Tämä salaatti kaipaa jotain. Onneksi alta löytyy maailman parhaan vinegretin ohje. Kuva: Shutterstock
Tämä salaatti kaipaa jotain. Onneksi alta löytyy maailman parhaan vinegretin ohje. Kuva: Shutterstock

Unohda tillillä ja mustapippurilla maustettu kermaviili tai kaupan kallis ja vähän liian suuri salaattikastikepurtelo. Tämän ohjeen jälkeen et enää tarvitse muuta.

Kesä, salaatit! Mutta kukapa ne ihanat rouskuvat, hedelmäiset, pähkinäiset, kuumien päivien raikastajat nyt haluaisi syödä ilman kastiketta? Se on olennainen osa salaatin makua. Siksipä kastikkeeseen kannattaakin panostaa.

Jos ei ole mikään kotikeittiöiden Master Chef, salaatinkastikkeena tulee käytettyä usein pelkkää oliiviöljyä. Jos haluaa vähän satsasta, ostetaan kermaviili, joka vispataan notkeaksi ja maustetaan suolalla, mustapippurilla, valkosipulilla, sitruunalla ... Helpoin vaihtoehto on tietenkin napata kauppareissulla kärryihin se muovipullo, joka unohtuu jossain vaiheessa jääkaapin oveen homehtumaan. Vai kuinka monesti olet saanut salaatinkastikkeen käytettyä loppuun, ennen kuin se pitää heittää roskiin?

No tämän perusohjeen jälkeen ei tarvitse enää tuskailla. Ihan paras salaatinkastike eli vinegretti syntyy näin.

Maailman helpoin vinegretti salaatille

Tarvitset etikkaa – esimerkiksi sherryviinietikka, samppanjaetikka, balsamietikka eli balsamico, punaviini- tai valkoviinietikka ja riisiviinietikka käyvät. Etikan lisäksi kastikkeeseen tulee öljyä. Öljykin voi olla melkein mitä tahansa kasviöljyä, kuten kevyttä rypsiöljyä tai raskaampaa erittäin hienoa neitsytoliiviöljyä. Mitä tahansa etikkaa tai öljyä valitsetkaan, ne vaikuttavat tietenkin makuun.

Vinegretteja voi tehdä erilaisilla sekoitussuhteilla. Tässä reseptissä käytetään Epicurious-ruokasivuston lempparia: 2:1. Öljyä tulee siis kaksi osaa, etikkaa yksi.

Aloita kastikkeen tekeminen vaikkapa näin: vispaa ruokalusikalliseen viinietikkaa noin neljännes ruokalusikasta suolaa. Käytä hienojakoista merisuolaa. Kun suola on liuennut etikkaan, norota joukkoon öljyä kaksi ruokalusikallista. Vispaa koko ajan. Maista! Käytä maistamiseen vaikkapa salaatinlehteä, niin tiedät, miltä kastike tulee maistumaan sen kanssa.

Kastikkeen makuun vaikuttaa se, kuinka hapokasta etikkaa olet valinnut ja kuinka rasvaista käyttämäsi öljy on. Hienosäädä lopullista makua maistamisen jälkeen lisäämällä kastikkeeseen esimerkiksi lisää öljyä.

Koska vinegretissa on vain öljyä ja etikkaa, ne eivät sekoitu täydellisesti  – mutta kastike pysyy kyllä hyvänä seoksena tarvitsemasi ajan, ja sitä voi aina ravistella uudestaan.

Vielä ripaus mustapippuria ja kahden pääraaka-aineen kastike on valmis! Ja vielä vinkki: jos haluat kastikkeeseen vähän sitruksista puraisua, korvaa osa viinietikasta sitrusmehulla. Sitruuna, lime, greippi ja appelsiini käyvät. Älä kuitenkaan jätä viinietikkaa kokonaan pois, tai muuten et saa vinegrettia, vaan jotain ihan muuta.

Tuunataan!

Kun pohja on valmis, pystyy maailman helpoimman vinegretin tuunaamaan vaikka näin:

Lisää sinappia! Kun äsken viinietikka ja öljy eivät emulgoituneet eli sekoittuneet täydellisesti, sinappi muuttaa tilanteen täysin. Kun sinappia sekoitetaan vinegrettiin, seoksesta tulee kermaista ja pehmeää. Lisää kastikkeeseen Dijon-sinappia teelusikallinen yhtä viinietikkaruokalusikallista kohden.

Makeutta. Palaa askel taaksepäin. Jos haluat vinegretistäsi vähän makeaa, lisää siihen sokeria samassa vaiheessa, kun lisäsit viinietikkaan suolaakin. Hyppysillinen sokeria yhtä viinietikkalusikallista kohden on ihan hyvä suhde näin alkuun.

Laukkaan! Nimittäin kynsilaukkaan. Kastikkeesi saa ihanan maun, jos lisäät siihen vähän valkosipulia. Salottisipulikin käy. Tee valitsemastasi sipulista hakkelusta ja lisää kastikkeeseen. Jos raa'an valkosipulin maku on liian voimakas, pidä kuorittua valkosipulin kynttä kuumassa vedessä muutaman minuutin ajan. Se tainnuttaa makua vähän. Salottisipulin sipulimaisuus taas lievenee, kun salaatinteon alottaa liottamalla silputtua salottia 5–15 minuuttia kastikkeen viinietikassa. Sen jälkeen vasta muut ainekset.

Entäs yrtit? Yrttifanit saavat luvan lisätä tähän kastikkeeseen lempikasvejaan. Basilikaa, tilliä, oreganoa, minttua, rosmariinia... Mikä tahansa käy. Jos käytät tuoreita yrttejä, laita niitä saman verran kuin viinietikkaakin. Jos laitat yhden ruokalusikallisen viinietikkaa, tuoretta yrttisilppua tulee saman verran. Jos käytät kuivayrttejä, lisää niitä puoli teelusikallista yhtä etikkaruokalusikallista kohtaan.

Muista, että voit säilöä kastikeesi perusversiota huoneenlämmössä, koska siinä ei ole mitään tuoreita aineita, esimerkiksi salottisipulia. Kun tuunaat kastiketta lisäämällä siihen muuta, se kuuluu jääkaappiin.

Huvittunut

Maailman helpoin salaatinkastike syntyy kahdesta aineesta – ja sitä voi tuunata viidellä tavalla

Kummallista, opin tämän 90-luvulla äidiltäni ollessani pikkutyttö. Sitä sanottiin salaatinkastikkeeksi, sinappikastikkeeksi tai jopa ranskalaiseksi salaatinkastikkeeksi. Osasin siis tehdä tämän jo kahdeksanvuotiaana. Mulla on vieläkin lasinen karahvi jossa on viivat ja lukee öljyä, viinietikkaa, vettä jotta suhteet tulevat oikein. Lisäksi laitoin sinappia, valkosipulia, suolaa, pippuria, vaökosipulia ja sokeria tai hunajaa. Mutta hyvä tietää että pelkkä öljy ja etikka suolalla on vinegretteä...
Lue kommentti
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.