Fredu Sirviö ostaa mieluiten ruokaa, jossa ei ole tuoteselostetta. Ravintolassa käydessään hän ei nillitä. "Tosi monet ravintolat ovatkin panostaneet ruuassa laatuun, ja se on mahtavaa", hän sanoo. Kuva: Satu Kemppainen
Fredu Sirviö ostaa mieluiten ruokaa, jossa ei ole tuoteselostetta. Ravintolassa käydessään hän ei nillitä. "Tosi monet ravintolat ovatkin panostaneet ruuassa laatuun, ja se on mahtavaa", hän sanoo. Kuva: Satu Kemppainen

Safkatutkan perustaja Fredu Sirviö aloitti ruokavallankumouksensa omasta keittiöstä. 

Lapsen odotus kääntää monet asiat päälaelleen.

Niin kävi myös ex-lumilautailija Fredu Sirviön ja hänen vaimonsa Annin keittiölle, kun he neljä vuotta sitten odottivat perheen toista lasta. 

– Aloimme selvittää, mitä lapsen kannattaa syödä, sillä neuvolan tarjoama tieto oli suppeaa ja painotti purkkiruokia. Siinä oma tiedonjano vain kasvoi, ja tuli vähän huijattu olo; monesti ruokaa tuotetaan teollisuuden ehdoilla, ei ihmisten, Fredu, 31, kertoo.

– Omista kaapeistamme lensivät roskiin murot ja purkkiruuat. Kun aloimme täyttää hyllyjä uudestaan, syntyi Safkatutka. 

Nettisivuston kansiin painettu versio Safkatutka – opas ruokaviidakkoon ilmestyi juuri Liken kustantamana kirjana. Fredu itse on ollut aina kiinnostunut ruuanlaitosta, mutta syönyt huonosti etenkin kiivaimpina reissuaikoinaan, kun hän teki lumilautailuelokuvia. 

"Roskaruoka tuli varsinkin talvisin todella tutuksi."

– Roskaruoka tuli varsinkin talvisin todella tutuksi, hän sanoo.

– Ruokaremontin jälkeen olin pitkään täysin kasvissyöjä ehkä enemmän eettisistä syistä. Jonkin aikaa kokeilin pelkkää raakaruokailua, mutta se ei sopinut minulle. Olin silloin tosi väsynyt ja huomasin esimerkiksi B-12 vitamiinin puutosoireita. 

Alkuperä tiedossa

Nykyisin Fredun perheessä syödään sesongin mukaan kasvispainotteisesti ja satsataan laadukkaaseen lihaan. Heillä syödään riistaa, luomukanaa, kalaa ja laiduntaneen naudan lihaa.

"Jos kaupassa on kotimaisia tavallisia ja kiinalaisia luomuomenia, valitsen kotimaiset."

– On tosi tärkeää tietää, missä esimerkiksi kasvikset on viljelty tai millaisissa oloissa lihaksi päätyvä eläin on kasvanut. Suosin pieniä lähituottajia sekä luomua, mutta luomukaan ei automaattisesti tarkoita laadukasta. Esimerkiksi kiinalaista luomua en mielelläni osta, ja jos kaupassa on kotimaisia omenia tai ulkomaisia luomuomenia, niin valitsen kotimaiset omenat.

Fredu uskoo, että laadukas ruoka on hyvinvoinnissa avain juttu. Sen avulla jaksaa paremmin myös liikkua, mikä puolestaan auttaa lievittämään stressiä ja nukkumaan paremmin.

– Itse olen paremmassa fyysisessä kunnossa nyt 31-vuotiaana kuin koskaan aikaisemmin. Ja ruokailutottumukset ovat mielestäni yksi tärkeimmistä tekijöistä siihen, ellei jopa tärkein.
 
Tehotuotettu liha ei kuulu Fredun keittiöön. Toinen asia, jota hän välttelee tiukasti, on geenimanipuloitu ruoka. Sitä tosin ei juuri suomalaisista ruokakaupoista löydykään, mutta esimerkiksi ruuaksi päätyviä broilereita saatetaan ruokkia geenimanipuloidulla rehulla.

– Geenimanipuloidun ruuan tai sellaisen ruuan, jota on ruokittu geenimanipuloidulla rehulla, vaikutuksista ei ole pitkäaikaisia tutkimustuloksia, enkä halua, että perheeni on siinä koekaniineina, Fredu perustelee.

"Jos eläin ei voi hyvin, en usko, että lopputuote voi olla kovin laadukas."

– Sanotaan, että geenimanipuloitu ruoka pelastaa maailman nälänhädältä, mutta onko näin tapahtunut? Myös tehotuotetun eläimen syöminen tekee jo ajatuksena pahaa. Jos eläin ei voi hyvin, en usko, että lopputuote voi olla kovin laadukas.  

Yksi asia kuntoon

Ruoka-aktivismi on Suomessa uusi mutta maailmalla jo iso ilmiö. Fredu Sirviö toivoo, että hänen panoksensa saisi ihmiset vaatimaan lautasilleen laatua ja ottamaan selvää ruokansa alkuperästä. Hän on iloinen siitä, että ruuan laadusta keskustellaan paljon vilkkaammin nyt kuin kolme vuotta sitten, kun Safkatutka aloitti. Isojen ruokakauppaketjujen valikoima on samalla laajentunut reippaasti.

"Koetin avata energiajuoman tuoteselostetta, ja piti soittaa kemistille."

– Ja lasten ja vanhusten ruokailu pitäisi saada kuntoon – siis sellaisten ihmisten, jotka eivät voi omaan ruokaansa itse vaikuttaa, hän sanoo.

– Koulujen ja päiväkotien ruokailu on hoidettu joissakin kunnissa todella hyvin, toisissa huonommin. Rahasta on kysymys myös ruuan hinnassa, mutta hinta yhteiskunnalle on paljon suurempi myöhemmin, jos kovimmassa kasvuiässä olevien lasten ruokaan ei satsata juuri nyt. Minusta on järkyttävää nähdä energialimut kädessä meneviä koululaisia. Koetin joskus avata yhden energiajuoman tuoteselostetta. Minun piti soittaa kemistille.

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Valsoian soijaa ja grillattuja vihanneksia sisältävä pizza oli yksimielisesti kaikkien raatilaisten suosikki.

Marketteihin on tullut iso valikoima vegaanisia mättöruokia, kuten hampurilaisia ja vegaanisia vastineita lihapiirakoille. Tällä kertaa kahdesta kasvissyöjästä ja yhdestä sekasyöjästä koostunut raatimme testasi markettien vegaanipizzat. Kaikki pizzat ovat Saarioisten roiskeläppää lukuunottamatta pakastepizzoja. 

Raadin mielestä vegaanipizzoissa on vielä paljon kehittämisen varaa, sillä monet testaamiemme pizzojen maut olivat mitäänsanomattomia tai omituisia, eivätkä vegaanijustot maistuneet miltään. Sentään yksi pizza nousi kirkaasti ykköseksi: Valsoian grillattua soijaa ja vihanneksia sisältävä pizza oli kaikkien raatilaisten mieleen.

Valsoia: Pizza with soya and grilled vegetables

Hinta: 4,99e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Puu-uunissa paistettu pizza sisältää soijaa, grillattua kurpitsaa ja paprikaa, pinaattia, parsakaalia ja varsiparsaa.

Astetta värikkäämpi valinta!
Astetta värikkäämpi valinta!

Plussat:

”Näyttää terveelliseltä, plussaa väreistä.”

”Maistuu parsalle ja muille kasviksille. Kerrankin pakastepizza, jossa kasvikset näyttävät melko freeseiltä.”

”Pohja on aika hyvä, siinä on hyvä sitko.”

”Tomaattikastike on ok ollakseen pakastepizzassa.”

”Pizza valmistuu nopeasti 4–6 minuutissa.”

Miinukset:

”Vegaanijuusto ei maistu miltään eikä se sulanut. Miksi sitä on tungettu mukaan?”

”Pizza on aika pieni, ja kokonaisuus on aika tylsä.”

Pisteet: 13,5/15

Bio Inside: Pizza Pesto

Hinta: 6,28e S-Market Ruoholahdessa.

Pestokastiketta ja kirsikkatomaatteja.

Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!
Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!

Plussat:

”Ulkonäkö on ok.”

”Reuna on hyvä ja rapsakka.”

Miinukset:

”Pizzan keltainen väri herättää epäilyksiä.”

”Mitä limaa tämän taikinan päällä on? Vegaanijuusto tarttuu kitalakeen.”

”Liman määrä hyökkää. Onko suussani etana?”

Pisteet: 3/15

Trattoria Alfredo: Vegan Pizza Verdura

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu kirsikkatomaatti-herkkusienipizza.

Tässä on jokaiselle jotakin!
Tässä on jokaiselle jotakin!

Plussat:

”Voisin syödä yhden neljäsosan.”

”Tämä on Lidlin vegaanipizzoista parempi. Lisäisin suolaa ja pippuria.”

Miinukset:

”Täytteet ovat limaiset. Mä en halua syödä tätä loppuun.”

”Vegaanijuusto näyttää muovilta. Onneksi sitä on vähän.”

”Huono suutuntuma. Ihan liikaa limaista, märkää pinaattia.”

”Sori, mä en pysty. Märän pinaattimössön ja herkkusienien yhdistelmä on liikaa.”

Pisteet: 6/15

Deliziosa: Vegan Bruchetta Pizza

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu sipuli-tomaattipizza.

Sipulinystävän suosikki!
Sipulinystävän suosikki!

Plussat:

”Mun mielestä tää ei oo pahaa, koska mä tykkään sipulista.”

”Tässä ei ollut yhtä limainen suutuntuma kuin toisessa Lidlin pizzassa.”

”Pohja on kelvollinen.”

”Hirveä pettymys. Lidlin kasvispizzat ovat hyviä, mutta vegaaniset ei.”

”Tätä voisi syödä, jos lisäisi itse lisää kasviksia.”

Miinukset:

”Sipuli-inferno!”

”Täytteet ovat köyhät.”

”Mitäänsanomaton. Tässä maistuu vain sipuli.”

”Ugh, myös tämän pizzan juusto on limaista.”

Pisteet: 7,5/15

Saarioinen: Vegepizza

Hinta: 1,39e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!
Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!

Plussat:

”Ihanaa, roiskeläpästä on tullut vegaaniversio. Tulee ihan lapsuus mieleen! Tässä on hyvässä ja pahassa samanlainen fiilis kuin muissa roiskeläpissä. Voisin syödä tätä vanhojen muistojen vuoksi pari kertaa vuodessa.”

”Tämä on hieman tulinen.”

Miinukset:

”Se on se vegaanijuusto, nolla pistettä!”

”Pohja on löysä. Jälkimaku on aika paha.”

”Tämä ei päräytä.”

Pisteet: 6/15