

Erikoisiltojen kruunut

Ravintola Nokka. Erinomainen illallisravintola Uspenskin katedraalin juuressa. Fine diningia erikoistilaisuuteen tai vaikka silloin, kun haluat esitellä ulkomaalaiselle vieraalle hyvän suomalaisen ravintolan, jossa käytetään kotimaisia laaturaaka-aineita. Sisätilat ovat hämärät. Syksyllä ja talvella paikka on erityisen tunnelmallinen kynttilänvalossa. Kanavaranta 7 F

Farang. Tomi Björkin aasialaisesta fuusiokeittiöstä löydät mausteista fine dine -ruokaa. Palvelu on asiantuntevaa ja henkilökohtaista. Asiakas todella tuntee itsensä erityiseksi. Taidehallin tiloissa sijaitsevasta Farangista ei tarvitse lähteä nälkäisenä kotiin. Intiimi ja tunnelmallinen illalliskokemus. Ainonkatu 3

Inari. Punavuorelainen Inari haalii ylistyspuheita niin kaupunkikulinaristeilta kuin ravintolakriitikoilta. Vaikka nimen voisi päätellä viittaavan Suomen Inariin, ravintola kumartaa Aasian makujen suuntaan. Inarissa hääräilee ravintola-alan kovimmat ammattilaiset, jotka kokkaavat pikkutarkasti laadukkaat raaka-aineet edellä. Albertinkatu 19 A

Japanilaisessa mytologiassa Inari on riisin, saken, hyvinvoinnin, vaurauden ja hyvän elämän suojelija. Kuva: Sanoma-arkisto
Japanilaisessa mytologiassa Inari on riisin, saken, hyvinvoinnin, vaurauden ja hyvän elämän suojelija. Kuva: Sanoma-arkisto

Ora. Ora on Huvilakadun helmi, jonka pikkuriikkisissä tiloissa on 23 asiakaspaikkaa. Chef & Sommelierin tilalle avattu Ora keskittyy paikallisiin raaka-aineisiin modernilla taidolla. Näillä ansioilla ravintola sai vuonna 2018 ensimmäisen Michelin-tähtensä. Oran menu tarjoillaan perjantaisin ja lauantaisin myös lounasaikaan. Huvilakatu 28

Vinkkeli. Neljän rautaisen ravintola-ammattilaisen perustama Vinkkeli sijaitsee Pikku Roban ja Korkeavuorenkadun kulmassa 1889 valmistuneessa uusrenessanssitalossa. Paikka on ollut avajaisistaan saakka matalan kynnyksen ravintola, joka ei turhia hienostele eikä juokse trendien perässä. Listalta löydät esimerkiksi haudutettua kuhaa tai paahdettua ankankoipea. Pieni Roobertinkatu 8

Vinkkelin kutsuvaan miljööseen mahtuu kaikenlaisia ruokailijoita bisneskansasta Punavuoren urbaaneihin asukkaisiin. Kuva: Sanoma-arkisto
Vinkkelin kutsuvaan miljööseen mahtuu kaikenlaisia ruokailijoita bisneskansasta Punavuoren urbaaneihin asukkaisiin. Kuva: Sanoma-arkisto

Bronda. Brondan ylelliset tilat Eteläesplanadilla houkuttelevat yhä uudelleen illalliselle tai pitkälle lounaalle. Ravintolan maut ovat peräisin Välimeren keittiösuurvalloista: Italiasta, Ranskasta ja Espanjasta. Osa pääruoka-annoksista on jaettavassa muodossa. Bar Bronda valmistaa erinomaisia drinkkejä, joten Brondaan ei tarvitse saapua pelkästään nälkäisenä. Eteläesplanadi 20

Ravintola Olo. Olo on Michelin-tähditetty huippuravintola Senaatintorin kupeessa. Ravintola neuvoo vieraita varaamaan kolme tuntia menun syömiseen, joten kyseessä on pitkän kaavan illalliskokemus. Suuntaa Oloon, kun kyseessä on tärkeä erikois- tai juhlailta. Pohjoisesplanadi 5

Ravintola Olon menu irroittaa illastajan hetkellisesti arjesta. Kuva: Sanoma-arkisto
Ravintola Olon menu irroittaa illastajan hetkellisesti arjesta. Kuva: Sanoma-arkisto

Ihastuttavaa kasvisruokaa

OmNam. OmNam on puhdasverinen vegaaniravintola, joka kokkaa kasvisruokaa suurella sydämellä. Raaka-aineet ovat sesongin mukaisia ja terveellisiä, mutta mausta ei ole tingitty edes terveellisyyden kustannuksella. Edulliset annokset, keskeinen sijainti Annankadulla. Annankatu 29 B

Grön. Grönin skandinaaviselta listalla on kaksi erilaista menua, joista toinen on täysin vegaaninen. Kasvisruokaan nojaava ravintola valmistaa kasvikset samalla arvokkuudella kuin liharuuat, ja tämän vuoksi paikka haali taannoin yhden Michelin-tähden. Palkittu ravintola on onnistunut kuitenkin säilyttämään alkuperäisen rentouden. Albertinkatu 36

Suomen Gastronominen Seura valitsi Grönin vuoden ravintolaksi vuonna 2017. Kuva: Sanoma-arkisto
Suomen Gastronominen Seura valitsi Grönin vuoden ravintolaksi vuonna 2017. Kuva: Sanoma-arkisto

Nolla. Kolmen huippukokin ekoravintola Nolla erikoistuu keittiöön, jossa mitään ei heitetä pois: kaikissa raaka-ainehankinnoissa pohditaan jo etukäteen hävikin määrää. Nollan vaaleanruskea kangasservietti on tehty kierrätysmateriaalista ja vesilasi entisestä limupullosta. Henkilökunnan vaatteet on valmistettu vanhoista sairaalalakanoista. Paikan kasvis- ja vegaanimenut ovat taidokkaita kokonaisuuksia. Liisankatu 2

Yes yes yes. Supertrendikästä Yes yes yesiä on ylistetty Helsingin parhaaksi kasvisravintolaksi eikä suotta. Ravintolan estetiikka on huipputasoa niin sisustuksessa kuin annoksissa ilman, että mausta tingitään. Halloumiranskalaiset ovat joka tilauksen must-annos. Illalliseen kannattaa varautua pöytävarauksella. Iso Roobertinkatu 1

Lähes kaikki ravintolan annokset ovat vegaanisia. Kuva: Sanoma-arkisto
Lähes kaikki ravintolan annokset ovat vegaanisia. Kuva: Sanoma-arkisto
Vierailija

Elitessä tarjoiltava "Jaren suosikki" on siis Jare Henrik Tiihosen, eli Cheekin suosikki. Ei liity JVG:n Jareen millään tavalla :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla