Ensimmäiset mansikat kypsyvät pian. Sen kunniaksi kokosimme kymmenen reseptiä, joissa punaiset herkut ovat pääosassa.

 1. Mansikkainen juustokakku lasissa

Jos on kiire, juustotäytteen voi tehdä ilman liivatetta ja kiilteen korvata kaatamalla pinnalle mansikkakiisseliä. Kuva: Pia Inberg

7–8 lasillista
Valmistusaika: 25 minuuttia + viilentymisaika 2 t 15 minuuttia
150 g murukeksejä
25 g voita

mansikka-tuorejuustokerros
2 liivatelehteä
200 g soseutettua pakastemansikkaa
200 g maustamatonta
tuorejuustoa
½ dl sokeria
1 rkl limettimehua
2 ½ dl vaahtoutuvaa
mansikanmakuista
kermaa

kiille
2 dl mansikkamehujuomaa tai vedellä jatkettua mansikkamehutiivistettä
1 dl hyytelösokeria

1. Valmista pohja. Pane keksit ja sulatettu voi monitoimikoneen kulhoon ja käytä seos tasaiseksi massaksi. Jaa seos pienten annoslasien pohjalle ja painele pohja tasaiseksi.

2. Valmista mansikka-tuorejuustokerros. Pane liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään.

3. Yhdistä monitoimikoneen kulhossa keskenään mansikat, tuorejuusto ja sokeri.

4. Nosta pehmenneet liivatelehdet pieneen kulhoon limettimehun kanssa ja kuumenna noin 20 sekuntia täydellä teholla mikrossa niin, että liivatelehdet sulavat.

5. Lisää lime-liivateseos ohuena nauhana tuorejuustoseokseen koneen käydessä.

6. Vaahdota kerma. Nostele vaahto lopuksi tuorejuustoseoksen sekaan, sekoita nopeasti tasaiseksi ja annostele laseihin keksimurukerroksen
pinnalle. Nosta peitettynä viileään pariksi tunniksi.

7. Valmista kiille. Kiehauta kattilassa mansikkamehu ja hyytelösokeri sekoittaen.

8. Anna jäähtyä 3–4 minuuttia välillä sekoittaen. Valuta kiillettä lusikalla lasien pinnalle ja nosta viileään vartiksi.

2. Mansikka-raparperitiramisu

Jos juhlat kestävät pitkään ja vieraita on paljon, laita ruokia esille pieni määrä kerrallaan. Näin viimeisetkin vieraat saavat nauttia tuoreen näköisistä ja makuisista herkuista. Kuva: Sami Repo

noin 8–10 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia + imeytyminen: 4 tuntia
8–10 tiramisukeksiä
2 dl raparperia
2 dl mansikoita
½ dl sitruunamehua
2 dl sokeria
1 vaniljatanko

päälle:
4 liivatelehteä
2 dl vispautuvaa vanilliinikastiketta
1 prk mascarpone-juustoa
½–1 dl juoksevaa hunajaa
2 rkl sitruunamehua tai triple
sec -likööriä

lopuksi:
2 rkl sokeroimatonta
kaakaojauhetta
1 rkl tomusokeria
tuoreita mansikoita

1. Lado keksit lasivuoan pohjalle.

2. Kuori raparperit ja leikkaa parin sentin paloiksi. Ota mansikoista kanta pois ja leikkaa neljään osaan. Laita kattilaan raparperit, mansikat, sitruunamehu ja sokeri.

Halkaise vaniljatanko ja raaputa sisuskattilaan, lisää myös tanko. Anna seoksen kiehua pari minuuttia niin, että raparperit ja mansikat pehmenevät. Ota vaniljatanko pois ja soseuta tai jätä sellaiseksi. Kaada seos keksien päälle. Peitä ja laita jääkaappiin noin 4 tunniksi.

3. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan.

4. Vaahdota vaniljakerma ja mascarpone, lisää samalla hunaja. Kuumenna sitruunamehu mikrossa. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja lisää kuuman sitruunamehun joukkoon. Tarkista, että liivatteet sulavat täysin.

Kaada liivateseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen kermaseoksen joukkoon. Levitä keksien päälle. Laita jääkaappiin odottamaan.

5. Sekoita kaakaojauheen joukkoon tomusokeri. Siivilöi kaakao ohuelti tiramisun päälle juuri ennen tarjoilua. Koristele tuoreilla mansikoilla.

Vinkki! Vaihtele täytteen raakaaineita sesongin mukaan. Kesällä voit käyttää mustikoita tai vadelmia, syksyn tullen maistuvat omena, puolukat tai karpalot ja kinuskikastike.

 

3. Marjaisat minibritat

Trendikäs täytekakku tähyilee nyt ylös, paljastaa kerroksensa avoimesti tai kätkee jujunsa yksinkertaisen ulkoasun alle. Kuva: Piia Arnould

10–15 annosta
Valmistusaika: 45 minuuttia + paistoaika 30 min

pohja
150 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
3 keltuaista
2 tl leivinjauhetta
2 dl vehnäjauhoja
1 dl maitoa

marenki
3 valkuaista
1 ½ dl sokeria
1 dl mantelilastuja

täyte
250 g mascarponetuorejuustoa
2 dl kuohukermaa
1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 l marjoja (mansikoita, mustikoita, vadelmia)

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

2. Tee ensin kakun päälle tuleva marenki. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Kun vaahto on pehmeää, lisää sokeri vähitellen jatkaen samalla vatkaamista. Vatkaa, kunnes seos on jäykkää ja kiiltävää. Siirrä marenki odottamaan.

3. Valmista pohja. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksitellen vatkaamista jatkaen. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää jauhoseos maidon kanssa vuorotellen taikinaan. Levitä taikina ohueksi kerrokseksi uunipellille leivinpaperin päälle (noin 30 x 25 cm). Jätä leviämisvaraa.

4. Levitä marenkiseos taikinan päälle. Ripottele mantelilastut pinnalle
ja paista 175 asteessa noin 30 minuuttia, kunnes marenki on kauniisti ruskettunut.

5. Anna kakkulevyn jäähtyä. Leikkaa se noin viiden senttimetrin levyisiksi kiekoiksi esimerkiksi kahvikuppia muottina käyttäen.

6. Vatkaa mascarponejuusto. Lisää kerma vatkaamista jatkaen. Mausta seos sokerilla ja vaniljasokerilla.

7. Kasaa pohjakiekoista kaksi- tai kolmikerroksisia minikakkuja levittämällä kerroksiin mascarponeseosta ja marjoja. Jätä päällimmäinen kerros kuorruttamatta.

Vinkki! Kokoa yli jääneistä paloista jälkiruoka kerrostamalla niitä kermavaahdon ja marjasoseen tai hillon kanssa.

Lisää mansikkareseptejä:

4. Klassinen mansikkakakku kesän juhliin

5. Maailman helpoin mansikkamargarita

6. Mansikkainen pastasalaatti

7. Mansikka-raparperipavlova

8. Mausteinen mansikkadrinkki

9. Manteli-mansikkatorttu

10. Mansikkalevyleivokset

Mikä olisikaan parempi kesäherkku kuin tuoreet, kotimaiset mansikat?

Kyllä mansikat ovat mahtavia! Kesän suosikkimarjojen avulla voi tehdä esimerkiksi maailman ärsyttävimmän kesäpostauksen someen. Lisäksi ne ovat pullollaan terveellisiä vitamiineja, ja niiden on jopa huomattu vaalentavan hampaita.

Vaikka monena viime kesänä suomalaista mansikkaa on saatu odotella pitkälti yli juhannuksen, tänä kesänä kotimainen mansikkasato on kypsynyt jo hyvissä ajoin.

Sen kunniaksi listasimme parhaat tavat ja reseptit, joiden avulla kesän mansikoista saa kaiken irti.

1. Leipaise maailman helpoin mansikkakakku

Kesäisiin illanviettoihin juuri passeli mansikkakakku syntyy yksinkertaisista raaka-aineista ja simppelistä ohjeesta. Tarvitset vain perinteisen sokerikakkupohjan, runsaasti herkullista rahka–kermavaahtoa ja tietenkin mansikoita. Lue koko resepti tästä:


2. Kokeile kakkua myös minikoossa!

Perinteisen mansikkakakun voi helposti tehdä myös miniversioina. Syötävän suloiset minikakut paistuvat kätevästi esimerkiksi muffinipellin koloissa tai pikkuvuoissa. Lue resepti tästä.

Kuva: Sanoma-arkisto / Sanna Kekäläinen
Kuva: Sanoma-arkisto / Sanna Kekäläinen

3. Testaa grillattuja donitseja

Kesäisen grillijuhlan helpoksi jälkiruuaksi sopii täydellisesti mansikoilla ja kermavaahdolla täytetyt grillatut donitsit. Eli nämä:

Kuva: Sanoma-arkisto / Elvi Rista
Kuva: Sanoma-arkisto / Elvi Rista

Reseptin hauskaan jälkiruokaan löydän täältä.

4. Lähde nostalgiatripille

Onko helpompaa tapaa palata lapsuuden kesiin kuin tehdä annos mansikkamaitoa? Emme usko! Onneksi resepti on mitä yksinkertaisin: sen kun vain kaadat mansikoiden päälle maitoa ja alat lusikoida. Myös erilaiset kasvimaidot toimivat mansikoiden kaverina loistavasti.

 

A post shared by Laura Halonen (@laura.halonen) on

5. Sujauta lohen kaveriksi…

Kesän raikkain alkupala sisältää pehmeää, raakakypsytettyä lohta, makeaa mansikkaa ja pienen chilin poltteen, vinkkaa Soppa365-sivuston Venla Rossi. Reseptin löydät tästä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Lohi-mansikkaceviche
Resepti
Lohi-mansikkaceviche

6. …tai pastan sekaan

Pastaan saa helposti kesäistä raikkautta, kun yhdeksi raaka-aineeksi valitsee mansikat. Lisää mansikan kaveriksi esimerkiksi fetajuustoa, punasipulia ja vesimelonia. Myös ilmakuivattu kinkku toimii mansikan kanssa loistavasti. Lue lisää:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikkainen pastasalaatti
Reseptit
Mansikkainen pastasalaatti

7. Sekoita drinkkeihin

Mansikka sopii täydellisesti moniin kesäisiin juomiin. Miten olisi alle viidessä minuutissa syntyvä mansikkamargarita tai hieman erikoisempi terva–mansikkadrinkki?

Artikkeli jatkuu alapuolella
Otetaan malja kesälle
Ruoka
Otetaan malja kesälle

8. Hurmaa britalla tai pavlovalla

Kumpikin klassikko toimii aina. Erihyvät reseptit löydät tästä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikka-sitruunabrita
Resepti
Mansikka-sitruunabrita
Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikka-raparperipavlova
Reseptit
Mansikka-raparperipavlova

9. Kokeile osana viileää herkkua

Lämmin kesäpäivä on täydellinen viileälle herkkuhetkelle. Yksi täydellisen terveellinen herkku on tietenkin mehujää! Tsekkaa helppo resepti tästä:

Mansikat ovat myös oiva mauste itse tehdyn jugurttipehmiksen kylkeen. Lue resepti kreikkalaishenkiseen herkkuun tästä.

Makea pähkinäkastike on täydellinen pari happaman makealle pehmikselle, mutta myös marjat ja hedelmät sopivat pehmiksen seuraksi. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen
Makea pähkinäkastike on täydellinen pari happaman makealle pehmikselle, mutta myös marjat ja hedelmät sopivat pehmiksen seuraksi. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen

10. Varrasta ja grillaa vaahtokarkkien kanssa

Yksi erittäin helppo ja herkullinen tapa nauttia mansikoita on tehdä niistä grillivartaita. Tarvitset mansikoiden lisäksi vain vaahtokarkkeja. Tikuta mansikat ja vaahtikset vuorotellen liotettuihin vartaisiin. Grillaa molemmin puolin. Tarjoile esimerkiksi jäätelön kera.

11. Syö sellaisenaan!

Kyllä ovat mansikat tähän aikaan vuodesta niin hyviä, että niiden lisukkeeksi ei tarvitse yhtään mitään. Kaiken lisäksi asiantuntijoidenkin mukaan niitä voi syödä lähes loputtomiin ilman, että tarvitsee tuntea huonoa omaatuntoa.

Siitä vain, ääntä kohti! Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen
Siitä vain, ääntä kohti! Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen

Lonkerot eli long drinkit ovat nyt pinnalla. Parhaiten tunnetaan greipin ja ginin yhdistelmä, mutta lonkku voi olla myös jotain ihan muuta. Kesän viilein lonkero tehdään tietysti itse ja maustetaan verigreipillä ja mintulla. 

Verigreippi-minttulonkero

2 annosta

valmistusaika 15 min

3 verigreippiä

1 greippi

8 cl giniä

1–2 dl kivennäisvettä

8 mintunoksaa

Lisäksi

jääpaloja

1 Puolita kaksi verigreippiä ja greippi. Purista mehu. Pese ja siivuta kolmas verigreippi koristeeksi.

2 Täytä kaksi lasia jääpaloilla ja greipinsiivuilla. Mittaa gini laseihin. Jaa greippimehu kahteen lasiin. Täytä lasit kivennäisvedellä. Koristele mintun oksilla.