Keittiömestari Sasu Laukkonen (vas.), Dora Grön, Arttu Lindholm ja Kimmo Käck Ravintolan Chef & Sommelierin keittiössä Helsingissä. Kuva Lehtikuva/ Markku Ulander
Keittiömestari Sasu Laukkonen (vas.), Dora Grön, Arttu Lindholm ja Kimmo Käck Ravintolan Chef & Sommelierin keittiössä Helsingissä. Kuva Lehtikuva/ Markku Ulander

Keittiömestari Sasu Laukkosen Michelin-tähden saaneeseen Chef & Sommelier -ravintolaan voi tulla syömään vaikka Havaiji-paidassa.

Helsinkiläinen luomuun keskittyvä Chef & Sommelier -ravintola sai vastikään ensimmäisen Michelin-tähtensä. Keittiömestari Sasu Laukkoselle, 38, se oli unelmien täyttymys.

– Fiilis on vieläkin hämmentynyt mutta äärimmäisen onnellinen. Michelin-tähden saaminen on joka kokin unelma ja mielettömän hieno juttu, mutta menin heti takaisin kuorimaan perunoita. Ei tunnustus muuta yhtään mitään. Ei meidän hintoja, asennoitumistamme tai palveluhalukkuuttamme. Se, mitä olemme tehneet ennen tähteä, on syy, miksi olemme tässä, Sasu pohtii.

Sasu on ehtinyt törmätä uransa aikana moniin erilaisiin ennakkoluuloihin, joita ihmisillä on hienostoravintoloista. Muun muassa nämä väittämät ovat miehelle tuttuja:

Väite 1. Ei tällainen tavisjamppa uskalla astua sisään hienostoravintolaan.

"Ravintolassamme on todella rento meininki. Sinne voi tulla juuri sellaisena kuin on. Ei ole mitään väliä tuleeko syömään Havaiji-paidassa vai farkuissa. En ole myöskään koskaan kohdellut ketään eri tavalla sen perusteella syökö hän kolme vai yhdeksän ruokalajia. Kaikki ovat meille samanarvoisia asiakkaita ja juuri heitä varten me täällä olemme.

Pahinta, mitä meille voi tapahtua Michelin-tähden saamisen jälkeen on se, että jengi rupeaa hienostelemaan. Se tapahtuu joka tapauksessa jossain vaiheessa, mutta aion taistella sitä vastaan ihan helvetisti. Vedän vaikka vitsejä pöydän ääressä, että saan ihmiset rentoutumaan. Ensimmäisestä päivästä lähtien ravintolani idea oli se, että kun ihminen katsoo sinne sisään kadulta, hän ei näe valkoisia pöytäliinoja, vaan ajattelee heti, että tuonne voisi joskus ehkä mennäkin."

Väite 2. Michelin-tähden ravintoloissa on aina täyttä. Ei sinne saa ikinä varausta.

"Osittain totta. Viikolle saa varattua pöydän todennäköisemmin kuin viikonlopulle. Ennen Michelin-tähtien julkistamista olimme myyneet huhtikuunkin viikonloput, nyt varmasti puolet toukokuusta on jo myyty. Saimme heti julkistamisen jälkeen 50 sähköpostivarausta kahdessakymmenessä minuutissa. Mutta aina tällaisten tunnustusten jälkeen varauksiin tulee pieni piikki, sitten tilanne taas tasaantuu."

Väite 3. Ei minulla ole varaa syödä Michelin-ravintolassa.

"Monissa ketjuravintoloissakin kolmesta ruokalajista saa maksaa 30–60 euroa. Meillä kolme ruokalajia maksaa 44 euroa, eikä niissä ole yhtään lisäaineita. Kesällä kaikki käyttämämme raaka-aineet ovat niin läheltä kuin vain mahdollista. Asun itse Espoossa, vartin matkan päässä ravintolastamme, ja ennen kuin tulen töihin, poimin katajanoksan, pistän sen pussiin ja teen siitä ravintolassa jäätelöä."

Väite 4. Annokset ovat aivan liian pieniä. Ei niistä lähde nälkä.

"Niin voi käydä. Meillä on kolmen, neljän, viiden, seitsemän ja yhdeksän ruokalajin vaihtoehdot. Jos asiakkaalla on kova nälkä, suosittelen heti seitsemää tai yhdeksää ruokalajia. Keskimäärin myymme 6,2 annosta per asiakas. On kuitenkin selvää, ettei paremman tason ravintoloista löydy sellaisia mättöannoksia kuin huoltoasemilta. Se on vähän kuin tulisi ostoksille Alepaan ja vaatisi Stockmannin tuotteita."

Lue lisää:

Michelin-palkittu pariskunta: "Huikeaa saada tunnustusta"

Näin Hans Välimäki kommentoi Michelin-tähden saaneita ravintoloita

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Olit sitten pihistäjä tai herkuttelija, piipahdus etnisessä ruokakaupassa kannattaa.

Etnisissä marketeissa monet tuotteet ovat halvempia kuin tunnetuissa ketjukaupoissa. Eksoottisemmista makumaailmoista tai muuten vaan vaihtelusta innostunut hakee niistä myös ainesosat, joita ei lähikaupan hyllyltä löydä. Ainakin näiden tuotteiden takia kannattaa toisinaan jättää tavismarketti väliin:

Tuoreet yrtit

Etnisisten ruokakauppojen yrtit suorastaan huumaavat tuoksullaan ja maullaan. Ne myydään usein suurina, lehtevinä nippuina, joiden aromaattisuusaste on aivan toista luokkaa kuin muovipussitettujen markettiyrttien.

Markettiyrtiteissä plussaa on usein kotimaisuus, mutta esimerkiksi minttu ja korianteri kannattaa ostaa etnisestä kaupasta. Ulkomaisessa mintussa on voimakkaampi maku. Korianterin taas saa etnisestä kaupasta isoine juurineen. Kotikokki tarvitsee korianterin juurta, jos aikoo valmistaa itse esimerkiksi thaimaalaista currytahnaa. Voimakasta minttua kannattaa hyödyntää drinkeissä.

Mausteet ja tahnat

Tuoreiden yrttien lisäksi kuivamausteiden ja erilaisten valmiiden maustetahnojen valikoima on usein loistava. Mausteita saa pikkurahalla, ja valikoimasta löytyy erikoisempiakin tuotteita. Mausteisten ruokien ystävä hamstraa tuotteet isommissa pusseissa.

Etnisistä kaupoista saa currytahnaa muoviämpäreissä, ja tahnasta saa pyöräytettyä helposti herkullista ruokaa. Lisäksi etnomarkettien hyllyiltä löytyy edullisesti hummusta, tahinia ja lukemattomia muita tahnoja, joita voi hyödyntää ruoanlaitossa.

Myös nuudelit ovat vielä halvempia kuin taviskauppojen vastikkeet, ja valikoimasta löytyy juuri oikea tuote kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Riisi ja nuudeli

Riisi on huomattavasti halvempaa, varsinkin, jos ostaa isomman pakkauksen. Myös nuudelit ovat vielä halvempia kuin taviskauppojen vastikkeet, ja valikoimasta löytyy juuri oikea tuote kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Riisin ja nuudelien lisäksi monet muutkin kuivatuotteet, kuten pavut ja linssit, ovat usein edullisia.

Tuore liha juhla-aterialle (tai miksei muutenkin)

Varsinkin juhlapyhinä laadukas liha on perusmarketeissa usein kallista ja saattaa loppua kesken. Etnisistä ruokakaupoista saattaa sesonkiaikoina löytää esimerkiksi lammasta edullisemmin – ja vieläpä kotimaisena.

Erikoistuotteet

Kokeileva ruoanlaittaja hakee harvinaisemmat raaka-aineet etnisestä marketista. Esimerkiksi plantainia eli keittobanaania tai valmiskimchiä voi olla vaikea löytää muualta.

Kokeileva ruoanlaittaja hakee harvinaisemmat raaka-aineet etnisestä marketista.

Arkiruokailuun saa helposti vaihtelua pakasteosastoilta. Aasialaismarketeista voi haalia kiireisen päivän varalle dumplingeja, joita löytyy joka lähtöön. Lähi-itäkaupoista puolestaan saa esimerkiksi oikein hyviä falafeleja hätävaraksi. Pakastealtaasta voi onkia myös mereneläviä, kuten mustekalaa ja erilaisia rapuja.

Terveelliset välipalat ja herkut

Sentinvenyttäjä hakee naposteltavansa etnisistä ruokakaupoista, joista kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä saa edullisemmin kuin jättiketjuilta.

Aasiakauppojen valikoimiin kuuluu sokerittomia, pelkästään esimerkiksi mangosta ja kookoksesta valmistettuja mehujääpuikkoja, jotka tekevät jäätelöherkuttelusta astetta terveellisempää.

diu

Näiden tuotteiden takia etniseen kauppaan kannattaa lähteä ruokaostoksille – selvää säästöä ja laajempi valikoima

Miten moraalia ja moraalikäsitystä tutkiva tieteenala tähän liittyy ;) ? Niin, ehkä näissä(kin) kaupoissa kannattaa kysellä hiukan lihatuotteiden alkuperästä, kuten muissakin kaupoissa. Tosin ainakin tuossa naapurin etnisessä kaupassa ainakin osa lihasta on luomua. Itse tosin ostan sieltä vain mausteita, nuudeleita ja aivan ihania, suuria ja kypsiä granaattiomenoita.
Lue kommentti