Maistuvatkohan nämä luumulta vai parisuhdeseksiltä? Kuva: Shutterstock
Maistuvatkohan nämä luumulta vai parisuhdeseksiltä? Kuva: Shutterstock

Toimituksen makutesti osoitti, että eri mansikkalajikkeissa on vähintään yhtä paljon eroja kuin viineissä.

"Parfyymimainen sivumaku, maistuu vähän luumulta, perusmansikka."

Pullea ja kypsä mansikka on aina ihana, mutta Me Naisten pikatesti paljasti, että mansikkalajikkeiden mauissa on isoja.

Maistelussa oli mukana neljä eri mansikkalajiketta: Elian, Polka, Hella ja Sonata.

Elian

Elian oli väritykseltään testimansikoista vaalein. Testiryhmäläisten mielestä mansikka oli aavistuksen vetinen.

– Tässä on vähän samaa fiilistä kuin sulatetussa pakastemansikassa.

Makua pidettiin kuitenkin raikkaana ja jälkimakua luonnehdittiin makeahkoksi.

Hella

Hellan maku herätti tunteita.

– Outo parfyymimainen sivumaku! Ihan kuin mansikkaa olisi huljutettu hajuvedessä.

Maussa havaittiin myös vivahde metsämansikkaa.

Muodoltaa pientä, pyöreää ja kiinteää mansikkaa pidettiin aavistuksen outona, ja sen jälkimaku oli testaajien mielestä huomattavan erilainen kuin muissa testilajikkeissa.

Polka

Suomalaisten suosima Polka maistui tutulta.

– Tässä on suomalaisen perusmansikan maku, juuri sopivan makea ja napakka.

– Tämä on kuin parisuhdeseksiä, eli hyvää ja luotettavaa.

Vaikka mansikan makua kehuttiin, sitä pidettiin myös aavistuksen tylsänä.

– Polka on kuin laadukas talon viini: hyvää, mutta vähän yllätyksetöntä.

Sonata

Sonatan iso ja muhkea ulkomuoto herätti innostusta. Maku sen sijaan hämmensi.

– Tämähän maistuu luumulta!

Sonatan ulkonevat siemenet tekevät mansikan pinnasta karhean tuntuisen, ja testissä olleen tuokkosen marjat olivat laadultaan melko epätasaisia.

– Tässä ei oikein ole makeutta eikä kirpeyttä.

Testin tulos

Täydellisen mansikan metsästys osoitti, että Polka-lajike maistui eniten sille, millaiseksi mansikan maun mieltää. Raadin tuomio oli yksimielinen:

– Kyllä perusmansikka on yllätyksettömyydestään huolimatta maussa ykkönen.

Lue myös:

10 herkullisinta mansikkareseptiä

Mansikka on herkku, jolla pitää mässätä

Kuinka paljon torilla saa maistella?

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.