Teemu Selänne kutsuu Sirpa-vaimonsa nimikkodrinkkiä leikkisästi sirpatiniksi. Drinkkikuva Pasi Kostiainen, Sirpan ja Teemun kuva Jouni Harala
Teemu Selänne kutsuu Sirpa-vaimonsa nimikkodrinkkiä leikkisästi sirpatiniksi. Drinkkikuva Pasi Kostiainen, Sirpan ja Teemun kuva Jouni Harala

Sirpa Selänne suunnitteli Teemun pihviravintolaan drinkin.

Jääkiekkoilija Teemu Selänteen nimeä kantavassa ravintolassa Kalifornian Laguna Beachilla on viihtyisä baari. Puinen baaritiski kiertyy kehäksi huvilan suurimmassa huoneessa, ja sen äärellä voi törmätä Teemun lisäksi vaikka läheiseltä rannalta lasilliselle piipahtaneeseen surffaajaan.

Jos surffaajalla on edessään vaalea martini-lasiin sekoitettu drinkki, hän juo todennäköisesti paikan emännän suunnittelemaa juomaa.


Sirpa Selänne

on ylpeä Selanne Steak Tavernin baarimestarin kanssa yhteistyönä syntyneestä cocktailista. Sirpaksi nimetty juoma sisältää sitrusvotkaa, vadelma- ja valkosuklaalikööriä sekä lorauksen ananasmehua. Vaikka Teemu tunnetaan isänmaallisena miehenä, drinkin votka ei ole suomalaista vaan ranskalaista, kuten vadelmaliköörikin.

Teemu kutsuu vaimonsa nimikkodrinkkiä leikkisästi sirpatiniksi, onhan juoma eräänlainen versio martinista, naisellisen makea sellainen. Vadelman aromit nousevat esiin jääkylmästä cocktailista, mutta myös ananas ja valkosuklaa erottuvat makukirjosta.

Vaikka lasissa on kolmea alkoholia, sitä siemaillessaan tuskin huomaa nauttivansa väkijuomaa. Jos pitää makeasta, drinkkejä juo helposti useammankin. Sirpa kehottaakin olemaan varovainen.

– Hei, tässä on montaa eri viinaa sekaisin, Sirpa muistuttaa.

Varoittelusta huolimatta herään seuraavana aamuna päänsärkyyn.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.