Jälkkärileivonnaisten trendikkäimmät ainekset löytyvät nyt juureslaareista.

Fenkolia jälkiruokalautasella ja palsternakkaa syntymäpäiväkakussa. Kuulostaa ­ensiksi kummalliselta, mutta niin kuulosti aikoinaan myös ajatus porkkanaraasteesta ­makeassa kakussa. Nykyisin porkkanakakku on kotileipurin peruskauraa. 

Näyttää siltä, että lähiruokainnostus ja kausiajattelu ovat saaneet meidät korvaamaan kaukaa tuodut hedelmät kauden kasviksilla, mutta oikeastaan hommassa ei ole mitään uutta. Sota-aikaan esimerkiksi Britanniassa porkkana korvasi leivoksissa aprikoosin ja palsternakka näytteli banaanin roolia.

Porkkana-inkiväärileivokset

12–15 palaa
Valmistusaika: 15 minuuttia + paistoaika 25 minuuttia

voita vuoan voiteluun
2 dl muscovado-sokeria
1 ½ dl rypsiöljyä
3 munaa
3 keskikokoista porkkanaa raastettuna (noin 3 dl)
75 g (noin 2 dl) saksanpähkinöitä rouheena
½ dl hillottua inkivääriä pieninä kuutioina tai inkiväärihilloa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
(½ tl raastettua muskotti­pähkinää)

Kuorrute:
250 g mascarpone-juustoa
2 dl tomusokeria
½ tl inkiväärijauhetta
koristeluun saksanpähkinöitä
(hillottua inkivääriä)

1. Voitele suorakaiteen muotoinen kakkuvuoka (koko noin 15 x 20 cm). Säädä uuni 175 asteeseen.

2. Mittaa sokeri, öljy ja munat kulhoon. Sekoita ne puuhaarukalla.

3. Lisää porkkanaraaste, pähkinät ja inkiväärikuutiot tai -hillo.

4. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja mausteet. Lisää seos taikinaan. S­ekoita, älä vatkaa.

5. Kaada taikina vuokaan. Paista noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä.

6. Mittaa kuorrutteen ainekset kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi. Levitä kuorrute kakun pinnalle ja koristele saksanpähkinöillä ja halutessasi inkiväärillä.

Punajuuri-suklaakuppikakut

12 kpl
Valmistusaika: 25 minuuttia + paistoaika: 20 minuuttia

100 g voita
1 (150 g) punajuuri
100 g suklaata
2 rkl vahvaa kahvia
1 dl vehnäjauhoja
1 rkl kaakaojauhetta
½ tl leivinjauhetta
3 munaa
1 ½ dl sokeria

Kuorrute:
100 g tuorejuustoa
25 g voita
1 dl maapähkinävoita
1 dl tomusokeria
1 rkl maitoa tai kermaa

1. Nosta voi pöydälle lämpiämään. Kuori ja pilko punajuuri. Keitä se kypsäksi ja soseuta sileäksi soseeksi.

2. Leikkaa voi noin sentin kuutioiksi. Pilko suklaa ja sulata se varovasti kattilassa. Lisää kuuma kahvi suklaaseen. Sekoita ja lisää voikuutiot. Lisää myös punajuurisose.

3. Yhdistä jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe erillisessä kulhossa.

4. Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa keltuaiset suklaamassaan. Lisää kuiva-aineseos ja sekoita.

5. Vatkaa valkuaiset puhtaassa kulhossa pehmeäksi vaahdoksi, lisää sokeri lusikallinen kerrallaan vatkaamista jatkaen. Kääntele valkuaisvaahto hellästi suklaataikinaan.

6. Kaada taikina tukeviin muffinivuokiin tai muffinipellin koloihin. Paista 175 asteessa 15–20 ­minuuttia. Kokeile taikinan kypsyyttä tikulla. Kun taikina ei enää tartu tikkuun, kuppikakku on kypsä.

7. Mittaa kuorrutteen ainekset kulhoon ja sekoita sähkövatkaimella tasaiseksi massaksi. Pursota täyte tai levitä se veitsen avulla jäähtyneiden kuppikakkujen päälle.

Huomaa! Valkuaisvaahto kohottaa kuppikakut paistamisen aikana, mutta uunista ottamisen jälkeen ne laskeutuvat hiukan.

Palsternakka-vadelmakakku

15 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia + paistoaika 1 tunti

voita vuoan voiteluun
300 g (2 dl soseena) palster­nakkaa
2 munaa
1 dl öljyä
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kookoshiutaleita
2 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
1 ½ tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
¼ tl suolaa
2 dl vadelmia (pakaste)

1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele pitkulainen leipävuoka tai kuivakakuille tarkoitettu rengasvuoka.

2. Kuori ja pilko palsternakka. Keitä palat vedessä pehmeiksi (noin ­8 minuuttia) ja soseuta tasaiseksi soseeksi.

3. Riko munat kulhoon. Lisää öljy ja palsternakkaseos.

4. Yhdistä jauhot, kookos, sokerit, leivinjauhe, kaneli ja suola toisessa kulhossa. Lisää jauhoseos muna-­öljyseokseen.

5. Kääntele jäiset vadelmat taikinaan varovasti, jotta ne eivät murskaantuisi täysin.

6. Kaada taikina kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa noin tunti.

Vinkki! Voit halutessasi kuorruttaa kakun porkkanaleivosten tai kuppikakkujen kuorrutteella.

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.

Olit sitten pihistäjä tai herkuttelija, piipahdus etnisessä ruokakaupassa kannattaa.

Etnisissä marketeissa monet tuotteet ovat halvempia kuin tunnetuissa ketjukaupoissa. Eksoottisemmista makumaailmoista tai muuten vaan vaihtelusta innostunut hakee niistä myös ainesosat, joita ei lähikaupan hyllyltä löydä. Ainakin näiden tuotteiden takia kannattaa toisinaan jättää tavismarketti väliin:

Tuoreet yrtit

Etnisisten ruokakauppojen yrtit suorastaan huumaavat tuoksullaan ja maullaan. Ne myydään usein suurina, lehtevinä nippuina, joiden aromaattisuusaste on aivan toista luokkaa kuin muovipussitettujen markettiyrttien.

Markettiyrtiteissä plussaa on usein kotimaisuus, mutta esimerkiksi minttu ja korianteri kannattaa ostaa etnisestä kaupasta. Ulkomaisessa mintussa on voimakkaampi maku. Korianterin taas saa etnisestä kaupasta isoine juurineen. Kotikokki tarvitsee korianterin juurta, jos aikoo valmistaa itse esimerkiksi thaimaalaista currytahnaa. Voimakasta minttua kannattaa hyödyntää drinkeissä.

Mausteet ja tahnat

Tuoreiden yrttien lisäksi kuivamausteiden ja erilaisten valmiiden maustetahnojen valikoima on usein loistava. Mausteita saa pikkurahalla, ja valikoimasta löytyy erikoisempiakin tuotteita. Mausteisten ruokien ystävä hamstraa tuotteet isommissa pusseissa.

Etnisistä kaupoista saa currytahnaa muoviämpäreissä, ja tahnasta saa pyöräytettyä helposti herkullista ruokaa. Lisäksi etnomarkettien hyllyiltä löytyy edullisesti hummusta, tahinia ja lukemattomia muita tahnoja, joita voi hyödyntää ruoanlaitossa.

Myös nuudelit ovat vielä halvempia kuin taviskauppojen vastikkeet, ja valikoimasta löytyy juuri oikea tuote kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Riisi ja nuudeli

Riisi on huomattavasti halvempaa, varsinkin, jos ostaa isomman pakkauksen. Myös nuudelit ovat vielä halvempia kuin taviskauppojen vastikkeet, ja valikoimasta löytyy juuri oikea tuote kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Riisin ja nuudelien lisäksi monet muutkin kuivatuotteet, kuten pavut ja linssit, ovat usein edullisia.

Tuore liha juhla-aterialle (tai miksei muutenkin)

Varsinkin juhlapyhinä laadukas liha on perusmarketeissa usein kallista ja saattaa loppua kesken. Etnisistä ruokakaupoista saattaa sesonkiaikoina löytää esimerkiksi lammasta edullisemmin – ja vieläpä kotimaisena.

Erikoistuotteet

Kokeileva ruoanlaittaja hakee harvinaisemmat raaka-aineet etnisestä marketista. Esimerkiksi plantainia eli keittobanaania tai valmiskimchiä voi olla vaikea löytää muualta.

Kokeileva ruoanlaittaja hakee harvinaisemmat raaka-aineet etnisestä marketista.

Arkiruokailuun saa helposti vaihtelua pakasteosastoilta. Aasialaismarketeista voi haalia kiireisen päivän varalle dumplingeja, joita löytyy joka lähtöön. Lähi-itäkaupoista puolestaan saa esimerkiksi oikein hyviä falafeleja hätävaraksi. Pakastealtaasta voi onkia myös mereneläviä, kuten mustekalaa ja erilaisia rapuja.

Terveelliset välipalat ja herkut

Sentinvenyttäjä hakee naposteltavansa etnisistä ruokakaupoista, joista kuivattuja hedelmiä ja pähkinöitä saa edullisemmin kuin jättiketjuilta.

Aasiakauppojen valikoimiin kuuluu sokerittomia, pelkästään esimerkiksi mangosta ja kookoksesta valmistettuja mehujääpuikkoja, jotka tekevät jäätelöherkuttelusta astetta terveellisempää.

diu

Näiden tuotteiden takia etniseen kauppaan kannattaa lähteä ruokaostoksille – selvää säästöä ja laajempi valikoima

Miten moraalia ja moraalikäsitystä tutkiva tieteenala tähän liittyy ;) ? Niin, ehkä näissä(kin) kaupoissa kannattaa kysellä hiukan lihatuotteiden alkuperästä, kuten muissakin kaupoissa. Tosin ainakin tuossa naapurin etnisessä kaupassa ainakin osa lihasta on luomua. Itse tosin ostan sieltä vain mausteita, nuudeleita ja aivan ihania, suuria ja kypsiä granaattiomenoita.
Lue kommentti