Älä unohda makeaa grillattavaa. Kuva: Shutterstock
Älä unohda makeaa grillattavaa. Kuva: Shutterstock

Grillaus on ruuanlaiton hauskin muoto, grillaajamestari Janne Töllinen muistuttaa.

1. Marinoi itse – kokeile tilliä lihalle!

Kun valitsee maustamattoman lihan ja tekee itse marinadin, saa varmasti haluamaansa. Suomen kokkimaajoukkueeseen kuuluva pallogrillauksen Suomen mestari Janne Töllinen neuvoo helpon marinadin, johon tarvitset soijaa, balsamicoa, punaviiniä ja tilliä.

– Kaikki eivät usko, että tilli sopii muunkin kuin kalan kanssa, mutta se on täydellinen kumppani naudanlihalle tai lampaalle, vartaille tai pihveille. Hakkaa vielä grillauksen jälkeen tuoretta tilliä päälle – kannattaa kokeilla, Janne kannustaa.

Jannen suosikin lisäksi marinadin voi tehdä vaikka Coca-Colasta, ketsupista ja chilikastikeesta tai viinistä, balsamicosta ja sitruunankuoresta.

Mikä on Henri Alénin lempimarinadi? Katso täältä.

2. Älä sorsi makeaa grillattavaa

Pihvejä, makkaraa, kasviksia – mutta entäs ne makeat? Ananas, persikka ja banaani ovat mitä parhainta grillattavaa.

– Testaile eri jälkiruokia grillillä. Laita folionyyttiin suklaata, jonka maustat ripauksella merisuolaa ja chiliä. Sulaan suklaaseen voi dipata vaikka mansikoita, Janne vinkkaa.

3. Muista, että grillaus on hauskaa

– Grillaus on hauskinta olemassa olevaa ruuanlaittoa, koska sitä voi tehdä porukassa eikä kokin tarvitse piileksiä keittiössä, kunhan esivalmistelut tekee vaikka grillauspäivän aamuna. Älä ota grillausta liian vakavasti. Kaikkea voi grillata, Janne kertoo ja paljastaa tehneensä itse grillillä esimerkiksi lettuja.

– Älä arastele hiili- tai pallogrilliä, sillä niillä saat ruokaan kaasugrilliä paremman maun, hän vinkkaa.

Lue myös:

Grillaaja, muista kahden pihvin sääntö!

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.