Ensimmäiset mansikat kypsyvät pian. Sen kunniaksi kokosimme kymmenen reseptiä, joissa punaiset herkut ovat pääosassa.

 1. Mansikkainen juustokakku lasissa

Jos on kiire, juustotäytteen voi tehdä ilman liivatetta ja kiilteen korvata kaatamalla pinnalle mansikkakiisseliä. Kuva: Pia Inberg

7–8 lasillista
Valmistusaika: 25 minuuttia + viilentymisaika 2 t 15 minuuttia
150 g murukeksejä
25 g voita

mansikka-tuorejuustokerros
2 liivatelehteä
200 g soseutettua pakastemansikkaa
200 g maustamatonta
tuorejuustoa
½ dl sokeria
1 rkl limettimehua
2 ½ dl vaahtoutuvaa
mansikanmakuista
kermaa

kiille
2 dl mansikkamehujuomaa tai vedellä jatkettua mansikkamehutiivistettä
1 dl hyytelösokeria

1. Valmista pohja. Pane keksit ja sulatettu voi monitoimikoneen kulhoon ja käytä seos tasaiseksi massaksi. Jaa seos pienten annoslasien pohjalle ja painele pohja tasaiseksi.

2. Valmista mansikka-tuorejuustokerros. Pane liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään.

3. Yhdistä monitoimikoneen kulhossa keskenään mansikat, tuorejuusto ja sokeri.

4. Nosta pehmenneet liivatelehdet pieneen kulhoon limettimehun kanssa ja kuumenna noin 20 sekuntia täydellä teholla mikrossa niin, että liivatelehdet sulavat.

5. Lisää lime-liivateseos ohuena nauhana tuorejuustoseokseen koneen käydessä.

6. Vaahdota kerma. Nostele vaahto lopuksi tuorejuustoseoksen sekaan, sekoita nopeasti tasaiseksi ja annostele laseihin keksimurukerroksen
pinnalle. Nosta peitettynä viileään pariksi tunniksi.

7. Valmista kiille. Kiehauta kattilassa mansikkamehu ja hyytelösokeri sekoittaen.

8. Anna jäähtyä 3–4 minuuttia välillä sekoittaen. Valuta kiillettä lusikalla lasien pinnalle ja nosta viileään vartiksi.

2. Mansikka-raparperitiramisu

Jos juhlat kestävät pitkään ja vieraita on paljon, laita ruokia esille pieni määrä kerrallaan. Näin viimeisetkin vieraat saavat nauttia tuoreen näköisistä ja makuisista herkuista. Kuva: Sami Repo

noin 8–10 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia + imeytyminen: 4 tuntia
8–10 tiramisukeksiä
2 dl raparperia
2 dl mansikoita
½ dl sitruunamehua
2 dl sokeria
1 vaniljatanko

päälle:
4 liivatelehteä
2 dl vispautuvaa vanilliinikastiketta
1 prk mascarpone-juustoa
½–1 dl juoksevaa hunajaa
2 rkl sitruunamehua tai triple
sec -likööriä

lopuksi:
2 rkl sokeroimatonta
kaakaojauhetta
1 rkl tomusokeria
tuoreita mansikoita

1. Lado keksit lasivuoan pohjalle.

2. Kuori raparperit ja leikkaa parin sentin paloiksi. Ota mansikoista kanta pois ja leikkaa neljään osaan. Laita kattilaan raparperit, mansikat, sitruunamehu ja sokeri.

Halkaise vaniljatanko ja raaputa sisuskattilaan, lisää myös tanko. Anna seoksen kiehua pari minuuttia niin, että raparperit ja mansikat pehmenevät. Ota vaniljatanko pois ja soseuta tai jätä sellaiseksi. Kaada seos keksien päälle. Peitä ja laita jääkaappiin noin 4 tunniksi.

3. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan.

4. Vaahdota vaniljakerma ja mascarpone, lisää samalla hunaja. Kuumenna sitruunamehu mikrossa. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja lisää kuuman sitruunamehun joukkoon. Tarkista, että liivatteet sulavat täysin.

Kaada liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen kermaseoksen joukkoon. Levitä keksien päälle. Laita jääkaappiin odottamaan.

5. Sekoita kaakaojauheen joukkoon tomusokeri. Siivilöi kaakao ohuelti tiramisun päälle juuri ennen tarjoilua. Koristele tuoreilla mansikoilla.

Vinkki! Vaihtele täytteen raakaaineita sesongin mukaan. Kesällä voit käyttää mustikoita tai vadelmia, syksyn tullen maistuvat omena, puolukat tai karpalot ja kinuskikastike.

 

3. Marjaisat minibritat

Trendikäs täytekakku tähyilee nyt ylös, paljastaa kerroksensa avoimesti tai kätkee jujunsa yksinkertaisen ulkoasun alle. Kuva: Piia Arnould

10–15 annosta
Valmistusaika: 45 minuuttia + paistoaika 30 min

pohja
150 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
3 keltuaista
2 tl leivinjauhetta
2 dl vehnäjauhoja
1 dl maitoa

marenki
3 valkuaista
1 ½ dl sokeria
1 dl mantelilastuja

täyte
250 g mascarponetuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 l marjoja (mansikoita, mustikoita, vadelmia)

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

2. Tee ensin kakun päälle tuleva marenki. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Kun vaahto on pehmeää, lisää sokeri vähitellen jatkaen samalla vatkaamista. Vatkaa, kunnes seos on jäykkää ja kiiltävää. Siirrä marenki odottamaan.

3. Valmista pohja. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksitellen vatkaamista jatkaen. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää jauhoseos maidon kanssa vuorotellen taikinaan. Levitä taikina ohueksi kerrokseksi uunipellille leivinpaperin päälle (noin 30 x 25 cm). Jätä leviämisvaraa.

4. Levitä marenkiseos taikinan päälle. Ripottele mantelilastut pinnalle
ja paista 175 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes marenki on kauniisti ruskettunut.

5. Anna kakkulevyn jäähtyä. Leikkaa se noin viiden senttimetrin levyisiksi kiekoiksi esimerkiksi kahvikuppia muottina käyttäen.

6. Vatkaa mascarponejuusto. Lisää kerma vatkaamista jatkaen. Mausta seos sokerilla ja vaniljasokerilla.

7. Kasaa pohjakiekoista kaksi- tai kolmikerroksisia minikakkuja levittämällä kerroksiin mascarponeseosta ja marjoja. Jätä päällimmäinen kerros kuorruttamatta.

Vinkki! Kokoa yli jääneistä paloista jälkiruoka kerrostamalla niitä kermavaahdon ja marjasoseen tai hillon kanssa.

Lisää mansikkareseptejä:

4. Klassinen mansikkakakku kesän juhliin

5. Maailman helpoin mansikkamargarita

6. Mansikkainen pastasalaatti

7. Mansikka-raparperipavlova

8. Mausteinen mansikkadrinkki

9. Manteli-mansikkatorttu

10. Mansikkalevyleivokset

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.