Monet miehet olisivat kiinnostuneita lihan vähentämisestä, mutta he tarvitsevat sille ensin sosiaalisen luvan.. Kuva: Shutterstock
Monet miehet olisivat kiinnostuneita lihan vähentämisestä, mutta he tarvitsevat sille ensin sosiaalisen luvan.. Kuva: Shutterstock

Brittitutkimuksen mukaan yhä useampi mies on kiinnostunut lihan vähentämisestä, mutta he tarvitsevat siihen ensin sosiaalisen luvan.

Tutkijoille on selvinnyt, että miehet pelkäävät kasvisannosten tilaamista ravintoloissa, kertoo Telegraph. Kasvisvaihtoehdon tilaaminen aiheuttaa pelkoa sosiaalisesta häpäisystä ja naurunalaiseksi joutumisesta.

Vuoden kestänyt tutkimus toteutettiin Iso-Britanniassa, Southamptonin yliopistossa. Tutkijat havaitsivat miesten pelkäävän sosiaalista eristäytymistä, mikäli he vähentäisivät lihan kulutustaan ystäviensä seurassa. Pelkoa kokivat jopa ne miehet, jotka eivät pitäneet lihasta tai jotka eivät voineet syödä sitä terveyssyistä.

Tutkimuksen toteuttanut tutkija Emma Roen sanoo, että monet miehet ovat kiinnostuneempia lihan vähentämisestä, mutta he tarvitsevat sille ensin sosiaalisen luvan.

Lihansyönnin vähentäminen on suurin yksittäinen ympäristöteko, mitä yksilö voi tehdä.

Suomessa kasvisruoka on puhuttanut paljon elokuun loppupuolella, kun Puolustusvoimat ilmoittivat lisäävänsä pakollisia kasvisruokapäiviä armeijassa. Vastalauseita kuultiin jopa ministeritasolta, kun puolustusministeri Jussi Niinistö kommentoi, kuinka ”mikään armeija ei taistele linssikeiton ja kukkakaalipirtelön voimalla”.

Kasvisruokavastaisuuden lietsominen ei liene hyväksi kellekään, sillä useiden tutkimusten mukaan lihansyönnin vähentäminen on suurin yksittäinen ympäristöteko, mitä yksilö voi tehdä.

Oxfordin yliopiston jättitutkimuksen mukaan kasvisruokavalioon siirtyminen vähentää esimerkiksi ruuankulutuksesta syntyviä kasvihuonekaasuja, vesistöjen rehevöitymistä ja maaperän saastumista. Lisäksi sillä on suora yhteys eri eläinlajien tulevaisuuteen. Jatkuvasti kokoaan kasvattavat viljelysmaat ovat suurin yksittäinen syy lajien sukupuuttoon.