Possuburgerissa maistuu Korea. Kuva: Pia Inberg
Possuburgerissa maistuu Korea. Kuva: Pia Inberg

Burgerit, hodarit ja sandwichit maistuvat nyt ruokahifistelijöillekin.

Suomalaiset fine dining -ravintolat ovat sulkeneet viime aikoina oviaan – taantuma koettelee myös ravintola-alaa. Sen sijaan huippukokkien valmistamat gourmethampurilaiset ja -hodarit maistuvat nyt kovimmillekin ruokahifistelijöille.

Glorian Ruoka & Viini -lehden uusimmassa numerossa kirjoitetaan, että luksusroskaruoka on nousussa ja ravintoloitsijat keskittyvät nyt edulliseen pikaruokaan, jolle riittää aina kysyntää. Helsinkiläisen Muru-ravintolan omistajat perustivat vuosi sitten ylellisiä kuumia koiria ja hummeria tarjoilevan Kaartin hodari ja hummeri -pikaruokapaikan, ja taidolla tehtyjä hampurilaisiakin saa ties kuinka monesta ravintolasta.

Helsingin Sanomien Nyt-liite etsi hiljattain Helsingin parasta hampurilaista, joka löytyi luksushotellin yhteydessä toimivasta Kämp Brasserie -ravintolasta. Euron juustoon tottunut saattaa hätkähtää laskun nähdessään: herkkupurilainen ranskalaisilla maksaa 24 euroa. Mutta sen pihvi onkin tehty laadukkaasta black angus -jauhelihasta ja sämpylä tulee leipomosta.

Mikä parasta, luksusroskaruoka valmistuu helposti myös kotikeittiössä. Kaikkein hauskinta kokkaaminen on yhdessä kavereiden tai perheen kanssa – jokainen täyttäköön purilaisensa itse. Kokeile jotakin näistä resepteistä:

Herkulliset savuburgerit Savun maku kruunaa itse tehdyn purilaisen.

Vuohenjuusto-fileehampurilainen Naudanfileehampurilainen kruunataan dijonmajoneesilla ja vuohenjuustolla.

Vegemestan tuplajuusto Kaupungin mehevin kasvishampurilainen kootaan soijapihvistä ja savujuustosta.

Kevennetty kebab Peruskebabin terveellinen ja maukas serkku.

Hodari à la Nakkipartio Hodari on yhtä hyvä kuin sen täytteet.

Bremenin kuuma koira Bratwurstia, hapankaalia ja sinappimajoneesia. Nam!

Korealainen possuburgeri Pehmeäksi kypsyneet possukuutiot täyttävät korealaisburgerin.

Ramenburger Näin teet villityksen aiheuttaneen trendipurilaisen itse.

Lue myös:

Katso mikä ruokavillitys – tässäkö on seuraava ramenburger?

Näin käyttäytyy ensimmäistä kertaa hampurilaisen näkevä ihminen

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.