Jälkkärileivonnaisten trendikkäimmät ainekset löytyvät nyt juureslaareista.

Fenkolia jälkiruokalautasella ja palsternakkaa syntymäpäiväkakussa. Kuulostaa ­ensiksi kummalliselta, mutta niin kuulosti aikoinaan myös ajatus porkkanaraasteesta ­makeassa kakussa. Nykyisin porkkanakakku on kotileipurin peruskauraa. 

Näyttää siltä, että lähiruokainnostus ja kausiajattelu ovat saaneet meidät korvaamaan kaukaa tuodut hedelmät kauden kasviksilla, mutta oikeastaan hommassa ei ole mitään uutta. Sota-aikaan esimerkiksi Britanniassa porkkana korvasi leivoksissa aprikoosin ja palsternakka näytteli banaanin roolia.

Porkkana-inkiväärileivokset

12–15 palaa
Valmistusaika: 15 minuuttia + paistoaika 25 minuuttia

voita vuoan voiteluun
2 dl muscovado-sokeria
1 ½ dl rypsiöljyä
3 munaa
3 keskikokoista porkkanaa raastettuna (noin 3 dl)
75 g (noin 2 dl) saksanpähkinöitä rouheena
½ dl hillottua inkivääriä pieninä kuutioina tai inkiväärihilloa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
(½ tl raastettua muskotti­pähkinää)

Kuorrute:
250 g mascarpone-juustoa
2 dl tomusokeria
½ tl inkiväärijauhetta
koristeluun saksanpähkinöitä
(hillottua inkivääriä)

1. Voitele suorakaiteen muotoinen kakkuvuoka (koko noin 15 x 20 cm). Säädä uuni 175 asteeseen.

2. Mittaa sokeri, öljy ja munat kulhoon. Sekoita ne puuhaarukalla.

3. Lisää porkkanaraaste, pähkinät ja inkiväärikuutiot tai -hillo.

4. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja mausteet. Lisää seos taikinaan. S­ekoita, älä vatkaa.

5. Kaada taikina vuokaan. Paista noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä.

6. Mittaa kuorrutteen ainekset kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi. Levitä kuorrute kakun pinnalle ja koristele saksanpähkinöillä ja halutessasi inkiväärillä.

Punajuuri-suklaakuppikakut

12 kpl
Valmistusaika: 25 minuuttia + paistoaika: 20 minuuttia

100 g voita
1 (150 g) punajuuri
100 g suklaata
2 rkl vahvaa kahvia
1 dl vehnäjauhoja
1 rkl kaakaojauhetta
½ tl leivinjauhetta
3 munaa
1 ½ dl sokeria

Kuorrute:
100 g tuorejuustoa
25 g voita
1 dl maapähkinävoita
1 dl tomusokeria
1 rkl maitoa tai kermaa

1. Nosta voi pöydälle lämpiämään. Kuori ja pilko punajuuri. Keitä se kypsäksi ja soseuta sileäksi soseeksi.

2. Leikkaa voi noin sentin kuutioiksi. Pilko suklaa ja sulata se varovasti kattilassa. Lisää kuuma kahvi suklaaseen. Sekoita ja lisää voikuutiot. Lisää myös punajuurisose.

3. Yhdistä jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe erillisessä kulhossa.

4. Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa keltuaiset suklaamassaan. Lisää kuiva-aineseos ja sekoita.

5. Vatkaa valkuaiset puhtaassa kulhossa pehmeäksi vaahdoksi, lisää sokeri lusikallinen kerrallaan vatkaamista jatkaen. Kääntele valkuaisvaahto hellästi suklaataikinaan.

6. Kaada taikina tukeviin muffinivuokiin tai muffinipellin koloihin. Paista 175 asteessa 15–20 ­minuuttia. Kokeile taikinan kypsyyttä tikulla. Kun taikina ei enää tartu tikkuun, kuppikakku on kypsä.

7. Mittaa kuorrutteen ainekset kulhoon ja sekoita sähkövatkaimella tasaiseksi massaksi. Pursota täyte tai levitä se veitsen avulla jäähtyneiden kuppikakkujen päälle.

Huomaa! Valkuaisvaahto kohottaa kuppikakut paistamisen aikana, mutta uunista ottamisen jälkeen ne laskeutuvat hiukan.

Palsternakka-vadelmakakku

15 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia + paistoaika 1 tunti

voita vuoan voiteluun
300 g (2 dl soseena) palster­nakkaa
2 munaa
1 dl öljyä
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kookoshiutaleita
2 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
1 ½ tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
¼ tl suolaa
2 dl vadelmia (pakaste)

1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele pitkulainen leipävuoka tai kuivakakuille tarkoitettu rengasvuoka.

2. Kuori ja pilko palsternakka. Keitä palat vedessä pehmeiksi (noin ­8 minuuttia) ja soseuta tasaiseksi soseeksi.

3. Riko munat kulhoon. Lisää öljy ja palsternakkaseos.

4. Yhdistä jauhot, kookos, sokerit, leivinjauhe, kaneli ja suola toisessa kulhossa. Lisää jauhoseos muna-­öljyseokseen.

5. Kääntele jäiset vadelmat taikinaan varovasti, jotta ne eivät murskaantuisi täysin.

6. Kaada taikina kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa noin tunti.

Vinkki! Voit halutessasi kuorruttaa kakun porkkanaleivosten tai kuppikakkujen kuorrutteella.

Meghan Marklelle maistuu niin vihermehu kuin viskikin – hyvän ruuan lisäksi tietysti.

Sussexin herttuatar Meghan on ehtiväinen nainen, kuten toki kuninkaallisen kuuluukin. Maanantaina Kensingtonin palatsi tiedotti, että Meghan on mukana keittokirjaprojektissa, joka tukee lontoolaista yhteisökeittiötä. Meghan on vieraillut islamilaisessa kulttuurikeskuksessa järjestettävässä yhteisökeittiössä jo monta kertaa, ja nyt siellä kokkaavan naisporukan resepteistä on tekeillä keittokirja.

Valitettavasti kirjassa tuskin tulee olemaan Meghanin itsensä kynäilemiä reseptejä. Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen, sillä Meghan tunnetaan herkkusuuna ja ruokaintoilijana, joka on itse laittanut reseptejään jakoon ennen kuin ryhtyi kuninkaalliseksi.

1. Seksipasta kesäkurpitsasta

Elokuussa suureksi hitiksi nousi kesäkurpitsapasta, jota Meghan oli kuulemma kuvaillut entisessä lifestyle-blogissaan seksikkääksi. Huh! Delish-sivustolle antamassaan haastattelussa Meghan mainosti tuntikausia haudutettavaa pastasoosia seuraavin sanankääntein:

– Kastikkeesta tulee niin kermainen, että voisi vannoa siinä olevan kasoittain voita ja öljyä, mutta siinä on vain kesäkurpitsaa, vettä ja vähän liemikuutiota. 

2. Superfood-kulho

Meghan, joka on kotoisin trendiruuista tunnetusta Kaliforniasta, saattaa aloittaa aamunsa esimerkiksi kauniilla ja herkullisella acai-kulholla. Eyeswoon-blogista on luettavissa Meghanin oma, yksinkertainen ohje acai-kulhoon.

3. Kokonainen kihlauskana

PureWow-sivuston mukaan prinssi Harry kosi Meghania, kun pariskunta oli laittamassa ruokaa – eikä mitä tahansa ruokaa, vaan kokonaista kanaa ruokakirjailija Ina Gartenin tyyliin. Vuonna 1999 julkaistua kanareseptiä voidaan siis kutsua kihlauskanaksi.


4. Kurpitsafondue

Jos Halloween-menusi on vielä epäselvä, ota mallia Meghanista ja kokkaa kurpitsa-fondueta, jonka Meghan nimesi suosikkireseptikseen blogissaan The Tigissä

– En voi kuvitella herkullisempaa tapaa viettää Halloweenia tai mitään muutakaan iltaa, Meghan hekumoi blogissaan.

5. Vanhat kunnon ranskalaiset

Meghan rakastaa ranskalaisia perunoita, mutta haluaa mielellään jakaa ne kavereidensa kanssa – kiintoisaa! Ranskalaisista ja sinisimpukoista lounaaksi hän haaveili Delishin haastattelussa.

Toisaalta Meghan on sanonut The New Potato -sivustolla, että hänen suosikkilounaansa on nizzansalaatti vuohenjuuston, patongin ja roséviinin kera. 

6. Vihermehu

Kuten moni muukin julkimo, myös Meghan uskoo vihermehujen elähdyttävään vaikutukseen. Delishin mukaan Meghan ei kuitenkaan suhtaudu terveysjuomiin erityisen innostuneesti, vaan pitää niitä enemmänkin pakollisena pahana. 


7. Negroni

Mitä juomiin tulee, vihermehu ei suinkaan ole Meghanin lempidrinkki. The New Potato -sivustolla Meghan paljastaa todella rakastavansa viinejä. Cocktaileista hänen suosikkejaan ovat spicy tequila -pohjaiset juomat, negroni ja hyvä skottiviski ilman jäitä.

Täydellistä ruokapäiväänsä kuvaillessaan Meghan mainitsee, että päivä päättyisi negroniin.

Ruokavauva vatsassa

Delishin haastattelussa Meghan kertoo, että pääosin terveellisestä ruokavaliosta huolimatta hänen vatsassaan potkii usein niin kutsuttu ruokavauva, varsinkin, jos lomalla on tullut nautittua paikallisia pastaherkkuja. Meghan on jopa antanut food babylleen nimen: se on Comida.

Comida-mahdollisuutta ei taidettu ottaa huomioon, kun hiljattain juoruttiin, että Meghan odottaisi kuninkaallista vauvaa

Parhaiten pärjäsi sipsi, joka muistutti eniten perinteistä perunalastua.

– Terveellisyys ei saa maistua silloin, kun tekee mieli napostella sipsejä. 

Taas on viikonloppu alkamassa ja jotain tekisi mieli mässytellä illalla telkkarin edessä.  Uskaltaisiko perusperunalastut vaihtaa puolisen vuotta sitten kauppojen hyllyille ilmestyneisiin linssisipseihin vai meneekö ilta pilalle?

Kyllä uskaltaa. 

Me Naisten testiryhmä maisteli kuutta eri uutuussipsiä ja yllättyi positiivisesti. 

Linssisipseissä on 40% vähemmän rasvaa kuin perinteisissä perunalastuissa, mikä kuulostaa samaan aikaan uhalta ja lupaukselta.  

– En yleensä hirveästi tykkää sipseistä, mutta näitä ostaisin. Ja kun perheen teini vetää helposti pussillisen perunalastuja, voisin yrittää ujuttaa hänelle linssiversioita. Saisipa ainakin vähän vähemmän suolaa, kommentoi yksi testaajista.  

”Linssisipsit ovat muuttaneet elämäni täysin.”

– Linssisipsit ovat muuttaneet elämäni täysin. En enää osta normisipsejä ollenkaan. Kun lähdin mökille, ostin näitä Helsingistä mukaan, kun en ollut varma saako uutuuksia mökkikuntani kaupasta, toinen kommentoi Estrellan linssisipsejä, jotka pärjäsivätkin testissä hyvin. 

”Tulee mieleen rapujuhlat ”

Estrellan Linssisipsi Tilli&Ruohosipuli

– Tykkään paljon. Tästä ei tule pahvista jälkimakua, Estrellan sipsiä kehuttiin. 

Linssilastun voimakas tillin maku herätti ihastusta ja toi mieleen Kartanon perunalastujen vastaavan maun. 

”Tästä ei tule pahvista jälkimakua.”

– Jos tykkää tillistä, niin tämä on loistava naksu. Tuo mieleen rapujuhlat, toinen kuvaili.  

Kaiken kaikkiaan sipsiin ihastuttiin, koska se muistutti niin paljon perunalastuja. Samasta syystä sen maku oli myös jollekin liian suolainen.  

SIJOITUS: 2.SIJA

Estrellan Linssisipsi Tilli&Ruohosipuli toi mieleen Kartanon perunalastujen vastaavan maun. 
Estrellan Linssisipsi Tilli&Ruohosipuli toi mieleen Kartanon perunalastujen vastaavan maun. 

”Tämä on kuin vauvojen maissinaksu”

Eat Realin Lentil Chips - Sea Salt

Tässä sipsissä haalea ulkonäkö kohtaa maun, mutta huonolla tavalla.

– Näyttää ankealta. Ja tuntuu kuin pahvia rouskuttaisi, testiryhmä arvioi. 

– Ei maistu miltään, tai jos joltain, niin pikkulasten maissinaksulta, kuvailtiin brittiläisen valmistajan linssisipsiä, jossa mausteena oli käytetty merisuolaa. 

”Tuntuu kuin pahvia rouskuttaisi.”

– Tähän on pistetty norjalaisen kalatehtaan jämät, eräs testaaja luonnehti. 

Jonkun mieleen valjuhko sipsi toi Raffel-perunakierteet. Myötämielisin testaaja arveli, että naksu voisi toimia vahvan dipin kanssa.

SIJOITUS: VIIMEINEN SIJA

Eat Realin Lentil Chips - Sea Salt  -sipsissä haalea ulkonäkö kohtaa haalean maun.
Eat Realin Lentil Chips - Sea Salt -sipsissä haalea ulkonäkö kohtaa haalean maun.

”Maistuu liian terveelliseltä”

Eat Realin Quinoa Chips - Sour Cream & Chives

Kvinoa-jauhoista valmistettu ja ruohosipulilla ja hapankermalla maistettu sipsi herätti testiryhmäläisissä ristiriitaisia kommentteja. Selvää on, että se on testin erikoisin tuote. 

– Nyt on niin omaperäinen maku, että tästä joko tykkää tai sitten ei.

”Tuo mieleen maakellarin.”

– Vähän tunkkainen fiilis. Tuo mieleen maakellarin, kuului tylyin tuomio. 

– Tämä maistuu liian terveelliseltä, mikä ei ole hyvä juttu, jos haluaa syödä sipsejä, arvioitiin naksua myös.

Mutta sai se myös kannattajia. Yksi testaaja jäi heti koukkuun ja sanoi olevansa varma, että voisi kauhoa sipsejä kitaansa loputtomiin.

SIJOITUS: VIIDES ELI TOISEKSI VIIMEINEN

”Rapsakka rakenne, mieto maku”

Eat Realin Hummus Chips - Creamy Dill

Kikherne ei ohittanut linssiä makutestissä eikä kikhernejauhoista valmistettu naksu saanut kiihkeitä puolustajia tai vastustajia. Kaiken kaikkiaan sitä pidettiin toimivana keskivertosipsinä. 

– Kiva rapsakka rakenne, maku ehkä vähän mieto, sipsiä luonnehdittiin. 

– Hyvä dippi voisi tuoda jälkimakua, joku ehdotti. 

SIJOITUS: KOLMONEN

Eat Realin Hummus Chips - Creamy Dill -naksut eivät herättäneet suuria tunteita.
Eat Realin Hummus Chips - Creamy Dill -naksut eivät herättäneet suuria tunteita.

”Ihanan koukuttavia!”

Estrellan Linssisipsi Kermaviili&Sipuli

Tässäpä sipsi, joka kerää pelkästään kehuja ja kiitosta.

– Nämä menevät täydestä! En huomaa mitään eroa perunalastuihin, mutta näiden jälkeen ei ole samalla lailla paha olla.

”En huomaa mitään eroa perunalastuihin.”

–  Eiväthän nämä varmaan terveellisiä ole, mutta haluan uskoa niin.

– Ihanan koukuttavia ja tuntuvat suolaisilta ja epäterveellisiltä, niin kuin sipsien kuuluukin.

SIJOITUS: SELVÄ YKKÖNEN!

Näitä ilman ei kannata lähteä kaupasta viikonlopun viettoon. Estrellan linssisipsit saivat testissä heti faneja.
Näitä ilman ei kannata lähteä kaupasta viikonlopun viettoon. Estrellan linssisipsit saivat testissä heti faneja.

”Nyt on makua”

Eat Realin Quinoa Chips - Sundried Tomato & Roasted Garlic 

Kun kvinoa-jauhot maustetaan valkosipulilla ja tomaatilla, syntyy kivan erilainen sipsi.

– Nyt on makua, testiryhmä kiittää.

Suutuntuma sen sijaan on vähemmän mairitteleva.

– Tulee sellainen olo, että syön koiran raksuja.

SIJOITUS: KESKIKASTIA, NELJÄS SIJA