Tämä salaatti kaipaa jotain. Onneksi alta löytyy maailman parhaan vinegretin ohje. Kuva: Shutterstock
Tämä salaatti kaipaa jotain. Onneksi alta löytyy maailman parhaan vinegretin ohje. Kuva: Shutterstock

Unohda tillillä ja mustapippurilla maustettu kermaviili tai kaupan kallis ja vähän liian suuri salaattikastikepurtelo. Tämän ohjeen jälkeen et enää tarvitse muuta.

Kesä, salaatit! Mutta kukapa ne ihanat rouskuvat, hedelmäiset, pähkinäiset, kuumien päivien raikastajat nyt haluaisi syödä ilman kastiketta? Se on olennainen osa salaatin makua. Siksipä kastikkeeseen kannattaakin panostaa.

Jos ei ole mikään kotikeittiöiden Master Chef, salaatinkastikkeena tulee käytettyä usein pelkkää oliiviöljyä. Jos haluaa vähän satsasta, ostetaan kermaviili, joka vispataan notkeaksi ja maustetaan suolalla, mustapippurilla, valkosipulilla, sitruunalla ... Helpoin vaihtoehto on tietenkin napata kauppareissulla kärryihin se muovipullo, joka unohtuu jossain vaiheessa jääkaapin oveen homehtumaan. Vai kuinka monesti olet saanut salaatinkastikkeen käytettyä loppuun, ennen kuin se pitää heittää roskiin?

No tämän perusohjeen jälkeen ei tarvitse enää tuskailla. Ihan paras salaatinkastike eli vinegretti syntyy näin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Maailman helpoin vinegretti salaatille

Tarvitset etikkaa – esimerkiksi sherryviinietikka, samppanjaetikka, balsamietikka eli balsamico, punaviini- tai valkoviinietikka ja riisiviinietikka käyvät. Etikan lisäksi kastikkeeseen tulee öljyä. Öljykin voi olla melkein mitä tahansa kasviöljyä, kuten kevyttä rypsiöljyä tai raskaampaa erittäin hienoa neitsytoliiviöljyä. Mitä tahansa etikkaa tai öljyä valitsetkaan, ne vaikuttavat tietenkin makuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vinegretteja voi tehdä erilaisilla sekoitussuhteilla. Tässä reseptissä käytetään Epicurious-ruokasivuston lempparia: 2:1. Öljyä tulee siis kaksi osaa, etikkaa yksi.

Aloita kastikkeen tekeminen vaikkapa näin: vispaa ruokalusikalliseen viinietikkaa noin neljännes ruokalusikasta suolaa. Käytä hienojakoista merisuolaa. Kun suola on liuennut etikkaan, norota joukkoon öljyä kaksi ruokalusikallista. Vispaa koko ajan. Maista! Käytä maistamiseen vaikkapa salaatinlehteä, niin tiedät, miltä kastike tulee maistumaan sen kanssa.

Kastikkeen makuun vaikuttaa se, kuinka hapokasta etikkaa olet valinnut ja kuinka rasvaista käyttämäsi öljy on. Hienosäädä lopullista makua maistamisen jälkeen lisäämällä kastikkeeseen esimerkiksi lisää öljyä.

Koska vinegretissa on vain öljyä ja etikkaa, ne eivät sekoitu täydellisesti  – mutta kastike pysyy kyllä hyvänä seoksena tarvitsemasi ajan, ja sitä voi aina ravistella uudestaan.

Vielä ripaus mustapippuria ja kahden pääraaka-aineen kastike on valmis! Ja vielä vinkki: jos haluat kastikkeeseen vähän sitruksista puraisua, korvaa osa viinietikasta sitrusmehulla. Sitruuna, lime, greippi ja appelsiini käyvät. Älä kuitenkaan jätä viinietikkaa kokonaan pois, tai muuten et saa vinegrettia, vaan jotain ihan muuta.

Tuunataan!

Kun pohja on valmis, pystyy maailman helpoimman vinegretin tuunaamaan vaikka näin:

Lisää sinappia! Kun äsken viinietikka ja öljy eivät emulgoituneet eli sekoittuneet täydellisesti, sinappi muuttaa tilanteen täysin. Kun sinappia sekoitetaan vinegrettiin, seoksesta tulee kermaista ja pehmeää. Lisää kastikkeeseen Dijon-sinappia teelusikallinen yhtä viinietikkaruokalusikallista kohden.

Makeutta. Palaa askel taaksepäin. Jos haluat vinegretistäsi vähän makeaa, lisää siihen sokeria samassa vaiheessa, kun lisäsit viinietikkaan suolaakin. Hyppysillinen sokeria yhtä viinietikkalusikallista kohden on ihan hyvä suhde näin alkuun.

Laukkaan! Nimittäin kynsilaukkaan. Kastikkeesi saa ihanan maun, jos lisäät siihen vähän valkosipulia. Salottisipulikin käy. Tee valitsemastasi sipulista hakkelusta ja lisää kastikkeeseen. Jos raa'an valkosipulin maku on liian voimakas, pidä kuorittua valkosipulin kynttä kuumassa vedessä muutaman minuutin ajan. Se tainnuttaa makua vähän. Salottisipulin sipulimaisuus taas lievenee, kun salaatinteon alottaa liottamalla silputtua salottia 5–15 minuuttia kastikkeen viinietikassa. Sen jälkeen vasta muut ainekset.

Entäs yrtit? Yrttifanit saavat luvan lisätä tähän kastikkeeseen lempikasvejaan. Basilikaa, tilliä, oreganoa, minttua, rosmariinia... Mikä tahansa käy. Jos käytät tuoreita yrttejä, laita niitä saman verran kuin viinietikkaakin. Jos laitat yhden ruokalusikallisen viinietikkaa, tuoretta yrttisilppua tulee saman verran. Jos käytät kuivayrttejä, lisää niitä puoli teelusikallista yhtä etikkaruokalusikallista kohtaan.

Muista, että voit säilöä kastikeesi perusversiota huoneenlämmössä, koska siinä ei ole mitään tuoreita aineita, esimerkiksi salottisipulia. Kun tuunaat kastiketta lisäämällä siihen muuta, se kuuluu jääkaappiin.

Huvittunut

Kummallista, opin tämän 90-luvulla äidiltäni ollessani pikkutyttö. Sitä sanottiin salaatinkastikkeeksi, sinappikastikkeeksi tai jopa ranskalaiseksi salaatinkastikkeeksi. Osasin siis tehdä tämän jo kahdeksanvuotiaana. Mulla on vieläkin lasinen karahvi jossa on viivat ja lukee öljyä, viinietikkaa, vettä jotta suhteet tulevat oikein. Lisäksi laitoin sinappia, valkosipulia, suolaa, pippuria, vaökosipulia ja sokeria tai hunajaa. Mutta hyvä tietää että pelkkä öljy ja etikka suolalla on vinegretteä. Sitrusvinegrette on valmiina ostettuna hyvää.

Hiki hatussa kokkaillut

Vois vaikka tehdä, mutta ohjeen lukemisessa on niin suuri työ, että jää tekemättä.
Saisiko pelkästään luettelon ainetarpeista ja mahdollisesti määrätkin, sitten kyllä kokeilen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla