Mansikoiden kara kannattaa perata vasta juuri ennen pakastamista. Kuva: Shutterstock
Mansikoiden kara kannattaa perata vasta juuri ennen pakastamista. Kuva: Shutterstock

Paras mansikkasato alkaa olla ohi, mutta vielä ehtii säilöä punaisia herkkuja. Katso marttojen vinkit, miten mansikat säilyvät parhaiten yli talven.

1. Pakasta nopeasti

Varmista hyvissä ajoin, että pakastimen lämpötila on oikea, - 18 astetta. Pakasta mansikat mahdollisimman nopeasti poimimisen tai ostamisen jälkeen.

Jos et heti pysty pakastamaan mansikoita, muista muutama asia.

– Pane mansikat jääkaappiin odottamaan pakastusta. Säilö ne ilmavasti, vaikkapa kulhossa ja peitä kulho muovilla tai kannella, ettei kosteus pääse haihtumaan.

– Mansikoiden kara kannattaa perata vasta juuri ennen pakastamista.

2. Rasiaan vai pussiin?

Molemmat käyvät, mutta pussin pitää olla aromatiivis – muuten koko pakastin alkaa haista mansikalle. Esimerkiksi Minigrip-pussit sopivat pakastukseen mainiosti. Pusseista kannattaa ottaa ylimääräinen ilma pois ja tehdä niistä litteitä, jotta ne mahtuvat mahdollisimman pienen tilaan.

3. Ripaus sokeria säilyttää C-vitamiinit

Lisää mansikoihin hieman sokeria, sillä se estää C-vitamiinihävikkiä sulatusvaiheessa. Puolen litraan rasiaan kannattaa ripotella maksimissaan ruokalusikallinen sokeria.

4. Jäähdytä mansikkarasiat ennen pakastamista

Kun olet saanut mansikat rasioihin tai pusseihin, mansikat olisi hyvä jäähdyttää jääkaapissa ennen pakastusta. Näin pakastimen lämpötila ei  nouse turhaan.

5. Sulata nopeasti

Mansikat kannattaa sulattaa mahdollisimman nopeasti vaikkapa mikrossa, jottei C-vitamiini häviä niistä. Jääkaapissa mansikat kannattaa sulattaa kansi kiinni, sillä ilma on C-vitamiinien pahin vihollinen.

6. Miten pitkään pakastettuja mansikoita voi syödä?

On suositeltavaa, että mansikat syötäisiin ennen seuraavaa satokautta. Jos pakastin on hyvä, mansikat on pakastettu riittävän nopeasti tuoreina ja ne on säilytetty noin -18 asteessa, marjat saattavat säilyä parikin vuotta. Pakastimesta ei silti kannata tehdä mansikoiden aarrearkkua. Jos rasioiden pinnalle on alkanut kerääntyä huurretta, mansikat eivät enää hivele makuhermoja.

Vinkit antoi Pirkanmaan Marttojen toiminnanjohtaja Marja Kuuteri-Kallio.

Lue myös:

10 herkullista mansikkareseptiä

Kuinka paljon torilla saa maistella?

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.