Aviopari Filip Langhoff ja Linda Stenman-Langhoff suukottavat Michelin-tähdellä palkitun ravintolansa Askin edessä. Kuva Hanna Berndtson-Hera
Aviopari Filip Langhoff ja Linda Stenman-Langhoff suukottavat Michelin-tähdellä palkitun ravintolansa Askin edessä. Kuva Hanna Berndtson-Hera

Michelin-tähdellä palkitun perheravintola Askin perustajat Linda Stenman-Langhoff ja Filip Langhoff ottavat välillä lapsetkin mukaan töihin.

Suomi on saanut kaksi uutta Michelin-ravintolaa, jotka paljastettiin 12. maaliskuuta Tukholmassa. Toinen niistä on Helsingin Kruunuhaassa sijaitseva ravintola Ask, jota pyörittää aviopari Linda Stenman-Langhoff ja Filip Langhoff. Pariskunta kertoo Me Naisille, että Michelin-tähti tuntuu erityisen hyvältä, sillä ravintola on ollut auki vasta puolitoista vuotta.

– On ihan huikeaa saada tällaista tunnustusta ja näin pian. Tähtihän myönnetään varsinaisesti kokille eli miehelleni, mutta yhdessä olemme tämän tehneet, viinipuolesta vastaava Linda iloitsee.

– Kyllä se on kiva palkinto. Innolla odotimme tähtien julkistusta. Olimme ravintolassamme minipalaverissa, kun kuulimme uutiset, Filip jatkaa.

Linda ja Filip ovat olleet naimisissa seitsemän vuotta ja heillä on 4- ja 8-vuotiaat lapset. Vaikka suurin osa ajasta kuluu ravintolaa pyörittäen, välillä vietetään myös perinteistä perhe-elämää.

– Joskus lapsetkin ovat mukana ravintolassamme. Olemme rehellinen perheravintola, joita ei Suomessa kovin montaa ole. Tämä on meille enemmän elämäntapa kuin työ, muuten emme jaksaisi tehdä tätä, Linda sanoo.

Luomu- ja lähiruoalla huipulle

Linda ja Filip ovat työskennelleet ravintola-alalla yli 15 vuotta sekä Suomessa että ulkomailla. Linda arvelee Askin menestyksen johtuvat siitä, että he käyttävät annoksissaan vain luomu- ja lähiruokaa.

– Meillä on syvä ajattelutapa siitä, mitä lautaselle laitetaan. Kaikki tuotteemme ovat luomua ja tulevat pieniltä tuottajilta. Myös viinien suhteen tiedämme, ketkä ovat tuottajia. Näin maut ovat aina kohdillaan.

Suomen Gastronomien Seura valitsi Askin helmikuussa myös Vuoden ravintolaksi.

Toinen uusi yhden tähden Michelin-ravintola on Helsingin Eirassa sijaitseva Chef&Sommelier.

Helsingissä on nyt kuusi yhden tähden Michelin-ravintolaa. Ainoa kahden tähden Michelin-ravintola Chez Dominique lopetti toimintansa viime vuonna.

Lue lisää:

Näin Hans Välimäki kommentoi Michelin-tähden saaneita ravintoloita

Michelin-oppaaseen 34 irlantilaispubia

Maailman halvin Michelin-ravintola – ateria alle 10 e

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.