Nam! Kuva: Shutterstock
Nam! Kuva: Shutterstock

Vaikka et aikoisikaan luopua eläinperäisistä tuotteista, voit silti oppia monta hyvää ruokavinkkiä vegaaneilta. Saatat vaikka laihtua ja voida paremmin.

1. Syö enemmän kasviksia

Proteiineja, vitamiineja, mineraaleja, antioksidantteja, kuituja –  kasvikset ovat pullollaan näitä kaikkia. Huffington Postin artikkelin mukaan jokaiselle aterialle pitäisi mahduttaa vähintään kahta eri kasvista. Laita aamiaisella leivän päälle salaattia ja tomaattia, syö lounaalla keiton kanssa porkkana- ja kaaliraastetta ja syö päivällisellä riisin ja kastikkeen kanssa höyrytettyjä kasviksia.

2. Jätä majoneesi

Voileivän päälle tai burgeriin voi majoneesin sijaan levittää vaikka kypsästä avokadosta muussattua tahnaa, kikherneistä tehtyä hummusta, pestoa tai munakoisotahnaa. Kaikki ovat loistokorvikkeita epäterveelliselle majoneesille.

3. Käytä mausteita

Kesäiset yrtit sopivat kenelle tahansa kokkaajalle. Niistä saa ruokaan makua ilman kaloreita tai rasvaa. Esimerkiksi Huffington Postin haastatteleman terveysneuvojan maustehyllystä löytyy aina aina fenkolinsiemeniä, cayennepippuria, etiopialaista Berberé-mausteseosta ja tuoretta inkivääriä ja korianteria.

4. Tee alusta alkaen itse

Vegaanit ovat yleensä sekasyöjiä tietoisempia siitä, mitä he syövät, koska joutuvat välttelemään valmistuotteita ja niihin piilotettuja eläinperäisiä aineksia. Jos valmistat ruuan itse, tiedät tismalleen, mitä suuhusi panet.

Lähde: Huffington Post

Lue myös:

Mistä vegaani saa kalsiumia?

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.