Lohikäärmehedelmä eli pitahaya on kelpo jälkkäri. Kuva: Shutterstock
Lohikäärmehedelmä eli pitahaya on kelpo jälkkäri. Kuva: Shutterstock

Superfoodin eli voimaruuan uusi aalto on täällä. Joko nämä löytyvät lautaseltasi?

Pois alta, chiansiemenet ja goji-marjat! Seuraavaksi nautiskellaan nimittäin maquilla, camulla, lucumalla ja lohikäärmehedelmällä. Namskis!

Maqui Etelächileläisen maqui-marjan sanotaan olleen Mapuche-intiaanien voimanlähde. Maqui-jauhe sisältää runsaasti tulehduksia ja stressiä estäviä antioksidantteja sekä vitamiineja. Lisää teelusikallinen marjajauhetta esimerkiksi smoothien joukkoon.

Camu Camu camu -marjat ovat oikea C-vitamiinipommi, ja yksi marja sisältää jopa 70 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini. Camujauhetta voi lisätä päivässä teelusikallisen erityisesti juomiin, esimerkiksi teehen tai smoothieen.

Lucuma Perulaisen vihreäkuorisen hedelmän lihaa kuvaillaan vaahterasiirapin ja bataatin välimuodoksi. Kuivatuista hedelmistä valmistettu lucuma-jauhe sisältää runsaasti C-, B1- ja B2-vitamiineja. Jauhe sopii esimerkiksi puuron joukkoon sekä makeutensa vuoksi leivontaan.

Lohikäärmehedelmä Makeahko pitahaya eli lohikäärmehedelmä toimii kuivattunakin. Ravinteikas hedelmä sisältää muun muassa proteiinia, kuituja, omega3:a, hyviä mineraaleja ja vitamiineja. Kiwiä ja päärynää muistuttava hedelmä sopii naposteltavaksi sellaisenaan tai jälkiruokana.

Lähde: hyvinvoinnin.fi, mindbodygreen.com, nettimiini.com

Lue myös:

Viljattomuustrendi paisuu – kokojyväkin kieltolistalle?

Salimimmi, syötkö tarpeeksi? Näin tankkaat oikein

Nämä ovat parhaat vihreät voimailijalle ja kestävyysliikkujalle

Tämän takia syöt epäterveellisesti, vaikka tiedät ettei pitäisi

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.