Me Naiset
|
Inka Simola
Mansikoiden kara kannattaa perata vasta juuri ennen pakastamista. Kuva: Shutterstock
Mansikoiden kara kannattaa perata vasta juuri ennen pakastamista. Kuva: Shutterstock

Paras mansikkasato alkaa olla ohi, mutta vielä ehtii säilöä punaisia herkkuja. Katso marttojen vinkit, miten mansikat säilyvät parhaiten yli talven.

1. Pakasta nopeasti

Varmista hyvissä ajoin, että pakastimen lämpötila on oikea, - 18 astetta. Pakasta mansikat mahdollisimman nopeasti poimimisen tai ostamisen jälkeen.

Jos et heti pysty pakastamaan mansikoita, muista muutama asia.

– Pane mansikat jääkaappiin odottamaan pakastusta. Säilö ne ilmavasti, vaikkapa kulhossa ja peitä kulho muovilla tai kannella, ettei kosteus pääse haihtumaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Mansikoiden kara kannattaa perata vasta juuri ennen pakastamista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Rasiaan vai pussiin?

Molemmat käyvät, mutta pussin pitää olla aromatiivis – muuten koko pakastin alkaa haista mansikalle. Esimerkiksi Minigrip-pussit sopivat pakastukseen mainiosti. Pusseista kannattaa ottaa ylimääräinen ilma pois ja tehdä niistä litteitä, jotta ne mahtuvat mahdollisimman pienen tilaan.

3. Ripaus sokeria säilyttää C-vitamiinit

Lisää mansikoihin hieman sokeria, sillä se estää C-vitamiinihävikkiä sulatusvaiheessa. Puolen litraan rasiaan kannattaa ripotella maksimissaan ruokalusikallinen sokeria.

4. Jäähdytä mansikkarasiat ennen pakastamista

Kun olet saanut mansikat rasioihin tai pusseihin, mansikat olisi hyvä jäähdyttää jääkaapissa ennen pakastusta. Näin pakastimen lämpötila ei  nouse turhaan.

5. Sulata nopeasti

Mansikat kannattaa sulattaa mahdollisimman nopeasti vaikkapa mikrossa, jottei C-vitamiini häviä niistä. Jääkaapissa mansikat kannattaa sulattaa kansi kiinni, sillä ilma on C-vitamiinien pahin vihollinen.

6. Miten pitkään pakastettuja mansikoita voi syödä?

On suositeltavaa, että mansikat syötäisiin ennen seuraavaa satokautta. Jos pakastin on hyvä, mansikat on pakastettu riittävän nopeasti tuoreina ja ne on säilytetty noin -18 asteessa, marjat saattavat säilyä parikin vuotta. Pakastimesta ei silti kannata tehdä mansikoiden aarrearkkua. Jos rasioiden pinnalle on alkanut kerääntyä huurretta, mansikat eivät enää hivele makuhermoja.

Vinkit antoi Pirkanmaan Marttojen toiminnanjohtaja Marja Kuuteri-Kallio.

Lue myös:

10 herkullista mansikkareseptiä

Kuinka paljon torilla saa maistella?

Sisältö jatkuu mainoksen alla