Japaniin vai Nykin nuudeli­baareihin? Ramen-keitto houkuttelee ruokamatkailijoita.
Japaniin vai Nykin nuudeli­baareihin? Ramen-keitto houkuttelee ruokamatkailijoita.

Makumatkaa suunnitellessasi voit leipoa hatsapuri-piiraita tai hörpätä inkivääriä, porkkanaa ja kookosvettä sisältävää tehojuomaa.

Hatsapuri-piiraat

12 kpl
Valmistusaika: 30 minuuttia

2 rkl voita
1 valkosipulinkynsi
1 dl smetanaa
1 muna
¼ tl suolaa
noin 3 dl vehnäjauhoja
täyte:
100 g fetajuustoa
voita paistamiseen

1. Sulata voi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi ja sekoita se voin, smetanan, munan ja suolan kanssa yhteen. Lisää jauhoja sen verran, että taikina irtoaa käsistä.

2. Pyöritä taikina pötköksi ja jaa se 12 osaan. Kauli palat halkaisijaltaan noin kahdeksan sentin pyörylöiksi.

3. Murskaa feta haarukalla. Levitä juusto kuudelle taikinapyörylälle. Nosta toiset palat päälle ja rypytä taikinan reunat kiinni.

4. Kuumenna paistin­pannulla reilu nokare voita. Paista piiraita molemmin puolin noin minuutin verran, kunnes taikina kypsyy ja saa väriä. Voit voidella kypsät piiraat voisulalla. Tarjoa piiraat heti.

Kalesalde

Muutaman vuoden Amerikassa riehunut lehtikaalivillitys näkyy. Lähes jokaisen muotiravintolan listalla on lehtikaalisalaattia.

1. Leikkaa lehtikaali suikaleiksi ja omena ohuiksi ­viipaleiksi.

2. Sekoita pähkinä­öljyä ja sitruunamehua kastikkeeksi salaattiin.

3. Ripottele pinnalle saksanpähkinöitä ja ­parmesaanilastuja.

Kultakuume

1 annos

1 tl tuoretta inkivääriä
1 ½ dl porkkanamehua
1 dl kookosvettä (tai appelsiini­mehua)
½ limetin mehu

1. Kuori inkivääri ja raasta se hienon hienoksi raasteeksi.

2. Sekoita raaste juoman muiden ainesten kanssa ­yhteen. Nauti heti.

3 paikkaa Tomi Björkin makuun

Kuva: Tuukka Ervasti

1. Soul ja sen lähimaastot, Korea

Koreassa ruokakulttuuri otetaan tosissaan ja ruoka on loistavaa. Täytetyt mandu-mykyt ja kuuluisa korean bbq ovat pakollisia maistettavia, kuten myös chilinen hapankaali, kimchi. Juomista kannattaa kokeilla souchu-luumuviiniä. Soul on erittäin vaikeaselkoinen, joten opas on tarpeen tai ainakin vinkit pitää ottaa hyvin haltuun ennen reissua.

2. Sydney, Australia
Sydney on mielestäni maailman ruokakehto. Siellä voi syödä kaiken maailman ruokaa, ja se on aina taivaallista. Osterit, ravut, hamachi-tonnikala ja ­wagyu-liha ovat Australiassa maailman parhaita, kuten myös hedelmät ja kasvikset. Varaa kaupunkiin tutustumiseen vähintään kaksi viikkoa.

3. Istanbul, Turkki
Loistava eksoottinen kohde aivan lähellä. Kadulla avotulella tehty kebab on herkkua. Mukaan tekee mieli ostaa ­harissaa, kanelia, sahramia ja muita mausteita sekä astioita niin paljon, etteivät laukut anna periksi.

Henri Alénin makuhaaveet

1. Ramenkeitto

Haluaisin Japaniin Hokkaidon saarelle syömään miso-ramennuudelikeittoa.

2. Napolin pizza

Olen kuullut siitä niin paljon ylistystä. Vaatii ehkä suhteita päästä parhaisiin paikkoihin.

3. Paella

Olisi kokemus maistaa kunnon paellaa, joka ei olisi turistille tehty kana-riisivokki.

4. Pastramileipä

Aitoa amerikanjuutalaisten pastramileipää olen himoinnut jo vuosia.

5. Thairuoka

Kaikki hehkuttavat Thaimaata. Itse en ole siellä käynyt, mutta olisi kiva maistaa aitoa thairuokaa. Tietäisi sitten, onko se kohkauksen arvoista!

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.