Ensimmäiset mansikat kypsyvät pian. Sen kunniaksi kokosimme kymmenen reseptiä, joissa punaiset herkut ovat pääosassa.

 1. Mansikkainen juustokakku lasissa

Jos on kiire, juustotäytteen voi tehdä ilman liivatetta ja kiilteen korvata kaatamalla pinnalle mansikkakiisseliä. Kuva: Pia Inberg

7–8 lasillista
Valmistusaika: 25 minuuttia + viilentymisaika 2 t 15 minuuttia
150 g murukeksejä
25 g voita

mansikka-tuorejuustokerros
2 liivatelehteä
200 g soseutettua pakastemansikkaa
200 g maustamatonta
tuorejuustoa
½ dl sokeria
1 rkl limettimehua
2 ½ dl vaahtoutuvaa
mansikanmakuista
kermaa

kiille
2 dl mansikkamehujuomaa tai vedellä jatkettua mansikkamehutiivistettä
1 dl hyytelösokeria

1. Valmista pohja. Pane keksit ja sulatettu voi monitoimikoneen kulhoon ja käytä seos tasaiseksi massaksi. Jaa seos pienten annoslasien pohjalle ja painele pohja tasaiseksi.

2. Valmista mansikka-tuorejuustokerros. Pane liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään.

3. Yhdistä monitoimikoneen kulhossa keskenään mansikat, tuorejuusto ja sokeri.

4. Nosta pehmenneet liivatelehdet pieneen kulhoon limettimehun kanssa ja kuumenna noin 20 sekuntia täydellä teholla mikrossa niin, että liivatelehdet sulavat.

5. Lisää lime-liivateseos ohuena nauhana tuorejuustoseokseen koneen käydessä.

6. Vaahdota kerma. Nostele vaahto lopuksi tuorejuustoseoksen sekaan, sekoita nopeasti tasaiseksi ja annostele laseihin keksimurukerroksen
pinnalle. Nosta peitettynä viileään pariksi tunniksi.

7. Valmista kiille. Kiehauta kattilassa mansikkamehu ja hyytelösokeri sekoittaen.

8. Anna jäähtyä 3–4 minuuttia välillä sekoittaen. Valuta kiillettä lusikalla lasien pinnalle ja nosta viileään vartiksi.

2. Mansikka-raparperitiramisu

Jos juhlat kestävät pitkään ja vieraita on paljon, laita ruokia esille pieni määrä kerrallaan. Näin viimeisetkin vieraat saavat nauttia tuoreen näköisistä ja makuisista herkuista. Kuva: Sami Repo

noin 8–10 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia + imeytyminen: 4 tuntia
8–10 tiramisukeksiä
2 dl raparperia
2 dl mansikoita
½ dl sitruunamehua
2 dl sokeria
1 vaniljatanko

päälle:
4 liivatelehteä
2 dl vispautuvaa vanilliinikastiketta
1 prk mascarpone-juustoa
½–1 dl juoksevaa hunajaa
2 rkl sitruunamehua tai triple
sec -likööriä

lopuksi:
2 rkl sokeroimatonta
kaakaojauhetta
1 rkl tomusokeria
tuoreita mansikoita

1. Lado keksit lasivuoan pohjalle.

2. Kuori raparperit ja leikkaa parin sentin paloiksi. Ota mansikoista kanta pois ja leikkaa neljään osaan. Laita kattilaan raparperit, mansikat, sitruunamehu ja sokeri.

Halkaise vaniljatanko ja raaputa sisuskattilaan, lisää myös tanko. Anna seoksen kiehua pari minuuttia niin, että raparperit ja mansikat pehmenevät. Ota vaniljatanko pois ja soseuta tai jätä sellaiseksi. Kaada seos keksien päälle. Peitä ja laita jääkaappiin noin 4 tunniksi.

3. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan.

4. Vaahdota vaniljakerma ja mascarpone, lisää samalla hunaja. Kuumenna sitruunamehu mikrossa. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja lisää kuuman sitruunamehun joukkoon. Tarkista, että liivatteet sulavat täysin.

Kaada liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen kermaseoksen joukkoon. Levitä keksien päälle. Laita jääkaappiin odottamaan.

5. Sekoita kaakaojauheen joukkoon tomusokeri. Siivilöi kaakao ohuelti tiramisun päälle juuri ennen tarjoilua. Koristele tuoreilla mansikoilla.

Vinkki! Vaihtele täytteen raakaaineita sesongin mukaan. Kesällä voit käyttää mustikoita tai vadelmia, syksyn tullen maistuvat omena, puolukat tai karpalot ja kinuskikastike.

 

3. Marjaisat minibritat

Trendikäs täytekakku tähyilee nyt ylös, paljastaa kerroksensa avoimesti tai kätkee jujunsa yksinkertaisen ulkoasun alle. Kuva: Piia Arnould

10–15 annosta
Valmistusaika: 45 minuuttia + paistoaika 30 min

pohja
150 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
3 keltuaista
2 tl leivinjauhetta
2 dl vehnäjauhoja
1 dl maitoa

marenki
3 valkuaista
1 ½ dl sokeria
1 dl mantelilastuja

täyte
250 g mascarponetuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 l marjoja (mansikoita, mustikoita, vadelmia)

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

2. Tee ensin kakun päälle tuleva marenki. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Kun vaahto on pehmeää, lisää sokeri vähitellen jatkaen samalla vatkaamista. Vatkaa, kunnes seos on jäykkää ja kiiltävää. Siirrä marenki odottamaan.

3. Valmista pohja. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksitellen vatkaamista jatkaen. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää jauhoseos maidon kanssa vuorotellen taikinaan. Levitä taikina ohueksi kerrokseksi uunipellille leivinpaperin päälle (noin 30 x 25 cm). Jätä leviämisvaraa.

4. Levitä marenkiseos taikinan päälle. Ripottele mantelilastut pinnalle
ja paista 175 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes marenki on kauniisti ruskettunut.

5. Anna kakkulevyn jäähtyä. Leikkaa se noin viiden senttimetrin levyisiksi kiekoiksi esimerkiksi kahvikuppia muottina käyttäen.

6. Vatkaa mascarponejuusto. Lisää kerma vatkaamista jatkaen. Mausta seos sokerilla ja vaniljasokerilla.

7. Kasaa pohjakiekoista kaksi- tai kolmikerroksisia minikakkuja levittämällä kerroksiin mascarponeseosta ja marjoja. Jätä päällimmäinen kerros kuorruttamatta.

Vinkki! Kokoa yli jääneistä paloista jälkiruoka kerrostamalla niitä kermavaahdon ja marjasoseen tai hillon kanssa.

Lisää mansikkareseptejä:

4. Klassinen mansikkakakku kesän juhliin

5. Maailman helpoin mansikkamargarita

6. Mansikkainen pastasalaatti

7. Mansikka-raparperipavlova

8. Mausteinen mansikkadrinkki

9. Manteli-mansikkatorttu

10. Mansikkalevyleivokset

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Olit sitten pihistäjä tai herkuttelija, piipahdus etnisessä ruokakaupassa kannattaa.

Etnisissä marketeissa monet tuotteet ovat halvempia kuin tunnetuissa ketjukaupoissa. Eksoottisemmista makumaailmoista tai muuten vaan vaihtelusta innostunut hakee niistä myös ainesosat, joita ei lähikaupan hyllyltä löydä. Ainakin näiden tuotteiden takia kannattaa toisinaan jättää tavismarketti väliin:

Tuoreet yrtit

Etnisisten ruokakauppojen yrtit suorastaan huumaavat tuoksullaan ja maullaan. Ne myydään usein suurina, lehtevinä nippuina, joiden aromaattisuusaste on aivan toista luokkaa kuin muovipussitettujen markettiyrttien.

Markettiyrtiteissä plussaa on usein kotimaisuus, mutta esimerkiksi minttu ja korianteri kannattaa ostaa etnisestä kaupasta. Ulkomaisessa mintussa on voimakkaampi maku. Korianterin taas saa etnisestä kaupasta isoine juurineen. Kotikokki tarvitsee korianterin juurta, jos aikoo valmistaa itse esimerkiksi thaimaalaista currytahnaa. Voimakasta minttua kannattaa hyödyntää drinkeissä.

Mausteet ja tahnat

Tuoreiden yrttien lisäksi kuivamausteiden ja erilaisten valmiiden maustetahnojen valikoima on usein loistava. Mausteita saa pikkurahalla, ja valikoimasta löytyy erikoisempiakin tuotteita. Mausteisten ruokien ystävä hamstraa tuotteet isommissa pusseissa.

Etnisistä kaupoista saa currytahnaa muoviämpäreissä, ja tahnasta saa pyöräytettyä helposti herkullista ruokaa. Lisäksi etnomarkettien hyllyiltä löytyy edullisesti hummusta, tahinia ja lukemattomia muita tahnoja, joita voi hyödyntää ruoanlaitossa.

Myös nuudelit ovat vielä halvempia kuin taviskauppojen vastikkeet, ja valikoimasta löytyy juuri oikea tuote kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Riisi ja nuudeli

Riisi on huomattavasti halvempaa, varsinkin, jos ostaa isomman pakkauksen. Myös nuudelit ovat vielä halvempia kuin taviskauppojen vastikkeet, ja valikoimasta löytyy juuri oikea tuote kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Riisin ja nuudelien lisäksi monet muutkin kuivatuotteet, kuten pavut ja linssit, ovat usein edullisia.

Tuore liha juhla-aterialle (tai miksei muutenkin)

Varsinkin juhlapyhinä laadukas liha on perusmarketeissa usein kallista ja saattaa loppua kesken. Etnisistä ruokakaupoista saattaa sesonkiaikoina löytää esimerkiksi lammasta edullisemmin – ja vieläpä kotimaisena.

Erikoistuotteet

Kokeileva ruoanlaittaja hakee harvinaisemmat raaka-aineet etnisestä marketista. Esimerkiksi plantainia eli keittobanaania tai valmiskimchiä voi olla vaikea löytää muualta.

Kokeileva ruoanlaittaja hakee harvinaisemmat raaka-aineet etnisestä marketista.

Arkiruokailuun saa helposti vaihtelua pakasteosastoilta. Aasialaismarketeista voi haalia kiireisen päivän varalle dumplingeja, joita löytyy joka lähtöön. Lähi-itäkaupoista puolestaan saa esimerkiksi oikein hyviä falafeleja hätävaraksi. Pakastealtaasta voi onkia myös mereneläviä, kuten mustekalaa ja erilaisia rapuja.

Terveelliset välipalat ja herkut

Sentinvenyttäjä hakee naposteltavansa etnisistä ruokakaupoista, joista kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä saa edullisemmin kuin jättiketjuilta.

Aasiakauppojen valikoimiin kuuluu sokerittomia, pelkästään esimerkiksi mangosta ja kookoksesta valmistettuja mehujääpuikkoja, jotka tekevät jäätelöherkuttelusta astetta terveellisempää.

diu

Näiden tuotteiden takia etniseen kauppaan kannattaa lähteä ruokaostoksille – selvää säästöä ja laajempi valikoima

Miten moraalia ja moraalikäsitystä tutkiva tieteenala tähän liittyy ;) ? Niin, ehkä näissä(kin) kaupoissa kannattaa kysellä hiukan lihatuotteiden alkuperästä, kuten muissakin kaupoissa. Tosin ainakin tuossa naapurin etnisessä kaupassa ainakin osa lihasta on luomua. Itse tosin ostan sieltä vain mausteita, nuudeleita ja aivan ihania, suuria ja kypsiä granaattiomenoita.
Lue kommentti