Croissant-taikinasta paistetut vohvelit ovat rapeita ja ilmavia. Täydellinen aamupalaherkku! Kuvat: Sanoma-arkisto
Croissant-taikinasta paistetut vohvelit ovat rapeita ja ilmavia. Täydellinen aamupalaherkku! Kuvat: Sanoma-arkisto

Munakas, suklaapatukkatoast, keksejä... Vohveliraudalla syntyy vaikka mitä suolaisia ja makeita herkkuja.

Vielä joitain vuosia sitten vohvelirauta saattoi pölyttyä kaapissa. Nyt erilaiset makeat ja suolaiset vohvelit ovat kuitenkin trendikkäitä, ja vohveliraudalla voi paistaa muutakin kuin vohvelitaikinaa.

Kokeile esimerkiksi näitä vohveliraudalla tehtäviä herkkuja:

1. Croissant-vohvelit

Vohveleita croissant-taikinasta, no kyllä kiitos! Chrohveli jatkaa samaa supersuosittujen hybridileivonnaisten perinnettä kuin donitsin ja croissantin yhdistelmä cronut ja brownien ja cookien välimuoto brookie.

Soppa 365 -sivuston ohjeella voi valmistaa joko suloisia pieniä crohveleita tai tavallisten vohveleiden kokoisia crohveleita. Ne voi nauttia suolaisten tai makeiden lisukkeiden kera.

 

Vohvelirauta käyttöön #soppa365 #croissantvohveli #toimii #lapsettykkää

Kuva, jonka Anette Palssa (@anettepalssa) julkaisi

2. Korvapuustivohvelit

Pulla ja vohveli, miksei tätä ole keksitty jo aiemmin? Helsingin Sanomien korvapuustivohvelit sopivat täydellisesti esimerkiksi pitkälle brunssille.

3. Keksivohvelit

Kun keksitaikinaa kypsentää vohveliraudalla 3–5 minuuttia, saa suloisia pieniä vohvelikeksejä. Voit käyttää valmistaikinaa tai itse tehtyä keksitaikinaa. Tällä videolla näet myös, miten syntyvät pizza- ja brownievohvelit. Kaikkien videon herkkujen reseptit löydät Spoon Universityn sivuilta.

4. Donitsivohvelit

Spoon University vinkkaa tekemään myös donitsivohveleita. Ja se on superhelppoa: donitsi raudalle, paista pari minuuttia ja koristele nonparelleilla.

5. Suklaapatukkatoast

Suklaapatukoilla täytetty toast saattaa olla maailman yltäkylläisin välipala. Paista vohveliraudalla ja nauti lämpimänä!

6. Toast vohveliraudalla

Et tarvitse voileipägrilliä, jos omistat vohveliraudan. Jos suklaapatukkatoast ei ole sinun juttusi, vohveliraudalla voi tehdä myös suolaisen toastin. Kokeile Soppa 365:n klassista kinkku-juustoleipää tai valise täytteet sen mukaan, mitä jääkaapista löytyy. Esimerkiksi vuohenjuusto tai feta toimii loistavasti toastissa.

7. Vohvelimunakas

Munakkaan paistaminen vohveliraudalla on helppoa ja nopeaa. Ohut munakas syntyy vain parissa minuutissa ja kypsyy tasaisesti. Nauti munakas esimerkiksi savulohitahnan kera.

8. Ruotsalaiset puolukkavohvelit

Länsinaapurimme on vohvelihullua kansaa. Esimerkiksi kansainvälinen vohvelipäivä, jota vietetään 25. maaliskuuta, on lähtöisin Ruotsista.

Jos kaipaat vaihtelua perinteisiin hillo-kermavaahtovohveleihin, mutta crohvelit ja kumppanit tuntuvat turhan kokeellisilta, kokeile vohveleita puolukoiden ja kinuskin kanssa. Ruotsalaiset sujauttavat marjat vohvelitaikinaan ja kasaavat vohvelien päälle kermavaahtoa ja kinuskikastiketta.

9. Vohveli-quesadillat

Vohveliraudalla voi valmistaa myös quesadilloja tortillaletuista. Sovella täytteitä makusi mukaan ja nauti esimerkiksi salsan, guacamolen ja kermaviilin kera.

10. Pinaattivohvelit ja halloumijuustoa

Pinaattiletut ja puolukoita kylkeen, niin nähty. Soppa 365:n vihreät pinaattivohvelit nautitaan halloumijuuston ja salaatin kera.

11. Unikonsiemenvohvelit sitruunatahnalla

Jos olet lemon curd -tahnan ystävä, rakastut takuulla tähän yhdistelmään. Sitruunaiset unikonsiemenvohvelit voi nauttia jäätelön tai kermavaahdon kera.

12. Porkkanavohvelit

Kodin Kuvalehden suolaiset porkkavohvelit voi syödä esimerkiksi fetan ja punasipulin tai puolukkahillon kera. Loistava vaihtoehto pinaattiletuille!

13. Blinivohvelit

Blinifanit, huomio! Huippukokki Henri Alén jakaa tillillä maustettujen blinivohvelien reseptin Helsingin Sanomissa.

 

Valsoian soijaa ja grillattuja vihanneksia sisältävä pizza oli yksimielisesti kaikkien raatilaisten suosikki.

Marketteihin on tullut iso valikoima vegaanisia mättöruokia, kuten hampurilaisia ja vegaanisia vastineita lihapiirakoille. Tällä kertaa kahdesta kasvissyöjästä ja yhdestä sekasyöjästä koostunut raatimme testasi markettien vegaanipizzat. Kaikki pizzat ovat Saarioisten roiskeläppää lukuunottamatta pakastepizzoja. 

Raadin mielestä vegaanipizzoissa on vielä paljon kehittämisen varaa, sillä monet testaamiemme pizzojen maut olivat mitäänsanomattomia tai omituisia, eivätkä vegaanijustot maistuneet miltään. Sentään yksi pizza nousi kirkaasti ykköseksi: Valsoian grillattua soijaa ja vihanneksia sisältävä pizza oli kaikkien raatilaisten mieleen.

Valsoia: Pizza with soya and grilled vegetables

Hinta: 4,99e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Puu-uunissa paistettu pizza sisältää soijaa, grillattua kurpitsaa ja paprikaa, pinaattia, parsakaalia ja varsiparsaa.

Astetta värikkäämpi valinta!
Astetta värikkäämpi valinta!

Plussat:

”Näyttää terveelliseltä, plussaa väreistä.”

”Maistuu parsalle ja muille kasviksille. Kerrankin pakastepizza, jossa kasvikset näyttävät melko freeseiltä.”

”Pohja on aika hyvä, siinä on hyvä sitko.”

”Tomaattikastike on ok ollakseen pakastepizzassa.”

”Pizza valmistuu nopeasti 4–6 minuutissa.”

Miinukset:

”Vegaanijuusto ei maistu miltään eikä se sulanut. Miksi sitä on tungettu mukaan?”

”Pizza on aika pieni, ja kokonaisuus on aika tylsä.”

Pisteet: 13,5/15

Bio Inside: Pizza Pesto

Hinta: 6,28e S-Market Ruoholahdessa.

Pestokastiketta ja kirsikkatomaatteja.

Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!
Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!

Plussat:

”Ulkonäkö on ok.”

”Reuna on hyvä ja rapsakka.”

Miinukset:

”Pizzan keltainen väri herättää epäilyksiä.”

”Mitä limaa tämän taikinan päällä on? Vegaanijuusto tarttuu kitalakeen.”

”Liman määrä hyökkää. Onko suussani etana?”

Pisteet: 3/15

Trattoria Alfredo: Vegan Pizza Verdura

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu kirsikkatomaatti-herkkusienipizza.

Tässä on jokaiselle jotakin!
Tässä on jokaiselle jotakin!

Plussat:

”Voisin syödä yhden neljäsosan.”

”Tämä on Lidlin vegaanipizzoista parempi. Lisäisin suolaa ja pippuria.”

Miinukset:

”Täytteet ovat limaiset. Mä en halua syödä tätä loppuun.”

”Vegaanijuusto näyttää muovilta. Onneksi sitä on vähän.”

”Huono suutuntuma. Ihan liikaa limaista, märkää pinaattia.”

”Sori, mä en pysty. Märän pinaattimössön ja herkkusienien yhdistelmä on liikaa.”

Pisteet: 6/15

Deliziosa: Vegan Bruchetta Pizza

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu sipuli-tomaattipizza.

Sipulinystävän suosikki!
Sipulinystävän suosikki!

Plussat:

”Mun mielestä tää ei oo pahaa, koska mä tykkään sipulista.”

”Tässä ei ollut yhtä limainen suutuntuma kuin toisessa Lidlin pizzassa.”

”Pohja on kelvollinen.”

”Hirveä pettymys. Lidlin kasvispizzat ovat hyviä, mutta vegaaniset ei.”

”Tätä voisi syödä, jos lisäisi itse lisää kasviksia.”

Miinukset:

”Sipuli-inferno!”

”Täytteet ovat köyhät.”

”Mitäänsanomaton. Tässä maistuu vain sipuli.”

”Ugh, myös tämän pizzan juusto on limaista.”

Pisteet: 7,5/15

Saarioinen: Vegepizza

Hinta: 1,39e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!
Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!

Plussat:

”Ihanaa, roiskeläpästä on tullut vegaaniversio. Tulee ihan lapsuus mieleen! Tässä on hyvässä ja pahassa samanlainen fiilis kuin muissa roiskeläpissä. Voisin syödä tätä vanhojen muistojen vuoksi pari kertaa vuodessa.”

”Tämä on hieman tulinen.”

Miinukset:

”Se on se vegaanijuusto, nolla pistettä!”

”Pohja on löysä. Jälkimaku on aika paha.”

”Tämä ei päräytä.”

Pisteet: 6/15

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan