Muodikas limu on pieni. Tämä vaaleanpunainen sulotar maistuu ruusulta.
Muodikas limu on pieni. Tämä vaaleanpunainen sulotar maistuu ruusulta.

Trendistä kiinnostuneet innostuvat pienpanimoista, luomusta ja kotitekoisesta limusta.

Losangelesilaisessa ravintolassa tarjoilija pudistaa päätään kokistilaukselle.

– Mutta meillä on itse tehtyä luomulimua ja paikallista kurkku­-hunajalimonadia.

Pöytään saapuva pullo paljastaa, mikä nyt on muotia ­limujen maailmassa. Annos on pieni, maku kekseliäs, ja juoman ainekset ovat luomua.

Limujen ympärillä käyvä kuplinta johtuu terveystietoisuuden noususta. Moni pyrkii vähentämään makeiden virvoitusjuomien käyttöä. Trendistä kiinnostuneet innostuvat pienpanimoista, luomusta ja kotitekoisesta limusta.

Suomessa kauppojen hyllyiltä löytyy pieniin lasipulloihin pakattuja ulkomaisia limuja, ­kuten Fentimansin ruusujuomaa Englannista ja ruotsalaisia ­Naturfrisk-luomulimuja.

Kotimaisista panimoista Laitila on jo vuosia tehnyt nostalgiantäyteisiä juomia, Hartwallilta löytyy luomua, ja Raikastamo luottaa klassikkomakuihin. Viini­tiloista kouvolalaisen Viiniverlan mustaherukkalimussa maistuu aito marja.

Mehuistaan tunnettu eteläkarjalainen Kaskein Marja räätälöi uuden sukupolven limuja ravintoloille. Midhill-ketjun burgeriravintoloissa juodaan muun muassa vihreää omenaa ja helsinkiläiselle Juuri-ravintolalle on kehitteillä mustaherukanlehdiltä maistuva limppari.

Lue myös:

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.