Pähkinöillä rapeaksi viimeistelty kanakori ilahduttaa juhlaillan päätteeksi. Kuva: Panu Pälviä
Pähkinöillä rapeaksi viimeistelty kanakori ilahduttaa juhlaillan päätteeksi. Kuva: Panu Pälviä

Vapputarjoilujen pohtimisen voi päättää tähän.

Pallotteletko vielä vapun menua? Et mieti kauan, sillä listasimme herkullisimpien vappuruokien ja -juomien reseptit niin, että joka tason kokkailijalle löytyy jotakin.

Maailman huonoimmalle kokille

Tästä ei ruuanlaitto helpommaksi muutu: kokeile kolmea herkkudippiä, jotka valmistuvat sekoittamalla kahta eri ainesosaa toisiinsa. Dippailun jälkeen kelpaa nauttia jälkiruuaksi kahden ainesosan suklaakakkua.

Varman päälle pelaajalle

Aina ei jaksa kikkailla. Silloin kannattaa tehdä Teresa Välimäen luottotarjottava, pekoni-sipulipiiras. Sitä syntyy helposti kokonainen pellillinen.

Simasuulle

Jos ryhtyy salamannopeasti tuumasta toimeen, saattaa vielä juuri ja juuri saada kotitekoista simaa vappupäiväksi. Vaaralliseksi arvioidun simakikan käyttö tosin kysyy tarkkaavaisuutta ja uskallusta. Viime hetken simanjanoon soveltuu pikasima, joka on heti ainesten sekoittamisen jälkeen valmista juotavaksi.

Kun mikään ei riitä -herkuttelijalle

Oletko se tyyppi, joka alkaa kaivata suklaapalaa syötyään pari munkkia? Ei hätää. Ihanan överit suklaaherkut ovat sinua varten.

Uppopaistonallelle

Perinteisten vappumunkkien haastajia ovat suloiset vappudonitsit ja kookoshiutaleissa kieritellyt huff puff -munkit. Jälkimmäisiä myydään Nigeriassa katukojuista aamiaiseksi ja matkaevääksi, eli ne sopivat vappubrunssille ja piknikeväiksi paremmin kuin hyvin. Ennen kuin laitat rasvan kiehumaan, tarkista munkkien uppopaistamisen ohjeet.

Yökukkujalle

Roskaruokaklassikot ovat kaikkea muuta kuin roskaa, kun ne tekee itse. Rapea kanakori, söpöt mac & cheese -kupit ja bataattiranskalaiset tekevät lähtemättömän vaikutuksen nälkäisiin juhlijoihin. 

Brunssitaikurille

Amerikkalaiset pannukakut ovat brunssiklassikko, joka tarjotaan vaahterasiirapin ja marjojen kera. Kirpeän ja makean ystävän kannattaa testata karamellisoituja greippejä, joiden valmistaminen on yllättävän yksinkertaista.

Juomahifistelijälle

Oman elämänsä baarimikoille sopivat pirteän viileät vappudrinkit, joiden ohjeet ovat drinkkien tekemisen ammattilaisilta. Makuhermoja kutkuttavia drinkkejä voi tehdä myös alkoholittomina.

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.