Jälkkärileivonnaisten trendikkäimmät ainekset löytyvät nyt juureslaareista.

Fenkolia jälkiruokalautasella ja palsternakkaa syntymäpäiväkakussa. Kuulostaa ­ensiksi kummalliselta, mutta niin kuulosti aikoinaan myös ajatus porkkanaraasteesta ­makeassa kakussa. Nykyisin porkkanakakku on kotileipurin peruskauraa. 

Näyttää siltä, että lähiruokainnostus ja kausiajattelu ovat saaneet meidät korvaamaan kaukaa tuodut hedelmät kauden kasviksilla, mutta oikeastaan hommassa ei ole mitään uutta. Sota-aikaan esimerkiksi Britanniassa porkkana korvasi leivoksissa aprikoosin ja palsternakka näytteli banaanin roolia.

Porkkana-inkiväärileivokset

Sisältö jatkuu mainoksen alla

12–15 palaa
Valmistusaika: 15 minuuttia + paistoaika 25 minuuttia

Sisältö jatkuu mainoksen alla

voita vuoan voiteluun
2 dl muscovado-sokeria
1 ½ dl rypsiöljyä
3 munaa
3 keskikokoista porkkanaa raastettuna (noin 3 dl)
75 g (noin 2 dl) saksanpähkinöitä rouheena
½ dl hillottua inkivääriä pieninä kuutioina tai inkiväärihilloa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
(½ tl raastettua muskotti­pähkinää)

Kuorrute:
250 g mascarpone-juustoa
2 dl tomusokeria
½ tl inkiväärijauhetta
koristeluun saksanpähkinöitä
(hillottua inkivääriä)

1. Voitele suorakaiteen muotoinen kakkuvuoka (koko noin 15 x 20 cm). Säädä uuni 175 asteeseen.

2. Mittaa sokeri, öljy ja munat kulhoon. Sekoita ne puuhaarukalla.

3. Lisää porkkanaraaste, pähkinät ja inkiväärikuutiot tai -hillo.

4. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja mausteet. Lisää seos taikinaan. S­ekoita, älä vatkaa.

5. Kaada taikina vuokaan. Paista noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä.

6. Mittaa kuorrutteen ainekset kulhoon ja vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi. Levitä kuorrute kakun pinnalle ja koristele saksanpähkinöillä ja halutessasi inkiväärillä.

Punajuuri-suklaakuppikakut

12 kpl
Valmistusaika: 25 minuuttia + paistoaika: 20 minuuttia

100 g voita
1 (150 g) punajuuri
100 g suklaata
2 rkl vahvaa kahvia
1 dl vehnäjauhoja
1 rkl kaakaojauhetta
½ tl leivinjauhetta
3 munaa
1 ½ dl sokeria

Kuorrute:
100 g tuorejuustoa
25 g voita
1 dl maapähkinävoita
1 dl tomusokeria
1 rkl maitoa tai kermaa

1. Nosta voi pöydälle lämpiämään. Kuori ja pilko punajuuri. Keitä se kypsäksi ja soseuta sileäksi soseeksi.

2. Leikkaa voi noin sentin kuutioiksi. Pilko suklaa ja sulata se varovasti kattilassa. Lisää kuuma kahvi suklaaseen. Sekoita ja lisää voikuutiot. Lisää myös punajuurisose.

3. Yhdistä jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe erillisessä kulhossa.

4. Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa keltuaiset suklaamassaan. Lisää kuiva-aineseos ja sekoita.

5. Vatkaa valkuaiset puhtaassa kulhossa pehmeäksi vaahdoksi, lisää sokeri lusikallinen kerrallaan vatkaamista jatkaen. Kääntele valkuaisvaahto hellästi suklaataikinaan.

6. Kaada taikina tukeviin muffinivuokiin tai muffinipellin koloihin. Paista 175 asteessa 15–20 ­minuuttia. Kokeile taikinan kypsyyttä tikulla. Kun taikina ei enää tartu tikkuun, kuppikakku on kypsä.

7. Mittaa kuorrutteen ainekset kulhoon ja sekoita sähkövatkaimella tasaiseksi massaksi. Pursota täyte tai levitä se veitsen avulla jäähtyneiden kuppikakkujen päälle.

Huomaa! Valkuaisvaahto kohottaa kuppikakut paistamisen aikana, mutta uunista ottamisen jälkeen ne laskeutuvat hiukan.

Palsternakka-vadelmakakku

15 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia + paistoaika 1 tunti

voita vuoan voiteluun
300 g (2 dl soseena) palster­nakkaa
2 munaa
1 dl öljyä
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kookoshiutaleita
2 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
1 ½ tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
¼ tl suolaa
2 dl vadelmia (pakaste)

1. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele pitkulainen leipävuoka tai kuivakakuille tarkoitettu rengasvuoka.

2. Kuori ja pilko palsternakka. Keitä palat vedessä pehmeiksi (noin ­8 minuuttia) ja soseuta tasaiseksi soseeksi.

3. Riko munat kulhoon. Lisää öljy ja palsternakkaseos.

4. Yhdistä jauhot, kookos, sokerit, leivinjauhe, kaneli ja suola toisessa kulhossa. Lisää jauhoseos muna-­öljyseokseen.

5. Kääntele jäiset vadelmat taikinaan varovasti, jotta ne eivät murskaantuisi täysin.

6. Kaada taikina kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa noin tunti.

Vinkki! Voit halutessasi kuorruttaa kakun porkkanaleivosten tai kuppikakkujen kuorrutteella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla