Tuhti maalaispasta valmistuu pavuista, pekonista ja paistetuista tateista.
Lautanen ja pöytä, Moko Market. Kaikki kuvat: Pia Inberg
Tuhti maalaispasta valmistuu pavuista, pekonista ja paistetuista tateista. Lautanen ja pöytä, Moko Market. Kaikki kuvat: Pia Inberg

Herkkutatteja, kantarelleja, suppilovahveroita! Loihdi kauden herkullisimmista lakikkaista loistoateriat.

1. Maalaistattipasta

4 annosta
Valmistusaika: 25 minuuttia

250 g pastaa
10–12 kirsikka­tomaattia
½ pkt (á 140 g) pekonia
½ l tuoretta pilkottua ­tattia
1 keskikokoinen kelta­sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 rkl voita
2 rkl oliiviöljyä
½ prk (á 400 g) isoja ­valkoisia säilykepapuja
½ dl silputtua persiljaa
1 prk (3,3 dl) ruoka­kermaa
1 rkl soijakastiketta
maun mukaan rouhittua mustapippuria ja suolaa
raastettua parmesaania

1. Keitä pasta väljässä ­vedessä ohjeen mukaan ­napakan pehmeäksi. Siivilöi ja pidä lämpimänä.

2. Levitä pastan kypsyessä pekoniviipaleet ja puolitetut kirsikkatomaatit leivinpaperille uunipellille ja paahda 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes pekoni on rapeaa ja kirsikka­tomaatit paahtuneita. ­Nosta sivuun.

3. Viipaloi sillä aikaa tatit, silppua sipulit ja murskaa valkosipuli. Kuumenna pannulla voi ja öljy ja kuullota siinä silputut sipulit. Lisää viipaloidut sienet ja paista kunnes sienien neste on haihtunut. Nosta sivuun.

4. Valuta pavut. Ota ½ dl pavuista ja pane ne monitoimikoneeseen persiljan kanssa, soseuta ja lisää isolle pannulle kerman, soijan ja loppujen kokonaisten ­papujen kanssa. Anna kiehua kunnes seos saostunut.

5. Kääntele kastikkeen ­sekaan pasta, pienitty ­rapea pekoni, kirsikka­tomaatit ja tatti sipuliseos. Mausta suolalla ja pippurilla ja tarjoa parmesaanilastujen kanssa.

2. Kantarelli-vuohenjuustotäytteiset spelttikrepit

Spelttilettu sai suussa sulavat sisukset.

4–6 henkilölle
Valmistusaika: 45 minuuttia

2 ½ dl maitoa
1 kananmunaa
2 dl spelttijauhoja
½ tl suolaa
2 rkl voisulaa
voita tai öljyä paistamiseen

täyte:
1 l kantarelleja
1 salottisipuli
reilu nokare voita
100 g pehmeää vuohenjuustoa
1 ½ dl kuohukermaa
½ dl saksanpähkinöitä
5–6 kierrosta musta­pippuria myllystä
maun mukaan suolaa
pari kourallista rucolaa

1. Yhdistä kulhossa kaikki lettutaikinan ainekset. ­Anna levätä huoneenlämmössä 15 minuuttia.

2. Paista taikinasta voissa melko kuumalla pannulla molemmin puolin ohuita lettuja.

3. Valmista täyte. Kuori ja silppua sipuli, pilko kantarellit. Paista sipuli pannussa läpikuultavaksi. Lisää kantarellit ja paista, kunnes neste on haihtunut ja sienet hieman ruskistuneet.

4. Lisää vuohenjuusto ja kerma. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos on ­tasaista ja kiehunut ­kokoon. Lisää rouhitut saksanpähkinät. Maista ja mausta makusi mukaan suolalla ja rouhitulla ­mustapippurilla.

5. Levitä täytettä ja huuhdottua, kuivattua rucolaa lettujen päälle. Rullaa kääröksi ja nauti heti.

3. Suppilovahvero-tillileipä

Suppilovahvero­leivän kruunaa mäti tai merilevämäti eli caviart.
Vihreä lautanen ja tekstiili, Stockmann.

2 annosta
Valmistusaika: 15 minuuttia

2 viipaletta rapeakuorista vaaleaa leipää

päälle:
3 dl suppilovahveroita
1 salottisipuli
1 prk (150 g) ranskan­kermaa
1 rkl silputtua tilliä
nippu vuonankaalia
1–2 rkl caviarttia eli merilevävalmistetta tai mätiä

1. Siisti ja pilko sienet ­hieman pienemmiksi.

2. Kuullota pannulla kuorittu ja silputtu salottisipuli voin ja öljyn seoksessa ja lisää sienet. Paista, kunnes neste on haihtunut sienistä. Mausta suolalla ja pippurilla ja anna seoksen jäähtyä.

3. Yhdistä ranskankermaan silputtu tilli ja jäähtynyt sieni-sipuliseos.

4. Nosta paahdettujen ­leipien päälle ja viimeistele caviartilla tai haluamallasi mädillä. Nauti heti.

4. Tatti-feta­juustomunakas

5. Koomikko Heli Sutelan tattipasta

6. Kylmäsavulohta, avokadosalaattia ja basilikakantarelleja

7. Spelttirisotto ja sienipikkelssi

8. Kantarelli-pekoni-omenapiiras

9. Sienihullun Mikko Rimmisen sieni-ricottacannellonit

10. Sieniä, mozzarellaa ja pestoa

Lue myös:

Näin saat muhkean sienisaaliin ilman vaivaa

Miten runsas tattisato kannattaa hyödyntää, säilöön vai rahaksi?

Tunnistatko vuoden sienen?